Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Η νέα απειλή του φασιστικού τέρατος – Ο ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων σήμερα

 Ξαναβρισκόμαστε εδώ, στις παλιές φυλακές Ωρωπού, οι οποίες  αποτέλεσαν έναν από τους κρίκους των 90 σχεδόν τόπων προσωρινής και μακρόχρονης κράτησης, εξορίας και φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967-1974.

 

Το φασιστικό τέρας εξαπλώνεται

 Πως είναι ο κόσμος σήμερα;

Αν δούμε τα παγκόσμια αλλά και τα ελληνικά δεδομένα ο ιμπεριαλισμός κυριαρχεί και επιβάλει τις αντιλαϊκές, αντιδημοκρατικές, αντεργατικές πολιτικές σε όλες τις χώρες.

 

 Οι πολεμικές αναταράξεις είναι περισσότερες από ποτέ. Τοπικές αναφλέξεις, εισβολές, ανατροπές, κατακτήσεις και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί παντού. Ο κόσμος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με νέα παγκόσμια ανάφλεξη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι στην πραγματικότητα πόλεμος ΝΑΤΟ- Ρωσίας, με φόντο την κύρια αντίθεση ΝΑΤΟ-Κίνας. Εκ των πραγμάτων σχηματίζονται ήδη δύο σκληρά ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά μπλοκ.

 Οι μορφές του καπιταλισμού αλλάζουν, αλλά οι νομοτέλειες του ποτέ!

 Οι οικονομικές κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Οι λαοί πτωχεύουν και το 1% του πλανήτη κατέχει περισσότερο πλούτο από όσα κατέχει το 99% των λαών. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος κυμαίνεται πάνω από τα 300 τρισεκ. δολάρια ή το 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ (100 τρισεκ.). Το ιδιωτικό χρέος πνίγει τους λαούς. Σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες το ιδιωτικό χρέος ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ![1]

 Με ταχύτητες ρεκόρ ιδιωτικοποιούνται όχι μόνο κρατικός πλούτος και κρατικές επιχειρήσεις αλλά και η φύση ακόμη και κεκτημένα με αίμα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο κόσμος όλος αποτιμάται σε χρήμα και κέρδη των πολυεθνικών και τα δικαιώματα μετατρέπονται σε λάιφ σταϊλ δικαιωματισμό αλλά κάρτ για τους έχοντες. Για τον λαό τίποτα.

 Οι 2.000 μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου διαθέτουν $305 τρισεκ. σε περιουσιακά στοιχεία σε υλικούς και άυλους τίτλους, τριπλά από το παγκόσμιο ΑΕΠ![2] Σε όλες τις χώρες κυριαρχούν λίγες μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις που συσσωρεύουν απίστευτα κέρδη οξύνοντας το χάσμα του πλούτο με τη φτώχια στον πλανήτη. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα όπως είδαμε τελευταία με τα λεγόμενα «κέρδη απληστίας» ενεργειακών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία αντικατέστησαν τα ως τώρα «κέρδη ληστείας»!

 Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού σταδιακά ανατρέπει της οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ με την εκτόπισή τους από την Κίνα. Αυτό αποτελεί αιτία πολεμικής αντιπαράθεσης γιατί με οικονομικά μέσα οι ΗΠΑ αδυνατούν να σταματήσουν τις ανατροπές.

 Στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα €400 δισεκ[3], και το καταγραμμένο  ιδιωτικό κυμαίνεται περίπου στα €260 δισεκ.[4] σε ένα ΑΕΠ €210 δισεκ.[5]

 Νέες κρίσεις με νέα παραπλανητικά ονόματα κάνουν την εμφάνισή τους. «Κρίση ακρίβειας», «κρίση τραπεζών» - στην Ελλάδα οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με τζάμπα χρήμα δεκάδων δισεκ. από το κράτος -  «κρίση ενέργειας», «κρίση άυλων τίτλων» - στο $1 τεράκισ. εκατ. δολάρια υπολογίζονται αυτά, πώς θα επιβιώσει η κερδοφορία τους με παγκόσμιο ΑΕΠ στα $100 τρισεκ.; 

 Η καταστροφή όμως των υπερβαλλόντων, μη κερδοφόρων, κεφαλαίων για να επιβιώσουν κερδοφόρα τα δυνατότερα, προϋποθέτει οικονομικό ή και ένοπλο πόλεμο. Οι πόλεμοι στην εποχή του ιμπεριαλισμού αυτό έχουν στον πυρήνα τους.

 Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που οξύνονται από το 1991, ο παγκόσμιος καπιταλισμός ξεκίνησε μεγάλες μεταβολές για να εδραιώσει την εξουσία και τα συμφέροντά του.

 

 

                                          Ο δεύτερος θάλαμος κρατουμένων

 Η νεκρανάσταση του φασισμού

 Η νεκρανάσταση του φασισμού σε όλο τον κόσμο είναι η αναγκαία πολιτική εφεδρεία του συστήματος για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες κρίσεις και τις επαναστατικές εξεγέρσεις εργαζομένων και λαού. Η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων δεν άλλαξε καθόλου τις νομοτέλειες της εποχής μας, ως ιστορική περίοδος περάσματος από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό με πρώτη φάση τον σοσιαλισμό. Το ξέρουν αυτό οι αστοί ιστορικοί και επιστήμονες. Και προετοιμάζονται για να καθυστερήσουν όσο μπορούν την ιστορική εξέλιξη του κόσμου. Ένα από τα όπλα τους είναι ο φασισμός.

 Μπορεί ο φασισμός να νεκραναστηθεί; Φυσικά μπορεί και ήδη νεκραναστήθηκε.

 

 

 

Ουκρανοί Ναζί 2014. Η πρώτη επίσημη στήριξη και αναγνώριση της επανάκαμψης του Ναζισμού στην Ευρώπη και στην εξουσία μιας χώρας, από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τα αγάλματα των πολιτικών προπατόρων των ναζί δωσίλογων, εγκληματιών και των ταγμάτων vaffen SS, αντικατέστησαν τα αγάλματα και την ιστορία των μαχητών της απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους Γερμανούς Ναζί.

 

Ο φασισμός δεν έρχεται από κάποια κενά και λάθη της αστικής δημοκρατίας ή αστών πολιτικών. Έρχεται ευθέως από την ταξική δικτατορία του κεφαλαίου και η άρχουσα αστική τάξη τον καλεί να αναλάβει την πολιτική εξουσία και διαχείριση στη θέση της αστικής δημοκρατίας, όταν η εξουσία της ή τα κέρδη της κινδυνεύουν από την επαναστατική άνοδο της εργατικής τάξης και του λαού ή όταν τα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά κέρδη του δεν είναι αρκετά λόγω της αντίστασής των λαών.

 

 Η γενεσιουργός αιτία του φασισμού βρίσκεται στις παραγωγικές σχέσεις του καπιταλισμού και στην ανάγκη του κεφαλαίου να ελέγξει απόλυτα το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων και της κοινωνίας (εποικοδομήματος) προς όφελος του, στη βάση του δικαιώματος της απόλυτης ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.[6]

 

Ο φασισμός βρίσκεται σε συνεχή συναλλαγή με την αστική δημοκρατία, παρά την φαινομενικά απόλυτη αντίθεση με αυτόν, εκκολάπτεται μέσα σε αυτή, μέχρι να την καταργήσει, σαν η άλλη όψη ενός νομίσματος. Τότε η ταξική εξουσία (δικτατορία) της αστικής τάξης βρίσκεται σε πλήρη εναρμονισμό με την πολιτική της εξουσία (φασισμό – δικτατορία).

 Η αστική δημοκρατία είναι μόνο για τις περιόδους που οι εκμεταλλευόμενες τάξεις δεν θέτουν θέμα ταξικής εξουσίας και η εκμετάλλευση τους αποδίδει κέρδη (σχεδόν) για όλα τα κεφάλαια.Οι λαοί εκβιάζονται και τρομοκρατούνται διαρκώς από την πολιτική εξουσία με βάση το "μικρότερο κακό" που μπορεί να τους εύρη και αναγκάζονται να ψηφίζουν, στην πλειοψηφία τους, αστικά κόμματα, όποιο τίτλο και αν φέρουν, πηγαίνοντας μάλιστα, βήμα - βήμα, προς τα δεξιά! Διαφορετικά δεν θα γίνονταν ποτέ εκλογές!

 Πρέπει να μας ανησυχεί το ότι πολλοί φασίστες ηγέτες ανέλαβαν την πολιτική εξουσία με ψήφους του κοινοβουλίου, όπως Χίτλερ, Μουσολίνι, Μεταξάς, μέχρι να το καταργήσουν! Αυτό είναι αδιάψευστη απόδειξη του εναρμονισμού της ταξικής δικτατορίας του κεφαλαίου με την πολιτική εξουσία του. Και σήμερα το βλέπουμε να γίνεται αυτό σε πολλές χώρες της Ευρώπης με ακροδεξιά κόμματα, τα οποία με το ένα πόδι πατούν στον φασισμό και με το άλλο στην αστική δημοκρατία. Για να το πούμε αλλιώς, η δικτατορία του κεφαλαίου γεννοβολάει «αυγά του φιδιού» και η  αστική δημοκρατία τα εκκολάπτει![7]

 Η ακροδεξιά στην Ευρώπη[8]

 

-Στην Ελλάδα τα ακροδεξιά μορφώματα κατέχουν περί το 1/6 του εκλογικού σώματος (Ιούνιος 2023 στο 13,27%, ευρωεκλογές 2014 16,45%)

-Στην Ιταλία η κυβέρνηση Meloni ανήκει στον ακροδεξιό χώρο, όπως και η Lega…
-Στην Γαλλία το εθνικό κόμμα της LePen φέρεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις
-Στην Γερμανία το AfD το κόμμα "Εναλλακτική για την Γερμανία" βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 19% έως 20%

-Στην Ισπανία το ακροδεξιό κόμμα VOX είναι στο 15%

-Σε χώρες όπως το Βέλγιο το εθνικό κόμμα είναι στην δεύτερη θέση

-Στην Σουηδία συμμετέχει ενεργά στην διακυβέρνηση,

-Στην Εσθονία το ΕΚRE είναι δεύτερο κόμμα…
-Στη Φινλανδία το εθνικιστικό κόμμα των Φιλανδών (Finns Party) έρχεται δεύτερο,
-Στην Αυστρία το FPO που έχει παραδοσιακές ακροδεξιές προσεγγίσεις είναι πρώτο κόμμα.
-Στην Πορτογαλία το ακροδεξιό Cheqa έφθασε στην 3η θέση με 13%.
-Στην Ουγγαρία το ακροδεξιό κόμμα Fidesz είναι κυβερνών και κυρίαρχο για πάνω από 10 χρόνια

-Στην Πολωνία το  ακροδεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)» είναι κυβερνόν και κυρίαρχο εδώ και πολλά χρόνια.

-Στη Ρωσία, το κόμμα (των ολιγαρχών) Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Vladimir Putin έχει εθνικιστικές ρίζες και είναι η σημαντικότερη δύναμη…»

 

Ετοιμάζονται για νέα μακρά σκοτεινή νύχτα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 

 

 

 Τα κτήρια φυλακών Ωρωπού μετά τη δικτατορία. Όταν οι φυλακές μετατρέπονται σε σχολεία, κοινωνική στέγη και κέντρα μνήμης και πολιτισμού, τότε ο κόσμος μας έχει ελπίδα. Θέση των παλιών και νέων αγωνιστών κατά του φασισμού είναι οι φυλακές - μνημεία να είναι, αυστηρά, κέντρα μνήμης και πολιτισμού και όχι κέντρα εμπορίου αναψυχής και στρέβλωσης της ιστορίας  


 

                           …έγραψαν τα μικρά παιδιά στις φυλακές Ωρωπού…

 

 Η αντίσταση των λαών είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει την επέλαση του φασισμού.

 

Καμία εμπιστοσύνη σε δήθεν νομοθετικές απαγορεύσεις φασιστών και ναζιστών. Αυτές οι απαγορεύσεις είναι το φύλλο συκής για να νομιμοποιηθούν με άλλο πρόσωπο ακροδεξιά μορφώματα όπως τα είδαμε στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Γερμανία.

 

Εδώ, ενώ απαγόρευσαν τη Χρυσή Αυγή, τρία υποκατάστατα μορφώματα μπήκαν στη βουλή με τη βούλα του νόμου! Όταν ο κρατικός μηχανισμός, ακόμη και ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης[9], διαβρώνονται από φασιστικές αντιλήψεις, δεν χρειάζεται να ρωτάμε γιατί η αστική δημοκρατία αδυνατεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα του λαού έναντι του φασισμού και της ακροδεξιάς.

 

Τι να είναι άραγε η ενέργεια του ΓΕΕΘΑ να ονομάσει, σε πρόσφατο Λεύκωμα που εξέδωσε, το πραξικόπημα της χούντας «κίνημα» αν όχι ξέπλυμα των φασιστών και παραδοχή των φασιστικών «σταγονιδίων» που διαβρώνουν τα ανώτερα κλιμάκια του στρατού;[10] Κι αν ήταν άραγε «κίνημα» το πραξικόπημα της χούντας, τότε το αντιδικτατορικό κίνημα του λαού και το κίνημα του Ναυτικού τι ήταν κατά το ΓΕΕΘΑ; 

 

 

 Ιδιωτικοποιήσεις

 Η γενική ιδιωτικοποίηση φυσικού, δημόσιου και κοινωνικού υλικού και άυλου πλούτου, επιχειρήσεων κλπ, σε συνδυασμό με τη γενική κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ως γενική επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, αποτελεί υπόστρωμα του φασισμού. Ακραία περίπτωση η αντικατάσταση κοινωνικών δικαιωμάτων με τον ατομικό δικαιωματικό και η εισαγωγή όλων των κοινωνικών αξιών και δικαιωμάτων των λαών στο χρηματιστήριο της αγοράς, της προσφοράς και ζήτησης.

 

2003 - θυμόμαστε: Το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης εκτινάχθηκε μόλις ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε εισβολή στο Ιράκ! Το αίμα των λαών μεταφράστηκε αυτόματα σε κέρδη των πολυεθνικών!

 Ιδιωτικοποιήσεις: Η πιο συνοπτική περιγραφή:

 «Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε».

Ζοζέ Σαραμάγκου. Κομμουνιστής, Πορτογάλος, συγγραφέας, πήρε το βραβείο Νόμπελ  Λογοτεχνίας το 1998

 Ας μη γελάμε. Η ιδιωτικοποίηση του νερού, της βροχής, του ήλιου, της θάλασσας, του αέρα είναι στα απώτερα σχέδια του κεφαλαίου. Θα αγοράζουν από το κράτος έναντι μικρών ανταλλαγμάτων το δικαίωμα…  επένδυσης πάνω σε αυτά και θα εισπράττουν από κάθε πολίτη το… δικαίωμα χρήσης! Κάθε παραβάτης θα τιμωρείται… το βρόχινο νερό αλλοίμονο αν το συλλέξει κάποιος αγρότης ή νησιώτης χωρίς να πληρώσει!

 Τι είναι οι ιδιωτικοποιήσεις;

Είναι μια μορφή νόμιμης μεταφοράς χρήματος και αξιών πάσης μορφής ευθέως από τον λαό, μέσω του κράτους, σε ιδιωτικά, καπιταλιστικά μονοπώλια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις πάσης φύσεως. Εδώ ο οικονομικός νόμος της αξίας περί ανταλλαγής ισοδύναμων αντικαθίσταται από το νόμο της νόμιμης διοικητικής κλοπής και μεταφοράς αξιών! Είναι μια νομοτελειακή προκειμένου να εξασφαλισθεί η εξισορρόπηση της εύρυθμης και διευρυμένης (κερδοφόρας)  αναπαραγωγής του συστήματος. Αυτό υπαγορεύει τις συνεχείς κινήσεις κρατικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων.

 Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν φέρουν απλώς την υπογραφή των κυβερνήσεων που υπηρετούν το σύστημα, δεξιών, σοσιαλδημοκρατικών, «αριστερών», ανεξαρτήτως ιδεολογιών που διακηρύττουν. Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα κράτη του κόσμου από τη δεκαετία του ’80 και μετά. Φέρουν την υπογραφή του βαθέως καπιταλισμού, την υπογραφή της δικτατορίας του κεφαλαίου στη βάση της εκάστοτε εξυπηρέτησης των αναγκών του. Αυτό είναι η το πρόβλημα. Ότι έχει πολύ βαθύτερες ρίζες.

 Σήμερα ζούμε σε κατάσταση κρατικομονωπωλιακού καπιταλισμού. Όλες οι ενέργειες, οι νομοθεσίες, οι οικονομικές, θεσμικές και κοινωνικές πολιτικές του κράτους χαράσσονται στη βάση των γενικών άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων των μονοπωλίων. Συνήθως το λένε «ιδιωτικές επενδύσεις», αποτελεσματικότητα, απαλλαγή του λαού από κόστη κρατικών εταιρειών, και ανάπτυξη! 

 

 Σε αυτή τη βάση πλήθος είναι οι μεικτές μορφές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε μεγάλα έργα και επιχειρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση με ένα 10% οι ιδιώτες μπορεί και να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη ή και το μάνατζμεντ όπως της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. του Ρίο[11]

 Κράτη και μονοπώλια συμφύονται «εις ένα όλον» και αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία σε όλες τις πτυχές λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

 Όλοι ξέρουμε από την πείρα μας ότι στην πραγματικότητα ο λαός πλήρωνε όχι μόνο την ιδιωτικοποίηση (απίστευτα χαμηλές τιμές πώλησης) αλλά σε συνέχεια και  τις συνέπειες αφού ήταν υποχρεωμένος να εξαρτάται από ιδιωτικά μονοπώλια για να καλύψει τις ανάγκες του και μάλιστα με τιμές ελεύθερα οριζόμενες από τα μονοπώλια!

 Η θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Άρθρο 9 - Νόμος 4425/2016) ήταν μια εικόνα της νομοθέτησης με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων ενέργειας ενώ οι τότε υπουργοί διακήρυτταν μείωση τιμών λόγω ανταγωνισμού!

 Ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ με 50 εκ. - Δεν χρειάζονται σχόλια μετά το έγκλημα των Τεμπών που ειπώθηκαν τόσα…  [12]

 Ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Την εξαγόρασαν με μηδέν χρήμα! Το ένα μέρος καλύφθηκε από την απότομη άνοδο της αξίας των (διοικητικά υποτιμημένων) μετοχών κατά την πώληση και το άλλο με ομολογιακό δάνειο… σε ένα χρόνο τα κέρδη ήταν  ίσα με το τίμημα![13]

 Ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΥΠΕΔ. Ένας τεράστιος δημόσιος πλούτος σε τιμές ευκαιρίας!

 Ιδιωτικοποίηση άυλων αξιών – Παιδεία: Ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω… επιχειρηματικών συμφωνιών:[14]

Σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορούμε να  παραβιάσουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα δημόσια ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος για διακρατικές συμφωνίες και ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων! Το Επιχείρημα της απενοχοποίησης είναι τα κέρδη που θα φέρουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ! Δηλαδή ανώτατη «Παιδεία Κερδών» και όχι μάθησης!

 Ιδιωτικοποίηση κοινωνικού χρήματος

 Δήμοι. Η άρνηση του Δήμου Πατρέων να αναθέσει σε εργολάβους τον καθαρισμό παραλιών σε εργολάβους είχε ως αποτέλεσμα η καθαριότητα να γίνει από συνεργεία του Δήμου και εθελοντές δημότες με το κόστος σχεδόν να μηδενίζεται. Είναι προφανές που πήγαιναν τα υπέρογκα ποσά που δινόταν παλιά, ευθέως από τους δημότες στους εργολάβους.[15]

 Διόδια. Πληρώνουμε ευθέως τους εργολάβους για δημόσιους δρόμους![16] Από τον πολίτη υποχρεωτικά σε ιδιώτες με διαμεσολάβηση του κράτους.

 Φάρμακα: Σχέδιο σε διακίνηση: να μη συμμετέχει το κράτος σε κανένα φθηνό φάρμακο κάτω των 5 €! Δηλαδή ενώ πληρώνουμε για ένα φάρμακο στην εισφορά υγείας, πρέπει να πληρώσουμε άλλα 5 για να το αγοράσουμε.  Ένα φάρμακο των 5€ το πληρώνουμε δηλαδή 10€ αντί €1,25 ή €0,50 για κάποιες κατηγορίες!! Τα φάρμακα αυτά συνολικά αποτελούν το 24% της αγοράς αξίας 1 δισ. ευρώ. Αντί να πληρώσουμε το 25% θα πληρώσουμε το.. 175% .1 δις στις πολυεθνικές και 750 χιλ που δίνουμε στον ΕΟΠΥΥ και δεν μας καλύπτει! [17]

 Αυτό ήδη εφαρμόζεται με την «αρνητική λίστα φαρμάκων»[18].

 Πέρα απ’ όλα, εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ή οι κρατικοποιήσεις είναι εργαλείο ρύθμισης των αντιθέσεων του κεφαλαίου. 

 Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ένα σύστημα ισορροπιών άπειρων ταξικών, οικονομικών και κοινωνικών αντιθέσεων και η πολιτική εξουσία του προσπαθεί να τις ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί για να είναι κερδοφόρο το κεφάλαιο. Όταν αποτυχαίνει, οι κρίσεις απειλούν την ύπαρξή του και η προσφυγή στον φασισμό είναι από τις πρώτες εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε προβλέπεται και η νόμιμη επιβολή του στα συντάγματα με το «ουδέτερο» όνομα «κατάσταση εκτάκτου  ανάγκης» όπου όλα τα άρθρα με δικαιώματα του λαού και της εργατικής τάξης αναστέλλονται. 

 Ενίοτε τον ρόλο της φασιστικής δικτατορίας καλείται να τον παίξει και η αστική δημοκρατία μέσα από την «Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που προβλέπεται στα αστικά συντάγματα. Η «Ελληνική (αστική) Βασιλευόμενη Δημοκρατία» 1944-1967, διέθετε όλο το φάσμα αστικών ιδεολογιών και κυβερνήσεων και όμως όλες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 βουτήχτηκαν στο αίμα εκτελώντας χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κατά των φασιστών κατακτητών και των αγγλοαμερικανών ιμπεριαλιστών που επενέβησαν στη χώρα .

 Παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις οξύνουν την αντίθεση του λαού με το κράτος, αποδυναμώνουν τους κρίκους συνοχής του συστήματος και τελικά οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις που σε επόμενο χρόνο εμφανίζονται με διάφορες  μορφές συγκρούσεων  ως και αιματηρών εξεγέρσεων. 

         Από την έκθεση φωτογραφικού υλικού στα κτήρια των Φυλακών Ωρωπού


 
Οι λαοί και ιδίως η εργατική τάξη ξέρουν ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς την εκμετάλλευση και καταπίεση του καπιταλισμού. Ο Παρισινή Κομμούνα και ο πρώτος σοσιαλισμός, όποια αντίληψη και αν έχει κάποιος γι αυτόν, είναι η καλύτερη απόδειξη της δυνατότητας και ταυτόχρονα η πυξίδα που δείχνει το αναπόφευκτο μέλλον του κόσμου. Μόνο που αυτό μπορεί να έρθει μόνο με τις καθημερινές μάχες  και τον οργανωμένο αγώνα των λαών.

 Γι αυτό και όσοι δώσαμε μάχες με τον φασισμό, συνεχίζουμε...

 

 Από την έκθεση φωτογραφικού υλικού στα κτήρια των Φυλακών Ωρωπού

 *****

Ομιλία στις εκδηλώσεις αντιφασιστικού - αντιπολεμικού Φεστιβάλ Ωρωπού για την πτώση της χούντας (23/7/1974) και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, 15 Ιουλίου 2023 - Παλιές φυλακές Ωρωπο.

Στέργιος Βασιλείου, Μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) - Κρατούμενος και στις φυλακές Ωρωπού.

 Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον ΣΦΕΑ και την Τοπική Επιτροπή Αγώνα  Ωρωπού



 

[1] GMO: Ο γκρίζος κύκνος του ιδιωτικού χρέους ξεγυμνώνει τις αγορές - Μετά τη «φούσκα των πάντων», μια νέα στιγμή Minsky επωάζεται

https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/687126/gmo-o-grizos-kyknos-tou-idiotikoy-xreous-ksegymnonei-tis-agores-meta-ti-foyska-ton-panton-mia-nea-stigmi-minsky-epoazetai

 

[2] Το παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπέρασε φέτος για πρώτη φορά τα 100 τρισ. δολ.

https://www.kathimerini.gr/economy/562204648/to-pagkosmio-aep-xeperase-fetos-gia-proti-fora-ta-100-tris-dol/

 

[3] Πάνω από τα 400 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος

https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1435192/pano-apo-ta-400-dis-eyro-to-dimosio-chreos/

 

[4] Ιδιωτικό χρέος 2023: Το νούμερο ένα «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το κόκκινο ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει εκτοξευτεί σχεδόν στα 260 δισ. ευρώ και η κατανομή του είναι ως εξής: Χρέη σε εφορία (113,7 δισ. ευρώ, Οφειλές προς ΕΦΚΑ 45,67 δισ. ευρώ, «Κόκκινα» δάνεια σε funds 87 δισ. ευρώ, Μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες 13,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία, με περίπου 2 εκατομμύρια να απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ενώ το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές…

https://www.ot.gr/2023/05/28/oikonomia/idiotiko-xreos-to-noumero-ena-agkathi-tis-ellinikis-oikonomias/

 

[5]  Κρατικός Προϋπολογισμός 2023, Εισηγητική Έκθεση σελ. 93.

 

[6] Η γενεσιουργός αιτία του φασιστικού φαινομένου

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2008/02/blog-post_9136.html

 

[7] Η δικτατορία του κεφαλαίου γεννοβολάει «αυγά του φιδιού» και η αστική δημοκρατία τα εκκολάπτει!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/06/blog-post_14.html

 

[8] Η νέα τάση στην Ευρώπη είναι τα εθνικά κόμματα, σημειώνουν άλμα και λόγω Ρωσίας - Στην Ελλάδα η ΝΔ κινδυνεύει από τα δεξιά

https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/682821/i-nea-tasi-stin-evropi-einai-ta-ethnika-kommata-vriskontai-se-anodo-kai-logo-rosias-stin-ellada-i-nd-tha-kindyneysei-apo-ta-deksia-tis

 

[9] Πρώην εισαγγελέας μπαίνει επικεφαλής στο κόμμα του Κασιδιάρη

https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/384340_proin-eisaggeleas-mpainei-epikefalis-sto-komma-toy-kasidiari

 

[10] «Κίνημα» η χούντα της 21ης Απριλίου σε έκδοση του ΓΕΕΘΑ!

11 Ιουλίου 2023

«Κίνημα» ήταν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, σύμφωνα με μια ανιστόρητη διατύπωση, που υπάρχει σε λεύκωμα που εκδόθηκε πρόσφατα από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό το ξέπλυμα στους χουντικούς έχει εξοργίσει δημοκρατικούς αξιωματικούς, αλλά δεν είναι το μόνο φάουλ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

http://www.konstantakopoulos.gr/25706/%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-21%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5-%ce%ad

 

[11] Το έργο της γέφυρας του Ρίο (εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.) χρηματοδοτήθηκε από τις παρακάτω πηγές:

  • 10% του κόστους κατασκευής ως Μετοχικό κεφάλαιο
  • 45% Χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου
  • 45% Δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την εγγύηση ομίλου εμπορικών τραπεζών κατά την περίοδο κατασκευής.

https://www.gefyra.gr/company/Oikonomika-Nomika-THemata/

 

[12] Οι ιδιωτικοποιήσεις της... χρεοκοπίας: Από τον ΔΕΣΦΑ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

https://www.businessdaily.gr/oikonomia/82689_oi-idiotikopoiiseis-tis-hreokopias-apo-ton-desfa-stin-trainose

 

[13] Το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη «βούτυρο στο ψωμί» των «επενδυτών» - 9 Οκτωβρίου 2019

https://edromos.gr/to-egklima-tis-idiotikopoiisis-tou-opap/

 

[14] Η φόρμουλα για μη κρατικά ΑΕΙ χωρίς αναθεώρηση - Παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος

Με νομική βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση – Θα ιδρυθούν με διακρατικές συμφωνίες

https://www.kathimerini.gr/society/562508212/i-formoyla-gia-mi-kratika-aei-choris-anatheorisi/

 

[16] Που πάνε τα λεφτά από τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια περίπου 2 δισ. το χρόνο και τα τέλη (1,6 δισ.) -2014

https://agonaskritis.gr/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF/

 

[18] ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

https://www.eof.gr/assets/arnitiki_lista.pdf

 

Η δικτατορία του κεφαλαίου γεννοβολάει «αυγά του φιδιού» και η αστική δημοκρατία τα εκκολάπτει!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/06/blog-post_14.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου