Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες τάσεις

25/11/2023

 Μη βιάζεστε να χαρείτε όσοι βλέπετε την πτώση και τις διαλυτικές καταστάσεις που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις εξέλιξης γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πέραν των εσωτερικών αντιθέσεων του χώρου. Πάντως, μάλλον δεν θα χαθούν ως τάση στο αστικό πολιτικό σκηνικό. 

 

 Αυτό συμβαίνει σε κάθε αστικό, μικροαστικό ή «αριστερό» κόμμα που κλήθηκε από την αστική τάξη να παίξει έναν συγκεκριμένο ρόλο για τα συμφέροντά της και μετά άδειασε από κάθε όραμα, ιδεολογία, πολιτική και ιδέες. Τα εξάντλησε όλα όταν υπηρετούσε την αστική τάξη. Αυτό έγινε φανερό την επόμενη των εκλογών του 2019. Δεν υπήρχε γι αυτόν αύριο. Μετά όλα ήταν απλώς θέμα χρόνου να φανεί ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Σκεφτείτε κόμματα της μνημονιακής εποχής που ήδη εξαφανίστηκαν και το πιο σοβαρό, δείτε σε ποια ανυπαρξία είναι άραγε τα άλλοτε ισχυρά Ιταλικό, Γαλλικό, Ισπανικό κ.ά. ΚΚ που έπαιξαν τον ίδιο ρόλο κάποια στιγμή για να γίνει κατανοητό. 


 

  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η αστική τάξη θα αφήσει τον «αριστερό» πολιτικό «πλούτο» του ΣΥΡΙΖΑ να σκορπίσει αδέσποτα και κυρίως αριστερά, προς το ΚΚΕ.

 Τώρα φαινομενικά όλα είναι ανοικτά κι έχουν αφεθεί να ξεσκαρτατιστούν μεταξύ τους και ποιος θα επιβιώσει προσαρμοζόμενος στο σύστημα και με έναν πολιτικό ρόλο  για τον εαυτό που δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ κόμμα! Γιατί μόνο αυτό μπορεί να είναι λόγος ύπαρξης κόμματος.  

  Το ότι στις συζητήσεις έχει αφανή αλλά σπουδαία θέση το κατά πόσο είναι δυνατόν, το ή τα νέα «αριστερά» κόμματα να γίνουν ανάχωμα ανάσχεσης της πορείας ψηφοφόρων τους προς το ΚΚΕ, είναι, για το σύστημα, ένας από τους λόγους στήριξης της ύπαρξης. Διαφορετικά θα βρεθούν νέα κόμματα με νέες «αριστερές» ιδεολογίες και πολιτικές, αναμάρτητες από μνημονιακές ενοχές που θα μοιράσει νέες «αριστερές» αυταπάτες.

 Για την ώρα ο μεν ΣΥΡΙΖΑ της σφραγίδας έχει άδηλο μέλλον γι αυτό βιάζεται να γίνει ένα «αριστερό» ΠΑΣΟΚ με δόσεις νεοφιλελευθερισμού κυνικών «αληθειών» και οι αποχωρίσαντες οδεύουν σε νεκρανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ 2015 υμνολογώντας μέχρι και το 3ο μνημόνιο με τον τότε Τσίπρα.  Το φυλλορρόημα όμως από τον χώρο συνεχίζεται με τρόπο που κανένας δεν είχε προβλέψει. 

 Κάθε μέρα αυτές οι δύο τάσεις θα ξεκαθαρίζουν διαρκώς και περισσότερο μέχρι να δούμε πόσο μετράνε στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Πάντως από ιδεολογία και παραγωγή νέων ιδεών και πολιτικών μη περιμένετε. Αναμασήματα και αναβαπτίσματα «αριστερών αξιών» και θεωρημάτων θα είναι αν και ο «καινοτόμος» Κασσελάκης θα εισάγει μέχρι και νεοφιλελεύθερα αξιώματα ως «νεοαριστερά» της σύγχρονης εποχής.  

 

Ίδωμεν τις εξελίξεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου