Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ουκρανία και Γεωπολιτική

-Η Ρωσία εκτιμάται ότι με την εισβολή στην Ουκρανία, χάνει τον πόλεμο της εικόνας, της προπαγάνδας και της οικονομίας από τις κυρώσεις.

 

-Η Ε.Ε., εκτιμάται ότι χάνει όσα πλεονεκτήματα κέρδιζε από τη συνεργασία της με τη Ρωσία για να έχει ανταγωνιστική οικονομία.

-Οι Δυτικοί συνολικά, εκτιμάται ότι χάνουν όλα όσα θα κερδίσει η Κίνα από τον εξαναγκασμό της Ρωσίας από τους δυτικούς, να τα «δώσει όλα» στους Κινέζους για να αναπληρώσει τις απώλειες.

-Η Κίνα σε αναμονή επιλογής των μεγαλύτερων κερδών από αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με θύμα τον ουκρανικό (και τον ρωσικό) λαό[1].

-Από κοντά κράτη όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία κ.α. προσβλέπουν να απολαύσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από τη σχέση τους με τη «στριμωγμένη»  Ρωσία ενώ παράλληλα θα μειώνουν τη δυναμική των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

 Από αυτό το ιμπεριαλιστικό κουβάρι αντιθέσεων και συμφερόντων,  ο νέος συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει, μάλλον θα είναι σε βάρος των δυτικών ιμπεριαλιστών. Ήδη διαφαίνεται η πορεία δυναμικής κατάληψης της πρωτιάς στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την Κίνα.

 Το κύριο βέβαια που πρέπει από τώρα να πούμε, είναι, αλλοίμονο στους λαούς που κανένας δεν ξέρει τι βαρύ τίμημα θα κληθούν να πληρώσουν γι αυτές τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές ανατροπές και συγκρούσεις που για την ώρα κρατούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θυμίζοντας έντονα τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί των δύο παγκοσμίων πολέμων του 20ου αιώνα.

  Τι προηγήθηκε.

 Ήδη από τη δεκαετία του ’90 άρχισε να διαφαίνεται ότι η Κίνα καλπάζει προς την ανατροπή του παγκόσμιου συσχετισμού οικονομικών δυνάμεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη του ΝΑΤΟ να κόψει την Κίνα πρώτα από τα υπάρχοντα και το μελλοντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που απέρρεαν από την οικονομική της συνεργασία με την Ρωσία.  Άρχισε έτσι τη νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας για να την εκβιάσει ώστε να αποκοπεί από την Κίνα για να περιοριστεί η ανάπτυξή της τελευταίας.

Σημειώνουμε ότι οι πόλεμοι των δρόμων (αγωγών, αποθήκευσης, ναυτικής μεταφοράς κ.ά.) και των πηγών ενέργειας που προηγήθηκαν σε Ιράκ (δύο πόλεμοι), Γιουγκοσλαβία (δύο πόλεμοι), Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Γεωργία, Καύκασο, οι «πορτοκαλί επαναστάσεις» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στο Καζακστάν (όπου εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή εξέγερση), οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Μέση Ανατολή καθώς και η τεράστιας έκτασης επέμβαση στις χώρες της ζώνης του Σαχέλ, δείχνουν την προετοιμασία ενός τεραστίου ενεργειακού και μεταλλευτικού ελέγχου της γης από τους δυτικούς με στόχο να ελέγξουν πλήρως την ανάπτυξη όλων των χωρών του κόσμου. Με τη περικύκλωση της Ρωσίας παραβίασαν τους όρους ίσης και αμοιβαίας ασφάλειας και επεδίωξαν να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους, φέρνοντας προ διλήμματος τη χώρα αυτή, μέσω της τελευταίας κίνησης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αφού προηγήθηκε η ένταξη σε αυτό, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις, όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. 

