Στη Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα για μια ακόμη φορά η τοπική φασιστική εξουσία που εγκαθιδρύθηκε από τη Χ.Α., μέλη της «Επιτροπής Κατοίκων» Αγ. Παντελεήμονα και τους συνοδοιπόρους της, έδρασε στις 4/2/10 ημέρα «Τσικνοπέμπτης».
Είναι απίστευτα τα όσα συνέβησαν στην πλατεία χωρίς τάχα να τους έχει αντιληφθεί κανείς!
Αρχικά εγκατέστησαν μεγαφωνική και, με ένταση στη διαπασών, κάλεσαν τους «Έλληνες» να γιορτάσουν την «Ελληνική Τσικνοπέμπτη» αλά «Ελληνικά»!
Πως γιορτάζεται η «Ελληνική Τσικνοπέμπτη» κατά τη Χ.Α. ;
«Απλά» έδερναν όποιον μετανάστη έβρισκαν μπροστά τους σε όλο το περίγυρο της Πλατείας. Κάποιοι από τους μετανάστες που τους χτύπησαν και μάτωσαν αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωνε. Οι «Έλληνες» γλένταγαν και γιόρταζαν»! Αυτό έλεγαν από τα μεγάφωνα!
Τραγούδια δημοτικά στη διαπασών μετέδιδαν σε δημοτική έκδοση τα φασιστικά εμβατήρια του Μεταξά και του εμφυλίου όπως «Γιατί χαίρεται και χαμογελάει ο κόσμος πατέρα;» κ.α..
Ρίχνονταν συνεχώς συνθήματα όπως «Ζήτω η Ελλάς», «Ζήτω ο Στρατός», «Ζήτω τα Τάγματα Ασφαλείας» και από κάτω μια ομάδα αλλαζόντων φασιστοειδών φώναζε «ζήτω!» «ζήτω!» σε κάθε σύνθημα!
Δεν έλειψαν και τα «εθνικά προσκλητήρια» όπως «Έλληνες κατεβείτε με τα τσεκούρια», «Έλληνες πάρτε τα γιαταγάνια σας» κ.α.
Φυσικά ούτε τα «κανάλια» είδαν και άκουσαν τίποτα, ούτε το τοπικό αστυνομικό τμήμα που απέχει 40 μέτρα από τη πλατεία, ούτε τα ΜΑΤ που κατά τα άλλα επεμβαίνουν αμέσως για την «προστασία» των φασιστοειδών από τους «ξένους», ούτε οι «αστυνομικοί της γειτονιάς» του κ. Χρυσοχοΐδη που δήθεν περιπολούν…
Κανένας δεν ήταν εκεί για να προστατεύσει όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους Έλληνες πολίτες από την επιδομή των φασιστοειδών. Προφανώς κάνουν καλά τη βρώμικη δουλειά… Το «αυτό του φιδιού» εκκολάπτεται σε περιβάλλον θαλπωρής από την εξουσία μέχρι που θα είναι αργά…
Κατά τα άλλα η Βουλή συζητά τα δικαιώματα των μεταναστών!
ΚΑΤΟΙΚΟΣ
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Φόροι, κρίση και… ευκαιρία!!!
«Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα»! επισήμανε σε ομιλία του στις 14/1 στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εισηγούμενος το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (ΠΣΑ)! Προφανώς σε ποιους απευθύνονταν. Το πρόγραμμα ήταν μια έκτακτη ευκαιρία γιγάντιας αναδιανομής του εισοδήματος σε βάθος δεκαετιών με κεφαλαιοποίηση όλων των ως τώρα αντιλαϊκών μέτρων και βαρών στη φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις, στη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεν ήταν καθόλου τυχαία και η φράση του ότι «Στην επόμενη τριετία θα γίνει μια προσπάθεια ιστορικής σημασίας…».
Είναι φανερό ότι το μήνυμα στέλνεται προς τις πολυεθνικές, τους δανειστές και το μεγάλο τραπεζικό και χρηματιστικό κεφάλαιο. Γι’ αυτούς η ευκαιρία, γι’ αυτούς η «ιστορικής σημασίας προσπάθεια»!.
Άλλωστε είχε προηγηθεί άγριος προπαρασκευαστικός κανονιοβολισμός της λαϊκή συνείδησης για να δεχτεί οποιοδήποτε μέτρο και οποιοδήποτε κόστος, «αρκεί να βγούμε από τη κρίση»! Από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 4/10/2009 και μετά, γίναμε καθημερινά μάρτυρες μια τεράστιας προπαγανδιστικής εκστρατείας, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και των ξένων πολιτικών και οικονομικών κέντρων, με κύριο σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος, όχι μόνο να αναιρεθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά κυρίως για να επιβληθεί ένα νέο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στις λαϊκές τάξεις, στις οποίες επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία ούτε η διαρκής αλλαγή προς το χειρότερο των δημοσιονομικών δεικτών, ούτε η συνεχής επανάληψη του γνωστού «παραλάβαμε καμένη γη» (!) ούτε και το διαρκές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ, γύρω από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), με εξευτελιστικούς όρους έλεγχου και επιτήρησης για τη χώρα μας. Σε κάθε νέο γύρο εξαγγέλλονταν διαρκώς και πιο σκληρά μέτρα! Ακόμη και το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Κομισιόν, συνοδεύτηκε από υποχρέωση αναθεώρησης, με νέα σκληρά μέτρα, σε λίγους μήνες ομοίως όπως και ο Προϋπολογισμός.
Έτσι στρώθηκε ο δρόμος για το ΠΣΑ και κυρίως για τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν.
Το πρόγραμμα προβλέπει ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και θα περιορισθεί περαιτέρω σε 5,6% του ΑΕΠ το 2011, σε 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2% του ΑΕΠ το 2013.
Αυτή προσαρμογή – σοκ θα προέλθει από μια σειρά μέτρων που φαινομενικά έχουν μεικτό χαρακτήρα και επιβαρύνουν όλες τις τάξεις. Όμως από τη πείρα είναι γνωστό ότι στη πορεία εφαρμογής ατονούν τα μέτρα που αναφέρονται στη πλουτοκρατία και εντείνονται τα μέτρα σε βάρος του λαού.
Αν θυμηθούμε τις αρχικές διακηρύξεις για αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ και των τραπεζών, για «πόθενς έσχες σε όλους», για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, για έλεγχο των οφ σορ, για ανατροπή των "αποικιοκρατικών συμβάσεων» ΟΛΠ, ΟΤΕ κλπ, για φορολόγηση μόνο της μεγάλης περιουσίας και για μη αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων οι οποίες κατέληξαν στα ακριβώς αντίθετα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε τι θα επακολουθήσει.
Τα έσοδα για το ξεπέρασμα της δημοσιονομικής κρίσης κατά το ΠΣΑ θεωρητικά θα προέλθουν:
- Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων κατά 1.100 εκατ. ευρώ
- Από τους φόρους ακίνητης περιουσίας κατά 400 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 650 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο οινόπνευμα κατά 60 εκατ. ευρώ
- Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ
- Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ
- Από τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.400 εκατ. ευρώ
- Από τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών κατά 280 εκατ. ευρώ
- Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 870 εκατ. ευρώ
- Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατά180 εκατ. ευρώ.
Η εξοικονόμηση των δαπανών το 2010 θα προέλθει από:
*Τη μείωση κατά 10% του κονδυλίου για επιδόματα στη Γενική Κυβέρνηση (εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ)
*Την αναστολή των προσλήψεων το 2010 (80 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση του λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (540 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση σε υπερωρίες, κ.λπ. (75 εκατ. ευρώ)
*Την εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού (457 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση στη δαπάνη για τις προμήθειες των νοσοκομείων (1.400 εκατ. ευρώ)
- Το παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας(πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων ) αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2,3% του ΑΕΠ στα επόμενα τρία χρόνια ή 5,75 δισ. Ευρώ!
Φυσικά δε γίνεται λόγος ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια, ίδιων με αυτά που προβλέπονται στο ΠΣΑ! Από τη μια συσσωρευόταν φτώχεια και από την άλλη πλούτος. Οι φόροι των λαϊκών στρωμάτων αυξάνονταν και το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μεσαίων, των συνταξιούχων μειώνονταν. Παράλληλα, μειώνονταν οι συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (καταβάλουν μόνο το 6-7% των συνολικών φόρων!) και αυξάνονταν οι φοροαπαλλαγές, και τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2009, χειρότερη χρονιά της κρίσης, οι εταιρείες του χρηματιστηρίου αύξησαν την αξία των μετοχών τους κατά 23%!
Τα δάνεια έγιναν τρόπος ζωής της χώρας. Ο δανεισμός είχε προ πολλού ξεπεράσει το ΑΕΠ, κυμαινόμενος πάνω από το 120%. Το εξωτερικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε στο 168% του ΑΕΠ! Και το δράμα είναι ότι τη χώρα δανείζουν αυτοί που τη ξεζουμίζουν με τις πολιτικές που ακολουθούνται σε έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο δανεισμού, λιτότητας, αντιλαϊκής φορολογίας και χαριστικών κερδών προς το μεγάλο κεφάλαιο. Όλα αυτά καλείται να τα πληρώσει ο λαός και κυρίως η εργατική τάξη. Ήδη το 57% των φόρων είναι έμμεσοι φόροι ενώ από τους άμεσους φόρους η συντριπτική πλειοψηφία τους καταβάλλεται από μισθωτούς, μικρομεσαίους, συνταξιούχους.
Η ανισοκατανομή εισοδημάτων σε συνδυασμό με την απίστευτη διαφθορά και τη κατάπτωση των αξιών, δημιούργησαν όμως εκρηκτική κατάσταση στη κοινωνία. Η εργατική τάξη βράζει όχι μόνο με τη κυβερνητική πολιτική αλλά και με τους συνδικαλιστικοπατέρες που κυριολεκτικά έχουν ξεμπροστιαστεί μπροστά στο καθήκον να υπερασπίσουν την αντεργατική πολιτική των αφεντικών τους. Οι αγρότες έδωσαν ήδη το σύνθημα της αντίστασης. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει έστω και ένα αίτημα. Η λογική της μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία σημαίνει αυτό ακριβώς. «Θα τα πάρουμε όλα από τις λαϊκές τάξεις στο όνομα της κρίσης»!
Ωστόσο τα όργανα των εγχώριων καπιταλιστών «κάτι» βλέπου και ανησυχούν. Σε επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου το όργανο του ΣΕΒ ΙΟΒΕ σημειώνει ότι πρέπει ο ίδιος να επιβάλει αμέσως τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που απαιτούνται καταργώντας ακόμη και το φύλλο συκής του «κοινωνικού διαλόγου»! γιατί όμως; γιατί φοβάται όπως ρητά αναφέρει τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική και πολιτική. Και τότε φυσικά θα κινδυνέψουν από το λαό τόσο τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας όσο και η ίδια η εξουσία της!
Φυσικά ο λαός δεν σκοπεύει να προσκυνήσει στα σχέδια της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Ο δρόμος της πάλης μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος αλλά χωρίς εναλλακτική λύση. Και αυτό είναι που φοβάται η εξουσία περισσότερο από όλα. Τον μονόδρομο του αγώνα.
28/1/10
Είναι φανερό ότι το μήνυμα στέλνεται προς τις πολυεθνικές, τους δανειστές και το μεγάλο τραπεζικό και χρηματιστικό κεφάλαιο. Γι’ αυτούς η ευκαιρία, γι’ αυτούς η «ιστορικής σημασίας προσπάθεια»!.
Άλλωστε είχε προηγηθεί άγριος προπαρασκευαστικός κανονιοβολισμός της λαϊκή συνείδησης για να δεχτεί οποιοδήποτε μέτρο και οποιοδήποτε κόστος, «αρκεί να βγούμε από τη κρίση»! Από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 4/10/2009 και μετά, γίναμε καθημερινά μάρτυρες μια τεράστιας προπαγανδιστικής εκστρατείας, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και των ξένων πολιτικών και οικονομικών κέντρων, με κύριο σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος, όχι μόνο να αναιρεθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά κυρίως για να επιβληθεί ένα νέο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στις λαϊκές τάξεις, στις οποίες επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία ούτε η διαρκής αλλαγή προς το χειρότερο των δημοσιονομικών δεικτών, ούτε η συνεχής επανάληψη του γνωστού «παραλάβαμε καμένη γη» (!) ούτε και το διαρκές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ, γύρω από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), με εξευτελιστικούς όρους έλεγχου και επιτήρησης για τη χώρα μας. Σε κάθε νέο γύρο εξαγγέλλονταν διαρκώς και πιο σκληρά μέτρα! Ακόμη και το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Κομισιόν, συνοδεύτηκε από υποχρέωση αναθεώρησης, με νέα σκληρά μέτρα, σε λίγους μήνες ομοίως όπως και ο Προϋπολογισμός.
Έτσι στρώθηκε ο δρόμος για το ΠΣΑ και κυρίως για τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν.
Το πρόγραμμα προβλέπει ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και θα περιορισθεί περαιτέρω σε 5,6% του ΑΕΠ το 2011, σε 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2% του ΑΕΠ το 2013.
Αυτή προσαρμογή – σοκ θα προέλθει από μια σειρά μέτρων που φαινομενικά έχουν μεικτό χαρακτήρα και επιβαρύνουν όλες τις τάξεις. Όμως από τη πείρα είναι γνωστό ότι στη πορεία εφαρμογής ατονούν τα μέτρα που αναφέρονται στη πλουτοκρατία και εντείνονται τα μέτρα σε βάρος του λαού.
Αν θυμηθούμε τις αρχικές διακηρύξεις για αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ και των τραπεζών, για «πόθενς έσχες σε όλους», για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, για έλεγχο των οφ σορ, για ανατροπή των "αποικιοκρατικών συμβάσεων» ΟΛΠ, ΟΤΕ κλπ, για φορολόγηση μόνο της μεγάλης περιουσίας και για μη αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων οι οποίες κατέληξαν στα ακριβώς αντίθετα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε τι θα επακολουθήσει.
Τα έσοδα για το ξεπέρασμα της δημοσιονομικής κρίσης κατά το ΠΣΑ θεωρητικά θα προέλθουν:
- Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων κατά 1.100 εκατ. ευρώ
- Από τους φόρους ακίνητης περιουσίας κατά 400 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 650 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο οινόπνευμα κατά 60 εκατ. ευρώ
- Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ
- Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ
- Από τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.400 εκατ. ευρώ
- Από τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών κατά 280 εκατ. ευρώ
- Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 870 εκατ. ευρώ
- Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατά180 εκατ. ευρώ.
Η εξοικονόμηση των δαπανών το 2010 θα προέλθει από:
*Τη μείωση κατά 10% του κονδυλίου για επιδόματα στη Γενική Κυβέρνηση (εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ)
*Την αναστολή των προσλήψεων το 2010 (80 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση του λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (540 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση σε υπερωρίες, κ.λπ. (75 εκατ. ευρώ)
*Την εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού (457 εκατ. ευρώ)
*Τη μείωση στη δαπάνη για τις προμήθειες των νοσοκομείων (1.400 εκατ. ευρώ)
- Το παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας(πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων ) αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2,3% του ΑΕΠ στα επόμενα τρία χρόνια ή 5,75 δισ. Ευρώ!
Φυσικά δε γίνεται λόγος ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια, ίδιων με αυτά που προβλέπονται στο ΠΣΑ! Από τη μια συσσωρευόταν φτώχεια και από την άλλη πλούτος. Οι φόροι των λαϊκών στρωμάτων αυξάνονταν και το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μεσαίων, των συνταξιούχων μειώνονταν. Παράλληλα, μειώνονταν οι συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (καταβάλουν μόνο το 6-7% των συνολικών φόρων!) και αυξάνονταν οι φοροαπαλλαγές, και τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2009, χειρότερη χρονιά της κρίσης, οι εταιρείες του χρηματιστηρίου αύξησαν την αξία των μετοχών τους κατά 23%!
Τα δάνεια έγιναν τρόπος ζωής της χώρας. Ο δανεισμός είχε προ πολλού ξεπεράσει το ΑΕΠ, κυμαινόμενος πάνω από το 120%. Το εξωτερικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε στο 168% του ΑΕΠ! Και το δράμα είναι ότι τη χώρα δανείζουν αυτοί που τη ξεζουμίζουν με τις πολιτικές που ακολουθούνται σε έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο δανεισμού, λιτότητας, αντιλαϊκής φορολογίας και χαριστικών κερδών προς το μεγάλο κεφάλαιο. Όλα αυτά καλείται να τα πληρώσει ο λαός και κυρίως η εργατική τάξη. Ήδη το 57% των φόρων είναι έμμεσοι φόροι ενώ από τους άμεσους φόρους η συντριπτική πλειοψηφία τους καταβάλλεται από μισθωτούς, μικρομεσαίους, συνταξιούχους.
Η ανισοκατανομή εισοδημάτων σε συνδυασμό με την απίστευτη διαφθορά και τη κατάπτωση των αξιών, δημιούργησαν όμως εκρηκτική κατάσταση στη κοινωνία. Η εργατική τάξη βράζει όχι μόνο με τη κυβερνητική πολιτική αλλά και με τους συνδικαλιστικοπατέρες που κυριολεκτικά έχουν ξεμπροστιαστεί μπροστά στο καθήκον να υπερασπίσουν την αντεργατική πολιτική των αφεντικών τους. Οι αγρότες έδωσαν ήδη το σύνθημα της αντίστασης. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει έστω και ένα αίτημα. Η λογική της μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία σημαίνει αυτό ακριβώς. «Θα τα πάρουμε όλα από τις λαϊκές τάξεις στο όνομα της κρίσης»!
Ωστόσο τα όργανα των εγχώριων καπιταλιστών «κάτι» βλέπου και ανησυχούν. Σε επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου το όργανο του ΣΕΒ ΙΟΒΕ σημειώνει ότι πρέπει ο ίδιος να επιβάλει αμέσως τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που απαιτούνται καταργώντας ακόμη και το φύλλο συκής του «κοινωνικού διαλόγου»! γιατί όμως; γιατί φοβάται όπως ρητά αναφέρει τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική και πολιτική. Και τότε φυσικά θα κινδυνέψουν από το λαό τόσο τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας όσο και η ίδια η εξουσία της!
Φυσικά ο λαός δεν σκοπεύει να προσκυνήσει στα σχέδια της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Ο δρόμος της πάλης μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος αλλά χωρίς εναλλακτική λύση. Και αυτό είναι που φοβάται η εξουσία περισσότερο από όλα. Τον μονόδρομο του αγώνα.
28/1/10
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
Όχι στα αντιλαϊκά μέτρα
Τα νέα μέτρα - σοκ επιβεβαίωσαν, για μια ακόμη φορά, αυτό που ο λαός φοβόταν προεκλογικά και μετεκλογικά. Η νέα κυβέρνηση κλήθηκε να επιβάλει μέτρα που δεν μπορούσε να επιβάλει η προηγούμενη. Καμιά διαφορά, υπερασπιστές μεγάλων συμφερόντων είναι και οι δυο και μόνο ως προς τη σκληρότητα και τα μέσα που μετέρχονται διαφέρουν.
Με τα νέα μέτρα που εξάγγελλε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στις 2/2/2010, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις μετατράπηκαν σε ακριβώς το αντίθετο. Το «θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες» μετατράπηκε, όπως και παλιότερα, σε φόρους για το λαό. Τα όρια σύνταξης αυξάνουν, νέα φορολογία μπαίνει, οι αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό έγιναν μειώσεις μέχρι 30%, οι έμμεσοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που δήθεν δεν θα αυξάνονταν αυξήθηκαν ήδη σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, οι φόροι των πλουσίων έγιναν φόροι των φτωχών! Παντού αναποδογύρισαν τα πάντα στο όνομα της κρίσης!
Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό μέτρων οι τράπεζες αυξάνουν προκλητικά τα κέρδη τους και οι ΑΕ του χρηματιστηρίου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 23%! Για αυτούς δεν υπάρχουν ούτε κρίση, ούτε μέτρα, ούτε φόροι. Τα νέα μέτρα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους κα τους φτωχούς φτωχότερους.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας πήγε και ήρθε 100 φορές στην ΕΕ, ακριβώς μέχρι να μεταλλαχθεί στο αντίθετο από αυτό που διακήρυξε αρχικά ο Πρωθυπουργός. Δεν θα προ-εγκρίνονταν από τη Κομισιόν ποτέ αν δεν γινόταν τόσο αντιλαϊκό! Η χώρα μας ξευτελίζεται καθημερινά με τους διεθνείς ελέγχους και την «Επιτήρηση» της ΕΕ. Μέχρι την οριστική έγκριση θα βγουν δυστυχώς και άλλοι «άσσοι» από το μανίκι τους για νέα «εφεδρικά σενάρια» σκληρών μέτρων αν… αν… ακριβώς όπως βγήκε και το τελευταίο σενάριο στα γρήγορα αντί αρχικού εξαμήνου, τριμήνου, μήνα…
Στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, καμία μεγέθυνση της πίτας. Μόνο ανεργία και λιτότητα. Δεν έχουν ούτε ένα μέτρο, μια έστω νέα ιδέα εξόδου από τη κρίση εκτός των σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων. Νεοφιλελευθερισμός ως φάρμακο στον νεοφιλελευθερισμό! Όπως το λένε το ΔΝΤ και η ΕΕ! Αυτή είναι η μόνη συνταγή που ξέρουν. Και για αντίπραξη φωνάζουν σε συγχορδία όλοι μαζί, με τα μέσα ενημέρωσης πρώτα, ότι όσοι αντιδρούν δεν έχουν προτάσεις! Στο τέλος θα μας πουν ότι φταίμε εμείς για τη κρίση γιατί δεν… είχαμε προτάσεις!!! Όπως ο αγρότης φταίει για την αγροτική πολιτική καταστροφής, ο εργαζόμενος για τα ελλείμματα, ο ΕΒΕ για την ανεργία και τις πτωχεύσεις, ο συνταξιούχος για το έλλειμμα στα Ταμεία κλπ!
Τελικά τα μέτρα για ποιόν λήφθηκαν; Για το λαό ή για τους ξένους δανειστές («αγορές» το λένε τώρα) που ήθελαν επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα πάρει από τον λαό για να τους τα δώσει; Κάποιοι αφελείς περίμεναν ματαίως να τα πάρει από τους «έχοντες» δηλαδή τους τραπεζίτες και δανειστές μας που έκανα τα πλούτη τους από τα δάνεια και το ξεζούμισμα του λαού! Η αυταπάτη όμως τελείωσε εδώ.
Καιρός να αντισταθούμε δυναμικά - μαχητικά.
• Να απορρίψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα.
• Να δώσουμε μάχη για τον κλάδο μας μαζί με τους άλλους ΕΒΕ.
• Να απορρίψουμε τη κανιβαλική θεωρία «Λαός εναντίον Λαού» και το «Διαίρει και Βασίλευε» όταν οι λαϊκές τάξεις κινητοποιούνται διεκδικώντας τα δίκαιά τους.
• Να συμπαρασταθούμε στους αγωνιζόμενους αγρότες, εργαζόμενους , συνταξιούχους, νέους, άνεργους.
• Να συμπήξουμε όλοι μαζί κοινό και ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Καμιά ανοχή σ΄ αυτή τη πολιτική. Όλοι στο δρόμο του αγώνα!
Με τα νέα μέτρα που εξάγγελλε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στις 2/2/2010, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις μετατράπηκαν σε ακριβώς το αντίθετο. Το «θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες» μετατράπηκε, όπως και παλιότερα, σε φόρους για το λαό. Τα όρια σύνταξης αυξάνουν, νέα φορολογία μπαίνει, οι αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό έγιναν μειώσεις μέχρι 30%, οι έμμεσοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που δήθεν δεν θα αυξάνονταν αυξήθηκαν ήδη σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, οι φόροι των πλουσίων έγιναν φόροι των φτωχών! Παντού αναποδογύρισαν τα πάντα στο όνομα της κρίσης!
Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό μέτρων οι τράπεζες αυξάνουν προκλητικά τα κέρδη τους και οι ΑΕ του χρηματιστηρίου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 23%! Για αυτούς δεν υπάρχουν ούτε κρίση, ούτε μέτρα, ούτε φόροι. Τα νέα μέτρα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους κα τους φτωχούς φτωχότερους.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας πήγε και ήρθε 100 φορές στην ΕΕ, ακριβώς μέχρι να μεταλλαχθεί στο αντίθετο από αυτό που διακήρυξε αρχικά ο Πρωθυπουργός. Δεν θα προ-εγκρίνονταν από τη Κομισιόν ποτέ αν δεν γινόταν τόσο αντιλαϊκό! Η χώρα μας ξευτελίζεται καθημερινά με τους διεθνείς ελέγχους και την «Επιτήρηση» της ΕΕ. Μέχρι την οριστική έγκριση θα βγουν δυστυχώς και άλλοι «άσσοι» από το μανίκι τους για νέα «εφεδρικά σενάρια» σκληρών μέτρων αν… αν… ακριβώς όπως βγήκε και το τελευταίο σενάριο στα γρήγορα αντί αρχικού εξαμήνου, τριμήνου, μήνα…
Στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, καμία μεγέθυνση της πίτας. Μόνο ανεργία και λιτότητα. Δεν έχουν ούτε ένα μέτρο, μια έστω νέα ιδέα εξόδου από τη κρίση εκτός των σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων. Νεοφιλελευθερισμός ως φάρμακο στον νεοφιλελευθερισμό! Όπως το λένε το ΔΝΤ και η ΕΕ! Αυτή είναι η μόνη συνταγή που ξέρουν. Και για αντίπραξη φωνάζουν σε συγχορδία όλοι μαζί, με τα μέσα ενημέρωσης πρώτα, ότι όσοι αντιδρούν δεν έχουν προτάσεις! Στο τέλος θα μας πουν ότι φταίμε εμείς για τη κρίση γιατί δεν… είχαμε προτάσεις!!! Όπως ο αγρότης φταίει για την αγροτική πολιτική καταστροφής, ο εργαζόμενος για τα ελλείμματα, ο ΕΒΕ για την ανεργία και τις πτωχεύσεις, ο συνταξιούχος για το έλλειμμα στα Ταμεία κλπ!
Τελικά τα μέτρα για ποιόν λήφθηκαν; Για το λαό ή για τους ξένους δανειστές («αγορές» το λένε τώρα) που ήθελαν επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα πάρει από τον λαό για να τους τα δώσει; Κάποιοι αφελείς περίμεναν ματαίως να τα πάρει από τους «έχοντες» δηλαδή τους τραπεζίτες και δανειστές μας που έκανα τα πλούτη τους από τα δάνεια και το ξεζούμισμα του λαού! Η αυταπάτη όμως τελείωσε εδώ.
Καιρός να αντισταθούμε δυναμικά - μαχητικά.
• Να απορρίψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα.
• Να δώσουμε μάχη για τον κλάδο μας μαζί με τους άλλους ΕΒΕ.
• Να απορρίψουμε τη κανιβαλική θεωρία «Λαός εναντίον Λαού» και το «Διαίρει και Βασίλευε» όταν οι λαϊκές τάξεις κινητοποιούνται διεκδικώντας τα δίκαιά τους.
• Να συμπαρασταθούμε στους αγωνιζόμενους αγρότες, εργαζόμενους , συνταξιούχους, νέους, άνεργους.
• Να συμπήξουμε όλοι μαζί κοινό και ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Καμιά ανοχή σ΄ αυτή τη πολιτική. Όλοι στο δρόμο του αγώνα!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)