Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΣΦΕΑ: Κάτω τα χέρια από τη Γυάρο

Όταν το τέρας του κεφαλαίου διψά για κέρδη, το αίμα είναι η καλύτερη πηγή του. Κτίζει πάνω του πύργους της Κόλασης, σβήνοντας τις μνήμες των ανομημάτων του*.

 Σ.Β.

 

 Αθήνα 28/ 04/ 2021

 Προς

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Κοινοποίηση:

Υπ. Πολιτισμού

Υπ. Ενέργειας & Περιβάλλοντος

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Δήμο Σύρου

 

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

 

Αίτηση εγκατάστασης ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ., στη νήσο Γυάρο, κατέθεσε, στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ,  η Εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. (μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), επικαλούμενη τις δυο άδειες παραγωγής ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (661 & 662/26.07.2012).

   Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έρχεται σε αντίθεση με  την  Κυβερνητική απόφαση (Y.A. ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΛΑΠ/Γ/4016/68475/17-12-2001)  (ΦΕΚ 1680) που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης  το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό.

Έρχεται σε αντίθεση με το Κείμενο της Ειδικής Επιτροπής που παρουσιάστηκε το 2002 και προέβλεπε την προστασία  ολοκλήρου του νησιού από κάθε επιχειρηματική – οικονομική εκμετάλλευση και αποφυγή κάθε εξωραϊσμού του χώρου.


Εδώ είναι τόπος δακρύων και θυσιών, όχι ανεμογεννητριών!

      

Η εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ. στο ψηλότερο σημείο του νησιού (θέση Προφήτης Ηλίας) σε πρώτη φάση, που ζητάει σήμερα η ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και στη συνέχεια η τοποθέτηση αγνώστου αριθμού ανεμογεννητριών, η κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης (διάνοιξη δρόμων για πρόσβαση στην κορυφογραμμή, κατασκευή μεγάλης προβλήτας, κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων, κ.λ.π.) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, αποσπώντας το από την ιστορία του.

 

     Διαμαρτυρόμαστε για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και στοχεύουν  στην άμβλυνση και τον εξοστρακισμό της ιστορικής μνήμης.  

Διαμαρτυρόμαστε για την προσπάθεια αλλαγής  της ιστορίας  της Γυάρου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας (18.000 την περίοδο 1947-1962 και 7.500 την περίοδο 1967-1974)  πολλοί αγωνιστές άφησαν τα κόκαλά τους στη Γυάρο, το μαρτυρούν οι τάφοι στο Νεκροταφείο των φυλακών.

 

      Απαιτούμε:

Α)  Να απορριφθεί το αίτημα της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. για εγκατάσταση ανεμομετρητικού Ιστού  ύψους 80 μ. στη Γυάρο.

 

Β) Να ανακληθούν  οι  (661 & 662/26.07.2012) αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

 

Γ) Να υλοποιηθούν οι μελέτες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου.

 

      Καλούμε τα μέλη του συνδέσμου, τους αγωνιστές που πέρασαν από τη Γυάρο, τους συγγενείς τους, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιταχθούν στην προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης.

 

       Η Γυάρος πρέπει να παραμείνει στη μνήμη μας ως ο τόπος φυλάκισης, βασανισμού και εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, ως τόπος μνήμης γι’ αυτούς που αλυσοδέθηκαν εκεί από το Κράτος και τη βία, τόπος ιστορικής μνήμης για τις επερχόμενες γενιές και όχι ως «πάρκο αιολικής ενέργειας».

 

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

 

Ο Πρόεδρος

Σπύρος Χαλβατζής

 

Ο ΓΓ

Νίκος Τριανταφύλλου

 

 

*«Τό κεφάλαιο είναι πεθαμένη εργασία πού ζωντανεύει μονάχα σάν τό βρυκόλακα ρουφώντας ζωντανή έργασία καί ζει τόσο περισσότερο, όσο περισσότερη ζωντανή έργασία ρουφά.»

(Το Κεφάλαιο τ. 1ος σελ. 244, εκδ. ΣΕ)

 

Η μνήμη τους άσβεστη, οι ρωγμές του συστήματος παρούσες.

Νησί του Διαβόλου και των έργων του να μείνει για να θυμίζει στην ανθρωπότητα τα πραγματικά τέρατα των αστικών εξουσιών και τους αρουραίους υποτακτικούς τους. 
Κι ήθελε ακόμη
πολύ φως να ξημερώσει.
Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα.
Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες
 
(Μ.Αναγνωστάκης)



Συνεχίζουμε, συνεχίζουμε, συνεχίζουμε! - 2019

Ο Σάκης, ο Βασίλης, ο Στέργιος - 1967 -

                                                                                  Σκίτσο: Γιώργος Φαρσακίδης

 

Κάτω είναι το αίμα μας, πάνω είναι η ψυχή μας!

 

Μπήκαν στα σίδερα και στη φωτιά,
κουβέντιασαν με τα λιθάρια,
κεράσανε ρακί το θάνατο
στο καύκαλο του παππουλή τους
 
Γ. Ρίτσος 
 
 

Σας τιμάμε, δεν σας ξεχνάμε... Η λήθη δεν θα περάσει στη Γυάρο.

 

 Μάνα, πατέρας, γιος, αδελφός, εγγονός, αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας…. 1947

 

Ανεμογεννήτριες; Τι θέλουν τα τέρατα των καπιταλιστών στον ουρανό των δικών μας ψυχών;

 

 

Ένα μήνυμα για τις μελλοντικές γενιές!

 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σου, Στέργιο. Προχώρησες ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας την τελευταία ανακοίνωση του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στο νησί του διαβόλου, με το ταξίδι- προσκύνημα που κάναμε εκεί το 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή