Θανάσης Αλεξάκης, 1941-2023
Σε γνωρίσαμε στα χαρακώματα του αγώνα, τότε που δένονταν το ατσάλι του αντιδικτατορικού αγώνα. Έδινες το παράδειγμα στους νεώτερους. Αλύγιστος πάντα. Και τότε στις κρίσιμες στιγμές ύπαρξης του ΚΚΕ, με τη 12η Ολομέλεια του 1968, ήσουν παρών: «Εδώ είμαστε σύντροφοι…»
Είναι μια δύσκολη μέρα για εμάς που γνωρίσαμε τον Θανάση από το Αγρίνιο. Όρθιος πολέμησε όρθιος έφυγε, σήμερα, 22 Αυγούστου 2023. Η τελευταία μας συνάντηση πριν λίγο καιρό, στη ΓΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) του οποίου ήταν μέλος κι έβαλε και πάλι το δικό του λιθαράκι στις εργασίες της. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο Αγρίνιο και σε γενιές αγωνιστών.
Φίλος, σύντροφος αγωνιστής, κομμουνιστής που θαυμάζαμε. Με την αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη και την ώρα των δύσκολων στιγμών.
Όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος (agriniopress.gr), μεγάλη απώλεια για την κοινωνική και πολιτική ζωή του Αγρινίου κι όχι μόνο.
Ο Θανάσης Αλεξάκης, γεννήθηκε τον Ιούνιο του ’41 στο Αγρίνιο, λίγες μέρες μετά την είσοδο των Γερμανών στη πόλη και από μικρό παιδί ακόμα, βρέθηκε αντιμέτωπος με την βία του κράτους των νικητών του εμφυλίου.
Το 1957 γίνεται μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της νεολαίας της πόλης για το Κυπριακό. «Πάει φαντάρος» και τον Γενάρη του 1965 απολύεται. Δυο μήνες αργότερα περίπου, αναλαμβάνει το οργανωτικό των «Λαμπράκηδων» στο Αγρίνιο.
Στις 21 Απριλίου 1967, πρώτη μέρα της δικτατορίας των συνταγματαρχών, επιχειρούν μαζί με τον Παναγιώτη Μοσχονά και τον Αντώνη Δρούγκα να οργανώσουν την πρώτη αντιστασιακή ομάδα κατά της χούντας στο Αγρίνιο, αλλά η σύλληψη του Δρούγκα και της Ελπίδας Καρέλου, η οποία είχε στην κατοχή της έναν πολύγραφο, ματαιώνει τους σχεδιασμούς.
Ο ίδιος συλλαμβάνεται επτά μέρες αργότερα, ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του επιταφίου και οδηγείται στο κρατητήριο της Χωροφυλακής Αγρινίου. Από κει τον οδηγούν στην Παλαμαϊκή Σχολή του Μεσολογγίου, στην οποία συγκεντρώνουν κρατούμενους από όλη την Αιτωλοακαρνανία.
Μια εβδομάδα αργότερα τους επιβιβάζουν όλους σε ένα φεριμπότ και στα ανοιχτά της Τουρλίδας τους μετεπιβιβάζουν σε ένα αρματαγωγό που «κατέβαινε» το Ιόνιο, μαζεύοντας τους «αντιφρονούντες» και τους οδηγούν στη Γυάρο. Μεταφέρεται με άλλους νεαρούς συγκρατούμενούς του για «σωφρονισμό» στις φυλακές του Ωρωπού. Επιστρέφει ξανά στη Γυάρο. Αργότερα μεταφέρεται στο Λακκί της Λέρου και μετέπειτα με πειθαρχική στο Παρθένι.
Επιστρέφει στο Αγρίνιο με την γενική αμνηστία του 70 και από τότε μέχρι σήμερα δίνει τον δικό του αγώνα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης εκλέγεται 4 φορές Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου. Οργανωμένος στο ΚΚΕ, στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
https://www.agriniopress.gr/agrinio-pethane-o-thanasis-alexakis-emvlimatiki-prosopikotita-toy-kke/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου