Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Φήμες πανικού

.
 Ξαφνικά από τη Παρασκευή 4/6 άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πανικού. Διάφορες πληροφορίες έλεγαν ότι τη Δευτέρα το πρωί, 7/6, θα ξυπνήσουμε απότομα με δέσμευση καταθέσεων στο 30% και αργότερα στο 100%, θα κηρυχτεί ελεγχόμενη πτώχευση, δεν θα δοθούν άλλα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα κλπ, κλπ.



Το χρηματιστήριο, λένε, προεξόφλησε τη πορεία αυτή με τη μεγάλη πτώση (5,03%) τη Παρασκευή. Καπάκι οι ανησυχητικές πληροφορίες για πτώχευση της Ουγγαρίας που δήθεν ήταν κατά τον ΓΑΠ το καλό παράδειγμα για την Ελλάδα και το χαϊδεμένο παιδί του ΔΝΤ!


Είχαν προηγηθεί διαβεβαιώσεις από διάφορους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ότι ούτε οι καταθέσεις θα δεσμευτούν ούτε πτώχευση επίκειται. Αυτό φυσικά έφερε σε κάποιους ρίγη ανασφάλειας καθώς η αξιοπιστία τέτοιων δηλώσεων δεν είναι μόνο στο μηδέν αλλά έχει αρνητικό πρόσημο που σημαίνει «ό,τι διαψεύδει η κυβέρνηση θα γίνει»! Κυρίως μετά τις αποκαλύψεις πως όταν έλεγε ότι δεν θα πάμε στο ΔΝΤ είχε ήδη αποφασίσει να πάμε και όταν μιλούσε για «κόκκινες γραμμές» τις είχε ξεσκίσει πριν το πει, όπως για τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά, κανένας δεν έχει διάθεση να τους πιστέψει.



Είναι άγνωστες οι πηγές των «πληροφοριών» και γιατί επιλέχθηκε αυτός ο χρόνος διάδοσης των φημών πανικού. Πάντως οι υποψίες από μέρα σε μέρα μεγαλώνουν. Σε λίγο κάθε υπόγεια είδηση θα γίνεται πιστευτή κάτω από την αναξιοπιστία της κυβέρνησης.


Τι ζητάνε όμως όλοι αυτοί με τις φήμες;

Τα σενάρια πολλά.

• Να τρομοκρατήσουν τόσο τον κόσμο που να εκλιπαρεί να μείνει ο ΓΑΠ (!) και ας πάει και το παλιάμπελο (σύνταξη, μισθός, ασφάλιση, εργασια κλπ) παρά να τα χάσουμε όλα!

• Να δοθεί η εντύπωση ότι εδώ καράβια χάνονται και το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα βαρκούλες αρμενίζουν. Αφήστε τις κινητοποιήσεις η χώρα χάνεται.

• Να ξεπουλήσουν κοψοχρονιά τα πάντα (μέσα και σ αυτό η κυβέρνηση) προκειμένου να σωθούμε!

• Να δέσουν τη χώρα για 50 χρόνια τόσο γερά στο άρμα των δανειστών που να γίνει αποικία τους προκειμένου να τη… σώσουμε!

• Να προλάβουν τη διογκούμενη απόκτηση δύναμης της πρότασης για παύση πληρωμών με λήψη συντονσιμένων μέτρων προστασιας του πλούτου της χώρας από τους δανειστές και τη παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Μεγάλος κίνδυνος αυτός για την ολιγαρχία και του τοκογλύφους δανειστές της χώρας.


Φυσικά όλα αυτά μπορεί να έχουν και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για τα σχέδια της ολιγαχίας. Να τους πάρει ο λαός με τις πέτρες και να φύγουν νύχτα με ελικόπτερο! Όμως για την ώρα η άρχουσα τάξη νοιώθει ασφαλής στην εξουσία της. Και έχει και το χαρτί της εκτροπής εν ανάγκη, μη το ξεχνάμε. Το θέμα είναι σε αυτή τη τιτάνια μάχη ποιος θα νικήσει ποιον.


Το δίλημμα «ποιος – ποιον» επανέρχεται σε κάθε ιστορική στιγμή… μόνο που εδώ χρειαζόμαστε και τον άλλον παίκτη, την Αριστερά που θα οργανώνει το λαό και δεν θα ομφαλοσκοπεί… Γιατί ΠΟΤΕ καμία εξέγερση και ανατροπή δεν έγινε χωρίς οργάνωση και οργανωτές. Ποτέ ακόμη και όταν φαινόταν αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση.


Ίδωμεν πως θα απαντήσει η ιστορία, ο λαός, η Αριστερά στις φήμες πανικού…

Ώρα για το συλλαλητήριο…



1 σχόλιο:

  1. Δεν περνάει από το κατευθυνόμενο μυαλό σου ότι μπορεί, πολύ απλά, να είναι μόνο ...φήμες! Χωρίς όλη αυτή την συνομωσία που περιγράφεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή