Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας για τον «ζωτικό χώρο»- Οι στρατιωτικές δυνάμεις

Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Ούτε ποτέ ήταν τέτοιος. Εξ αρχής ήταν πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας που ξεκίνησε με την ιμπεριαλιστική επέκταση και περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, κατά παράβαση της δια λόγου συμφωνίας μη επέκτασης.  Παράλληλα το ΝΑΤΟ οργάνωσε την λεγόμενη  «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004, επιβάλλοντας ως πρόεδρο τον Γιούστσενκο με  συνεργάτη την γνωστή για την διαφθορά στη χώρα, Γιούλια Τιμοσένκο και λοιπούς φιλονατοϊκούς, καπιταλιστές ολιγάρχες του τμήματος της αστικής τάξης που εξαρτώνται από τη Δύση. Έγινε και πλήρη επαναδραστηριοποίηση των ναζιστικών σχηματισμών που έδρασαν στο πλευρό των Γερμανών ναζί στον Β’ΠΠ!


Ατελείωτη η βοήθεια των αμερικανονατοϊκών στην ουκρανία - Οπλικό σύστημα mlrs HIMARS

 

Το 2014 έγινε το πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν και σε συνέχεια η αλλαγή του καθεστώτος με κυριαρχία των ναζιστικών οργανώσεων στο κράτος και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πολλοί δε δωσίλογοι ναζί συνεργάτες των Γερμανών στον Β’ΠΠ,  αναδείχτηκαν σε «εθνικοί ήρωες» (!) και αντικατέστησαν τους ήρωες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που απελευθέρωσαν την Ουκρανία από τους Ναζί. Σε συνέχεια άρχισε ο διωγμός κάθε αντιπάλου του ΝΑΤΟ με δολοφονίες και παραστρατιωτικές επιδρομές, κυρίως σε ρωσικής καταγωγής πληθυσμούς, στους δημοκράτες και στους κομμουνιστές με αποτέλεσμα την εξέγερση των ρωσόφωνων περιοχών και την ανακήρυξη των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ  οι οποίες υπέστησαν  συνεχείς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις των ναζί του Αζόφ με καταμετρημένα από τον ΟΗΕ 15.000 θύματα. Ταυτόχρονα η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία επικαλουμένη ιστορικούς και πληθυσμιακούς λόγους κάτι που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το ΝΑΤΟ.

 Η επακόλουθη συμφωνία του Μινσκ (Φεβρουάριος 2015) που πρόβλεπε ειρήνευση και εκτεταμένη αυτονομία των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εντός των συνόρων της Ουκρανίας καταπατήθηκε από την Ουκρανία με εντολή από το ΝΑΤΟ στο οποίο ετοιμάστηκε να μπει η Ουκρανία, φέρνοντας τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και τα οπλικά του συστήματα στο «μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας».

 Τα γεγονότα μετά είναι γνωστά. Η Ρωσία επικαλέστηκε όλες αυτές τις εξελίξεις, θεώρησε ότι απειλείται η ύπαρξή της και η ύπαρξη του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία κι έκανε την εισβολή. Ο πόλεμος όπως και αν ονομάστηκε ήταν από την αρχή πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας με ολική - πλην Τουρκίας - εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε κάθε πτυχή του. Παρότι επί του πεδίου το ΝΑΤΟ εμφανίζεται με εξειδικευμένο επιτελικό και τεχνικό προσωπικό και με «εθελοντές» που κρύβονται στα σπλάχνα της Ουκρανίας και του στρατού της, η εμπλοκή δεν κρύβεται.

 Έτσι σήμερα η σύγκρουση λογίζεται στα πεδία και στην διεθνή σκηνή ως πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας, απειλεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο με ανυπολόγιστες καταστροφές για την ανθρωπότητα  ακόμη και με πυρηνική καταστροφή που θα γυρίσει τον πλανήτη στην εποχή της πέτρας.

 Στον πόλεμο αυτόν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας υπολογίζονται μόνο στο πεδίο των μαχών («κρέας για τα κανόνια» του ΝΑΤΟ) αλλά στην πραγματικότητα μπαίνουν ως σημαντικό συμπλήρωμα στις μάχιμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

 Ποιες δυνάμεις παρατάσσονται σήμερα στο πεδίο αυτής της σύγκρουσης;

 Σύμφωνα με το fortunegreece.com, οι δυνάμεις που άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν στον πόλεμο είναι οι δυνάμεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας στις οποίες προστίθενται οι δυνάμεις της Ουκρανίας

 Συνολικό στρατιωτικό προσωπικό

ΝΑΤΟ: 5.405.700 - Ρωσία: 1.350.000

Ενεργό στρατιωτικό προσωπικό

ΝΑΤΟ: 3.366.000 - Ρωσία: 850.000 (αυξήθηκε κατά 300.000 με την τελευταία επιστράτευση)

Εφεδρείες

ΝΑΤΟ: 1.301.000 - Ρωσία: 250.000

Παραστρατιωτικές μονάδες

ΝΑΤΟ: 738.000 - Ρωσία: 250.000

Συνολικά πολεμικά αεροσκάφη

ΝΑΤΟ: 20.723 - Ρωσία: 4.173

Μαχητικά αεροσκάφη

ΝΑΤΟ: 3.527 - Ρωσία: 772

Ελικόπτερα

ΝΑΤΟ: 8.485 - Ρωσία: 1.543

Μαχητικά ελικόπτερα

ΝΑΤΟ: 1.359 - Ρωσία: 544

Άρματα μάχης

ΝΑΤΟ: 14.682 - Ρωσία: 12.420

Θωρακισμένα οχήματα

ΝΑΤΟ: 115.855 - Ρωσία: 30.122

Συνολικά πολεμικά πλοία

ΝΑΤΟ: 2.049 - Ρωσία: 605

Αεροπλανοφόρα

ΝΑΤΟ: 17 - Ρωσία: 1(βυθίστηκε)

Υποβρύχια

ΝΑΤΟ: 144 - Ρωσία: 70

Πυρηνικές Κεφαλές

ΝΑΤΟ: 6.065 - Ρωσία: 6.255

 Στην αρχή του πολέμου η Ουκρανία διέθετε τις παρακάτω στρατιωτικές δυνάμεις του πίνακα: 

 

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αυξήθηκαν ήδη μεταξύ 600.000 και 1.000.000 στρατιωτικού προσωπικού. Στο μεταξύ, τα όπλα εξακοντίστηκαν με τεράστια ροή αμερικανονατοϊκού υπερσύγχρονου πολεμικού υλικού αξίας 25-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10 μήνες, χώρια η μεγάλη οικονομική βοήθεια που συνεχώς ρέει στη χώρα στηρίζοντας τον φασιστικό κρατικό μηχανισμό.

 Σημείωση 1η: Είναι η Ρωσία ιμπεριαλιστική χώρα;

Επειδή γίνεται μεγάλος διάλογος, ιδίως στην αριστερά, αν η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική και αν πληροί τα τυπικά κριτήρια ιμπεριαλιστικής χώρας, συνοπτικά επισημαίνουμε τα εξής:

-Δεν αμφισβητείται ότι η Ρωσία είναι καπιταλιστική χώρα στο σύνολο της οικονομίας της.

-Δεν αμφισβητείται η μονοπωλιακή δομή της οικονομίας (υψηλή συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου και παραγωγής)

-Δεν αμφισβητείται ότι η νέα μονοπωλιακή αστική τάξης (ολιγάρχες) κυριολεκτικά ληστεύει την εργατική τάξη και τον λαό της Ρωσίας, σχεδόν στο πρότυπο της πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης.

-Δεν αμφισβητείται ότι ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός που υπάγεται στο προχωρημένο ιμπεριαλιστικό στάδιο, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής λειτουργίας του καπιταλισμού στη Ρωσία με θολά τα όρια κράτους, κρατικών επιχειρήσεων και ιδιωτικών μονοπωλίων.

-Αυτό που προβάλλεται ως αντίρρηση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ρωσίας είναι συνήθως στοιχεία του εποικοδομήματος, των πολιτικών του κράτους και κυρίως η μετάφραση της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, όχι ως μάχη για τον «ζωτικό χώρο» δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά ως αντιιμπεριαλιστική στάση της Ρωσίας και εξ αυτού συμπεραίνουν ότι… δεν είναι ιμπεριαλιστική!

Στον οικονομικό τομέα επισημαίνεται η μικρή (;) για τα δεδομένα της Ρωσίας εξαγωγή κεφαλαίου, το έλλειμμα αποικιών, στρατιωτικών βάσεων και στρατού στο εξωτερικό, πλην Συρίας και κάποιων «συμμάχων» χωρών, δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Θα λέγαμε ότι κάποια τέτοια χαρακτηριστικά έλλειπαν και από την Γερμανία στους δύο Π.Π. αλλά αυτό δεν αποτέλεσε θέμα αμφισβήτησης του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της, ούτε του πολέμου ως ιμπεριαλιστικού που διεξήγαγε στο όνομα του «ζωτικού χώρου» του γερμανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου.

 Σημείωση 2η: Το «Ιμπεριαλιστικό Δίκαιο»

 Θα ήταν αφελής κάποιος αν προσπαθούσε να εφαρμόσει τα  ίδια χαρακτηριστικά του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού στην Ρωσία για να αποδείξει ότι είναι ή δεν είναι ιμπεριαλιστική χώρα. Ούτε το επιχείρημα ότι η Ρωσία περικυκλώθηκε από το ΝΑΤΟ αποτελεί στοιχείο αναίρεσης του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Ρωσίας. Οι διαφορές βρίσκονται στο έλλειμμα δυνατοτήτων της Ρωσίας να ασκήσει τις ίδιες επιθετικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές του ΝΑΤΟ, στην αδύναμη θέση της έναντι αυτού, στην πραγματική περικύκλωσή της με στόχο την άλωση και πιθανόν τη διάλυση της και την καταλήστευσή της.  Από την άποψη του «ιμπεριαλιστικού δικαίου» η Ρωσία έχει δίκαιο. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε και σε δίκαιο των λαών, δεδομένου ότι οι λαοί δεν έχουν ούτε ιμπεριαλιστικές διαθέσεις ο ένας έναντι του άλλου, ούτε είναι δυνατόν να κερδίσουν κάτι από τον οποιοδήποτε πόλεμο ιμπεριαλιστών, αφού έτσι και αλλιώς οι λαοί θα είναι πάλι τα θύματα και όποιος και αν είναι νικητής η θέση τους δεν θα βελτιωθεί κάτω από καπιταλιστικά καθεστώτα με κυριαρχία μονοπωλίων. Αυταπάτες για «καλούς καπιταλιστές», «καλούς ιμπεριαλιστές» και «καλούς ολιγάρχες και μονοπωληστές» με βάση υποκειμενικές αντιλήψεις δεν μπορεί ισχύσουν για  κανένα λαό. Και όσοι λαοί παρασύρθηκαν κατά καιρούς, απλώς έγιναν από τα πρώτα θύματα. Και η ίδια η ιστορία της συμφωνίας του Λιβάνου για τη χώρα μας (1944), με επίκληση της «συμμαχίας» με τους Άγγλους ιμπεριαλιστές, είναι η καλύτερη απόδειξη τέτοιων τεράστιων λαθών.

 Σημείωση 3η: Οι ξένες ταξικές σημαίες και η εργατική τάξη

 Κανένας κομμουνιστής, κανένα κομμουνιστικό κόμμα δεν μπορεί να θέσει τη σημαία του και τη σημαία της εργατικής τάξης, κάτω από ξένες ταξικές σημαίες επικαλούμενο οποιονδήποτε, εθνικό, «λαϊκό», εθνοτικό, φυλετικό, εθνικοαπελευθερωτικό λόγο. Δεν είναι καθόλου λάθος η καταδίκη κάθε ιμπεριαλιστικής και καπιταλιστικής εξουσίας επειδή μεταξύ ιμπεριαλιστών ισχύει το ιμπεριαλιστικό δίκαιο επιτιθέμενων και αμυνόμενων. Η εργατική τάξη κάθε χώρας έχει τη δική της ταξική σημαία και τη δική της αποστολή και δεν τα βάζει ποτέ κάτω από ξένη ταξική σημαία. Το ότι μπορεί να συμπέσει ο αντίπαλος δεν αποτελεί αιτία να υπαχθεί η σημαία της εργατικές τάξης στην αστική τάξη. Η εργατική τάξη έχει εξίσου συμμάχους τις εργατικές τάξεις και τους λαούς όλων των ιμπεριαλιστικών χωρών και αντιπάλους όλες τις καπιταλιστικές εξουσίες ακόμη και αν πολεμάνε τον ίδιο εχθρό (ελληνοϊταλικός πόλεμος, ΕΜ – ΕΛΑΣ, εθνικοαπελευθερωτικοί πόλεμοι). Κάθε παραβίαση αυτών των αρχών καταλύει την αυτοτέλεια και την επαναστατική ουσία της εργατικής τάξης και των κομμουνιστικών κινημάτων.  

 Σημείωση 4η: Είναι η Ρωσία διάδοχος – έμμεση συνέχεια της ΕΣΣΔ;

 Είναι εκτός λογικής η επίκληση της «διαδοχής» της ΕΣΣΔ από τη Ρωσία με δήθεν διατήρηση κάποιων σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών, ιδίως των κρατικών επιχειρήσεων που δήθεν είναι αποθέματα για τον σοσιαλισμό. Όποιος στην καπιταλιστική Ρωσία αποτολμήσει να ανατρέψει τον  καπιταλισμό και να εγκαθιδρυθεί σοσιαλισμό, οι καπιταλιστές και το καθεστώς τους θα επιχειρήσουν να τον πνίξουν σε ποτάμια αίματος. Και μόνο να θυμηθούμε τον βομβαρδισμό του ρωσικού κοινοβουλίου και το αίμα στα σκαλιά του, επειδή τόλμησε να θίξει την ταξική εξουσία του κεφαλαίου, την οποία διαχειρίζονταν κέντρα έξω από το κοινοβούλιο, είναι ένα δείγμα του το περιμένει κάθε επίδοξο αμφισβητία της εξουσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυταπάτες σε τέτοια επίπεδα είναι άκρως επικίνδυνες για τους λαούς και την εργατική τάξη.

  Πηγές:

 ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας: Πόσο στρατό έχει η Συμμαχία και ποια είναι η πραγματική δύναμη της Μόσχας

https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/nato-enantion-rosias-poso-strato-echi-i-simmachia-ke-pia-ine-i-pragmatiki-dinami-tis-moschas/#1

Ουκρανία - el.wikipedia

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1#%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1

Πορτοκαλί Επανάσταση

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AF_%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

Τι είναι η Συμφωνία του Μινσκ και κατά πόσο αποτελεί διέξοδο από την κρίση της Ουκρανίας;

https://www.cnn.gr/focus/story/301000/ti-einai-i-symfonia-toy-minsk-kai-kata-poso-apotelei-diexodo-apo-tin-krisi-tis-oykranias

Ομολογία σοκ Αμερικανού Στρατηγού: «Πληρώσαμε μόνο 66 δισ. για να πεθάνουν Ουκρανοί για τα συμφέροντά μας»

https://warnews247.gr/omologia-sok-amerikanou-stratigou-plirosame-mono-66-dis-gia-na-pethanoun-oukranoi-gia-ta-symferonta-mas/

Πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας: Νεκρανάσταση της Β’ Διεθνούς και των «καλών ιμπεριαλιστών»

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/09/blog-post_30.html

Προετοιμασία για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των Δυτικών στην Κεντρική Ασία

 http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/09/blog-post_28.html

Ποια είναι η αιτία του κινδύνου παγκοσμίου πολέμου;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/09/blog-post_26.html

Κυρώσεις και αντι-κυρώσεις πολέμου: Οι αντιφάσεις του καπιταλισμού αναπαράγουν τη γενική κρίση του

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/09/blog-post_6.html

Αυτό το θέατρο του πολεμικού παραλόγου…

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/08/blog-post_15.html

Γ΄ΠΠ: Οι «ελεύθεροι λαοί της ελευθερίας και δημοκρατίας» τον θέλουν;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/08/blog-post.html

Χερσώνα: Το νέο Βερντέν;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/07/blog-post_28.html#more

Η θέση του ΚΚΕ για τους ιμπεριαλιστικούς και ταξικούς πολέμους- 1922-2022.

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/07/14.html

Ουκρανία. Ποιος κυβερνάει εκείνο τον τόπο;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/07/blog-post_18.html

Τύμπανα παγκοσμίου πολέμου…

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/07/blog-post_13.html

Η γελοιοποίηση των «αρχών και αξιών» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/07/blog-post_7.html

Μια «στιγμή», ένα ποτάμι αίματος…

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/07/blog-post_2.html

Από τα αμερικανονατοϊκά στρατηγεία θα διευθύνονται τα υπερσύγχρονα όπλα στον πόλεμο της Ουκρανίας!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/06/blog-post_17.html

Ιμπεριαλιστικός κυνισμός: «Τα βαρέα όπλα είναι μόνο για να σκοτώνεστε μεταξύ σας»!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/05/blog-post.html

Ουκρανία και Γεωπολιτική

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/04/blog-post_10.html

Από την «ανυπαρξία ναζί» στην Ουκρανία στην παγκόσμια επίσημη επιβεβαίωσή τους!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/04/blog-post_62.html

Δέκα λόγοι για τους οποίους... «πρέπει να ακούσουμε τον Ζελένσκι»!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/04/blog-post_7.html

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτελώντας την Αλήθεια με τη βοήθεια των «ανταποκριτών»

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/04/blog-post.html

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ποιοι είναι οι εγκληματίες;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_22.html

Οι αναλυτές της συμφοράς του κόσμου και ο τεμαχισμός της Ρωσίας σε… 1.570 «Κόσσοβα»

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/1570.html

Η Ρωσία

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_16.html

Ένα βίντεο, αποκάλυψη των Ουκρανών φασιστών

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html

Ολόκληρη η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_7.html

Προφυλακισμένοι στο Κίεβο μετά από βασανιστήρια οι νεολαίοι Ουκρανοί κομμουνιστές αδελφοί Κονονόβιτς

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_13.html

Όμορφος κόσμος ηθικός, ιμπεριαλιστικά πλασμένος 1991-2022!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/1991-2022.html

Κίνα. Ο «σιωπηλός παρατηρητής» ο μεγάλος κερδισμένος της «ουκρανικής κρίσης»

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_3.html

Στο «Δικαστήριο των Λαών» όλοι οι εγκληματίες πολέμου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/02/blog-post_27.html

Ο κίνδυνος νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου προ των πυλών

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/02/blog-post_21.html

Ο Πούτιν

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/10/blog-post_28.html

Τα καύσιμα και το «τέλειο» σχέδιο των δυτικών

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/10/blog-post.html

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου