Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Περί Βίγκανς και αξιολόγησης της ζωής

Ένας φίλος έκανε μια ανάρτηση σχολιάζοντας κριτικά μια εκδήλωση των βίγκανς (vegans) που προωθεί την χορτοφαγία και καταπολεμά την κρεατοφαγία. Σωστή κριτική στη βάση της κατ’ εμέ.

 Σε σχόλιο δικό μου που εστίαζα στην υποκρισία των βίγκανς αφού και τα φυτά είναι ζωές που εκτελούνται για να έρθουν στο τραπέζι μας, δέχθηκα ένα άλλο σχόλιο που υπεράσπιζε την ηθική των βίγκανς και μου εξηγούσε καλοπροαίρετα, τα επιχειρήματα περί αξίας της ζωής των ζώων έναντι της ζωής των φυτών κλπ.

 Σπάνια σχεδόν μπαίνω σε τέτοια θέματα. Ωστόσο συμφωνώντας με την ταξική κριτική της αρχικής ανάρτησης για το κίνημα αυτό, θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω τις απόψεις μου για την εσωτερική αξιολογική λογική του.


 

 Παραθέτω την απάντηση:

 «Δεν ξέρω απλά μαθηματικά. Προσπαθώ ακόμη, 70+ χρόνια, να μάθω διαλεκτικά μαθηματικά.

 Ποτέ δεν καταλάβαινα γιατί η ζωή ενός δουλοκτήτη άξιζε 500 δούλους και η ζωή ενός Ναζί Γερμανού άξιζε 200 εκτελεσμένους αντιστασιακούς.

 Ούτε καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ζωές που αξίζουν να τις σκοτώνεις χωρίς ενοχή, για τη δική σου ζωή και να κατηγορείς τον άλλον που κάνει το ίδιο πράγμα σε διαφορετική μορφή ζωής. Για εμένα, ζωή είναι.

 Όσο για τις ποσότητες κανιβαλισμού ζωών για την επιβίωση των ζώων, τα φυτά σίγουρα είναι οι πλέον αθώες ζωές αφού δεν σκοτώνουν καμία ζωή για να υπάρξουν. Αντίθετα, τα ζώα σκοτώνουν ζωές για να υπάρξουν και οι άνθρωποι που σκοτώνουν ζώα, παίρνουν στην πλάτη τους και τις ζωές που σκότωσαν τα ζώα για να μεγαλώσουν μέχρι να τα σφάξουμε εμείς.

 Διακρίνω  στη λογική σας και μια τάση να διασώσουμε τα φυτά από το να γίνουν τροφή των ζώων, αφού μου διεκτραγωδείτε πόσα φυτά τρώνε τα  ζώα για να κάνουν ένα κιλό κρέας; Ε, τότε μάλλον θα θέλετε να αφανίσουμε κάθε άλλη ζωή, εκτός της φυτικής στη γη, για να μη τα τρώνε τα ζώα.  Γιατί ως γνωστό φυτά δεν τρώνε μόνο οι άνθρωποι.

 Στον κώδικα αξιών δηλαδή οι βίγκανς σκοτώνουν την πλέον αθώα ζωή του πλανήτη, τα φυτά, λυπούνται για της σφαγή των ζώων και κατακρίνουν τους ανθρώπους που σκοτώνουν ζώα τα οποία είναι δολοφόνοι φυτών και άλλων ζώων!

 Κάτι σαν ανάποδα μου βγαίνουν εμένα αυτά τα μαθηματικά.

 Μεγαλώνοντας σε δάσος και σε αγροτο-κτηνοτροφική οικογένεια, έμαθα ότι οι αξίες της ζωής ανθρώπων, ζώων και φυτών μετρώνται όχι με βάση κάποια λευκή ηθική που της γράφουμε ό,τι θέλουμε. Μετρώνται με βάση την βιωματική ηθική που διαμόρφωσε από εμφάνισης της η ζωή, και εξελίχτηκε μόνο με όρο η μία ζωή να καταναλώνει την άλλη για να αναπτυχθεί συνολικά η ζωή. Αλλιώς θα ήμασταν ακόμη στις αμοιβάδες, αν αυτές είναι απαλλαγμένες από κανιβαλισμό. Δεν το ξέρω.

 Φυσικά είναι γελοίο να διδάξω ηθική κατά της κρεατοφαγίας ζώων που η ζωή τους στηρίχθηκε στην κατανάλωση φυτών και άλλων ζώων και να παραστήσω ότι η κατανάλωση της ζωής των φυτών είναι ηθική πράξη και των ζώων δολοφονική πράξη!

 Γιατί θέλετε οπωσδήποτε από εμένα μια λύση σήμερα, να τρεφόμαστε χωρίς καμία κατανάλωση άλλων ζωών αφού εγώ εξισώνω την αξία των ζωών που καταναλώνουμε; Έτσι με στριμώχνετε να ενδώσω στην «καλή» δολοφονία των φυτών; Και γιατί ελαφρά τη καρδία μας λέτε ότι τις μεν ζωές των φυτών αξίζει να τις δολοφονούμε στο τραπέζι μας ενώ τις άλλες ζωές απαγορεύεται; Η λευκή ηθική δηλαδή τι κάνει; Γράφει κατά βούληση και αθωώνει τους μεν δολοφόνους από τους δε στη βάση της δικής της αξιακής κλίμακας; Και γιατί να τη δεχτώ ως σωστή ηθική αυτή που αγιοποιεί τη δολοφονία των πλέον αγνών ζωών, δηλαδή των φυτών; Σας φαίνεται λογικό και ηθικό να τιμωρούμε με θάνατο τις αθώες ζωές των φυτών και να προστατεύουμε τις δολοφονικές ζωές των ζώων;

 Η απάντησή μου είναι πως δεν είμαστε σε θέση σήμερα να ανατρέψουμε τον τρόπο που διατρέφεται ο άνθρωπος, αντικαθιστώντας τις λεγόμενες κακές δολοφονίες ζωών με «καλές» δολοφονίες φυτών.

 Η επιστήμη όταν φτάσει να δίνει στους ανθρώπους  τα μέσα επιβίωσης, λαμβάνοντας τροφή από νεκρή ύλη, όπως τα φυτά, τότε ίσως έχω εναλλακτική να πω. Τώρα όμως αρνούμαι ότι υπάρχουν καλοί και κακοί δολοφονημένοι στο τραπέζι μας και στο ζήτημα που μιλάμε. Γιατί, αν περάσουμε στις βιομηχανικές παραγωγές τροφών, θα μπλέξουμε στην άβυσσο της δολοφονίας άπειρου αριθμού ζωών. Δεν ξέρω πόσα τρισεκ. ζωών μικροβίων, ιών, μικροοργανισμών, εντόμων, παρασίτων κ.α. δολοφονούνται κάθε μέρα για να έχουμε ρύζι,  φρούτα, σιτάρι, σόγια…. Ίσως η Μοσάντο να τα υπολόγισε και πρόσφερε μεταλλαγμένους σπόρους που σκοτώνουν φθηνότερα τους μικροοργανισμούς, χωρίς χημικά! Και με το χέρι των ανθρώπων τα φυτά για να αποδώσουν δολοφονούνται δισεκ. άλλων ζωών υπαρκτών οργανισμών! Αν κάνατε γεωργός θα καταλαβαίνατε τι σκοτώνουμε στις καλλιέργειες για να έρθει η αθώα φυτική τροφή στο πιάτο μας.

  Μικρός είχα φυτά που τα αγαπούσα γαιτι τέτοιο καιρό, Άνοιξη, τα έβλεπα κάθε μέρα πως μεγαλώνουν. Όπως αγαπούσα και τα κατσικάκια. Όταν έκοβε τα φυτά η μάνα μου πονούσα και πήγαινα στις ρίζες για να δω τι γινόταν. Έβγαζαν υγρά και τα καταλάβαινα σαν δάκρυα. Κι όταν πουλούσαν τα κατσικάκια και τα γουρουνάκια για σφάξιμο έκλαιγα. Είχα πραγματικά λευκή ηθική και δεν καταλάβαινα ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς. Ε, ο κόσμος δεν θα γυρίσει σε παιδική ηλικία με λευκή ηθική για κάθε ζωή. Ο μόνος δρόμος είναι η επιστήμη που ίσως δώσει λύσεις επιστημονικές και όχι υποκριτικά ηθικολογικές.

 Συγνώμη για την πολυλογία και τις παρεκβάσεις, αλλά με πείραξαν τα «μερικά απλά μαθηματικά» σου. Σχεδόν δεν έχω πάει σχολείο γιατί 6 χρόνια σε εποχές δραματικές, δεν είναι σχολείο, είναι λειτουργική αγραμματοσύνη. Έκτοτε πολλές φορές άκουσα να θέλουν να με διδάξουν και μαθηματικά! Και με πειράζει, ακόμη και όταν, όπως εσείς, λέγεται καλοπροαίρετα.» 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου