Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αφανείς Ήρωες. ΚΟΥΛΑ ΝΤΑΝΟΥ






Δεν τη γνώρισα. Εκτελέστηκε πριν γεννηθώ. Ούτε είχα ακούσει τ΄ όνομά της ή αν το άκουσα, το άφησα μέσα στις τόσες εκατοντάδες ίδιες ηρωικές και τραγικές ιστορίες που πολιορκούσαν τα αυτιά μου για χρόνια.



Ένας ακροατής του ρ/φ Ρίαλ FM, σήμερα 17/2/2015, μας τη θύμισε: ΚΟΥΛΑ ΝΤΑΝΟΥ: μια ηρωίδα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ! Μια καπετάνισσα, από αυτές που βγάζει ο λαός μας στις κρίσιμες στιγμές.



Εκτελέστηκε σαν σήμερα, 17/2/1949.


 



Βρήκα ένα υπέροχο αφιέρωμα στον Ριζοσπάστη. «Όμορφη, λεβέντισσα, πανύψηλη. Από τα είκοσι χρόνια της στο αντάρτικο, καβάλα στο άλογο, να παίρνει μέρος στις μάχες και να διακρίνεται. Στα 26 της χρόνια οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα, το 1949. Είναι η τελευταία εκτελεσμένη στη Λαμία. Στις 17 του Φλεβάρη (1999)συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από το θάνατο της Κούλας (Βασιλικής) Ντάνου, μιας ηρωικής μορφής του λαϊκού στρατού…»



Για να γράψει ποιήματα η Κούλα στη φυλακή, χρησιμοποίησε αντί για μελάνη σταγόνες από το αίμα της. Και υπέγραφε: Μ. Β. ΝΤ. - "Μελλοθάνατη Βασιλική Ντάνου".



Με αίμα! Έτσι όπως οι κομμουνίστριες γράφουν την ιστορία του λαού μας!





Άπειρες οι γνωστές και άγνωστες ιστορίες ηρώων αυτού του τόπου. Ιστορίες όμως που κανένας δεν μπορεί να τις πάρει από εκεί που έγιναν, από το κόμμα το οποίο τις ενέπνευσε ούτε μπορει να της πλαστογραφήσει ή να τις αφανίσει.





Για να θυμόμαστε την ιστορία και να υπερασπίζουμε το μέλλον μας







1 σχόλιο:

  1. ""Σήκωσ' απάνω Γιάννο μου, και μη βαριοκοιμάσαι. / Βρέχει ο ουρανός και βρέχεσαι, χιονίζει θα / κρυώσεις. Θα σου βραχούνε Γιάννο μ' τ' άρματα..."
    https://www.youtube.com/watch?v=9jJVNiALzj0

    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή