Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Από τα «αεροπλανάκια» στα κρυπτονομίσματα. Η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων που σκάει!

Σε ένα άρθρο (ΙΑΝ-2021) για τις νέες τεχνολογίες είχα σημειώσει, μεταξύ άλλων, την επαναλαμβανόμενη, από άλλες εποχές, ανόητη θεωρία ότι είναι δυνατόν να δημιουργείται αξία (ανταλλακτική) με επίκληση φανταστικές ιστορίες πλουσίων που πλούτισαν, δήθεν, χωρίς να αφαιρέσουν από κανέναν αξία, αλλά και χωρίς οι ίδιοι να δουλέψουν για να την δημιουργήσουν! Έτσι από την επιφοίτηση του κεφαλαίου! Ανταλλακτικές αξίες όμως δημιουργούνται μόνο με τη διαδικασία της παραγωγής αξίας ανταλλαγής με ταυτόχρονη παραγωγή αξία χρήσης των όποιων υλικών και άυλων εμπορευμάτων κατά τη διαδικασία κατανάλωσης της εργατικής (και εργασιακής για τους αυτοαπασχολούμενους) δύναμης που μετατρέπεται σε εργασία πάνω στο εμπόρευμα και εκτιμάται με βάση τον κοινωνικά αναγκαίο και αποδεκτό χρόνο εργασίας στην αγορά. Καμία άλλη μέθοδος δημιουργίας ανταλλακτικής αξίας δεν υπάρχει. 

 

Το κείμενο για τα κρυπτονομίσματα θα το βρείτε στο: Ψηφιακή τεχνολογία. Στην υπηρεσία ποιών;

Κεφ. 16. Τα ψηφιακά «κρυπτονομίσματα» και η παγίδα τους

[Τι είναι τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα που τόσο πολύ κάνουν τον γύρο του κόσμου όπως παλιότερα τα «αεροπλανάκια»; (…) Όσο και αν προβάλλουν το  ψηφιακό κρυπτονόμισμα, ως «σταθερή αξία», ως δημιουργό κερδών και αξιών από το μηδέν και χωρίς να κάνει κανείς τίποτα, αρκεί να περιμένει να πλουτίσει, η αλήθεια είναι πως τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα δεν έχουν τίποτα το υπερφυσικό που δημιουργεί αξίες εκ του μηδενός.]

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/01/blog-post.html


 Έφεραν στην Ελλάδα ιδίως στη δεκαετία του ’90, το παράδειγμα των μετοχών όπου ο μέτοχος απλώς αγόραζε μερικές μετοχές αξίας ενός λάστιχου αυτοκινήτου και χωρίς να κάνει τίποτα και χωρίς να το καταλάβει, σε λίγο οι μετοχές του είχαν την αξία… ενός αυτοκινήτου! Θαύμα! Φυσικά με τέτοιες ταχύτητες θα έπρεπε η παραγωγή να κατασκευάζει αυτοκίνητα με την ταχύτητα του φωτός για να καλύψει την αντίστοιχη ζήτηση από την αύξηση των μετοχών, ώστε αυτοί που είχαν τις μετοχές που αύξαιναν σε μια νύχτα να μπορούν να παραλάβουν το πρωί και το αυτοκίνητο! Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν συνέβαινε και τα αυτοκίνητα που παράγονταν ήταν ίδια σε αριθμό, απλώς τα λεφτά άλλαζαν χέρια μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς και κάποιοι τα έχαναν ή τους τα λήστευε το μεγάλο κεφάλαιο για να τα κερδίσουν μέσω μετοχών κάποιοι άλλοι. Και οι «άλλοι» ήταν πάντα γνωστοί και αυτοί που αγόραζαν τα αυτοκίνητα, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα πλοία!

 

 Τα κρυπτονομίσματα

Η ίδια θεωρία βρήκε δήθεν ακατάρριπτη εφαρμογή με τα κρυπτονομίσματα. Ψηφιακά φανταστικά νομίσματα χωρίς καμία υπερφυσική αξία, με μόνη αξία τα λεφτά που καταθέτονταν και «αυτοαύξαιναν» ονομαστικά την ποσότητά τους με τη μέθοδο «αεροπλανάκι», χωρίς να αντανακλούν πραγματικές αξίες χρήματος. Ήταν μόνο νομίσματα και όχι χρήμα (γενικό Ισοδύναμο αξίας ανταλλαγής) με πραγματική ανταλλακτική αξία, αντιπρόσωποι φανστασιακών αξιών που όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όπως τώρα και πλούτισαν όσοι πρόλαβαν σε βάρος των άλλων, άρχισε η αποκάλυψη της μηδενικότητας τους. Καλύτερη απόδειξη από τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων  του Μπάνκμαν-Φριντ που από τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια φανταστική αξία σε κρυπτονομίσματα κατέληξε στο 1 (ένα!) δολάριο περιουσία μέσα σε πέντε μέρες δεν υπάρχει. Και έπονται στην κατηφόρα και απαξίωση και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Όπως η κρίση του 1929 με τον μηδενισμό των φανταστικών αξιών των μετοχών σε μια μέρα!

 Γράφει το «protothema.gr»:

Κρυπτονομίσματα: Ο «βασιλιάς» Φριντ είναι... γυμνός - Από τα 16 δισ. στο... ένα δολάριο μέσα σε πέντε μέρες!

 Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Κανένας άλλος δεν έχασε τόσα πολλά, τόσο γρήγορα - Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα για το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

 Μέχρι πριν λίγες ημέρες, η περιουσία του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (γνωστός και ως «SBF») υπολογιζόταν από το Bloomberg σε 16 δισ. δολάρια. Σήμερα, ωστόσο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν ξεπερνάει το… 1 δολάριο.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οφείλεται εξ ολοκλήρου στη διαφαινόμενη κατάρρευση του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου
κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, του FTX, του οποίου ο SBF είναι συνιδρυτής και επικεφαλής. Τελικά, την Παρασκευή το FTX του SBF κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ (Κεφάλαιο 11).

Θα το βρείτε ολόκληρο εδώ:

 https://www.protothema.gr/world/article/1306468/kruptonomismata-o-vasilias-frid-einai-gumnos-apo-ta-16-dis-sto-ena-dolario-mesa-se-pede-meres/

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου