Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η Ρωσία

Οι νέοι καπιταλιστές της  Ρωσίας παρέλαβαν, το 1991, μια χώρα από τη Σοβιετική Ένωση στην κορυφή της τεχνολογίας, της έρευνας, της επιστήμης και της κοινωνικής συνοχής. 
 

 Μέσα σε λίγα χρόνια τη μετέτρεψαν σε μια καπιταλιστική «μπαχατέλα», διαλυμένη χώρα, άγρια καταληστευμένη, ανίκανη να σταθεί στον καπιταλιστικό κόσμο ανταγωνιστικά όπως επιτάσσει το σύστημα, με διαρκή πτώση όλων των δεικτών, υπαγμένη στους κανόνες του ιμπεριαλισμού για την κατάταξη με βάση την φθίνουσας ισχύ.

 Αντί τον πλούτο και το ανθρώπινο και βιομηχανικό δυναμικό να το αναπτύξει έστω καπιταλιστικά, απλώς οι καπιταλιστές-μονοπωλιστές έκλεβαν και κατανάλωναν τον πλούτο που καρπώθηκαν αδάπανα από τον σοσιαλισμό. Αντί τα καπιταλιστικά πλεονάσματα από την πώληση πρώτων υλών να τα ρίξουν σε επενδύσεις, σε επιστήμες, σε τεχνολογία, έρευνα και καινοτομίες, όπως οι καπιταλιστές που θέλουν να εμπεδώσουν τα κέρδη του μέλλοντος, γλεντοκόπαγαν με τα κέρδη του παρελθόντος.

 Κι όταν ο νέος επίδοξος ηγέτης τους αποφάσισε να συμμαζέψει λίγο τον άναρχο καπιταλισμό τους, οι καπιταλιστές-μονοπωλιστές γιγάντωσαν την οικονομική διάλυση της χώρας, εξάγοντας τεράστια κεφάλαια στους φορολογικούς, και όχι μόνο, παράδεισους των ιμπεριαλιστών.

 Με την Ουκρανία ξύπνησαν απότομα και κατάλαβαν ότι θα χάσουν όλα αυτά που έκλεψαν. Και αποφάσισαν, όπως κάθε ιμπεριαλιστής συνεπής με τον εαυτό του, να κάνουν και πόλεμο υπερασπίζοντας τον «ζωτικό χώρο» τους. Να θυσιάσουν αθώους Ρώσους και Ουκρανούς για τα στενά συμφέροντά τους, κόντρα στους δυτικούς ιμπεριαλιστές που τους περικύκλωσαν στρατιωτικά.

 Δεκαετίες πίσω πήγε η χώρα και κανένας δεν ξέρει τι θα υποφέρει ακόμη αυτός ο πολύπαθος λαός από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστών της.

 Σε αυτά τα αδιέξοδα μία λύση υπάρχει για τον ρωσικό λαό και για όλους τους λαούς του κόσμου: ταξικός πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Άλλη λύση καμία.

 


 Μια εικόνα τεχνολογικής καθυστέρησης της Ρωσίας είναι ο παρακάτω πίνακας του 2020 που δείχνει τις 20 χώρες με τα περισσότερα Ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους. Τα βιομηχανικά ρομπότ υπάγονται στην 4η βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια αλλά η Ρωσία έμεινε πίσω και ούτε καν αναφέρεται. Αυτό έχει τεράστια αρνητική επίπτωση στον καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και αν δεν στραφεί άμεσα στις νέες τεχνολογίες σταδιακά θα μετατραπεί σε χώρα-παρία, ημι-ανεπτυγμένη.
Η Ρωσία έχει υψηλή τεχνολογία οπλικών συστημάτων αλλά χαμηλή τεχνολογική βάση οικονομίας. Είναι δηλαδή με μια αφύσικη σχέση γιατί το κανονικό είναι η ισχυρή οικονομία να μπορεί να τροφοδοτήσει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και όχι το ανάποδο που σημαίνει ότι πεινάει ο λαός για να έχουμε όπλα.

Robot Density nearly Doubled globally- 2020

 


 Πηγη:

https://ifr.org/ifr-press-releases/news/robot-density-nearly-doubled-globally

Ενημερώσεις 

 Ρωσία: Στροφή στη έρευνα και τεχνολογία

Κάπως αργά ήρθε η επισήμανση της τεράστιας σημασίας της αυτοτελούς έρευνας και τεχνολογίας για την επιβίωση της χώρας.

 Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε έμμεσα την τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας. Μιλώντας σε συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Επιστήμης και Παιδείας, στις 19/4/2022, είπε ότι στην τρέχουσα τεταμένη κατάσταση τόσο η επιστήμη όσο και η μηχανική είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση των «πιο σοβαρών απειλών» που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος ικανού να παρέχει στη χώρα στρατιωτικό υλικό αιχμής. «Αυτό θα απαιτήσει αξιόπιστο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, τόσο στρατιωτικό όσο και διπλής χρήσης (…). Η δημιουργία αυτού του υλικού είναι δουλειά ειδικών, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», είπε, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση τέτοιων ειδικών «πρέπει να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή»

 https://www.902.gr/eidisi/kosmos/293197/i-rosia-prepei-na-einai-etoimi-gia-epithetikes-energeies-toy-nato-dilonei-o

 

 Ανάλυση: Γιατί η Ρωσία δεν είναι Κίνα

https://www.in.gr/2022/04/05/economy/diethnis-oikonomia/analysi-giati-rosia-den-einai-kina/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου