Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Κίνα. Ο «σιωπηλός παρατηρητής» ο μεγάλος κερδισμένος της «ουκρανικής κρίσης»

Όσο μεγαλύτερες οι κυρώσεις των αμερικανονατοϊκών σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερες οι ζημιές για τη Ρωσία (κυρίως), την ΕΕ, ακόμη και για τις ΗΠΑ που φαινομενικά κερδίζουν. Από την άλλη,  τόσο μεγαλύτερα και αδάπανα προβάλλουν τα εν δυνάμει κέρδη της Κίνας που στέκεται σαν «σιωπηλώς παρατηρητής», αναμένοντας, ως ώριμα φρούτα, τα τεράστια φιλέτα της ρωσικής οικονομίας και του ορυκτού πλούτου της, πιθανώς και της Ουκρανίας σε επενδύσεις ανοικοδόμησης της οικονομίας, λόγω αδυναμιών της Ρωσίας. 
 
 
 
 Η ανατροπή στην παγκόσμια οικονομική κυριαρχία της Κίνας θα επιταχυνθεί. Ήδη σύμφωνα με στοιχεία των ΔΝΤ, World Economic Outlook database, Fiscal Monitor, European Economic, Forecast, Autumn, Eurosystem staff macroeconomic projections for the euro area, και Eurostat η Κίνα πήρε κεφάλι με 18,3% στο μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έναντι 15,8% των ΗΠΑ!

 Ταυτόχρονα η Κίνα επενδύει στην «σταθερότητα του κόσμου» με στόχο την ατόφια κατάκτηση της υπάρχουσας ιμπεριαλιστικής οικονομικής δομής του πλανήτη γι αυτό και θέλει να μη διαταραχθεί τίποτα από τους κανόνες της εξαιτίας της Ρωσίας, γι αυτό και τη στηρίζει όσο… δεν πατάει η γάτα!  

 Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού δεν αφήνει τίποτα κενό. Όταν ο ένας ιμπεριαλιστής χάνει τον αντικαθιστά ο άλλος με ίδιους ή χειρότερους όρους. Οι λαοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κερδίσουν από τέτοιες μεταβολές και ανταγωνισμούς. Μόνο χάνουν.

 Ο καλύτερος απλός οδηγός για να κατανοήσουμε τον ιμπεριαλισμό στη σημερινή κρίση, είναι το λαϊκό σύνθημα: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

  Πηγή στατιστικών Κίνας: http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/12/2020-21.html

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου