Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Βιβλίο: «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», του Norman Ohler

 Ένα νέο εγχείρημα έμμεσης απενοχοποίησης του ναζισμού;

 Στο βιβλίο «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»,  ούτε λίγο - ούτε πολύ αφήνεται να νοηθούν τα ναρκωτικά ως σημαντικό στοιχείο καθορισμού των εξελίξεων στη Γερμανία για την άνοδο και τον θρίαμβο και την πτώση του Ναζισμού!

 Αναφέρεται δε ως «Ένα βιβλίο-φαινόμενο, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και ανατρέπει όλα όσα γνωρίζατε για τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

  Τί ανατρέπει και για ποιους;

 


 

Το ότι η άρχουσα εκμεταλλευτική τάξη κάθε εποχής καταναλώνει ευρέως ναρκωτικά, ουσίες, χάπια, αλκοόλ και κάνει, μέσα στην παρακμή και  διαφθορά της  εξουσίας της, κάθε κατάχρηση υποτιθέμενης ευδαιμονίας, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ομοίως και η χρήση ναρκωτικών προωθούνταν για διαφθορά και αποδυνάμωση στρωμάτων της κοινωνίας ή για στενούς, συγκεκριμένους σκοπούς σε στρατιώτες, οπαδούς, εκτελεστές, καταδίκους κλπ. Επίσης διαδίδονταν η χρήση κάποιων ναρκωτικών λόγω υπερδιέγερσης που προκαλούσαν και φαινομενικά έδιναν άπειρες δυνατότητες συνεχούς διανοητικής παραγωγής και σωματικής κίνησης των υποκειμένων, παρότι σταδιακά η δράση έφθινε σε σημείο να μετατρέπονται στο αντίθετό τους.

 Στην κοινωνία μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό μπορούσαν τα ναρκωτικά να παίξουν ρόλο, συνήθως σε μικρές στοχοποιημένες ομάδες από την άρχουσα τάξη όπως πχ στους μαύρους και εγχρώμους των ΗΠΑ με σχεδιασμένη μαζική διάθεση ναρκωτικών στις Φτωχογειτονιές τους, αρχικά δωρεάν, για να διαλύσουν τον μαζικό αγώνα των αφροαμερικανών για δικαιώματα.

 Ο καπιταλισμός όμως γενικά θέλει «δημιουργικά σκεπτόμενους» υποταγμένους σε κάθε πεδίο παραγωγής κερδών και όχι υποταγμένα πτώματα.

 Όσον αφορά τα αναφερόμενα για το βιβλίο «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», του Norman Ohler, η γερμανική κοινωνία δεν άρχισε, όπως προσπαθεί να πει,  να υποτάσσεται ή να αποδέχεται τον ναζισμό λόγω διάδοσης κάποιων ναρκωτικών ουσιών. Η αλλοίωση της αστικοδημοκρατικής συνείδησης με ρατσισμό, εθνικισμό και ολοκληρωτισμό άρχισε μετά την ήττα της εξέγερσης του Σπάρτακου (1919). Αρχικά με υφέρπουσες μορφές «εργατικού» φασισμού και εθνικιστικού σοσιαλισμού «πατριωτικού» προφιλ, οι οποίες συν τω χρόνω συγχωνεύτηκαν στον Ναζισμό.

 Κινητήρια δύναμη της διαδικασίας μετάλλαξης της αστικοδημοκρατικής συνείδησης των Γερμανών για την αποδοχή του ολοκληρωτισμού, ήταν τα τεράστια κεφάλαια που έριξε η γερμανική μεγαλοαστική τάξη για να αλώσει και εξαγοράσει κρίκους του κρατικού μηχανισμού, μέσα ενημέρωσης, στελέχη του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιστημονικού κόσμου. Στόχος να προωθήσουν και προπαγανδίσουν μια απόλυτη φασιστική πολιτική εξουσία ως σωτήρια λύση στη διαφθορά, τον παλαιοκομματισμό, την κυριαρχία των Εβραίων και στην κρίση και το χάος της δημοκρατίας της Βαϊμάρης!

 Τον κεντρικό ρόλο ανέλαβαν για λογαριασμό της άρχουσας τάξης  ο Χίτλερ και τα όργανά βίας του ναζιστικού κόμματος που ταχύτατα γιγαντώθηκαν. Σταδιακά ένα μέρος του πληθυσμού εθίστηκε στην προπαγάνδα καθώς και στην προϊούσα βία των ταγμάτων εφόδου, ως μοιραίο φαινόμενο!

Οι μεγάλες αντιστάσεις του λαού υπό την καθοδήγηση των  κομμουνιστών με συμμετοχή και αστών δημοκρατών, αποδυναμώνονταν διαρκώς κάτω από τη βία των Ναζί, του διαβρωμένου κράτους και τη ναζιστική προπαγάνδα των μμε. Ανατράπηκαν  σε μεγάλο βαθμό οι κοινές αστικοδημοκρατικές συνειδήσεις χάριν των ολοκληρωτικών, ναζιστικών. Χωρίς αυτή την ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων στην επιφάνεια της αστικής δημοκρατίας, το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης δεν θα μπορούσε να γίνει η νόμιμη γέφυρα και να αναδειχθεί κανονικά και… δημοκρατικά στην καγκελαρία (πολιτική εξουσία) ο Χίτλερ.

 Καμία σχέση με τη χρήση ουσιών. Όλα ήταν εντελώς ταξικά, καπιταλιστικά και φασιστικά!

 Δεν μπορεί η άνοδος του ναζισμού και η δηλητηρίαση της κοινής αστικοδημοκρατικής συνείδησης ενός λαού με υψηλότατο επίπεδο παιδείας, επιστημών και πολιτισμού, να ερμηνευτεί με τη χρήση ναρκωτικών για να αποκρυφτούν τα γενεσιουργά αίτια του ναζισμού. Ούτε οι πράξεις και τα σχέδια του Ναζισμού εμπίπτουν ως αποφάσεις στη περιοχή των υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, έστω διεγερτικών περιπτώσεων. Μεμονωμένες περιπτώσεις χρήσεων δεν ανατρέπουν τον κανόνα και τις νομοτέλειες της πολιτικής εκκόλαψης του αυγού του φιδιού στα σπλάχνα της αστικής δημοκρατίας.

 Οι στρατιώτες

 Πρώτ’ απ’ όλα γνωρίζουμε την μερική ή ευρεία χρήση ναρκωτικών - ηρεμιστικών ή διεγερτικών ουσιών, αλκοόλ κ.ά. για πολλούς σκοπούς ιατρικούς και ψυχοηρεμιστικούς κ.ά. σε στρατούς, μέχρι και σήμερα, από τον Α΄ΠΠ. Ιδίως τα μάθαμε για ευρεία χρήση στον πόλεμο του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Όμως, αυτά δεν μπόρεσαν ποτέ να καθορίσουν την μαχητικότητα ενός στρατεύματος, πολύ δε περισσότερο αν γινόταν κατάχρηση. Καθόριζαν μόνο την μετέπειτα κατάρρευση όσων έκαναν χρήση.

 Αναφέρεται στο βιβλίο ευρεία χρήση ουσιών για τους στρατιώτες του Γ΄Ράιχ με στόχο να γίνονται υπεράνθρωποι πολεμιστές όπως ταιριάζει στην Άρεια φυλή! Είναι όμως αδύνατο να μη γνώριζαν οι ειδικοί της εποχής τα αρνητικά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών την ώρα της μάχης. Μπορεί σε ύστερες ώρες από τη μάχη να αποτελούσαν θεραπεία της απαισιοδοξίας, του φόβου και των ψυχολογικών προβλημάτων, αλλά στη μάχη μάλλον ήταν μια καταστροφή.

 Ο στρατιώτης αν τα λάβει την ώρα της μάχης και υπερδιεγερθεί, μπορεί να νομίζει πως όλα τα μπορεί και να περιφρονεί το θάνατο αλλά έχει ορισμένα από τα παρακάτω καταστροφικά αποτελέσματα για τον εαυτό του και για το επιτελείο ενός στρατεύματος:

-Υπερεκτίμηση ατομικών δυνατοτήτων,

-υποεκτίμηση της έκθεσης κινδύνου,

-ανάληψη δράσης πέραν δυνατότητας πραγματοποίησης,

-μειωμένη λήψη, ανάλυση και επεξεργασία πληροφοριών και εντολών,

-αδυναμία συγκρότησης συνεκτικού – ρεαλιστικού  σχεδίου ατομικής συμπεριφοράς και δράσης,

-αδυναμία συνδυασμένης δράσης με τους όμορους,

-μειωμένο πεδίο νοητικού ελέγχου περιβάλλοντος κλπ.

Επιπλέον η δράση του ναρκωτικού είχε χρόνο λήξης, μετά τον οποίο οι δυνάμεις παρουσιάζονται σμπαραλιασμένες και ανίκανες να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Αν γινόταν εκείνη τη στιγμή αντεπίθεση, ακόμη και αν λαμβάνονταν νέα δόση θα ήταν καταστροφή. Τα επιτελεία μπορεί κάποια στιγμή να τα χορηγούσαν, αλλά δεν θα διακινδύνευαν συνεχή χρήση αφού θα κατέστρεφαν το κύριο όργανο του πολέμου, τον στρατιώτη.

 Το βιβλίο πίσω από την αποκάλυψη κάποιων αληθειών, γνωστών ήδη, εμμέσως θέλει να στρεβλώσει τις ενσυνείδητες ευθύνες της γερμανικής μονοπωλιακής αστικής τάξης και των πολιτικών υποκειμένων της που σχεδίασαν και επέβαλαν την εγκαθίδρυση του ναζισμού και σε συνέχεια οδήγησαν στα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Μόνο αυτοί μπορεί να είναι ωφελημένοι από το βιβλίο.

 Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία του ναζισμού με μικρές ιστοριούλες περί ευθύνης πραγμάτων και ουσιών γι αυτόν, αντί των ταξικών αντιθέσεων και πολιτικών που στην συγκεκριμένη ιστορική στιγμή τον μετέτρεψαν σε κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική.

 Σημείωση: Τα σχόλια στηρίζονται στις δημοσιευμένες πληροφορίες και στην εκτεταμένη παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα στην Αθήνα. Δεν είναι βιβλιοκριτική, αλλά πολιτική κριτική σε βασικά σημεία - κλειδιά για τον ρόλο των ναρκωτικών ουσιών στο Γ΄Ράιχ που ανέφερε ο συγγραφέας. Στόχος της κριτικής μου είναι, ανεξαρτήτως του τι ήθελε ο συγγραφέας, να αποτραπεί μια νέα θεωρία αναθεώρησης της ιστορίας. Ο ίδιος ακροθιγώς, αποφεύγει να στηρίξει την χρήση των ναρκωτικών ως κύρια αιτία στις εξελίξεις, αφήνει όμως όλα τα δεδομένα να το πράξουν άλλοι! Πολλά κοράκια της ιστορίας θα ήθελαν  μια αναθεώρηση της ιστορίας του Ναζισμού και η άνοδος και πτώση του να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης ναρκωτικών ουσιών και όχι μιας τεράστιας σύγκρουσης από τη μια της σχεδιασμένης και ενσυνείδητης δράσης της γερμανικής μονοπωλιακής αστικής τάξης και από την άλλη τα ποτάμια αίματος των λαών για να τον νικήσουν. Στα δε εγκλήματα του ναζισμού πρέπει να αποτραπεί κάθε προσπάθεια να απενεχοποιηθούν άπαντες, ταξικοί, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αναδρομικά, επειδή γινόταν χρήση ναρκωτικών!

 Πηγές:

 -ΒΙΝΤΕΟ παρουσίασης στο Public:

«Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», του Norman Ohler @ Public Café Συντάγματος

https://www.youtube.com/watch?v=Hh-pb-G0vhA

 

-Παρουσίαση από την «Πολιτεία»

«Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»

https://www.politeianet.gr/books/9786180311105-ohler-norman-metaichmio-uperdiegersi-ta-narkotika-sto-trito-raich-288875

 

-Παρουσίαση από το CNN με μικρές κριτικές παρατηρήσεις, ούτε αυτό το άντεξε!

O Norman Ohler κατανόησε όσο κανένας άλλος την υπερβολή του Τρίτου Ράιχ - Ιστορία από CNN.gr 

https://www.cnn.gr/style/politismos/story/373542/o-norman-ohler-katanoise-oso-kanenas-allos-tin-ypervoli-tou-tritou-raix

 

 -Παρουσίαση από την «Πολιτεία»

https://www.politeianet.gr/books/9786180311105-ohler-norman-metaichmio-uperdiegersi-ta-narkotika-sto-trito-raich-288875

 -"Εξαιρετικά ενδιαφέρον... μια υποδειγματική έρευνα σε βάθος". (Ian Kershaw, ιστορικός)
-"Άκρως διαφωτιστικό, με εξαιρετική χρήση της ειρωνείας". (Sir Antony Beevor, ιστορικός)

 Σχετικά: 

 Η νέα απειλή του φασιστικού τέρατος – Ο ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων σήμερα

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/07/blog-post_15.html

 Η δικτατορία του κεφαλαίου γεννοβολάει «αυγά του φιδιού» και η αστική δημοκρατία τα εκκολάπτει!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/06/blog-post_14.html

 Η γενεσιουργός αιτία του φασιστικού φαινομένου

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2008/02/blog-post_9136.html

 

Στέργιος Βασιλείου 

Ο Στέργιος Βασιλείου είναι μέλος του Συνδέσμου Εξορισθένων, Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου