Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ισότητας των Φύλων

 -2023- Η ισότητα των φύλων στη διευθύνουσα καπιταλιστική τάξη θα επιτευχθεί σε 132 χρόνια!

-Στην ΕΕ των 27, οι μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των ανδρών εργαζομένων ήταν 12,7% υψηλότερες από ό, τι για τις γυναίκες το 2021. Αυτό το έμφυλο μισθολογικό χάσμα ισούται με μια διαφορά περίπου ενάμιση μηνιαίου μισθού ετησίως.

  Πόσο πίσω είναι η ΕΕ που μοιρολογάει για τα έμφυλα χάσματα και πλασάρει σχέδια δήθεν κάλυψής τους;

 Από τη δεκαετία του 1920 στην ΕΣΣΔ επιτεύχθηκε απόλυτη νομική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς. Σε συνέχεια, στη δεκαετία του ’30 αυτό έγινε πράξη και νομοθετήθηκαν οι ιδιαιτερότητες άσκησης ορισμένων επαγγελμάτων από γυναίκες ώστε να λαμβάνονται υπόψη στοιχεία υγείας και οικογένειας. Στις μεγάλες επιχειρήσεις στήθηκαν κέντρα υγείας, παιδικοί σταθμοί, μαγειρεία για απαλλαγή των γυναικών από παραδοσιακούς ρόλους που τις καταπίεζαν. Ταυτόχρονα οι γυναίκες βγήκαν από τις αγροτικές καλύβες και τα χαμόσπιτα και κατέλαβαν σχεδόν όλα τα επαγγέλματα με αυστηρά ίση αμοιβή για ίση εργασία (35ωρο στις βιομηχανίες). Βλέπαμε γυναίκες χειρίστριες σε τρακτέρ, γερανούς, οικοδόμες, υδραυλικές, μηχανικούς, αεροπορίνες, τορναδόρισσες καθηγήτριες, βουλευτίνες, υπουργίνες συνδικαλίστριες, μηχανοδηγές, αστροναύτριες… δεν υπήρχε άβατο επαγγέλματος, άβατο θέσης, άβατο αμοιβής. Αυτό που έλεγαν τότε ήταν μόνο η εν τη πράγμασι κίνηση και κατάληψη θέσεων, όπως κάνουν και οι άντρες, πετώντας από πάνω τους τα εθιμικά κατάλοιπα χιλιάδων ετών υποταγής και ανδροκρατίας πάνω τους που τις έκαναν διστακτικές ή ακόμη νόμιζαν ότι πρέπει να εξακολουθούν να εκτελούν καθήκοντα «γυναίκας, νοικοκυράς, συζύγου» ενώ δεν υπάρχουν υποχρεωτικά τέτοια, πέρα από τον θηλασμό των παιδιών. 



  80 -  90 χρόνια μετά, η ΕΕ υπόσχεται ισότητα και διαπιστώνει ακόμη χάσμα σε αμοιβές, χάσμα σε θέσεις ευθύνης, χάσμα σε πραγματικά δικαιώματα στην οικογένεια και στην κοινωνία… πόσο πίσω είναι άραγε ενώ με υλικούς όρους ο ανεπτυγμένος κόσμος περνάει από την ψηφιακή εποχή στην Τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή σε υλικούς όρους που μπορεί να περάσει σε πλήρη ισότητα και να μην είναι 90 χρόνια πίσω από την ΕΣΣΔ της εποχής του  Στάλιν;;; Τόσο πίσω πια;!

 Αναρωτιούνται τάχα οι επιστήμονες που διαπιστώνουν την αντίφαση τεχνολογίας και ισότητας των φύλων, γιατί δεν βρίσκουν ριζική απάντηση και περιορίζονται να μοιρολογούν για τα χάσματα, λες και συμβαίνουν στην… Σαχάρα;!

 Φοβάμαι πως οι απαντήσεις της ΕΕ είναι και  πάλι μελλοντικά «μεγάλα οράματα» και νομικές «διορθώσεις» που αφήνουν όπως είναι την πραγματικότητα να αναπαράγεται, την οποία νομίζουν ότι θα διορθώσουν με νομικά τερτίπια. Αν δεν υπάρχει πολιτική, ταξική και κοινωνική βούληση θα αναπαράγεται πάντα η ίδια κατάσταση (στην ΕΕ από το 1958 της τότε «Κοινής Αγοράς» τα ίδια λένε) και οι αναλυτές θα αναλύουν και πάλι.

 Αν ρωτούσε κάποιος αναλυτής τον Μπογιόπουλο γιατί συμβαίνει αυτό θα λάμβανε την απλή απάντηση: «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε»!

 

Σχετικά:

2023-Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής - 15 Νοεμβρίου 2023

 Στην ΕΕ των 27, οι μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των ανδρών εργαζομένων ήταν 12,7% υψηλότερες από ό, τι για τις γυναίκες το 2021. Αυτό το έμφυλο μισθολογικό χάσμα ισούται με μια διαφορά περίπου ενάμιση μηνιαίου μισθού ετησίως.

https://socialpolicy.gr/2023/10/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AE%CF%82.html

 2023- Η ισότητα των φύλων στη διευθύνουσα καπιταλιστική τάξη θα επιτευχθεί σε 132 χρόνια!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/10/132.html

 2023- Ένας πραγματικός «αντισταλινικός»! Το 7ωρο της ΕΣΣΔ και το 16ωρο του καπιταλισμού (του Άδωνι)

-Το 1929 ο Στάλιν έδινε συγχαρητήρια στους εργάτες και τη διεύθυνση μιας σοσιαλιστικής επιχείρησης γιατί, με την άνοδο της παραγωγικότητας, κατέκτησαν και άρχισαν να εφαρμόζουν το 7ωρο!

 -Το 2023 ο Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε την εργατική τάξη της Ελλάδος ότι σχεδίασε γι’ αυτήν το… 16ωρο!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/08/7-16.html

 2012- ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το 6ήμερο, το 13ωρο, το 78ωρο και η μέτρηση της εργασίας

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2012/09/6-13-78-1692012.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου