Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Μέρες πριν τη δικτατορία...

Τέτοιες μέρες του 1967, όλοι κινούνταν με την υποψία της δικτατορίας στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Στις Σέρρες είχαμε συσκέψεις και επισκέψεις για να ετοιμαστούμε, υποτίθεται, για τις εκλογές.

 Σαν μέλος της Εκλογικής Επιτροπής της ΕΔΑ, παρότι ήμουν ανήλικος και χωρίς ψήφο, δεν μπορούσα να μη ρωτήσω: «Κι αν γίνει δικτατορία;» Απάντηση καμία. Οι παλιοί κομμουνιστές καταλάβαιναν την ερώτηση καλύτερα από τον καθένα, αλλά η επίσημη γραμμή, τους υποχρέωνε να λένε: «Δεν θα γίνει δικτατορία»! Το έλεγαν και δεν το πίστευαν, ήταν φανερό από τον τόνο τους. Θυμάμαι εκείνο το ανερμήνευτο μειδίαμα του Μπάμπη του Σαραντίδη όταν το έλεγε, ούτε ο Τσου Εν Λάι δεν μειδιούσε έτσι! Στα κρυφά άλλα έλεγαν!

 Ο Βασίλης Εφραιμίδης τα ίδια, συνοφρυωμένος έδινε εντολές για τα εκλογικά κι εμένα με έστελνε για ζεστό ψωμί και ¼ τυρί να φάμε! Δεν μιλούσε, έσκαζε και ετοιμαζόταν να πάει στο Παγγαίο.

 Ήρθαν και ο Κύρκος και ο Γλέζος. Δούλευα δεν ήμουν, αλλά μου είπαν ότι την ίδια ερώτηση τους έκαναν και οι δικοί μας. Η απάντηση τυπικά ίδια: «Δεν θα γίνει δικτατορία, το κόμμα (η ΕΔΑ) έχει τις πληροφορίες του»!

 Ήρθε και η ηγεσία τη Δ.Ν. Λαμπράκη από τη Θεσσαλονίκη. Ήμουν Γραμματέας της ΔΝΛ Σερρών και τους ρωτάω πάλι με ένταση: «Τι θα γίνει, αν γίνει δικτατορία; Τι πρέπει να κάνουμε, που θα κρυφτούμε, δεν ξέρουμε και δεν έχουμε τίποτα. Θα μας πιάσουν»! Η απάντηση ίδια: «Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, δεν θα γίνει δικτατορία, θα γίνουν εκλογές»!!! Επί ώρες με «έπειθαν» ότι έτσι θα γίνει!

  Και μείναμε στο σκοτάδι με τα χέρια δεμένα, περιμένοντας το τέρας. 

 

 Στο μεταξύ ο Εφραιμίδης έφυγε για το Παγγαίο, βρήκε παλιές μη επισημασμένες συνδέσεις, κρύφτηκε και δεν τον έπιασαν. Με ένα κανάλι του ΚΚΕ που δεν είχε διαβρωθεί, κατάφερε κι έφυγε στο εξωτερικό. Εμείς δεμένοι με αλυσίδες τραβήξαμε για τη Γυάρο. Εκεί ανταμώσαμε με όσους έλεγαν «Δεν θα γίνει δικτατορία»! Τι να τα κάνω τα «συγνώμη, δεν το προβλέψαμε»; Ήμασταν μέσα στο μαντρί της χούντας, όμηροι χωρίς να ξέρουμε την τύχη μας.

 Ο Γολγοθάς της δικτατορίας άρχιζε.

  http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου