Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Πατρίδα, σύνορα και κομμουνιστές


Παραχαράξεις 

Όταν το ΚΚΕ μιλάει για πατρίδα και υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας, κατά την γνώμη μου, αναφέρεται στο λαό και στην γεωγραφική περιοχή που ζει, την οποία οφείλει να υπερασπίσει από κάθε είδους ιμπεριαλιστικής απειλή καθοδηγώντας την εργατική τάξη και τον λαό, όπως και η ιστορία έχει καταγράψει. Δεδομένου ότι σήμερα δεν έχουμε παλαιού τύπου εθνικούς πολέμους, κάθε επίθεση έχει, έτσι ή αλλιώς, ιμπεριαλιστική βάση.

Το ΚΚΕ δεν εννοεί, φυσικά, ως πατρίδα αυτό που ορίζει ως πατρίδα η μονοπωλιακή αστική τάξη των κεφαλαιοκρατών. Η τάξη αυτή, ως γνωστό, δεν έχει πατρίδα. Μόνη «πατρίδα» της είναι το κέρδος και για χάρη του βάζεις τους λαούς να σφάζονται. Αν νικήσει ή τα βρει με τον «εχθρό» ανακηρύττει ήρωες τους πεσόντες για τα κέρδη της, τους βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και απολαμβάνει νέα κέρδη σε βάρος του λαού. Αν νικηθεί, υποτάσσεται και υπηρετεί κανονικά τον εχθρό, με αντάλλαγμα ένα μικρότερο κομμάτι από την εκμετάλλευση του λαού και του εθνικού πλούτου. Η παλιά καπιταλιστική εθνική πατρίδα έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική απατρία του κεφαλαίου προ πολλού. Όλη η ιστορία της μονοπωλιακής αστικής τάξης αυτό καταγράφει και όχι υπεράσπιση πατρίδας και συνόρων.

Προς τι λοιπόν τα μαθήματα ότι οι κομμουνιστές δεν υπερασπίζουν πατρίδα και σύνορα γιατί αυτά είναι δήθεν κατασκευές της αστικής τάξης, και αντί για διμέτωπο κατά της ξεπουλημένης αστικής τάξης και κατά των εισβολέων ιμπεριαλιστών επιλέγουν κουτοπόνηρα και δήθεν μαρξιστικά – λενινιστικά τον πόλεμο μόνο κατά της ντόπιας και όχι και της ξένης αστικής τάξης; Σε ποια εποχή βρίσκονται; Είναι τόσο αφελείς (;;;) που απαλλάσσουν την αστική τάξη από τον άπατρι κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου της και της παραχωρούν «ευγενώς» και την πατρίδα και τα σύνορα ως δικά της; Στην αστική τάξη, και μάλιστα στο μονοπωλιακό της στάδιο, ανήκουν σήμερα αυτά; Και όμως, για εμάς, αυτά ανήκουν όλα στο λαό και τίποτα απολύτως στη μονοπωλιακή αστική τάξη των εκμεταλλευτών. Γι αυτό ο κάθε πόλεμος αναγκαστικά θα είναι και πόλεμος ταξικός εναντίων κάθε μονοπωλιακής αστικής τάξης, ντόπιας και ξένης. Δεν αφήνουμε τους ξένους εισβολείς ιμπεριαλιστές να μπουν και να μετατραπούν πρώτα σε «ντόπια» κυρίαρχη τάξη για να τους πολεμήσουμε μετά εντός, κάνοντας δήθεν το ταξικό μας καθήκον.



Αθλιοι ψεύτες και παραχαράκτες

Ριζοσπάστης, 22/3/2018


Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17-18/3 και συγκεκριμένα στο δισέλιδο «Για τους Ενστολους», δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Οι αλύγιστοι φαντάροι της ΟΚΝΕ», σχετικά με τον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου». Εκεί, παραθέταμε απόσπασμα της απολογίας των κομμουνιστών φαντάρων: «Είμαστε κομμουνιστές και σαν τέτοιοι αγωνιζόμαστε μέσα στον αστικό στρατό για τα ζητήματα των φαντάρων, ενάντια στην αποκτηνωτική πειθαρχία, ενάντια στον πόλεμο», συνοδευόμενο από σχετικό σκίτσο. Το «Δίκτυο Σπάρτακος», σε άρθρο του, προσπαθεί να παραχαράξει την Ιστορία. Για να δικαιολογήσει τη θέση του, ισχυρίζεται ότι οι κομμουνιστές δεν πολεμάνε και καλεί τους φαντάρους να κάνουν το ίδιο. Το ΝΑΡ - «Σπάρτακος» δηλώνει ότι οι κομμουνιστές δεν πρέπει να επιδιώξουν την καθοδήγηση της λαϊκής πάλης ενάντια στην ξένη εισβολή και την πιθανή κατοχή εδαφών. Πρέπει να αδιαφορήσουν δηλαδή για τα σύνορα και την εδαφική κυριαρχία, να μην πάρουν μέρος στην υπεράσπιση από πιθανή εισβολή. Η ιστορική πείρα δείχνει όμως ότι οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην οργάνωση αυτού του αγώνα, επιδιώκοντας να τον συνδέσουν με την πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και στην εξουσία της αστικής τάξης, που γεννά τη φτώχεια και τους πολέμους, ανεξάρτητα από σημαντικά λάθη που έγιναν εξαιτίας μη ξεκάθαρης στρατηγικής αντίληψης στη σύνδεση αυτής της πάλης.


1 σχόλιο:

  1. @symastev
    ΤΟ ΝΑΡ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙ-ΚΚΕ ΑΓΩΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή