Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
Φίλε, που δεν διαβάζεις Ριζοσπάστη και δεν ακούς κομμουνιστές, αλλά μαθαίνεις για τις θέσεις του ΚΚΕ, από τους αστούς αναλυτές της διαστρέβλωσης, κάνε τουλάχιστον ένα κόπο να δεις τις τρέχουσες θέσεις του ΚΚΕ,  για τα διεθνή θέματα που μας τριγυρίζουν όπως διατυπώνονται στον Ριζοσπάστη.Μπορεί να μη γίνεις κομμουνιστής, αλλά θα γίνεις σοφότερος και θα ξέρεις πόσο σε δουλεύουν οι άλλοι με τα τεράστια μέσα που κατέχουν και προπαγανδίζουν.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  31/3-1/4/2018ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Κάθε μέρα που περνάει προστίθενται και νέα επεισόδια στους σφοδρούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, των κρατών τους και των συμμαχιών τους σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά κύριο λόγο, που διασταυρώνονται στην περιοχή μας, συνθέτουν τη «μεγάλη εικόνα» στην οποία πρέπει να εστιάζουν οι εργαζόμενοι. Με το βλέμμα σε αυτές τις εξελίξεις μπορούν να εξηγηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και οι επικίνδυνοι ρόλοι που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για λογαριασμό του κεφαλαίου.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΟξύνεται ο ανταγωνισμός, παρά τις μπίζνεςΣε ένα φόντο ευρύτερων μονοπωλιακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Το γεγονός της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η εκδήλωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν μπορούν να κρύψουν το πλέγμα των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε τουρκικούς και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αντίθετα φανερώνουν ότι οι οικονομικές σχέσεις συνυπάρχουν με τους ανταγωνισμούς. Πρόκειται δηλαδή για λυκοφιλίες.

Ισχυρά τμήματα του ελληνικού αλλά και του τουρκικού κεφαλαίου ιεραρχούν τις μπίζνες στις δύο χώρες, εξαιτίας και της γεωγραφικής θέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά και συνολικότερα «ανοίγματα» σε παλιές και νέες, αναπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες αγορές Δύσης και Ανατολής.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣΚαμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και τους σχεδιασμούς της

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕΟ μόνος που δεν θα ωφεληθεί απ' την κυβερνητική πολιτική αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της ελληνικής αστικής τάξης είναι ο λαός. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Θράκης θα βρεθούν στο στόχαστρο της επικίνδυνης διαπάλης μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας - Κίνας αλλά και των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται και η τουρκική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή.Αναλαμβάνοντας το ρόλο του σημαιοφόρου στην προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά, σε μια περίοδο που αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση στη σκακιέρα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΜια έκθεση των ΗΠΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΌ!Η «χρησιμότητα» της Τουρκίας και τα επικίνδυνα σχέδια στη Μέση Ανατολή

«Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ από το 1952, είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (...) Το ιστορικό της σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας είναι περίπλοκο. Παρόλο που ΗΠΑ και Τουρκία υποστηρίζουν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου με ορισμένους ζωτικούς τρόπους, η εναρμόνιση των προτεραιοτήτων μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτές οι προτεραιότητες μερικές φορές αποκλίνουν ανεξάρτητα από το ποιος καθοδηγεί τις δύο χώρες, με βάση τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στη γεωγραφία, τις αντιλήψεις απειλών και τους περιφερειακούς ρόλους».

Ετσι ξεκινά πολυσέλιδη αναφορά που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 23 Μάρτη, από εξουσιοδοτημένους «αναλυτές» για θέματα Μέσης Ανατολής, τα ονόματα των οποίων έχουν απαλειφθεί, και αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις.

Το κείμενο, που καταπιάνεται με μια σειρά από πλευρές της «περίπλοκης» αυτής σχέσης, αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τη σημασία της Τουρκίας στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, και από αυτήν την άποψη φωτίζει εκείνο που ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα σημείωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατάμε υπόψη είναι ότι (...) το συμφέρον της Ελλάδας, που είναι το ίδιο με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕΈνας στρατιωτικός αποκαλύπτει…Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει συνέντευξη του αντισυνταγματάρχη ε.α. Νίκου Παπαναστάση, μέλους της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, από τη βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων του νομού Λέσβου «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ», με θέμα τις εξελίξεις στο Αιγαίο.ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΑναμένει «αναταράξεις» το επόμενο δίμηνο«Αναταράξεις» προβλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα στις σχέσεις με την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ζητώντας από το λαό απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ιστότοπο «Vice», είπε αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση Ερντογάν: «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Ελληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».
ΠΑΣΙΦΙΣΤΙΚΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ;Η συσσώρευση εξελίξεων που ισχυροποιούν το ενδεχόμενο πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή είναι λογικό να γεννά αγωνία και ανησυχία στο λαό.

Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αναλάβει τις τελευταίες βδομάδες μια επίμονη πολεμική ενάντια στις θέσεις του ΚΚΕ. Διαστρεβλώνοντάς τις προκλητικά, ισχυρίζονται ότι η ανάλυσή μας τονίζει με μονομέρεια την τουρκική επιθετικότητα και ότι η θέση για «υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας» σημαίνει σύμπλευση με την ελληνική αστική τάξη. Επιχειρείται μάλιστα να τεθεί η τοποθέτηση του ΚΚΕ σε αντίστιξη με το Πρόγραμμά του: «Η θέση του ΚΚΕ (σ.σ. στο Πρόγραμμα) για τον χαρακτήρα του ενδεχόμενου πολέμου ως ιμπεριαλιστικού "και από τις δύο πλευρές, ασχέτως ποιος είναι ο πρώτος επιτιθέμενος" αλλοιώνεται με την παρουσίαση της Ελλάδας ως αμυνόμενης σε σχέση με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες».1 Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα.


ΣΥΡΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ  • Στο υπόβαθρο του ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και τις συμμαχίες που οικοδομούν
  • Σφοδρή αντιπαράθεση και μεταξύ Τουρκίας και ΓαλλίαςΕξαιρετικά ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Συρία, υπό τις συνεχείς απειλές του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για περαιτέρω κλιμάκωση της δεύτερης χερσαίας στρατιωτικής εισβολής που πραγματοποιεί από τις 20 Γενάρη με αφετηρία το Αφρίν και μετέπειτα φιλόδοξους στόχους την κατάληψη και άλλων κουρδικών καντονιών και περιοχών, παρά τις αντιπαραθέσεις με ΗΠΑ και άλλους εταίρους στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

EΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣΑντιπροσωπεία της επισκέφτηκε στις 21 - 23 Μάρτη πόλεις των παλαιστινιακών εδαφώνΤο βράδυ της Παρασκευής 23 Μάρτη ολοκληρώθηκε η Αποστολή Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετείχαν το ΚΚΕ, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και το ΚΚ Ιταλίας. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, εκ μέρους του ΚΚ Ιταλίας ο Πάολο Καβίλια, μέλος της ΚΕ, και εκ μέρους του ΚΚ Λαών της Ισπανίας ο Βίκτορ Γιάνος, στέλεχος του Κόμματος.Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις πόλεις Ραμάλα, Χεβρώνα, Βηθλεέμ και Ιεριχώ, όπου τα μέλη της γνώρισαν από κοντά την καθημερινότητα εκατομμυρίων Παλαιστινίων, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Παλαιστίνης και το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό από μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και στελέχη της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗΕξετάζει κυρώσεις στο Ιράν με πρωτοβουλία ΓερμανίαςΣτο επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα αλλά όχι άλλες οικονομικές δραστηριότητες και σε αντιπαράθεση με τη στάση των ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας του 2015Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εξετάζει η ΕΕ, μετά από πρωτοβουλία που πήρε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» και του γερμανικού «Spiegel». Η γερμανική πρωτοβουλία, που στηρίζεται από Γαλλία και Μ. Βρετανία, στοχεύει από τη μία να περιοριστεί «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του Ιράν στη Μέση Ανατολή» και από την άλλη «να αποτραπεί μια ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν από τις ΗΠΑ», που θα έπληττε τη διείσδυση γερμανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Ιράν.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΙΣ 27/4

ΣΕΟΥΛ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--Μήνας «πυρετωδών» διπλωματικών διεργασιών αναμένεται να είναι ο Απρίλης, καθώς ο προγραμματισμός της Συνόδου Κορυφής Βόρειας - Νότιας Κορέας στις 27 Απρίλη έχει ήδη κινητοποιήσει όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ζητούμενο η μεγαλύτερη «συμβολή» σε μια διευθέτηση του λεγόμενου «κορεατικού προβλήματος», καθώς νέες ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, γεωπολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου κονταροχτυπιούνται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία κ.τ.λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου