Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια είναι η αιτία του κινδύνου παγκοσμίου πολέμου;

Οι αιτίες της παγκόσμιας πολεμικής αναταραχής και ο κίνδυνος νέου παγκοσμίου πολέμου είναι η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών, μέσα από τη λειτουργία του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού. Όμοια αιτία με τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20 αι. Κανένας ιμπεριαλιστής δεν δέχεται να χάσει όσα έχει από τους καιρούς της οικονομικής πρωτοκαθεδρίας και κανένας δεν δέχεται να ανέρχεται η οικονομία του και να μην ξαναμοιράζονται ο πλούτος και οι λαοί του κόσμου που εκμεταλλεύεται!

 

Στην κορυφή του κόσμου ήρθαν ανταγωνιστικές οικονομίες που πριν 25-30 χρόνια τις χλεύαζαν οι δυτικοί και αλώνιζαν τον κόσμο ατιμώρητα Και τώρα μπρος στον κίνδυνο να βρεθούν από κάτω, μετατρέπουν τον οικονομικό ανταγωνισμό σε στρατιωτικό, εκεί που νομίζουν ότι έχουν ακόμη πλεονέκτημα. Για πόσο ακόμη δεν ξέρουμε. Και οι πόλεμοι σωριάζουν τους λαούς που νομίζουν πως είναι «πόλεμος της πατρίδας»!!!

 

Κατάλογος των 12 μεγαλύτερων οικονομιών σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης ΑΕΠ

Στοιχεία:  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το World Factbook και την Παγκόσμια Τράπεζα

 
 
Πίνακας από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία 2022



 

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω πως έχεις δίκιο, αλλά μόνο εν μέρη. Έχεις δίκιο δηλαδή στο κομμάτι πως οι αμερικάνοι (και οι παρακεντέδες τους) χάνουν οικονομικά και προσπαθούν να φέρουν το παιχνίδι στο στρατιωτικό γήπεδο, όσο ακόμη μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και σε αυτό. Από την άλλη μεριά όμως δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός με τον Α', ούτε με τον Β' ΠΠ. Και δεν υπάρχει με την έννοια πως σήμερα δεν υπάρχουν δύο ισόρροποι διεθνείς πόλοι οι οποίοι ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία. Αυτό είναι μονόπλευρο από την μεριά των δυτικών. Οι Ρώσοι αγωνίζονται για να επιβιώσουν ως κράτος (κ με τα βαλιστικά του ΝΑΤΟ στα 5' από την Μόσχα στα Ουκρανικά σύνορα, αυτό θα ήταν πολύ αμφίβολο) ενώ άλλες δυνάμεις όπως π.χ. η Λ.Δ. Κίνας ή η Ινδία έχουν ως στόχο την διατήρηση (πολιτική και οικονομική) της εθνικής ανεξαρτησίας που με τόσο αίμα κατέκτησαν ενάντια στους αποικιοκράτες. Δεν είναι η Αντάντ με τις κεντρικές αυτοκρατορίες που πολεμάνε για την λεία των αποικιών.
    Υ.Γ. Ελπίζω να είσαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή