Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Κομμουνιστές και οικολογία- Γυάρος 4ος όρμος 1967

Άγνωστες ιστορίες… που επανέρχονται με αφορμή τη μυρωδιά του καπιταλιστικού κέρδους!

Όταν όλη η Ελλάδα πνίγονταν στους Βόθρους, στις χαβούζες, στους «αχόρταγους» και στα κολοβακτηρίδια της θάλασσας, κάπου αλλού, πολλά χρόνια μπροστά οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές της Αριστεράς, είχαμε την πρόνοια να φυλάξουμε το άνυδρο περιβάλλον που μας «έτυχε» να ζούμε στο θανατονήσι - Γυάρος. Παράλληλα θέλαμε να φυλάξουμε και τα πόδια μας αφού κατακτήσαμε το «δικαίωμα» να τα βουτάμε μέχρι 1-2 μέτρα στη θάλασσα από την ακτή!

 

 

Η φωτογραφίες ίσως δεν λένε πολλά. Όταν όμως μάθετε ότι εκεί ήταν οι ανοικτές «τουαλέτες» του 4ου όρμου της Γυάρου που έκτισαν οι παλιοί πολιτικοί κρατούμενοι από το 1950 και τώρα φαίνονται μισογκρεμισμένες, ενώ  και κάτω δεξιά ο φαίνεται πρώτος σταθμός αποδόμησης αυτεπεξεργασίας  λυμάτων, πριν αυτά αποβληθούν στη θάλασσα για να μη τη μολύνουν, θα καταλάβετε. 

 Τότε κουβαλούσαμε με κουβάδες θαλάσσιο νερό, γεμίζαμε βαρέλια επάνω στις τουαλέτες και κάθε ένας που πήγαινε, έριχνε ένα μεγάλο τάσι νερό για να πάνε όλα κατευθείαν στη θάλασσα! Αυτό δεν αντέχονταν.  Έτσι οι γνωρίζοντες έβαλαν μπροστά το σχέδιο! Να κάνουμε σταθμό επεξεργασίας λυμάτων!!!  Ο «σταθμός» σχεδιάστηκε από συγκρατούμενους μηχανικούς και οικοδόμους με τρόπο που σταδιακά και με υπολογισμένες τις ποσότητες που δεχόταν κάθε μέρα θα αποδημούσε τα υλικά. Ήταν σφραγισμένος από την οποιαδήποτε μυρωδιά και είχε μια σωλήνωση που πήγαινε τα υπερχειλισμένα και αποδομημένα, διαλυμένα υλικά παραπέρα εκεί που το πέλαγος σβούριζε τα νερά με τα ρεύματα. 


 

 Το κτίσιμο του «σταθμού» επιτεύχθηκε με απαίτηση των κρατουμένων, αμέσως μόλις πήγαμε γιατί τα πάντα «επέπλεαν» μπροστά μας μια και οι σκηνές απείχαν 10 μέτρα από τη θάλασσα! Η διοίκηση άκουγε σαν από άλλον πλανήτη το αίτημα και το σχέδιο που της εξηγούσε η «Ομάδα», δηλαδή η άτυπη ηγεσία του στρατοπέδου που οι κομμουνιστές από την πρώτη μέρα συγκρότησαν για να ζήσουμε οργανωμένα, κάτι που το δέχτηκαν αναγκαστικά και οι χουντικοί, γιατί σε 4.000 κρατούμενους στον όρμο χωρίς οργάνωση τίποτα δεν θα λειτουργούσε. Όταν της εξηγήθηκε ότι και οι ίδιοι και η φρουρά κινδυνεύουν εξίσου, το κατάλαβε! Έτσι δέχτηκε να παραγγείλει υλικά, τσιμέντα, σίδερα κλπ. Τον Μάιο, αρχές Ιουνίου του 1967, αν θυμάμαι καλά,  ο σταθμός ήταν έτοιμος με την εργασία των οικοδόμων κρατουμένων! Κι εμείς οι μικροί κρατούμενοι οικοδόμοι, ε, κάτι βοηθητικά κάναμε…

 

 2019- Μπροστά στο Μνημείο για παλιούς και νέους αγωνιστές που πέρασαν από το θανατονήσι. Τα ανοίγματά του ρωγμές στο σύστημα, η κορυφή του άνοιγμα στον ουρανό!

 

Ο Στέργιος, ο Σάκης, ο Σπύρος, Ο Κώστας…

Ήτανε νέοι, ήτανε νέοι, ήταν παιδιά

κι έτυχε να 'ναι και καλή σοδειά.

Μ. Αναγνωστάκης

 Το έργο δεν μπορώ να το περιγράψω γιατί λίγο το είδα μέσα με τα επάλληλα μέρη επεξεργασίας αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω πως θα γινόταν όλα αυτά χωρίς καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση και πως θα εξαφανιστεί η μυρωδιά και θα γίνουν τα λύματα νερουλά απόβλητα… το αλμυρό νερό πάντως έκανε καλή δουλειά! Τελικά το έργο έγινε και δεν πίστευα ότι όλα άλλαξαν στο νερό του όρμου.

 Απορώ σήμερα. Έχει καταγράψει το έργο κάποιος από αυτούς τους μηχανικούς και οικοδόμους που το δημιούργησαν και μένει εκεί ανέγγιχτο ακόμη από τον χρόνο και τις καιρικές  συνθήκες της Γυάρου; (*)  

 Έχει μια ιδιαίτερη αξία η αναφορά στο τότε πρόωρο οικολογικό πνεύμα φύλαξης της υγείας και του περιβάλλοντος από τα απόβλητα της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

 

 Ο 4ος όρμος από ψηλά, από τις φυλακές

Γιατί το θυμήθηκα. Οι πολιτικές, η ιστορία και η καπιταληστρική οικολογία

 Σήμερα εκείνα τα παλιά κτίσματα της Γυάρου που έκτισαν οι κρατούμενοι με το αίμα τους κείτονται ερειπωμένα σκοπίμως από ένα κράτος που κατέχεται από διαχρονική ενοχή για τα έργα και τις ημέρες του από τις διώξεις και τα βάσανα που επέβαλε στους κομμουνιστές και στους αγωνιστές πολιτικούς αντιπάλου του.

 Θέλει το κράτος να εξαφανιστούν τα υλικά τεκμήρια αυτής της ενοχής. Αφήνει ο χρόνος να κάνει τη «βρώμικη «δουλειά», όπως και στην Μακρόνησο.

Όμως ξαφνικά μας θυμήθηκαν το 2021! Όχι όμως επισήμως αλλά ανεπισήμως! Διοχετεύοντας την ιδέα της υπόγειας και παράνομης συναλλαγής χωρίς να το ομολογούν! Τι διοχέτευαν διάφοροι επιτήδειοι; Ήθελαν, λέει, να δώσουμε, εμείς, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι στη Γυάρο, «γη και ύδωρ» στην περιβαλλοντολογική οικολογική «αναβάθμιση» του νησιού με παραγωγή ενέργειας που τις λένε και ΑΠΕ με επένδυση που θα έκανε κάποιο μονοπώλιο από αυτά που λυμαίνονται κρατικές επιχορηγήσεις και πουλάνε πανάκριβη  ενέργεια από τζάμπα αέρα και ήλιο! Με αυτό το ΝΑΙ θα έπειθαν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να αποδεχτεί και να εγκρίνει την εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ. στο ψηλότερο σημείο του νησιού (θέση Προφήτης Ηλίας) σε πρώτη φάση και μετά θα έρθουν και οι ανεμογεννήτριες! Παράλληλα είχαν εξασφαλίσει την εντελώς καπιταλιστική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας! 

 

 Δεν σας ξεχνάμε...

  Η υπόγεια άγραφη «προσφορά» που άφησαν να κυκλοφορεί, νόμισαν ότι ήταν για εμάς δελεαστική! Θα μας δώσετε το «ΟΚ» κι εμείς θα τα αναλάβουμε όλα, θα ανακατασκευάσουμε τα κτίσματα, θα αναβαθμίσουμε και διαρρυθμίσουμε χωροταξικά τον περιβάλλοντα χώρο, θα κάνουμε κανονικό λιμάνι με προβλήτα για να δένουν πλοία (μαρίνα για μεγάλα γιότ εννοούσαν) για να τα επισκέπτεται ο… λαός! Αρκεί να εγκρίνετε να βάλουμε Ανεμομετρητικό ιστό ύψους 80 μέτρων για να δούμε το ύψος των κερδών που θα μας δίνει το νησί των ανέμων και μετά θα έρθουν οι ανεμογεννήτριες στις βόρειες (αρχικά) κορυφές της Γυάρου για να μη σας… προσβάλλουμε!!!  …ήξεραν τα σίγουρα κέρδη και ότι η δική μας έγκριση θα σάρωνε κάθε αντίσταση στο ανοσιούργημα που σχεδίασαν. 

 

 Το νοσοκομείο που έκτισαν με αίμα οι παλιοί πολιτικοί κρατουμένων το 1950

Τι θαύμα! Οι καπιταλιστές όποιας εταιρείας θα το αναλάμβανε θα αναμόρφωναν τα υλικά τεκμήρια βασανιστηρίων των κομμουνιστών με μια απλή συναλλαγή κέρδους και αίματος! Κέρδη για τους καπιταλιστές από τον αέρα, κέρδη για τους καπιταλιστές από την ειδική τουριστική εκμετάλλευση του αναμορφωμένου χώρου με αντάλλαγμα μια «βαθιά εκτίμηση» για το ΝΑΙ το δικό μας!!! Αυτό άφηναν να εννοηθεί οι καπιταλιστές χωρίς να το πουν φωναχτά. Γιατί η έννοια της αναμόρφωσης υπό την ευθύνη τους θα σήμαινε και προσέλευση «in» επισκεπτών «επιπέδου» του τζετ-σετ που θα ήθελαν να δουν που βασανίζονταν οι κομμουνιστές, αλλά και κάθε αντίπαλος εξουσιών από την αρχαιότητα, στο νησί των ατελείωτων ανέμων. Και γιατί το είπαν και θανατονήσι ήθελαν να μάθουν! Παράλληλα αυτός ο ατελείωτος άνεμος που βασάνιζε τους κρατούμενους, θα γεννούσε τώρα νέα κέρδη στους απογόνους των νικητών- βασανιστών!!!

 Η αστική τάξη ο,τι δεν μπορεί να νικήσει, όπως η ιστορική μνήμη, επιδιώκει να το κάνει δική της ιδιοκτησία για να το αλλοιώσει.

  Οι νέοι στον δρόμο των παλιών

Είναι σκληρός ο αγώνας μητέρα
Μα είναι πολλά τα αδέρφια μας
Είναι πολλά τα παιδιά σου μητέρα
Μη πικραίνεσαι
Με τις μεγάλες πέτρες στον ώμο μητέρα
Ανηφορίζοντας τον θάνατο
Μεγάλες πολιτείες θα χτίσουμε μητέρα
Μην πικραίνεσαι

Γιάννης Ρίτσος Καντάτα για τη Μακρόνησο

Φυσικά οι ενέργειες συγκεκριμένης εταιρείας προς την Περιφέρεια έγιναν γνωστές και πήραμε πρωτοβουλία να πούμε προκαταβολικά ένα σκέτο ΟΧΙ από εμάς. Η διοίκηση του ΣΦΕΑ με πρόεδρο τον Σπύρο Χαλβατζή που ήταν κρατούμενος και αυτός στον 4ο όρμο και ΓΓ τον Νίκο Τριανταφύλου πήρε, τον Απρίλιο του 2021, κάθετα αντίθετη θέση, όχι μόνο με κάθε συναλλαγή αυτού του είδους, αλλά και για οποιαδήποτε είσοδο ιδιωτικών εκμεταλλευτικών συμφερόντων σε ένα νησί που είναι χώρος ιστορικής μνήμης.

 Χρόνια τώρα «ψήνουν» κράτος, τοπικούς των Κυκλάδων, υφέρποντες προπαγανδιστές και απλούς ανθρώπους ότι θέλουν να… σώσουν τη Γυάρο και τα ιστορικά της κτίσματα αλλά κάποιοι δεν τους αφήνουν!!!

 Και τι ζητάνε; Μια ανάπλαση και μια ανεμογεννήτρια, κέρδη να γεννάνε, στον παράδεισο να πάνε…

 Όταν βρεθεί καπιταλιστής που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και εφαρμόσει τη… δικτατορία του προλεταριάτου στην επιχείρησή του, τότε θα βρούμε κι εμείς ειλικρινή καπιταλιστή για τους σκοπούς του!

 

  Η κορυφή της Γυάρου από ψηλά

Δεν είναι γνωστό που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση. Από μια έρευνα στους χάρτες του goggle φαίνεται κάποια εγκατάσταση σαν φωτοβολταϊκό στην κορυφή του βουνού χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί τι ακριβώς είναι. Πιθανόν σημείο φωτισμού για τα αεροπλάνα, πιθανόν κάτι άλλο.

 (*) Η περιγραφή είναι από μνήμης 56 χρόνια μετά. Κάποιες λεπτομέρειες σίγουρα μου ξεφεύγουν αλλά όχι και η ιστορική μνήμη.

 

 Ο 4ος όρμος από τη θάλασσα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου