Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Περί Κατίν. Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι





«Άνθρακες ο θησαυρός» και το «δεύτερο Κατίν»...


Το 2011 στον οικισμό «Βαλ» κοντά στο Βολόντιμιρ-Βόλιν της Δυτικής Ουκρανίας άρχισαν ανασκαφές σε μια σειρά τάφους, που έως τότε αποδίδονταν στους Σοβιετικούς ως αποτέλεσμα των «μαζικών εκτελέσεων πολιτικών κρατουμένων» στην αυγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από Πολωνούς αρχαιολόγους έπειτα από αίτημα της «Επιτροπής Διαφύλαξης της Μνήμης του Αγώνα και του Μαρτυρίου» στα πλαίσια της «ανάδειξης» των «εγκλημάτων» του «σταλινισμού» (βλέπε κομμουνισμού). Το θέμα έλαβε ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ, τόσο της Πολωνίας όσο και της Ουκρανίας, τα οποία έκαναν λόγο για ένα «δεύτερο Κατίν».

Όταν όμως το 2012 ανακοινώθηκε το πόρισμα των ερευνών, οι «ενδιαφερόμενοι» έσπευσαν να το θάψουν. Και αυτό γιατί τα ευρήματα από τις ανασκαφές αποδείκνυαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τις εκτελέσεις τις είχαν διαπράξει οι Ναζί και όχι οι Σοβιετικοί. Μεταξύ άλλων, οι σφαίρες που βρέθηκαν στους μαζικούς τάφους είχαν διακριτικά που φανέρωναν, τόσο την προέλευσή τους (είχαν παραχθεί στην πολωνική πόλη Σκαρζίνσκο-Κάμενο, που από το 1939 κατεχόταν από τους Γερμανούς), όσο και τον χρόνο κατασκευής τους (το 1941, όταν η περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας όπου έγιναν οι εκτελέσεις κατεχόταν από τους Ναζί).

Οι ανασκαφές όμως ανέδειξαν και ένα πρόσθετο πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Στους τάφους βρέθηκαν τα σήματα δύο Πολωνών αστυνομικών. Όχι όμως δύο οποιονδήποτε Πολωνών αστυνομικών. Σύμφωνα με τα πολωνικά αρχεία, το ένα από αυτά, το νο.1441 ανήκε στον Jozef Kuligowski και το άλλο, το νο.1099 στον Ludwik Malowiejski. Και οι δύο είχαν συλληφθεί το 1939 από τον Κόκκινο Στρατό και το χειμώνα του 1939-1940 βρίσκονταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο Όστασκοβ για τους Πολωνούς αιχμαλώτους πολέμου στην σημερινή περιοχή του Τβερ.

Σύμφωνα, όμως, με την περιβόητη «Απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της 5ης Μαρτίου 1940», που πρωτοεμφανίστηκε επί Γκορμπατσόφ προς στοιχειοθέτηση της «σοβιετικής ενοχής» για το Κατίν, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είχαν περιέλθει «στη διάθεση της NKVD1 στην περιοχή Καλίνιν». Για την περαιτέρω «απόδειξη» μάλιστα της «σοβιετικής ενοχής», είχαν «παρουσιαστεί» και τα σχετικά «έγγραφα» για τη μεταφορά των κρατουμένων από το Όστασκοβ στο Καλίνιν. Στη συνέχεια -και σύμφωνα πάντα με την αστική προπαγάνδα- όλοι δίχως εξαίρεση οι κρατούμενοι εκτελέστηκαν στο εκεί κτήριο της NKVD και θάφτηκαν στα περίχωρα του χωριού Μέντνοε, όπου σήμερα δεσπόζει «μνημείο» για τα «εγκλήματα του σταλινισμού». Και όμως, οι δήθεν εκτελεσμένοι από τη «μυστική αστυνομία του Στάλιν» την άνοιξη του 1940 βρέθηκαν 70 και πλέον χρόνια μετά σε ομαδικό τάφο, δολοφονημένοι από τους Ναζί το καλοκαίρι του 1941!

1.    NKVD: Λαϊκό Επιτροπάτο Εσωτερικών Υποθέσεων

**********************************
Stergios:

Αυτή η «γλυκανάλατη» αλλά τραγική κατά τα άλλα ιστορία με το παιχνίδι των πτωμάτων του Κατίν που κάνουν οι αντικομουνιστές φαίνεται πως ποτέ δεν θα τους βγει. Όσα έργα και αν γυρίσουν, όσους Κορμπατσώφ και Πούτιν και αν επικαλεσθούν δεν τους βγαίνουν τα υλικά. Στη θέση τους θα προτιμούσα να μείνω μόνο στην προπαγάνδα του Γκέμπελς παρά να ψάχνω σε επικίνδυνα για την προπαγάνδα μου πτώματα.

Ο Βάϊντα μας είπε ότι τον πατέρα του τον σκότωσαν οι Σοβιετικοί στο Κατίν. Μάλλον δεν πρέπει να κοιμάται τόσο ήσυχος. Κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλουν αύριο κάποιες νεότερες έρευνες των ίδιων των Πολωνών. Και τότε τι θα μας πει για το έργο του; όπως, τι λένε οι απόγονοι των δύο πολωνών αστυνομικών αν έκαναν το ίδιο λάθος να πουν κάποτε ό,τι λέει και ο Βάϊντα;

Το πλέον αστείο είναι ότι το θέμα το ανακυκλώνουν συνεχώς και κάθε χρόνο. Μέχρι και ολόκληρη η στρατιωτική και πολιτειακή ηγεσία της Πολωνίας σκοτώθηκε πηγαίνοντας να… γιορτάσει τη «θυσία του Κατίν» πριν τρία, αν δεν κάνω λάθος, χρόνια. Τόση δίψα για αντικομουνισμό! Αλλά για τους Πολωνούς που έχασαν 6 εκ. δολοφονημένους από τους Ναζί τι ακριβώς νόημα έχει το συνεχές κυνήγι για 3, 12, 17, 23, 30 χιλιάδες και δεν ξέρουμε πόσο θα τους αυξήσουν με ψέματα, νεκρούς του Κατίν; Ας αμφιβάλουν για το ποιος τους σκότωσε. Αλλά μπορούμε να αμφιβάλουμε εμείς γιατί κάποιοι εκεί το φουντώνουν τόσο ώστε να σκεπάζει ακόμη και τα 6 εκ. πολωνούς νεκρούς; Γίνεται να μη ξέρουμε γιατί;

Μέσα στα ντόπια αντικομουνιστικά σχόλια για το Κατίν διάβασα και κάποια που έλεγαν ότι οι κομμουνιστές της Ελλάδας «έπνιξαν» το θέμα και ποτέ δεν το ανέφεραν γιατί ήξεραν καλά ποιοι ήταν οι ένοχοι! Εκτός του ότι έχω προσωπική εμπειρία που έμαθα το θέμα το 1964 από κομμουνιστές που μου είπαν και τη θέση τους, ανακάλυψα και ότι σε συνθήκες βαριάς παρανομίας το 1943, ο παράνομος Ριζοσπάστης είχε δύο άρθρα με ολόκληρο το θέμα του Κατίν στις 3 και 10 Μαΐου 1943! Δηλαδή λίγες μέρες μετά την… αποκάλυψη του Γκέμπελς. Τι να πεις για τους ψεύτες και συκοφάντες;

Όσο για την αλήθεια τους; Ας τη βρουν στην πλέον αξιόπιστη πηγή: Στον Γκέμπελς. Αυτός πρώτος πήρε τα στοιχεία αυτός δεν άφησε σκοπίμως ούτε ένα στοιχείο πίσω του εκτός από την προπαγάνδα για το θέμα. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Τέλος ποτέ και κανένας δεν απάντησε σε ένα αιχμηρό, δήθεν αθώο, σχόλιο του αντικομουνιστή Πούτιν πριν 3 χρόνια: Ναι οι σοβιετικοί φαίνεται ότι εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς στο Κατίν. Όμως πιθανόν να το έκαναν για να εκδικηθούν την εν ψυχρώ εκτέλεση από τους Πολωνούς, 23.000 σοβιετικών αιχμαλώτων του Πολωνο-σοβιετικού πολέμου του 1920 (που κατέληξε σε ήττα των σοβιετικών και κατάληψη της δυτικής Λευκορωσίας, Ουκρανίας (και Λιθουανίας μαζί με την πρωτεύουσά της) την οποία μετά την είπαν Ανατολική Πολωνία για να φαίνεται κατακτημένη και όχι απελευθερωμένη από το σοβιετικό στρατό). Όλοι άκουσαν μόνο την πρώτη φράση του Πούτιν! Τη δεύτερη που βεβαίωνε για ένα καραμπινάτο και μη αμφισβητήσιμο, όπως του Κατίν, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κανένας δεν την άκουσε ούτε την είδε και όλοι περίπου βρήκαν εντελώς φυσιολογική την εκτέλεση 23.000 σοβιετικών αιχμαλώτων! Κανένας από το αστικότσιφλικάδικο δικτατορικό καθεστώς της εποχής και των σημερινών διαδόχων τους δεν έχει ανάγκη να δώσει εξηγήσεις ούτε να ζητήσει συγνώμη ούτε να γυρίσει ένα έργο, ούτε να προτείνει να γίνει δίκη… ενώ για το Κατίν οι «ιδέες» αυτές περισσεύουν.

Θα απαντήσουν όμως οι Πολωνοί αστοί και κυβερνήτες σήμερα, γιατί εκτελέσθηκαν οι 23.000; θα μας που γιατί αυτοί είναι πιο ασήμαντοι από τους δικούς τους νεκρούς; Εμείς ξέρουμε βέβαια. Όπως ξέρουμε γιατί με τα χρόνια ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών. Θέλουν αν κάνουν έναν ευνοϊκό συμψηφισμό και να τους περισσέψουν νεκροί για τον αντικομουνισμό τους. Αλλά και το άλλο που ονομάζουν «Ανατολική Πολωνία» που κατέλαβαν οι Σοβιετικοί δήθεν όπως οι Ναζί, το κάνουν γαργάρα. Γιατί δεν ήταν ούτε πολωνικό έδαφος, ούτε πολωνικοί πληθυσμοί, ούτε ανατολική Πολωνία. Ήταν απλώς δυτικά σοβιετικά εδάφη με Λευκορωσικό και Ουκρανικό πληθυσμό πλην της Λιθουανίας που κατέλαβαν με πόλεμο οι Πολωνοί κάτω από την μεγάλη επίθεση των δυτικών με στρατούς που ακολούθησε την Οκτωβριανή επανάσταση. Έτσι την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Σ.Ε. την ονόμασαν επίθεση κατά Πολωνικού εδάφους!

Τέλος πάντων ο αντικομουνισμός δεν έχει ούτε άκρη ούτε αρχές. Ότι και να πούμε σε λίγο θα επανέλθουν για το Κατίν με «νέα ευρήματα» που δεν αποκλείεται να καταλήξουν να είναι όπως αυτά στον οικισμό «Βαλ» κοντά στο Βολόντιμιρ-Βόλιν της Δυτικής Ουκρανίας. Και αλλοί και τρις αλλοί μη τυχόν και βρεθούν και άλλα ευρήματα όπως των δύο αστυνομικών για επώνυμους Πολωνούς. Τότε θα πρέπει ο πολωνικός λαός να τους πάρει με τις πέτρες για τα 70 χρόνια ψέματα. Και ο Βάϊντα να γυρίσει το «70 χρόνια στην υπηρεσία του Γκέμπελς».

5 σχόλια:

  1. Λες και είναι το μόνο και το πρώτο. Θυμάμαι μετά την ανατροπή στη Ρουμανία (βλ. τρύπιες σημαίες) παρουσίαζαν κάτι φωτογραφίες από "αντιστασιακούς" που εκτελέστηκαν επί Τσαουσέσκο (μας είχαν πεθάνει κι εδώ). Και ξαφνικά βγάζει η Monde Diplomatique τις ίδιες φωτογραφίες, αλλά... ολόκληρες (τότε δεν υπήρχε photoshop, μόνο έκοβαν) και φάνηκε ότι το χέρι του ενός είχε ρούχο με το ρουμανικό θυρεό και ένας άλλο είχε ένα άλλο σύμβολο με επίκεντρο το (σοβιετικό μάλιστα) σφυροδρέπανο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα είναι αυτονόητο...Έχει να κάνει με τον πόθο τον πολωνών στο να επεκταθούν ανατολικά..Έως και την μαύρη θάλασσα...και ο "μονοστους" αντίπαλος είναι η Ρωσία..Δημιουργούν μισος εναντίον της Ρωσίας δίχως να έχει σχέση με το τι σύστημα επικρατεί εκεί ώστε να ανοίξουν προϋποθέσεις για σύρραξη..Το εκμεταλλεύονται αυτό η USA, ώστε να στήσει τους πυραυλους της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατρακυλάνε, αλλά η σύγκριση των δύο κόσμων ,δεν τους βγαίνει ούτε σε επίπεδο ¨θυμάτων¨.
    Κι αυτό για να μη μπαίνουν σε κουβέντα για τις παροχές.
    Το θέμα είναι να τους σπρώξουμε στο γκρεμό της ιστορίας,εκεί ειν'η θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Apo auta pou exw diabasei kai exw psaksei den katalaba oti h Rwsia einai kakia kai h Sobietikh enwsh apla katalaba oti ta akra einai pou kanoun kako. Eite to thelete eite oxi o komounismos epi Stalin kai Hotza htan kokkinos Fasismos. Gia koitakste ligo kai mexri thn Kouva kai sthn Benezouela poy klaine akoma ton Tsaves giati den ekane pote kati paromoio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mhnas,

    δεν σε καταλαβαίνω... φυσικά και είχαμε παρεκκλίσεις στον σοσιαλισμό και μεγάλα λάθη αλλά εσύ όλα τα ονομάζεις κόκκινο φασισμό!!!

    Μάλλον έχεις πλήρη άγνοια και κρίνεις με βάση όσα διαβάζεις στα αντικομουνιστικά έντυπα, ιστορίες και πονήματα. Γιατί φυσικά δεν έχεις καν καταλάβει ότι σε βασικές γραμμές δεν υπάρχουν ουδέτερες ειδήσεις, ιστορίες ή πληροφορίες όλες είναι σε γραμμές όπως και αυτές του Κατίν.

    Φυσικά εγώ λέω την κομμουνιστική άποψη κι εσύ φανερά την αντικομουνιστική, δεν λες κάτι άλλο από αυτούς από τους οποίους και προφανώς διδάχθηκες την ιστορία. Δεν σε κατηγορώ αλλά δεν θα με πείσεις ποτέ ότι έχεις ουδέτερη στάση και κρίση από ουδέτερες πηγές κλπ, κλπ. Αυτά δεν υπάρχουν όσο και αν οι πονηροί ένοχοι αντικομουνιστές ονομάζουν τον εαυτό τους και την ιστορία τους ουδέτερη και άλλα πράσινα άλογα. Δεν υπάρχουν αυτά ούτε ακόμη και στην ερμηνεία της αρχαίας ιστορίας που φανερά έχει ταξική ανάγνωση είτε από τους μαρξιστές είτε από τους αντικομουνιστές κλπ. Ούτε να το διανοηθείς παρότι μπορεί να καταπλήσσεσαι με αυτά που λέω.

    Σημ. Ο Τσάβες δεν ήταν κομμουνιστής και δεν είχε κανένα σοσιαλισμό. Αλήθεια στη Βουλγαρία είχαμε αυτά που λες; Μήπως ξέρεις ότι η χιλιοειπωμένη εισβολή στην Τσεχοσλοβακία που τόσο μας την πετάνε στα μούτρα μας ως το μεγάλο μεταπολεμικό έγκλημα του σοσιαλισμού, πόσους νεκρούς είχε τελικά; Κάπου 170 αν δεν ξέρεις. Ξέρεις όμως - που σίγουρα δεν ξέρεις - τον ίδιο καιρό με την Τσεχοσλοβακία ποιοι και πού εκτέλεσαν, εκτέλεσαν όχι σκότωσαν σε κάποιες μάχες ή συγκρούσεις, 1.000.000 κομμουνιστές; Ξέρεις; Σίγουρα όχι γιατί οι «αντικειμενικές ιστορίες» που διαβάζεις το έχουν πνίξει κυριολεκτικά.

    Αγωνιάς να σου πω ποιοι και που έκαναν τις εκτελέσεις των κομμουνιστών; Στην Ινδονησία και τις έκανε η αμερικανοκίνητη χούντα του Συχάρτο που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Σουεκάρνο.

    Είπες τίποτα; Καλύτερα μη πεις….

    ΑπάντησηΔιαγραφή