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ


 Όσον για τα περί ναζιστικής κυριαρχίας στην Ουκρανία ως μία αιτία της ρωσικής εισβολής, μπορεί να είναι αλήθεια η κατηγορία, όπως έδειξε και η παρουσία μαχητών του ΑΖΟΦ, ως ισότιμοι ομιλητές του Παρέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι προς την ελληνική Βουλή, αλλά είναι μάλλον και υποκριτική, δεδομένου ότι και το καθεστώς της Ρωσίας διατηρεί άριστες σχέσεις με ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις. Ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος υπαρξιακών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων Ρωσίας - ΝΑΤΟ δι αντιπροσώπου την Ουκρανία και τον άτυχο λαό της.

 

  Από την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των "μαχητών" του ναζιστικού Τάγματος ΑΖΟΦ στις ομιλίες τους προς την Ελληνική Βουλή στις 7/4/2022 (https://www.youtube.com/watch?v=mnFakvPtwRY)

Ο πόλεμος και η επιτάχυνση των ανατροπών

 Με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι δυτικοί μπορεί πανηγυρίζουν για την προπαγανδιστική απομόνωση και για τις οικονομικές απώλειες της Ρωσίας από τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα πανηγυρίζει και η Κίνα που σπρώχνουν τη Ρωσία σε ταχύτατη βαθιά οργανική σύνδεση μαζί της και στην αποκόμιση τεράστιων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων έναντι των δυτικών, από την προνομιακή αξιοποίηση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Ρωσίας. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μια περικυκλωμένη Ρωσία θα θυσιάσει πολλά για να μην υποταχθεί. Έτσι η απεξάρτηση και ο αποκλεισμός της ρωσικής ενέργειας από τη Δύση θα μετατραπεί για τους μεν Κινέζους σε φθηνότατη ενέργεια και ταχύτερη ανάπτυξη! Για δε τους  Ευρωπαίους θα μετατραπεί σε τεράστια προβλήματα από τις ακριβότερες τιμές ενέργειας που επέβαλαν οι Αμερικανοί με την κίνηση αποκλεισμού της Ρωσίας. Τα προβλήματα των Ευρωπαίων θα επεκταθούν όμως σε όλο τον κόσμο με την αδυναμία τους να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στα προϊόντα τους κάτι που θα στρέψει τις μη υποταγμένες οικονομίες προς την Κίνα. Οι ίδιες οι ΗΠΑ θα πουλήσουν μεν LNG αλλά θα χάσουν πολλές αγορές από μείωση της ανάπτυξης της Ε.Ε. (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη μπορεί να εκτινάξει τις τιμές σε όλον τον κόσμο https://www.amna.gr/home/article/641477/YPOIK-IPA-I-apagoreusi-eisagogis-rosikon-petrelaikon-proionton-stin-Europi-mporei-na-ektinaxei-tis-times-se-olon-ton-kosmo)

 Το άδηλο μέλλον

 Εκεί που, από τη δεκαετία του 1990,  οι Αμερικανοί σχεδίαζαν να σταματήσουν την αλματώδη ανάπτυξη της Κίνας, ώστε να μείνει πολύ πίσω από τις  ΗΠΑ και να μη πραγματοποιηθεί το ξεπέρασμά τους το 2050, όπως υπολόγισαν οι υπηρεσίες τους, τόσο με την οικονομική κρίση και την πανδημία όσο και με τον πόλεμο της Ουκρανίας, έδωσαν στην Κίνα τεράστια πλεονεκτήματα για να είναι προ των πυλών  αυτή τη ανατροπή του παγκόσμιου συσχετισμού. Αυτό που έκαναν το παν να αποφύγουν το είδαν να έρχεται από δικές τους ενέργειες και αδυναμίες!

 Οι δυτικοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να υποτιμούν τον νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τον οποίο διατύπωσε ο Λένιν, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να «διαβάσουν» τη δυναμική της Κίνας σε βάθος 50 χρόνων και να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και με την Ινδία. 

  Η μετατροπή του οικονομικού ανταγωνισμού σε στρατιωτική ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση

 Οι ΗΠΑ μη μπορώντας να σταματήσουν τις οικονομικές εξελίξεις της ανατροπής των παγκόσμιων συσχετισμών, επιχειρούν να μετατρέψουν την  οικονομική αντίθεση σε πολεμικό ανταγωνισμό. Θεωρούν ότι στο στρατιωτικό πεδίο υπερέχουν κατά πολύ. Φυσικά και πάλι παραβλέπουν ότι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη επιταχύνει και την ανάπτυξη του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα στις ιμπεριαλιστικές χώρες, πράγμα που διαφαίνεται με την ραγδαία μετατροπή της κινέζικης άμυνας σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή άμυνα πολλά βήματα μπροστά, όπως δείχνουν οι 5χρονοι σχεδιασμοί της (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=360954).

 Για να σταματήσουν την ανάπτυξη της Κίνας οι νατοϊκοί επέλεξαν να κτυπήσουν τον «αδύνατο κρίκο», του νεοσχηματιζόμενου ιμπεριαλιστικού μπλοκ τη Κίνας - Ρωσίας για να αποκόψουν την τελευταία από την Κίνα και να στερήσουν τα πλεονεκτήματά της από την ραγδαία αναπτυσσόμενη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς. Δεν λάθεψαν για την αδυναμία της Ρωσίας. Η Ρωσία προήλθε από μια Σοβιετική Ένωση που πρωτοπορούσε σε πολλούς δείκτες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της οικονομίας, αλλά η νέα καπιταλιστική τάξη κυριολεκτικά λήστεψε και ξεπούλησε τον πλούτο που παρέλαβε, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια οικονομική και διοικητική, λόγω διαφθοράς, «μπαχατέλα»[2] διατηρώντας μόνο την αμυντική τεχνολογία σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82Όμως, η κληρονομιά του πυρηνικού οπλοστασίου από την ΕΣΣΔ δεν τους επέτρεπε να πάνε πέρα από εκβιασμό και περικύκλωση. Φάνηκε αυτό από τη στάση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και ενώ τώρα με τα προπαγανδιστικά πανηγύρια περί απομόνωσης και ήττας της Ρωσίας επιχαίρουν για τη μικρή εικόνα της Ουκρανίας, αδυνατούν να υπολογίσουν τις επερχόμενες ανατροπές στη μεγάλη εικόνα της γεωστρατηγικής. 

 

 Η οικονομική δύναμη των κύριων δυτικών οικονομιών συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και η δύναμη του μπλοκ Ρωσίας Κίνας Ινδίας Πακιστάν, σύμφωνα με το ΔΝΤ το 2017 ήταν περίπου ισοδύναμη κατέχοντας το κάθε μπλοκ το 30% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η δε Κίνα παρουσιάζεται με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης με 23,15 τρισεκ. δολάρια και οι ΗΠΑ με 19,39 τρισεκ[3].

 Σε άλλες στατιστικές του ΔΝΤ[4], το 2021, η Κίνα παρουσιάζεται να κατέχει το 18,3 του παγκοσμίου ΑΕΠ και οι ΗΠΑ να κατέχουν το 15,8%. Ως προς το δημόσιο χρέος, οι ΗΠΑ παρουσιάζονταν με αρνητικό ρεκόρ 133,3% επί του ΑΕΠ, η Κίνα με 72,9% και η Ρωσία με 17,9%[5].

 


 



[1] Κίνα. Ο «σιωπηλός παρατηρητής» ο μεγάλος κερδισμένος της «ουκρανικής κρίσης» http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_3.html

 [2] Η Ρωσία http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_16.html

  [4] ΤτΕ: ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΔΕΚ. 2021 σελ. 33 https://www.bankofgreece.gr/Publications/Inter_NomPol2021.pdf

  [5] Ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία το 2020-21 - Η Κίνα πρώτη σε μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/12/2020-21.html

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου