Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ. Ήταν όραμα κι έγινε… πράξη!

Ένα από τα μέτρα που σχεδίασαν οι καπιταλιστές της Δύσης για να αλυσοδέσουν τη νεολαία και να την υποτάξουν στον καπιταλισμό, ήταν να ιδιωτικοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την Παιδεία και ιδίως την ανώτατη. Έτσι από τη δεκαετία του 1950 πρώτος ο Οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν και σε συνέχεια ο νομπελίστας Φ. Α. Χάγιεκ που θεωρείται ο «Πατριάρχης του νεοφιλελευθερισμού» πρότειναν (Φ.Α. Χάγιεκ «Το Σύνταγμα της Ελευθερίας», εκδ. Καστανιώτη σελ. 517), αντί το κράτος να ξοδεύει για τους φοιτητές να ξοδεύονται οι φοιτητές απευθείας για τις σπουδές τους. Κι επειδή οι φοιτητές δεν είχαν οι ίδιοι λεφτά, πρότειναν να καθιερωθούν τα φοιτητικά δάνεια σπουδών και να τα αποπλήρωναν όταν αποφοιτούσαν με τη δουλειά κι όσοι είχαν έβαζαν και υποθήκες. Η ιδέα λαμπρή – καπιταλιστική, κάθε φοιτητής θα μετατρέπονταν αυτόματα σε εξάρτημα των τραπεζών και του καπιταλισμού. Με δόλωμα το «Αμερικάνικο Όνειρο» καθιερώθηκαν και εξαπλώθηκαν τα φοιτητικά δάνεια ($70.000 δολ. τα δίδακτρα κατ' έτος και $280.000 την 4ετία, στο Χάρβαρντ το 2020)!

 

Ήταν ένα όραμα κι έγινε πράξη! Τίνος όμως ήταν το όνειρο;

 Στην πορεία των χρόνων όμως κάποια δάνεια δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν γιατί και το «Αμερικάνικο Όνειρο» είχε τα όριά του, στους ικανούς και δυναμικούς!

Σήμερα αυτή η πρακτική έχει μετατραπεί σε αιμορραγούσα πληγή για φοιτητές, για απόφοιτους, αλλά και για τις τράπεζες. Από χρόνο σε χρόνο διογκώνονται τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Το 2023 το ανεξόφλητο φοιτητικό χρέος στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 1,7 τρισ. δολάρια, που ισούται περίπου με το 6,8% του ΑΕΠ!

Ο στόχος επιτεύχθηκε! Όχι μόνο εξάρτησαν όσους αποφοιτούν και δουλεύουν ασταμάτητα για να ξεπληρώνουν το δάνειο, αλλά εξαρτούν ακόμη περισσότερο όσους αδυνατούν να το αποπληρώσουν γιατί εκεί οι τράπεζες, όπως παντού, δεν χαρίζουν δάνεια. Έτσι με την πρώτη δουλειά καθενός «έρχεται» και η τράπεζα! Και αν το αμερικανικό κράτος είναι ανάλγητο, το θέμα τώρα είναι πως τέτοια δάνεια υπονομεύουν το τραπεζικό σύστημα και την ίδια την οικονομία των ΗΠΑ! Θα είναι επόμενη «φούσκα» της οικονομίας;  Και τι μέτρα μπορεί να πάρει ένα καπιταλιστικό κράτος; Αφού κι εκεί τα δάνεια τιτλοποιούνται (SLABS) και πωλούνται σε τρίτους, όπως και στην Ελλάδα! Αλλά και το κυνηγητό των αποφοίτων δεν αποδίδει αφού «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»! Το δράμα αλλά και το πρόβλημα δεν φαίνεται να βρίσκουν λύση. Μια νέα κρίση ίσως τα ισοπεδώσει όλα, γμωστό αυτό! Δεν θα είναι η πρώτη φορά και όλοι ξέρουμε ότι τις κρίσεις τις πληρώνουν  οι λαοί. Κι έτσι πάλι οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότερο! Αυτό ήταν από την αρχή το «όνειρο»!

Υ.Γ. Αν θυμάστε καλά, ο ΓΑΠ τα πλάσαρε, στους ιθαγενείς,  πριν χρόνια σαν... μοναδική καινοτομία για φτωχούς φοιτητές, αυτά τα δάνεια!!!

 

Πηγή: ΗΠΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

 Η νέα «φούσκα» των 1,7 τρισ. δολ. εντοπίζεται στις ΗΠΑ και φοράει… σάκα

https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1508940/i-nea-foyska-ton-17-tris-dol-entopizetai-stis-ipa-kai-foraei-saka/

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 20:37

 Τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια - και ειδικά οι τιτλοποιήσεις τους - είναι η νέα μεγάλη ανησυχία για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία

SHARE:

Τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve είναι εντυπωσιακά όσο και ανησυχητικά. Το ανεξόφλητο φοιτητικό χρέος στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 1,7 τρισ. δολάρια. Και όπως προειδοποιούν αναλυτές στο CNBC θα μπορούσε αυτό να αποδειχθεί η επόμενη «φούσκα». Και μία «φούσκα» 1,7 τρισ. δολαρίων, όταν σπάσει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κάνει κρότο ισοδύναμο μίας βόμβας.

Φοιτητικά δάνεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων «συσκευάζονται», δηλαδή τιτλοποιούνται και πωλούνται ως περιουσιακά στοιχεία γνωστά με την ονομασία SLABS. Καθώς όμως τα φοιτητικά δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ειδικοί εκφράζουν εντεινόμενες ανησυχίες για την αγορά των SLABS. Θα μπορούσε να αποτελέσει συστηματικό κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου πυροδότησαν το κραχ του 2008.

 Οι ομοιότητες με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια του 2008

«Είδα τους παραλληλισμούς και πραγματικά τρόμαξα γιατί συνειδητοποίησα ότι αυτός ο κύκλος επρόκειτο να επαναληφθεί», είπε στο CNBC η Allison Pyburn,  ειδική στα τιτλοποιημένα στοιχεία ενεργητικού και πρώην αρχισυντάκτρια της Debtwire ABS. «Νομίζω ότι ένας από τους βασικούς τρόπους για να αποκαλυφθούν οι ομοιότητες μεταξύ των φοιτητικών δανείων και των στεγαστικών δανείων είναι να εξετάσουμε το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας» συμπλήρωσε.

Το εθνικό ποσοστό αθέτησης πληρωμών για φοιτητικά δάνεια έχει πέσει κατακόρυφα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, ενισχυμένο από την παύση πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αλλά το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών εκτιμά ότι 1 στους 5 δανειολήπτες φοιτητικών δανείων έχει παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να δυσκολευτούν όταν οι πληρωμές ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων ξαναρχίσουν τον Οκτώβριο.

Τι είναι αυτό που τρομάζει

«Νομίζω ότι αυτό που είναι τρομακτικό σε αυτό και αυτό που ήταν τρομακτικό για το 2008 ήταν η τεράστια αβεβαιότητα που είχαν όλοι για το ποια ήταν ακόμη η αποτίμηση», σημείωσε η Pyburn.

Δεν συμφωνούν πάντως όλη με την εκτίμηση αυτή. Η Έλεν Κάλαχαν, επικεφαλής έρευνας στο Structured Finance Association, σχολίασε: «Η αγορά SLABS είναι πολύ μικρότερη και ως εκ τούτου ενέχει λιγότερο συστημικό κίνδυνο για την οικονομία».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου