Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Καπιταλισμός επενδύσεις πανεπιστήμια

Μικρό σχόλιο σε μια ερώτηση περί ιδιωτικών επενδύσεων και ΑΕΙ και πότε έρχονται στην Ελλάδα.

 Μία είναι η αιτία και ο οδηγός κάθε επένδυσης: Το σίγουρο, ευκολότερο και μεγαλύτερο καπιταλιστικό κέρδος.

Δυστυχώς, παρά το ότι ο καπιταλισμός ανέπτυξε πολύ τις επιστήμες και το επίπεδο της εκπαίδευσης, τώρα, στην παρακμή του, το κέρδος δεσμεύει την ελεύθερη ανάπτυξη της επιστήμης στη λογική "κόστος – όφελος" με τη στενή έννοια, ενώ περιορίζει δραστικά την ελεύθερη διάδοση των επιστημονικών ανακαλύψεων με τις απαγορευτικές συμπληγάδες των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων. Είναι δηλαδή φρένο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Αν ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, η κοινωνία θα είχε κάτι που της ανήκε και θα το ανέπτυσσε όσο απαιτούνταν και ο εφευρέτης θα λάμβανε από αυτή κάθε ηθική και κοινωνική τιμή και υλικά μέσα για τους κόπους του και για να συνεχίσει. Δεν θα είχε όμως την ιδιοκτησία για να εκβιάζει την κοινωνία.

Η διαφορά αντιλήψεων είναι τεράστια.

 


 Όσον αφορά τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουμε υπόψη την ιδιομορφία της εκπαίδευσης που πλάθει τις συνειδήσεις και τελικά τις βάσεις της γνώσης και της κοινωνικής συνείδησης. Όσο οι επιλογές περνάνε σε ιδιωτικά χέρια τόσο η παιδεία μετατρέπεται σε επιχείρηση που δουλεύει για τα στενά συμφέροντα της επιχείρησης και απέχει από τις αναγκαίες επιστημονικές και κοινωνικές γνώσεις απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή του συστήματος και ικανές να προσαρμόζουν και αφομοιώνουν κάθε νέα γνώση.

Φυσικά υπάρχουν επιστημονικά ιδρύματα στις καπιταλιστικές χώρες κρατικά κυρίως, αλλά και ΜΚΧ με ευρύτατο επιστημονικό περιεχόμενο. Αυτά εξυπηρετούν τις συλλογικές ανάγκες της αστικής τάξης για ομοιόμορφες γνώσεις και για ομαλή αναπαραγωγή του συστήματος. Είναι σαν τις δημόσιες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει και αναπαραχθεί ο καπιταλισμός ως σύνολο. Έτσι τα κράτη, δηλαδή η συλλογική αστική τάξη, δεν είναι διατεθειμένα να παραιτηθούν από αυτές τις αναγκαίες γνώσεις και να τις εκχωρήσουν σε μη ελεγχόμενες και μη σχεδιασμένες με βάση τις ανάγκες της συλλογικής αστικής τάξης, ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δεν είναι καθόλου παράξενο που βλέπουμε σε αυτή τη μάχη συγκρούσεις μεταξύ αστών πολιτικών. Συγκρούεται η συλλογική αστική τάξη με τα επιμέρους μέλη της, όπως το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς τομείς πχ στη φορολογία, στην υγεία κ.ά.

Σήμερα, σε επίπεδο Κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, η συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής παιδείας είναι αναγκαία για να λειτουργήσει. Αυτός είναι ο λόγος της μάχης των κρατών για παιδεία πολλών ταχυτήτων δημόσιας και ιδιωτικής.

Το ελληνικό σύνταγμα εκφράζει παλιότερες ανάγκες της αστικής τάξης. Τώρα θα επιβάλει τα μεικτά ΑΕΙ. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η ανάγκη τους που δημόσια ανακοίνωσαν ότι θα παραβιάσουν το σύνταγμα για τα ΑΕΙ μέσω… διακρατικών συμφωνιών… επενδύσεων!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου