Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτές είναι αυξήσεις… φόρων!




Μπορεί να έχουμε «συνηθίσει» να ακούμε κάθε μέρα για αυξήσεις στους φόρους αλλά οι αυξήσεις φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κάτι ανεπανάληπτο.


Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου το 2012 θα εξομοιωθεί ο Εδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της Κίνησης. Τι σημαίνει αυτό; Μας το λέει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος:


«Για να κατανοήσει ο καταναλωτής τι είδους ληστεία θα συμβεί αν εφαρμοστεί αυτή η εξίσωση, αναφέρουμε ότι σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, το 2012 ο ΕΦΚ θα αυξηθεί από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 412, δηλαδή κατά 1.861,9%! Συνακόλουθα ο ΦΠΑ επί του ΕΦΚ (φόρος επί του φόρου!) θα αυξηθεί από 4,83 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 94,76 ευρώ, δηλαδή και εδώ η αύξηση του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ θα είναι 1861,9%! Συνολικά ο επί πλέον φόρος μόνο από την αύξηση του ΕΦΚ και τον επί πλέον ΦΠΑ θα είναι 480,93 ευρώ το χιλιόλιτρο! Οι αυξήσεις αυτές ήδη ισχύουν από 15/10/2011 για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για θέρμανση, οδηγώντας πολλές από αυτές σε οικονομικό αδιέξοδο»!


Για όποιον δεν κατάλαβε καλά ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται κατά 1861,9%!!! Ε, «αυτές είναι αυξήσεις» όπως θα έλεγε κάποιος φορομπήχτης και φορολάγνος!


Την θέση της κυβέρνησης ασπάστηκε και υιοθέτησε αμέσως μια διασπαστική ομοσπονδία, η λεγόμενη Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)! Για να μη ψάχνεστε, δημιουργήθηκε με επίνευση από το ΠΑΣΟΚ και είχε τη στήριξή του καθώς και τη στήριξη της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ που παίζει το ρόλο του Παναγόπουλου στους μικρομεσαίους, όπου έδωσε και σχετική συνέντευξη τύπου για να μας… διαφωτίσει για τι ευνοϊκές επιπτώσεις της… εξίσωσης!


Αν κάποιοι δεν γνωρίζουν γιατί γίνονται οι διασπάσεις ας σκεφτούν τι ρόλο μπορούν να παίξουν σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή.


Φυσικά η θέση για εξομοίωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης είναι απαράδεκτη. Η εξομοίωση θα κτυπήσει ευθέως όλες τις φτωχές οικογένειες, τους οικονομικά αδύναμους και τους συνταξιούχους. Παράλληλα θα επιδράσει εξοντωτικά για τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό, ιδίως στην επαρχία, στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.


Φαίνεται πως τα 1.100 πρατήρια που έκλεισαν ως τώρα από την αλόγιστη αύξηση των φόρων και η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων (-17% στο α΄ εξάμηνο του 2011), με την συνακόλουθη μείωση είσπραξης φορών από τα καύσιμα, δεν συγκινεί κανένα.


Παρόμοια αύξηση της φορολογίας είναι πρωτοφανής ακόμη και για τα ελληνικά χρονικά. Ποιο φτωχό νοικοκυριό θα μπορεί να πληρώσει τους αυξημένους φόρους;


Η απόπειρα να χρυσωθεί το χάπι με δήθεν χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης και παραπλάνησης των καταναλωτών για να περάσει το μέτρο. Αυτό που θα κάνει η εξίσωση θα είναι να φέρει, σε πλήρες αδιέξοδο τα φτωχά νοικοκυριά και τους συνταξιούχους. Η κατανάλωση θα πέσει εκ νέου κατακόρυφα. Οι οικογένειες δεν θα έχουν να πληρώσουν και τα πρατήρια δεν θα επιβιώσουν. Επί πλέον όλοι θα γίνουν όμηροι του κράτους που κατά το δοκούν θα δίνει όπου θέλει επίδομα θέρμανσης. Θα είναι μια κατάσταση κόλασης για τους καταναλωτές. Για να μη πούμε ότι η νοθεία κη λαθρεμπορία και η κλοπή καταναλωτών θα οργιάσει.


Να πούμε εδώ οτι είναι εντελώς παραπλανητικό το επιχείρημα της κυβέρνησης και της ΠΟΠΕΚ, ότι με την εξίσωση θα παταχθεί το λαθρεμπόριο. Για όσους ξέρουν καλά το μεγάλο λαθρεμπόριο γίνεται με το ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο απαλλάσσεται παντελώς από φόρους και δασμούς! Συνεπώς, λένε απλώς ψέματα. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει στην αφαίμαξη των καταναλωτών και όχι στην πάταξη του λαθρεμπορίου.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ενόψει της πρώτης αύξησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 15/10/2011 οι βενζινοπώλες σε αντίθεση με τους διασπαστές απαίτησαν μέσω της ομοσπονδίας τους:


• Την πλήρη κατάργηση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
• Τη δραστική μείωση των φόρων στα άλλα καύσιμα
• Την πάταξη της λαθρεμπορίας με την εισαγωγής των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχουν εισροών - εκροών και διακίνησης καυσίμων σε όλα τα στάδια από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο και σε όλα τα είδη καυσίμων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου