Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Νέες αποκρατικοποιήσεις - ξεπούλημα και αποκαλύψεις…

.




Πωλούνται τρένα, αεροδρόμια, ταχυδρομεία, λιμάνια



Την ώρα που η κρίση βαθαίνει και τα αντιλαϊκά μέτρα το ένα διαδέχονται το άλλο η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να ξεπουλήσει ότι έμεινε από τη δημόσια περιουσία. Στα λόγια τη πουλάει για να τη… σώσει και να δώσει ανάπτυξη στη χώρα. Στη πράξη ξεπουλάει κοψοχρονιά ό,τι απέμεινε. Όπως φαίνεται και από τα σχέδια, στο τέλος δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο παρά τα λεγόμενα ότι το κράτος κρατάει τη πλειοψηφία των μετοχών σε στρατηγικούς τομείς.

Είναι γνωστό ότι όλα τα προηγούμενα ξεπουλήματα με αυτόν τον μανδύα ξεκίνησαν και για στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης έγιναν! Στο τέλος φυσικά κανένας δεν κλήθηκε να απολογηθεί που αντί ανάπτυξης οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε τρισχειρότερη κρίση.


Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων όπως ονομάστηκε εκτός από το ευθύ ξεπούλημα οδηγεί και στη δημιουργία σειράς εταιρειών αξιοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και των ακινήτων του Δημοσίου, δηλαδή μια προβιά ιδιωτικοποίησης με την εγγύηση του κράτους για τα κέρδη και το φόρτωμα των ζημιών στο λαό.


Στο πακέτο περιλαμβάνονται ακόμη η διαχείριση της Εγνατίας Οδού, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα καζίνα.


Η κυβέρνηση απηύθυνε προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους «επενδυτές» (!!!) μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και "αξιοποίησης" της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.


Ο φάκελος των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται επικεντρώνεται στους τομείς των Μεταφορών (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια) της Ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), της Ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΣΠΑ, ΕΛΠΕ) των Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των Τυχερών Παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ) και των Ακινήτων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ). Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο!


Υποκρισία και αποκαλύψεις!!!


Αποκαλυπτικές του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ήταν οι δηλώσεις των υπουργών που διαχειρίζονται τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο.



Γ. Παπανδρέου: «Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό… Να γίνει η κρίση μια ευκαιρία για αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και τα προβλήματα που έχει η χώρα». Να η ευκαιρία και η δικαιολογία λοιπόν!!! Και στα γρήγορα πριν μας πάρουν με τις πέτρες… Δηλαδή κύριε Πρωθυπουργέ, οι προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις –ξεπουλήματα γιατί μας έφεραν τη κρίση και αυτές τώρα θα μας βγάλουν από αυτή;;;;



Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στόχος δεν είναι να πουλήσουμε κοψοχρονιά, ούτε να προχωρήσουμε στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας». Ο ένοχος είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του ώστε τρέχει να προλάβει το ξεμπρόστιασμα. Ωστόσο το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα φέρνει!!! Το λένε οι συνεργάτες του στο Υπουργικό Συμβούλιο!

Θ. Πάγκαλος: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Με το νομοσχέδιο (που μιλούσε για ενιαίο φορέα γενικού ξεπουλήματος) που παρουσιάστηκε (και αποσύρθηκε μη το δει ο λαός) είναι σαν να βάζουμε ταμπέλα "πωλείται"». Το πρόβλημα είναι ότι δεν ήταν έτοιμοι! Αν ήταν όμως θα την έβαζαν τη ταμπέλα!!! Καθυστερεί πολύ η κυβέρνηση να ετοιμαστεί για να τα ξεπουλήσει όλα, αυτό μας λέει ο κ. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.



Δ. Ρέππας: «Κάθε υπουργός πρέπει να κάνει τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα του και δεν πρέπει να φαίνεται ως ξεπούλημα αλλά ως αναπτυιακή πολιτική». Αυτό και αν είναι ομολογία!!! Δεν πρέπει να φαίνεται και ας είναι! Μπράβο παραδοχή (και γραμμή) εξαπάτησης του λαού!!!



Τ. Μπιρμπίλη: «Αρνούμαι κάθε κουβέντα για να κατέβει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από 51% στη ΔΕΗ». Το άλλο 49% δηλαδή στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη εταιρεία της χώρας που ξεπουλάει της φαίνεται λίγο; Και ποιος μας είπε ότι σε λίγους μήνες δεν θα θυσιαστεί και το 51% στο όνομα πάντα της κρίσης και της «ευκαιρίας για αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και τα προβλήματα που έχει η χώρα»;;; Και οι άλλες εταιρείες σας κ Μπιρμπίλη ας ξεπουληθούν πίσω από την ηρωική υπεράσπιση της… μισής ΔΕΗ; Μήπως θυμάστε εκείνες τις «ηρωικές» θέσεις του Α. Παπανδρέου, το 1993, για τον ΟΤΕ που θα ήταν «μια και μόνη χρυσή κρατική μετοχή» που δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται… σε ποιών τα χέρια βρίσκεται σήμερα αυτή η… «μια και μόνη χρυσή κρατική μετοχή»;;;


Όλα στο ξεπούλημα…

Πριν ενάμιση μήνα σε μια απάντηση για παρόμοιο θέμα προς τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» ανέφερα μεταξύ άλλων:

«Καλά δεν πρωτοειπείτε (στο ξεούλημα). Άλλοι τα έχουν πει και άλλοι φυσικά τα έχουν υποστεί. Προφανώς μια ανθρώπινη καταστροφή αποτελεί κέρδος για σας παρότι θα διαμαρτυρηθείτε ότι για το κοινό καλό ενδιαφέρεστε.

Τέλος πάντων εκτός από τα μέτρα πλήρους διάλυσης του κράτους που προτείνετε εγώ σας προτείνω να υιοθετήσετε και άλλα πιο καλά μέτρα όπως τη πλήρη μετοχοποίηση των πάντων ώστε με κανόνες αγοράς να λειτουργεί η κοινωνία καταργούμενου κάθε δημόσιου οργανισμού και συμφέροντος.

Έτσι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα οι εξής εταιρείες: «Υπουργείο ΑΕ». Για κάθε υπουργείο χωριστή ΑΕ με χωριστές μετοχές που θα παίζονται στα χρηματιστήρια αφού πρώτα το κράτος τις πουλήσει, εισπράξει και (ίσως) ξεπληρώσει τους δανειστές. Οι αρμοδιότητες της κάθε «Υπουργείο ΑΕ» θα καθορίζονται από τους νόμους της αγοράς και κυρίως τη προσφορά και ζήτηση.

Ανώνυμες Εταιρείες για τις φυλακές, την αστυνομία, στον στρατό, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις αποθήκες όπλων, των πολεμικών αεροπλάνων…

Εταιρείες όπως: «Άνεμος ΑΕ» που θα πουλάει τον αέρα και όποιος τον χρησιμοποιεί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για ιστιοπλοϊκά ή για σεσουάρ, ή πεπιεσμένο για κομπρεσέρ ή στα λάστιχα, ή για να πετάει με αεροπλάνο θα πληρώνει... «Ήλιος ΑΕ». Όποιος χρησιμοποιεί τον ήλιο για ηλιακούς θερμοσίφωνες, παραγωγή ηλεκτρισμού, ανάπτυξη φυτών, ηλιοθεραπεία θα πληρώνει. «Γιαλός ΑΕ». Όποιος πάει θάλασσα για μπάνιο θα πληρώνει νταβατζή. Κάτι δήμαρχοι σαν αυτόν του Ελληνικού που θέλει τζάμπα θάλασσα, θα τους φάει η μαρμάγκα. «Θαλάσσια ύδατα ΑΕ». Όποιος ταξιδεύει με πλοία θα βλέπει στο εισιτήριο και «τέλος χρήσης θαλάσσιου ύδατος» και όσοι έχουν σκαφάκι… «Άνθραξ ΑΕ». Όλα τα κάρβουνα θα ανήκουν στην ΑΕ και όποιος σκάβει πληρώνει, μαζί και η ΔΕΗ ΑΕ. Παρακάτω, Πετρέλαιο ΑΕ, Δημόσια δάση ΑΕ, Χιόνια ΑΕ, Αρχαία ΑΕ, Γλυκό Νερό ΑΕ, , Ψαρότοποι ΑΕ, Λίμνες ΑΕ Ερτζιανά ΑΕ, Πεζοδρόμια ΑΕ, κλπ, κλπ, κλπ. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.



Και όλα αυτά να πουληθούν από το κράτος και να εξαφανιστεί από προσώπου γης να αφεθούμε στον νεοφιλελευθερισμό και να ησυχάσουμε από κρίσεις, ανεργίες, πολιτικούς, κοινωνικές πρόνοιες, πολέμους κλπ ,κλπ. Αν τα έχουν όλα εταιρείες θα διευθετούν τα προβλήματα μόνες με τη προσφορά και ζήτηση όπως πχ με τις τούρκικες εταιρείες το Αιγαίο και ούτε γάτα ούτε ζημιά και κυρίως ούτε πόλεμο! Γιατί να πολεμήσουμε, μήπως δικά μας θα είναι ή των εταιρειών;

Το άλλο με τον Τοτό….»



Να δείτε που δεν απέχουμε και πολύ από αυτά.

1 σχόλιο:

  1. όλα στο σφυρί. Αλήθεια αφού θα τα πουλήσουμε όλα έσοδα ως Κράτος από που θα έχουμε μόνο από τους φόρους? Αφού κι εκεί μόνο όσοι δεν έχουν φράγκα πληρώνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή