Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Τραπεζικά κέρδη και «αναβαλλόμενος φόρος»

-Οι τράπεζες* δίνουν μέσο επιτόκιο καταθέσεων 0,36% και εισπράττουν μέσο επιτόκιο δανεισμού 6% – 6.6%!

 -Οι τράπεζες με ίδιο κεφάλαιο €26 δισεκ. βαδίζουν σε κέρδη 4 δισεκ. για το 2023, δηλαδή μέσο ποσοστό κέρδους 15,4%! Με τέτοια κέρδη σε 6 χρόνια αποσβήνουν όσα έχουν τώρα και διπλασιάζουν το κεφάλαιο!

 -Ο αενάως «αναβαλλόμενος φόρος» τραπεζικών κερδών σημαίνει ότι «πληρώνουν» φόρο... αναβαλλόμενο και στο μέλλον έχει ο καπιταληστρικός Θεός κρίσεις και «ανακεφαλαιοποιήσεις» για να μη τον πληρώσουν ποτέ!

 -Η χαμένη (πλέον)  ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με την οποία  χρήμα από φόρους του λαού μεταβιβάστηκαν χάρισμα στις τράπεζες, είναι ο οδηγός τους! Πάνω από €50 δισεκ. μεταβιβάστηκαν με την ανακεφαλαιοποίηση και μετά, «ξαφνικά» (2016-2017) για ψίχουλα μεταβιβάστηκαν σχεδόν όλα σε χέρια «επενδυτών», μέσω της τεχνητής υποτίμησης των μετοχών! Αυτό είναι το… αισιόδοξο «αναβαλλόμενο» μέλλον μας με τις τράπεζες. Ας πάει και το παλιάμπελο των αναβαλλόμενων φόρων, αν πρόκειται να… διασωθούν!  

 


 Ο μέσος, νικημένος των αδιεξόδων

 -Είμεθα σαφώς ευτυχισμένοι με την τραπεζική κερδοφορία! Στον μέσο όρο του πλούτου και των κερδών έχουμε κι εμείς… μερίδιο ευτυχίας «δημοσιονομικού χώρου», επιταγής, επιδόματος, pass, παροχής, «ισοδύναμων» και γενικώς... Ευτυχισμένοι μαζί!

  Ο ψηφοφόρος που τρέμει τους επάνω αλλά οργίζεται με τους κάτω!

 Φίλος μου είπε ότι εξοργίστηκε στη λαϊκή όταν είδε τον «ανάλγητο πωλητή» να πουλάει το καρπούζι από €0,50 πέρσι στο €1 φέτος, επειδή λέει αυξήθηκαν καύσιμα, ρωσικά λιπάσματα, φόροι, φάρμακα και… επιτόκια! Ε, και;  Έλεος με τους κερδοσκόπους! Που είναι το κράτος να τον συλλάβει;;;  Δεν υπάρχει κράτος!

 Θα το πω κι ας πέσει σκληρό: Καλύτερα «μικρός Κεμάλ» παρά υπερήφανος ψηφοφόρος της φακής!

 Το κράτος της άρχουσας λογικής

 Και τι να σου κάνει το κράτος;  Αφού μας βλέπει να πληρώνουμε τιμές πολυτελείας για τροφή των φτωχών, είναι… φανερόν ότι διάγωμεν ζωήν πολυτελείας, διατί νά μάς στερήσει αυτήν τήν  πολυτέλειαν;

 Διαφώνησα με τον φίλο. Χωρίς κράτος τέτοια «θαύματα» όπως των τραπεζών και της «πολυτελείας των φτωχών» δεν γίνονται...

 Η σκληρή αλήθεια των γνωστών «αμετανόητων» και απροσκύνητων

 *Οι τράπεζες και γενικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι από τους κρισιμότερους τομείς κερδοφόρας λειτουργίας του (συλλογικού) κεφαλαίου. Είναι βάση του καπιταλιστικού συστήματος και του κράτους της ταξικής δικτατορίας της άρχουσας αστικής τάξης (κεφαλαίου). Μόνο η κοινωνικοποίηση της ατομικής και κρατικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας του, με την ανατροπή του καπιταλισμού, θα απαλλάξει τον λαό από αυτή τη γιγάντια δύναμη της δικτατορίας του κεφαλαίου και από την άμεση και έμμεση ληστεία σε βάρος του. Η Παρισινή Κομμούνα το διαπίστωσε πρώτη με οδυνηρό τρόπο. Μέχρι τότε χρειάζεται καθημερινός και σκληρός αγώνας για να περιοριστεί η ασυδοσία του κεφαλαίου, να εμπεδωθεί η ανάγκη ανατροπής του και για επιβιώσει ο λαός, αποσπώντας τα ελάχιστα από αυτά που του κλέβουν…

 

Πηγές:

Τα εκρηκτικά κέρδη των τραπεζών κρύβουν πικρές αλήθειες

https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/689842/ta-ekriktika-kerdi-ton-trapezon-kryvoun-pikres-alitheies-protofanis-stasimotita-daneion-kai-6-1-pros-0-36

 

Τι είναι ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών

https://www.in.gr/2014/10/20/economy/ti-einai-o-anaballomenos-foros-twn-trapezwn/

 

Γιάννης Στουρνάρας: Η πορεία των τραπεζών από το 2010 έως σήμερα (3.2022)

https://www.naftemporiki.gr/afieromata/1313796/i-poreia-ton-trapezon-apo-to-2010-eos-simera/

 

Πάνω από 50 δισ. κόστισε η διάσωση των τραπεζών από το 2012

«Σωρευτικά, η αξία συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες (δηλαδή η ενίσχυση των τραπεζών με αύξηση του δημόσιου χρέους), σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του ΤΧΣ καθώς και την ΤτΕ, ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ».

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/371163_pano-apo-50-dis-kostise-i-diasosi-ton-trapezon-apo-2012

 

Μελέτη: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (2022)

https://www.enainstitute.org/wp-content/uploads/2022/12/ENA_T%CF%81%CE%B1%CC%81%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82.pdf

 

Μια ερμηνεία για το «Κεμάλ»

…Αυτός είναι ο κανόνας εξέλιξης του κόσμου ο οποίος δεν άλλαξε ποτέ από την αρχή των ταξικών κοινωνιών και αυτή η αρχή, αυτός ο κανόνας, αυτό το δίδαγμα δεν αλλάζει ποτέ, λέει ο «Αλλάχ» στον μικρό Σεβάχ που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο με έναν όρκο και μια υπόσχεση. - Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ την αρχή του να αλλάζει με φωτιά και με μαχαίρι. Η βία είναι η μαμή της ιστορίας...

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2015/12/blog-post_16.html

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου