Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο έλεγχος των κεφαλαίων και οι πολιτικοί της πλουτοκρατίας



Σιγά που δεν ήξεραν κυβερνήσεις και υπουργοί για τους φορολογικούς παραδείσους. Σιγά που δεν ξέρουν για τις κομπίνες, τη φοροδιαφυγή, τις φοροαπαλλαγές, το ξέπλυμα χρήματος, τα μεγάλα χρηματιστηριακά παιχνίδια για την πτώχευση ολόκληρων λαών.



Όλα τα ξέρουν. Τίποτα δεν κάνουν.

Ποιος είπε ότι μια απόφαση της Γερμανίας, της Αγγλίας, των ΗΠΑ κλπ, που επιβάλει άμεσο έλεγχο και καταργεί αυτομάτως κάθε συναλλαγή με τους φορολογικούς παραδείσους και όσες τράπεζες συνεργάζονται στη διακίνηση κεφαλαίων με αυτούς με μια απόφαση κατάργησης του τραπεζικού και επιχειρηματικού απορρήτου δεν θα έφερναν τα πάνω κάτω σε 24 ώρες;


 

Κι όμως. Μόλις κάποιοι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν αυτά που δήθεν δεν ήξεραν για τις «offshore» με τα 32 τρισεκατομμύρια στις Παρθένους Νήσους (κάπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ,) και μόνο ο θεός του κεφαλαίου ξέρει πόσα σε άλλους παράδεισους, πανικόβλητοι έτρεξαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην ΕΕ να πουν σε όλο τον κόσμο πως είναι αδύνατο να τα… επιβεβαιώσουν, αδύνατο να επιβάλουν μέτρα, αδύνατο να σπάσουν το απόρρητο και άλλα τέτοια φαιδρά που δεν τα πιστεύουν ούτε τα παιδάκια.



Αυτό που μπορούσαν μόνο να πουν είναι ότι σε 24 ώρες μπορούν να κουρεύουν μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, λαϊκά εισοδήματα, καταθέσεις, ομόλογα, και πάει λέγοντας χωρίς πάτο, χωρίς αριθμό. Αυτά μπορούν να τα κάνουν αμέσως!



Οι υπηρέτες του κεφαλαίου



Στο πνεύμα της αποτροπής κάθε μέτρου κατά του παγκόσμιου κεφαλαίου  ήταν πρώτα απ όλα η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschladfunk», υποστήριξε αναφερόμενος στο θέμα των «offshore» ότι «είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις (σ.σ. για πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά είναι τρομακτικά επίπονη η εφαρμογή τους σε διεθνές επίπεδο» (Ριζοσπάστης 6/4/2012).



Στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, στο ίδιο μοτίβο της συσκότισης Γ. Σούρλας, μας είπε ότι ««από τις δράσεις των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, η απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του δημόσιου χρέους της χώρας μας» και τι πρότεινε; «να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω «offshore» εταιρειών».



Απίστευτο αλλά  προτείνει να νομιμοποιηθούν με απαλλαγή  φόρων τα κέρδη που σήμερα φοροδιαφεύγουν, τόσο χαμηλά, ώστε να μη… φοροδιαφεύγουν! Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.



Μια απλή πρόταση του ΚΚΕ



Η πρόταση του ΚΚΕ για τη περίπτωση αυτή είναι απλή και κατανοητή: «Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διαφόρων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ) και μετατροπή τους από ανώνυμους σε ονομαστικούς, έλεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό, κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απόρρητου και απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων («offshore») εταιρειών». Αυτή η πρόταση φυσικά ισχύει για όλες τις χώρες όχι μόνο για την Ελλάδα.



Η απάντηση των κομμάτων του αστικού και ευρωζωνικού τόξου που βγάζουν σπυράκια σε κάθε πρόταση ελέγχου το μεγάλου κεφαλαίου είναι: Ούτε συζήτηση για τις… αναχρονιστικές προτάσεις του ΚΚΕ γιατί είναι σε αντίθεση με τους… κανόνες της ΕΕ και της αγοράς!!! «Είναι σε αντίθεση» όχι δεν είναι σωστές!  Ξευτίλα, υποταγή, υπηρεσία στο κεφάλαιο και βάλε…



Μάλιστα! Να μας κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες, να αρνούνται οι κυβερνήσεις να πάρουν και το παραμικρό μέτρο πλην νέων φοροαπαλλαγών και στο τέλος να λένε «καθυστερημένους» όσους κάνουν πρόταση που θίγουν τα συμφέροντα των κλεπτών!



Φυσικά το θέμα δεν είναι η φοροδιαφυγή των κεφαλαίων αυτών αλλά τα ίδια τα κεφάλαια. Είναι απαλλοτρίωση (κλοπή) της εργασίας ολόκληρων λαών και μόνη ριζική λύση σε όλα είναι η απαλλοτρίωση (κοινωνικοποίηση) των κλεμμένων κεφαλαίων των απαλλοτριωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου