Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Κυρώσεις και αντι-κυρώσεις πολέμου: Οι αντιφάσεις του καπιταλισμού αναπαράγουν τη γενική κρίση του

«Τυχαία» γεγονότα, όπως ο πόλεμος που είναι συνέχεα της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, επαναφέρουν και αναπαράγουν τις νομοτέλειες και την γενική  κρίση του καπιταλισμού και μαζί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ωριμάζουν απότομα τις προϋποθέσεις επαναστατικών καταστάσεων. Οι ομοιότητες καταστάσεων με τις περιόδους προ του Α΄ και Β΄ΠΠ που οδήγησαν σε πόλεμο και σε «απρόβλεπτες» για τους καπιταλιστές σοσιαλιστικές επαναστάσεις μπορούν να είναι ιστορικό παράδειγμα.

 Ένα σχόλιο για «τυχαία».

 

 Καλά εγώ ο «απλός» μπορώ να υπολογίσω τι λέει η ψυχή του βιομήχανου και κεφαλαιοκράτη της ΕΕ και δεν μπορούν οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης, της Σορβόννης, των Βρυξελών;

 Είναι γνωστό ότι στον κόσμο έχουμε επιχειρήσεις και χώρες που από καιρό πήραν κεφάλι στους ρυθμούς ανάπτυξης όπως Κίνα, Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με στοιχεία λειτουργίας του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού και επιχειρήσεις και χώρες με παραγωγικό κορεσμό και παρακμή, για τους αντίστροφους λόγους του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης, αυτές του αμερικανονατοϊκού τόξου(*).

  Με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και κυρίως με την ηλιθιότητα του «σχεδίου πλαφόν», οι αμερικανοντατοϊκοί έχουν δημιουργήσει ήδη στον κόσμο δύο επίπεδα ενέργειας, ένα ακριβό της Δύσης και ένα φθηνό των ανταγωνιστών της! Και ξέρουμε ότι το κόστος ενέργειας είναι βασικός όρος της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού.

 Και τι μέτρα είναι αυτά που παίρνουν; Είναι μέτρα που βυθίζουν στην υστέρηση τις επιχειρήσεις – μονοπώλια της Δύσης, ιδίως της ΕΕ, αφού με τις κυρώσεις οδηγούν τις οικονομίες τους να πληρώνουν διπλές και τριπλές τιμές από τους ανταγωνιστές τους στην ενέργεια! Με αυτή τη λογική οι δυτικοί καπιταλιστές είναι σαν να τους έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό τους. Τα κεφάλαιά τους κινδυνεύουν να απαξιωθούν λόγω ηλιθίων αποφάσεων. Ποιος νοήμων  οικονομολόγος (όχι του Χάρβαρντ…)  δεν καταλαβαίνει ότι αν σήμερα η ατμομηχανή της οικονομίας της ΕΕ, η γερμανική οικονομία, είχε ανοικτούς και τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς ρωσικού αερίου, με τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που είχε στη διάθεσή της, θα αντιμετώπιζε εξίσου αποτελεσματικά με την Κίνα και την Ινδία στο κόστος ενέργειας και δεν θα κινδύνευε με βαθιά κρίση και νέες απώλειες στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και στον διεθνή ανταγωνισμό;

 Μπορεί οι Γερμανοί βιομήχανοι να μη λένε πολλά, αλλά η ψυχή του καπιταλιστή ξέρουμε καλά πως χαρακτηρίζει τέτοια μέτρα: απαράδεκτα, ηλίθια και δολοφονικά των κεφαλαίων και των κερδών τους!

Νομίζει κάποιος ότι αυτό δεν θα εμφανιστεί σύντομα με διάφορες μορφές σκληρών αντιπαραθέσεων που θα πάρει φαλάγγι και τους Ζελένσκηδες; Και δεν θα μεταδοθεί και στον λαό που θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα τις ιδεοληψίες και τις φιλοδοξίες των ιμπεριαλιστών ηγετών που νομίζουν ότι με τέτοια μέτρα θα βγουν νικητές των αντιπάλων τους;(**)

 Το θέμα φυσικά είναι να μη μπει και ο λαός στο τρυπάκι των σκοπών των μονοπωλιστών, κάτω από ξένη σημαία, νομίζοντας πως κάνει αντίσταση. Αντίσταση υπέρ του κεφαλαίου θα είναι(***).

 Ο λαός μπορεί και πρέπει να έχει τον δικό του λόγο για το καπιταλιστικό έγκλημα στο σύνολο του πλανήτη και να πτάξει στο καλάθι της ιστορίας το σύστημα…

 Μόνο που αυτό, άλλο να λέγεται και άλλο να γίνεται…. Τα ποτάμια αίματος της ιστορίας το διδάσκουν ως πρώτο μάθημα αλλαγής του κόσμου…

 

(*)Ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία το 2020-21 - Η Κίνα πρώτη σε μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ

 https://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/12/2020-21.html#more

 

(**)Η Ρωσία συσσώρευσε τεράστια έσοδα χάρη στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων

https://www.amna.gr/home/article/671794/I-Rosia-sussoreuse-terastia-esoda-chari-stin-auxisi-ton-timon-ton-orukton-kausimon-

(***) Πίσω από τις "απελπισμένες" αυτές προσπάθειες κρύβεται η μεγάλη αλλαγή που επιχειρούν την τελευταία δεκαετία συνολικά οι δυτικοί ιμπεριαλιστές να μεταφέρουν την αντιπαράθεση και τον ανταγωνισμό, με το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ Κίνας Ρωσίας, από το πεδίο της οικονομίας στο οποίο χάνουν διαρκώς σε πολεμική αντιπαράθεση όπου θεωρούν ότι υπερέχουν. Αυτή η μεταβολή περιέχει και τέτοια σκληρά μέτρα που βγάζουν τα μάτια τους, αλλά πληρώνουν οι λαοί του κόσμου με ποτάμια αίματος και απώλεια δικαιωμάτων και επιπέδου ζωής δεν είναι τυχαία αλλά «αναγκαία» για τον καπιταλισμό όταν η κρίση μετατρέπεται σε πολεμική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου