Είναι γνωστός ο λόγος που λειτουργεί ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, ο οποίος διατυπώθηκε από τον Λένιν. Σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων η φθηνή εργατική δύναμη με υψηλή εξειδίκευση, το υψηλό ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, η προσέλκυση κεφαλαίων, ο βαθμός συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής και του κεφαλαίου, το μέγεθος των επιχειρήσεων, η υψηλή οργανική σύνθεση του κεφαλαίου (σχέση σταθερού – μεταβλητού κεφαλαίου), η εξαγωγή κεφαλαίου, οι φορολογικές πολιτικές των κρατών, η καταστολή του εργατικού κινήματος και η πίεση στα εργατικά δικαιώματα, η έρευνα και η επιστήμη, η γη, η ανερχόμενη παγκόσμια επιρροή, η ανερχόμενη στρατιωτική ισχύ κ.α. δίνουν διαφορετικές δυνατότητες από εποχή σε εποχή σε κάθε μονοπώλιο και χώρα να αναπτυχθεί ταχύτερα από τους ανταγωνιστές.
Όταν όμως ο κόσμος βρίσκεται σε περίοδο ισχυρών μεταβολών στις κορυφαίες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ο ανταγωνισμός οξύνεται στο έπακρο και βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω υπερίσχυσης σε διαφορετικούς τομείς ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες χώρες και μπλοκ ιμπεριαλιστών. Οι τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, οι δικτατορίες, η καταλήστευση χωρών και λαών έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια συμβιβασμών και ο μεγάλος πόλεμος παραμονεύει. Ήδη αυτό αποδείχτηκε στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Εκατόμβες οι νεκροί από τους λαούς που σφαγιάζονται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.
Τώρα μια μεγάλη ανατροπή ωριμάζει. Η εκτόπιση των ΗΠΑ, και γενικά του ιμπεριαλιστικού μπλοκ γύρω από αυτές. από την πρώτη παγκόσμια οικονομική θέση από ανερχόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αυτή η εκτόπιση μάλιστα, από την Κίνα, διαρκώς επιταχύνεται και από το 2050 που προβλέπονταν πριν χρόνια κατέβηκε στο 2033-35 πριν την πανδημία και τώρα, μετά την πανδημία στο 2028, αν πιστέψουμε το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) και την ετήσια έκθεσή του.
Στο μεταξύ η ανατροπή αυτή ήδη έχει επέλθει, από το 2017, με βάση άλλους τρόπους μέτρησης από τους ονομαστικούς της ισοτιμίας των νομισμάτων. Έτσι με βάση την αγοραστική δύναμη, που είναι πιο πραγματικό μέτρο, ο κατάλογος των χωρών, ως προς το ΑΕΠ, παρουσιάζεται σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΔΝΤ (2017) σε εκατ. δολάρια ως εξής:
1. Κίνα: 23.159.107
2. ΗΠΑ: 19.390.600
3. Ινδία: 9.459.002
4. Ιαπωνία: 5.428.813
5. Γερμανία: 4.170.790
6. Ρωσία: 4.007.831
7. Ινδονησία: 3.242.771
8. Βραζιλία 3.240.319
9. Ηνωμένο Βασίλειο: 2.914.042
10. Γαλλία: 2.835.746
Η Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει τα στοιχεία και κατατάσσει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στη 2η θέση με 20.850.000 εκ. δολ.
Πηγή πίνακα: Βικιπαίδεια.
Τι λέει η έρευνα του CEBR:
Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως περί το 2028
ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ /Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020, 08:48:30 / / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περί το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ, εν μέρει λόγω του ότι ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εκτιμά ινστιτούτο μελετών σε έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
«Εδώ και αρκετό καιρό, το κυρίαρχο ζήτημα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι ο αγώνας, σε όρους οικονομικής και ήπιας ισχύος, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», αναφέρει το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) στην ετήσια έκθεσή του.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπός της φαίνεται πως «γέρνουν την πλάστιγγα σε αυτή την αντιπαλότητα υπέρ της Κίνας», προσθέτει.
Για το CEBR, «η επιδέξια αντιμετώπιση της πανδημίας», από την Κίνα, που επέβαλε έγκαιρο, αυστηρό lockdown, καθώς και τα πλήγματα που δέχθηκε η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Δύσης σημαίνουν πως οι οικονομικές προοπτικές της ασιατικής δύναμης βελτιώνονται.
Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά από το 2021 ως το 2025, προτού η ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο 4,5% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο από το 2026 μέχρι το 2030.
Μολονότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν σθεναρά μετά την πανδημία, το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% του ΑΕΠ τον χρόνο μεταξύ του 2022 και του 2024 και κατόπιν στο 1,6%.
Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν θα την ξεπεράσει η Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία προς τα κάτω, από την τέταρτη στην πέμπτη θέση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το CEBR η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σήμερα, ενδέχεται να ολισθήσει στην έκτη θέση από το 2024 και μετά.
Ωστόσο, παρά το πλήγμα που θα δεχθεί το 2021 εξαιτίας της αποχώρησής του από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται πως θα είναι κατά 23% υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας περί το 2035, χάρη ιδίως στο προβάδισμα που έχει η χώρα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου.
Στην Ευρώπη αναλογούσε το 19% της παραγωγής των 10 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως το 2020 αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει στο 12% περί το 2035 και ακόμη πιο κάτω αν ο χωρισμός της ΕΕ με τη Βρετανία εξελιχθεί με άσχημο τρόπο, εκτιμά το CEBR.
Σύμφωνα με το Κέντρο, ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί με αύξηση του πληθωρισμού, παρά με επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Το ινστιτούτο προβλέπει «έναν οικονομικό κύκλο με αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2020» και αυτό θα πλήξει ιδίως οικονομίες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν την αντίδρασή τους στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Ωστόσο μια από τις τάσεις η οποία «επιταχύνθηκε» από την πανδημία είναι η στροφή σε έναν «πιο πράσινο» τρόπο παραγωγής, «βασισμένο στην τεχνολογία», καθώς ο κόσμος θα μπαίνει στη δεκαετία του 2030, προεξοφλεί το CEBR.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου