Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2019. Επισκέψεις σχολείων και φορέων στον ΣΦΕΑ



Στο πλαίσιο των εορτασμών της 46ης επετείου της εξέγερσης φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, εκατοντάδες μαθητές σχολείων με τους εκπαιδευτικούς τους, φοιτητές και φορείς, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974 (ΣΦΕΑ) στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ.

Μετά τη ξενάγηση, προβάλλονταν ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και πραγματοποιούνταν συζήτηση – διάλογος για τη σημασία της εξέγερσης, τα ιδανικά της αντιδικτατορικής πάλης, τη σύνδεση της τότε αντίστασης με τη σημερινή κατάσταση του κόσμου και ιδίως με τον νέο μεγάλο κίνδυνο της αναβίωσης του φασιστικού φαινομένου. Ενός κινδύνου  τον οποίο δημιουργούν  οι πολιτικές των ιμπεριαλιστικών κρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων, οι οποίες με τον ανταγωνισμό τους, καταπατούν τα δίκαια λαών και χωρών,  προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία και  τα κέρδη τους.

Τονίζονταν ιδιαίτερα, ότι εν όσο υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το φασιστικό φαινόμενο θα αναβιώνει και θα επανέρχεται ως εναλλακτική λύση για της εκμεταλλευτικές τάξεις και το μεγάλο κεφάλαιο, όταν οι λαοί αναπτύσσουν πάλη για τα δικαιώματά τους.

Το Πολυτεχνείο και η αντιδικτατορική πάλη συνδέθηκαν, ως συνέχεια, με τους αγώνες του λαού σε όλο τον 20ο αιώνα, με τις διώξεις από τη δεκαετία του 1920, με το Ιδιώνυμο του Ελ Βενιζέλου, με τη δικτατορία Μεταξά, με την Εθνική αντίσταση, τη δημοκρατική αντίσταση μετά τον εμφύλιο, τις πορείες ειρήνης, την χούντα και τον ρόλο της στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά των αραβικών χωρών και κυρίως κατά της δημοκρατίας της Κύπρου με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Συνδέθηκε, επίσης, και με τα σημερινά προβλήματα που δημιουργούνται από την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το πλημμύρισμα της χώρας με βάσεις του θανάτου και την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται για τον έλεγχο της περιοχής που ονομάζεται «ενεργειακή καρδιά του κόσμου».




Συζήτηση γινόταν για το μεταναστευτικό και τονίζονταν πως σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν την «καύσιμη ύλη» για την αναβίωση του ρατσισμού, του εθνικισμού και του φασισμού, όπως στον μεσοπόλεμο την αποτελούσαν οι Εβραίοι. Αυτοί που τους βομβαρδίζουν, καταστρέφουν και ληστεύουν τις χώρες των προσφύγων και μεταναστών, τους δείχνουν ως απειλή για τον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» και τις λεγόμενες «αξίες» του «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής»! Ακόμη και κλάσμα του κόστους του πολέμου να διέθεταν για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση αυτών των χωρών, το μεταναστευτικό δεν θα υπήρχε.

Σε πολλές χώρες ήδη έχουμε αυταρχικές – ημιφασιστικές εξουσίες με κοινοβουλευτικό μανδύα που στηρίζονται από την ΕΕ, όπως σε Ουκρανία, Πολωνία, στις Βαλτικές χώρες κ.α., υποδαυλιζόμενες από το αντικομουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ που διαθέτει τεράστια κονδύλια για να ξαναγράψουν ανάποδα την ιστορία! 



Επισημάνθηκε, τέλος, ότι οι νέες γενιές, διδασκόμενες από τις γενιές της αντίστασης στις αντιλαϊκές και εκμεταλλευτικές εξουσίες, πρέπει να αναλάβουν τον δικό τους ιστορικό ρόλο στη μελλοντική πορεία της χώρας. Πρέπει να κατανοήσουν την ιστορία, ως δική τους ιστορία και να συνεχίσουν αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Λαός και ιδίως οι νέες γενιές, που δεν γνωρίζουν την ιστορία, δεν έχουν μέλλον.

* Κάντε "κλικ" στις φωτογραφίες 

10ο ΕΠΑΛ Αθηνών (Παγκράτι)





9ο Γυμνάσιο Αθηνών (θησείο)








Φοιτητές του Ιστορικού- Αρχαιολογικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α







16ο Λύκειο Αθηνών (Αμπελοκήπων)







 





Γενικό Λύκειο Καμινίων







10ο Λύκειο Πειραιά (Κοκκινιά)



















2ο Εσπερινό Λύκειο Αθηνών







"Τερψιχώρος" Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Δραπετσώνας










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου