Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν κάποτε...


Ήταν, κάποτε-1968, μια «βάρκα» που αποκολλήθηκε από το καράβι του κομμουνιστικού κινήματος, αρπάζοντας ό,τι πρόλαβε από την ιστορία αγώνων του κόμματος, με στόχο να είναι ο «άλλος κομμουνισμός», ο «άλλος μαρξισμός», «η ανανέωση» του λαϊκού κινήματος και η «επανάσταση» που θα γίνει χωρίς μάχες, αγώνες και όπλα παντός τύπου, αλλά με αξιοποίηση των "δικαιωμάτων" που δίνει η αστική δημοκρατία για εσωτερική "κατάληψη" του (ταξικού μεν, ουδέτερου δε!!!) κράτους. Πραγματικοί τροφοδότες ήταν οι αρνητές κάθε κομμουνιστικού ιδανικού, οπορτουνιστές, πρώην στελέχη του ΚΚΕ και στελέχη της μαχόμενης ανατρεπτικής Αριστεράς.

 Ιδεολογικός οδηγός, σε φθίνουσα πορεία, από το 1968, ο ευρωκομουνισμός που τόση διάλυση έφερε στα ΚΚ πολλών χωρών.

 

 Μια ιστορική φράση:

Το πρώτο βράδυ της διάσπασης του ΚΚΕ το 1968, εμείς, οι νεολαίοι της εξορίας, μείναμε άναυδοι. Πισώπλατη μαχαιριά η διάσπαση, απελπισία από έλλειψη πείρας, ε, και δάκρυα μαζί με οργή! Τότε με πλησιάζει ένας παλιός κομμουνιστής, ο Παντελής Κουρτίδης, από το Παγγαίο και μου λέει: « Βγάλε το κεφάλι από τα χέρια σου, μη δακρύζεις. Αυτούς που βλέπεις, μια μέρα θα τους δούμε στο απέναντι χαράκωμα να υπερασπίζονται την αστική τάξη και να πολεμάνε το ΚΚΕ! Ήταν μια πληγή που μόλυνε το ΚΚΕ, επιτέλους θα απαλλαχθούμε. Διάβασε την ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας που έφτασε μέχρι να εκτελεί κομμουνιστές  για να το καταλάβεις»!

 Αντέδρασα, δεν το πίστευα, δεν το ήθελα, οι μισοί φίλοι μου δήλωσαν με τους διασπαστές! Διαχώρισα όμως την πολιτική θέση μου από αυτούς. Έπρεπε να περάσει λίγος καιρός για να  διαπιστώσω τη διολίσθηση στο "μικρότερο κακό" με τις θέσεις τους απέναντι στη δικτατορία και στην αστική τάξη και δεκαετίες μέχρι το 2015 για να δω πόσο σοφά ήταν τα λόγια του μπάρμπα Παντελή για το σε ποιο χαράκωμα θα κατέληγαν!   

Τα πολιτικά παιδιά και εγγόνια εκείνων των οπορτουνιστών αυτοθαυμάζονταν σε περίοπτη θέση διακυβέρνησης, στο χαράκωμα της αστικής τάξης, κόντρα στον λαό και πολεμώντας με μίσος και μανία το ΚΚΕ προβλέποντας μάλιστα τη διάλυσή του (!) την οποία επιχείρησαν τόσες άλλες φορές και απέτυχαν. Τώρα νόμισαν ότι θα το πετύχουν!

 Γρήγορα, με όρους ιστορίας, η διάλυση κτύπησε τη δική τους πόρτα. Είχαν παίξει τον προδοτικό ρόλο τους στην Αριστερά και ήταν καιρός να αναλάβουν άλλους ρόλους… όπως κάθε αστικό κόμμα, όταν εξαντλείται ο μικρός σκοπός υποστήριξής του από το κεφάλαιο και την αστική τάξη ή καταναλώνεται το ιστορικό περιεχόμενό του.

Τα βήματα:

 Στην αρχή (1968) τους μάθαμε ως «Μέλη του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ» στην Ελλάδα.

Σχεδόν αμέσως έγιναν «ΚΚΕεσ.» και στις εκλογές του 1974 καλύφθηκαν πίσω από την «Ενωμένη Αριστερά» με το ΚΚΕ (9,47%) η οποία διελυθη αμέσως αφού την ήθελαν οπορτουνιστικό μόρφωμα, όπως αυτοί.

Μετά, στις εκλογές του 1977 κρύφτηκαν στη «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων» (2,72%).

Το 1981, επιτέλους, κατέβηκαν μόνοι ως  ΚΚΕεσ. (1,35%) με επικεφαλής τον Λ. Κύρκο.

Το ίδιο κόμμα το 1985 έλαβε 1,84%.

Το 1987 διασπάται σε δύο κόμματα, Ε.ΑΡ. – «Ελληνική Αριστερά» με τον Λεωνίδα Κύρκο και «Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά» (Κ.Κ.Ε. Εσ. - Α.Α.), μετέπειτα ΑΚΟΑ,  Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά με τον Γιάννη Μπανιά.

 Το 1989 η  Ε.ΑΡ. μπαίνει στον «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» με το ΚΚΕ, ως εκλογική συμμαχία με συμμετοχή άλλων μικρότερων κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου (13,13%).

Στις δεύτερες εκλογές του 1989 το ποσοστό ήταν 10,97%.

Στις εκλογές του 1990 έλαβε 10,28%,

 Το 1991 (13ο Συνέδριο του ΚΚΕ 19 - 24 Φλεβάρη του 1991) επιχειρείται να μετατραπεί ο ΣΥΝ σε ενιαίο κόμμα με τη διάλυση και συγχώνευση του ΚΚΕ, αλλά απέτυχαν.  Από το ΚΚΕ αποχώρησαν πολλά στελέχη πρώτης γραμμής που ενσωματώνονται στον Συνασπισμό. Μεταξύ τους και οι μετέπειτα πρόεδροι Α. Τσίπρας και  Μ. Δαμανάκη.

 Στις εκλογές του 1993 ο ΣΥΝ έλαβε 2,94%, επανερχόμενο στα πραγματικά ποσοστά του χώρου.

 Το 2004 μετονομάζεται σε «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), ως εκλογική συμμαχία, και με ποσοστό στις εκλογές 3,26%.

 Το 2012, Ιούνιο, λαμβάνει 26,89 % και επιβεβαιώνεται η απόφαση της αστικής τάξης (και των ΗΠΑ ΕΕ) να προετοιμάσει ένα διάδοχο σχήμα των ξεπεσμένων συστημικών αστικών κομμάτων με ένα «αδιάφθορο» «αριστερό» κόμμα που θα περνούσε όλες τις μνημονιακές πολιτικές με τις λιγότερες αντιδράσεις. Εξαιρετική επιλογή, εξαιρετική επιτυχία στους στόχους της!

 Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2015 Ιαν. με ώθηση στο 36,34% και με την ανατροπή  ενός ψευδεπίγραφου δημοψηφίσματος κατά το οποίο η πρόταση ΟΧΙ του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 61,31% και μέσα σε λίγες μέρες κάτω από τον έλεγχο της αστικής τάξης και της ΕΕ, μετατράπηκε σε ΝΑΙ, το οποίο υλοποιήθηκε με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άλλοι ( Βουλή: 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ)

Τον Σεπτέμβρη του 2015 η αστική τάξη στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει το 3 μνημόνιο που ανέλαβε, όπως και έγινε, λαμβάνοντας 35,46%, συγκυβερνώντας με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.

 Από την πτώση στην κατάπτωση

 Το 2019 έλαβε 31,53% των ψήφων,

Τον Μάϊο του 2023 20,07%,

Τον Ιούνιο του 2023, 17,83%,

 Τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος εκλέγεται «εξ αποκαλύψεως» ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχνοντας όμως το σύνολο των εσωτερικών αντιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που σιγόβραζαν. Τα αδιέξοδα γιγαντώθηκαν μπροστά στο διαφαινόμενο φάσμα της εξάλειψης των πολιτικών λόγων ύπαρξης αυτού του κόμματος.

Τον Οκτώβριο του 2023, στις εκλογές ΟΤΑ ήρθε η πλήρης αποτυχία. 

 Άλλαξαν οι καιροί

 Το 2015, οι του ΣΥΡΙΖΑ, νόμισαν ότι ανέβηκαν σε μοντέρνο καράβι που θα κυβερνήσουν ελεύθερα, σκίζοντας τα μνημόνια, αλλά κατέληξαν εθελοντές κωπηλάτες σε γαλέρα της αστικής τάξης με τα τύμπανα να κτυπούν στον σκοπό της! Στην πραγματικότητα καβάλησαν σε πεινασμένη τίγρη που όταν έπεφταν θα τους έτρωγε!

Έγινε πλέον κατανοητό ότι η αστική τάξη θεώρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τον σύγχρονό πολιτικό του ρόλο και ήταν καιρός να πεταχτεί σαν «στυμμένη λεμονόκουπα» για να περάσουν οι δυνάμεις που εγκλώβιζε σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ή σε νέο αστικό κομματικό  μόρφωμα που θα φτάνει μέχρι τον νεοφιλελευθερισμό, όπως πολύ γρήγορα το έδειξε ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης.

 Τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη 2023: Η διάλυση στα εξ ών συνετέθη κτυπάει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.

 24/10/2023

 

 

 

 Σχετικά 2019:
Η σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα του ‘80 είναι άκρως δεξιά πολιτική
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/10/blog-post_24.html



 

 

1 σχόλιο:

  1. Η πλάκα είναι πως ο Μπανιάς ή ο Δρακόπουλος μπροστά στους σημερινούς ΣΥΡΙΖΑίους, θα φάνταζαν οι "Δαιμονισμένοι" του Ντοστογιέφσκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή