Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Τιμές: Νεομητσοτακικές «καινοτομίες»… τεχνητής νοημοσύνης και άλλες ιστορίες

 Οι τιμές αυξάνουν, αλλά οι αλυσίδες έχουν… ζημία!

 Τι να πεις για αναλυτές της παραπλάνησης, όπως κάποιον που άκουγα σε ένα κανάλι στις 2/11/2023, να λέει το αμίμητο, ότι ναι μπορεί να αυξάνουν αλματωδώς οι τιμές στο ράφι από παρτίδα σε παρτίδα, αλλά αν δείτε τους ισολογισμούς των αλυσίδων τα πράγματα είναι αλλιώς και θα δείτε ακόμη και… ζημίες!!! Γιατί η αλήθεια κρύβεται μόνο στους… ισολογισμούς! Έχουν, λέει έξοδα που δεν ξέρει ο καταναλωτής όπως αυξήσεις… μισθών(!!!), αποσβέσεις, επενδύσεις, μεταφορικά, ενέργεια… με αποτέλεσμα να έχουμε και ισολογισμούς με… ζημίες!

 

 Νεομητσοτακικές «καινοτομίες»… τεχνητής νοημοσύνης!

 Τι λέτε κύριε; Μπλέξατε, δια της τεχνητής νοημοσύνης, τα μαγικά του Κ. Μητσοτάκη (0+0=+14% στους μισθούς!) και τη «δημιουργική λογιστική»… ευημερίας των εργαζομένων και των φτωχών του Σημίτη για να μας πείτε κάτι νέο, όπως στο λάδι, αγορά 100€ πώληση 200€=αποτέλεσμα ζημία;! Τόσο τεράστιο κοινωνικό έργο επιτελούν οι αλυσίδες τροφίμων που αυξάνουν τις τιμές για να έχουν ζημίες υπέρ του… καταναλωτή και της ελληνικής οικονομίας; Αυτό ούτε ο Σκρέκας δεν το ανακάλυψε για να το τρίψει στη μούρη μας! Μάλλον είναι η νέα κρυφή καινοτομία υπολογισμών… τεχνητής νοημοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη!

 Να θυμίσουμε όμως κάποια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

 Η βιομηχανία τροφίμων τον Σεπτέμβρη 2023 αύξησε τις εγχώριες τιμές παραγωγού έναντι του Σεπτεμβρίου 2022 κατά 5,5%, σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη παραγωγού βιομηχανίας που μειώθηκε κατά 4,8%! Σημειώνουμε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 ο ίδιος δείκτης παραγωγών τροφίμων σημείωσε αύξηση 29,4%!

  Επίσης τον Σεπτέμβριο 2023 στα εισαγόμενες τρόφιμα η αύξηση ήταν 19,9% παρότι ο ίδιος ο δείκτης τιμών εξωτερικού μειώθηκε κατά 2,9%!!! Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή μια θυγατρική στο… Λιχτενστάιν ν’ αγοράσει 100-2,9% και να το πουλήσει στη μητρική στην Ελλάδα (ή και το αντίστροφο), 100+19,9% με αποτέλεσμα  να εξανεμίσει τα εδώ κέρδη και να τα μετατρέψει σε... ζημίες; Τι δεν καταλαβαίνετε για τις διαφορές τιμών ίδιων προϊόντων σε Ελλάδα και άλλες χώρες;

 Τώρα περιχαρής η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί οι γδάρτες του λαού ανακοίνωσαν ότι σε «κάποια» προϊόντα, από τις χιλιάδες κωδικούς, θα μειώσουν τις τιμές… 5%! Έχασε η Βενετιά βελόνι!

 Καιρός να διδαχθούμε…

 Ακόμη όμως να κατανοήσει μεγάλο μέρος του λαού ότι με κάλπες, με αυταπάτες, με πλατφόρμες και pass, με τρικάκια μείωσης των τερατωδών αυξήσεων στα είδη που ο λαός έχει ανάγκη, το πρόβλημα της εκμετάλλευσής του δεν λύνεται. Οι κρυφές ατζέντες του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του είναι ατελείωτες και βγαίνουν μια μέρα μετά τις εκλογές. Μόνο μαζικός λαϊκός αγώνας σε όλο το φάσμα του συστήματος, από τις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι την υγεία, την παιδεία, την φορολογία, τους μισθούς πείνας, τις συντάξεις (που μειώνονται συνεχώς και σήμερα σε αγοραστική αξία είναι το 60-70% των συντάξεων μνημονίων!) μπορεί να δώσει απάντηση στη ληστεία που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

 Δεκαετίες η ίδια ιστορία

 Να θυμίσω ότι είδα σε εφημερίδα του 1957 ένα από τα τότε κόλπα του κεφαλαίου να αυξάνει αλόγιστα τιμές και κέρδη. Πρόκειται για την μπίρα του μονοπωλίου ζύθου ΦΙΞ που, όπως διαφήμιζε τότε, ότι ήταν «Προμηθευτές της Βασιλικής Αυλής»! Το θέμα αποκαλύφθηκε από σχετική ερώτηση Βουλευτή στη Βουλή.

  Όχι, δεν αύξησε τις τιμές αυθαίρετα αλλά μόνο… 200-300%! Το μεγάλο κόλπο όμως δεν ήταν αυτό, αλλά οι δασμοί σε κάθε ξένη, εισαγόμενη μπίρα. Πόσο; Κατά 999%!!! Έτσι η μεν μπίρα ΦΙΞ κοστολογούνταν στην Ελλάδα 3,45 δρχ. τριπλάσια του κόστους των ξένων, ενώ η προσφορά τους τσιφ Πειραιά προσφέρονταν στις 2,90, - 3,40δρχ. ωστόσο η ΦΙΞ τις προμήθευε στα  κέντρα κατανάλωσης, χονδρικά, 8,38 δρχ.

 Κάνοντας υπολογισμούς ο βουλευτής, κατέληξε ότι με τέτοιους  δασμούς «διά νά είσάγει κανείς ένα κιλό μπύρα άπό τό εξωτερικό, άξίας δύο (2) δραχμών πρέπει νά πληρώνει δασμούς, διά νά προστατεύση τό ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΝ ΦΙΞ, πρέπει νά πληρώσει 34,65 δραχμές, δηλ. 17 φορές παραπάνω άπό τήν αξίαν τού προϊόντος»!

 

Από το βιβλίο «Ποτέ πια» με γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου που κυκλοφόρησε το 1965.

 Αν είχε ζημίες; «Φυσικά», τι να σου κάνουν 400.000 λίρες κέρδη μόνο από τις υπεραυξήσεις. Αν δεν τσόνταρε το κράτος με επιδοτήσεις, φθηνά κι αγύριστα δάνεια και χαμηλή φορολογία δεν… έβγαινε, είχε ζημίες. Εξ ου και η… φιλολαϊκή προστασία της με τους δασμούς! Ναι, είχε «ζημίες» και στο τέλος για να μη πληρώσει τίποτα και κανέναν κήρυξε πτώχευση, και… «κοινωνικοποιήθηκε» όπως τόσες άλλες εκείνο τον καιρό πολλαπλασιάζοντας τα πλούτη τους στο εξωτερικό!

 Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ερώτηση στη Βουλή

 

Πηγές:

-Ανατιμήσεις Σεπτεμβρίου: ertnews.gr - ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 19,9% σε εισαγόμενα είδη και στο 5,5% στα εγχώρια

https://www.eea.gr/epikairotita-eea/anatimiseis-septemvrioy-kata-199-se-eisagomena-eidi-kai-sto-55-sta-egchoria/

 

-Εφημερίδα «Το ΜΕΛΛΟΝ», 23/10/1957

 

-Κάρολος Φιξ: Η μυθική ζωή του αυτοκράτορα της μπίρας

https://www.protothema.gr/stories/article/908894/karolos-fix-i-muthiki-zoi-tou-autokratora-tis-biras/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου