Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο ελληνικός λαός ληστεύει τις επιχειρήσεις!


Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ! (Όταν αυτοί λένε επιχειρήσεις εννοούν τις ΑΕ και ΕΠΕ και πάνω απ όλα τις… off-shore  ).


Το άκουσα στα δελτία ειδήσεων να το βεβαιώνει δήθεν η EUROSTAT. Έμεινα κατάπληκτος! Συμβαίνει αυτό το πράγμα και δεν το έχουμε καταλάβει;


Αν συμβαίνει τότε σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ληστεύονται στους φόρους. Τελικά αυτές φορολογούνται για να πληρωθούν όχι μόνο τα χρέη της χώρας αλλά και οι συντάξεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα νοσοκομεία κλπ, κλπ. Αν το δούμε αλλιώς μάλιστα, στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις ληστεύονται από το κράτος για χάρη του λαού ή πιο απλά ο λαός ληστεύει τις επιχειρήσεις!


Έπιασα να δω τα στοιχεία για να το βεβαιώσω και πραγματικά ήμουν πολύ τυχερός γιατί έπεσα πάνω στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιαν.-Απριλ. 2012.


Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές! Πράγματι ο λαός ληστεύει τις επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν άγριους φόρους για λογαριασμό του!


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιαν.-Απριλ. 2012 λοιπόν, τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ αφήστε τις off-shore  πού να τις ψάχνουμε τώρα στα νησιά Καϊμάν…) κατέβαλαν στο διάστημα αυτό συνολικά φόρους 90 εκ. (σε σχέση με πέρσι... ευτυχώς μειωμένοι κατά 42,30%)! Αυτά τα 90 εκ. αποτελούν το 1,57% του συνόλου των άμεσων φόρων (5.705 εκ) που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι στο ίδιο διάστημα. Αποτελούν επίσης το 0,62% των συνολικών φόρων που εισέπραξε το κράτος (14.428 εκ).


Ναι, είναι αληθινό! Οι επιχειρήσεις ληστεύεται άγρια από τον λαό δια μέσου των φόρων! Είναι πρωτοφανές για όλη την ΕΕ. Τα στοιχεία αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι οι επιχειρήσεις βαρύνονται δυσανάλογα με φόρους. Πώς να έρθουν επενδυτές μετά με τόσους φόρους! Πως να έρθουν;


Οι αμφισβητίες τα στοιχεία θα τα βρουν στο:

http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/a9/03/90/a90390be4c429a30cd04ad8679fa55556e42158a/application/pdf/Deltio_4_%CE%9F%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF_22-05-2012.pdf




4 σχόλια:

  1. Δεν είναι έτσι νομίζω. Κάνεις το λάθος και ξεκινάς το συλλογισμό σου με μία υπόθεση την οποία λαμβάνεις ως αξίωμα. Όταν μιλούν για επιχειρήσεις, δεν εννοούν μόνο τις ΑΕ και τις ΕΠΕ. Εννοούν όλες τις επιχειρήσεις (ακόμα και τις μεσοαστικές και τις μικρές επιχειρήσεις).

    Αν όμως δούμε τον τρόπο που οι μεσοαστοί τόσα χρόνια φοροδιέφευγαν (με τις ευλογίες του κράτους πάντοτε αφού έλεγχοι δε γίνονταν ποτέ) θα δούμε ότι πάντα δήλωναν τα αφορολόγητο όριο όσο κι αν ήταν αυτό... Από την άλλη, αφήνεις ένα τεράστιο κενό που δε δικαιολογείται πού βρίσκεται το άλλο 99% των εσόδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο,
    Να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Τα νομικά πρόσωπα είναι γνωστά και ξεχωρίσουν στη φορολογία από τις ατομικές επιχειρήσεις. Προφανώς δεν το πρόσεξες στη λιγκ που παρέθεσα. Όπως ίσως δεν θα γνωρίζεις ότι τα αναφερόμενα 90 εκ. μπορεί να χρέωσα ότι όλα είναι των ΑΕ και ΕΠΕ αλλά μεγάλη χάρη τους έκανα γιατί δεν είναι μόνο δικά τους. Συμπεριλαμβάνουν και περί τις 110.000 ΟΕ και ΕΕ που είναι μεν νομικά πρόσωπα αλλά όχι μεγάλες επιχειρήσεις. καταλαβαίνεις λοιπόν ότι για το τετράμηνο που μιλάμε μεγάλη χάρη τους κάνω.

    Τα υπόλοιπα είναι φόροι άμεσοι και έμμεσοι πάντως όχι φόροι νομικών προσώπων.

    Νομικά πρόσωπα είναι τα παρακάτω:
    Ν. 2238/94 (ΦΕΚ-151 Α') : Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
    Άρθρο 2 παρ. 4
    4. Σε φόρο υπόκεινται επίσης, οι ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ και οι ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΕΣ εταιρίες, οι ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ή μη εταιρίες, οι ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ή ΑΦΑΝΕΙΣ, καθώς και οι ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ της παρ. 2 του άρθ. 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992, ΦΕΚ 84 Α΄).
    Άρθρο 101
    Υποκείμενο του φόρου
    1. Στο φόρο υπόκεινται :
    α. Οι ημεδαπές ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
    β. Οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα.
    γ. Οι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους.
    δ. Οι ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρία, καθώς και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων.
    ε. Οι ημεδαπές ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

    Για να είμαστε δίκαιοι οι φόροι των νομικών προσώπων αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 5,56% των συνολικών φόρων που πληρώνει ο λαός και στο 13,40% των άμεσων φόρων. Βλέπε Εισηγητική έκθεση - Πίνακας 3.5 Έσοδα τακτικού προϋπολογισμού 2012, εκτιμήσεις εσόδων 2011

    Οι φόροι τετραμήνου των ΝΠ είναι πάντα ιδιαίτερα πεσμένοι λόγω περαίωσης της φορολογίας τους νωρίτερα.

    Όμως μπορεί εμένα να μου έδωσαν αφορμή τα 90 εκ. να σχολιάσω αλλά μήπως δηλαδή και το 5,56% είναι κάποιο αξιόλογο ποσοστό; Πέρσι τα είχα κανονικά σχολιάσει γιατί μας έχουν γκαστρώσει μιλώντας πάντα για υπέρογκους φόρους (συντελεστές του 20 και 25%) που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και εννοούν φυσικά τις ΑΕ μη νομίσεις ότι κόπτονται για τις μικρές επιχειρήσεις που βγάζουν τα κέρδη με τα έσοδα - έξοδα και πάνε στην κλίμακα. Ξεχνάνε ότι εκείνο το 20-25% πέφτει πάνω σε κουρεμένα από χίλιες μεριές και πλασματικώς μικρά κέρδη.

    Γιατί πληρώνουν τόσα λίγα; Κάνουν φοροδιαφυγή; Όχι θα που όλοι. Τί κάνουν; Φοροαποφυγή - φοροαπαλλαγή. Αυτά που καταμαρτυρείς στις μικρομεσαίες ως φοροδιαφυγή, στις ΑΕ να τα καταμαρτυρείς ως νόμιμη φοροαπαλλαγή. Αν νομίζεις ότι έχει καμία διαφορά επί της ουσίας να μου το πεις. Εγώ τόσες δεκαετίες ασχολούμαι με αυτά πάντα το ίδιο έβλεπα. Οι μικροί νομίμως φορολογούνται και οι μεγάλοι νομίμως απαλλάσσονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείμο (2)
    Για τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και το παρεμπόριο που όλοι νομίζουν ότι γίνονται μόνο στους μικρομεσαίους άσε είναι άλλη συζήτηση και δεν θα δικαιωθείς πολύ αν αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι. Όχι πως δεν γίνεται εκεί φοροδιαφυγή αφού και η κυρά Κατίνα που δεν δήλωσε τα αυγά που πούλησε στις γειτόνισσες φοροδιαφυγή, παρεμπόριο και παραοικονομία έκανε αλλά είπαμε είναι άλλη συζήτηση…

    Επανέρχομαι στις φοροαπαλλαγές των ΝΠ. Όταν ήμουν σε μια επιτροπή του υπ. Οικονομικών για τα εκπιπτόμενα έξοδα από τα ΝΠ οι αθεόφοβοι έφεραν αίτημα να εκπίπτουν του φόρου τα έξοδα για προσφερόμενες σε φιλοξενούμενα πρόσωπα των εταιρειών «προσωπικές» υπηρεσίες και «συνοδείες» μαζί και τα ποτά στα μπαρ κλπ! Δε πα να λες εσύ ό,τι θέλεις αυτοί το πέρασαν. Έτσι η κυρά Κατίνα μπορεί να διπλοπληρώνει ΦΠΑ για το ψωμί και το τυρί και ειδικούς φόρους σε καύσιμα και καπνό κλπ αλλά τα έξοδα για τις πουτάνες εκπίπτουν για τις ΑΕ! Όποιος θέλει ας αμφισβητήσει την ξετσιπωσιά αλλά και το ρητό για το ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι φορολογούνται νομίμως.

    *κάποιος έβγαλε στο διαδίκτυο ότι οι «πατριώτες» Έλληνες εφοπλιστές πληρώνουν λιγότερους φόρους από τα παράβολα που πληρώνουν οι μετανάστες για ανανέωση της παραμονής τους! Δεν έχω χρόνο να το τσεκάρω αλλά είναι και αυτό ένα δείγμα για σχολιασμό και όχι μόνο…

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη φοροδιαφυγή δε διαφωνούμε. Έχω γράψει και παλαιότερα, ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα με τον τρόπο που γίνονταν οι έλεγχοι κλπ ήταν "νόμιμη" ή κανείς δεν ασχολούνταν εκτός από δημαγωγικές κορώνες. Εξάλλου, η διαφθορά είναι και νόμιμη και παράνομη (δηλαδή δε συμφέρει να νομιμοποιηθεί). Νόμιζα ότι οι άμεσοι φόροι επιχειρήσεων ήταν κάπου 30% δίπλα στις έμμεσες που ήταν υπερδιπλάσιες.

      Διαγραφή