Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Πανεπιστήμια ΑΕ «Ηθικής και Δικαίου»

Αυτά τα καπιταλιστικά κρατικά και μη κρατικά πανεπιστήμια φαίνεται ότι πλέουν σε πελάγη χορηγιών «Ηθικής και Δικαίου»!

Σύντομα έρχονται και στον χώρο μας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ένας μεγάλος αριθμός βρετανικών πανεπιστημίων έχουν λάβει «ματωμένες» χορηγίες 100 εκατομμύρια λίρες από ομίλους της πολεμικής βιομηχανίας που εξοπλίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ… Στελέχη αυτών των εταιρειών, μάλιστα, έχουν αποκτήσει θέσεις σε συμβουλευτικές επιτροπές που καθορίζουν το περιεχόμενο των μαθημάτων σε πολλά από αυτά τα Ιδρύματα!

 

 44 πανεπιστήμια δήλωσαν ότι έχουν λάβει τέτοιες χορηγίες τα τελευταία 5 χρόνια από 8 μεγάλες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ…

 Πολλά πανεπιστήμια αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το αν και πόσο χρηματοδοτήθηκαν από την πολεμική βιομηχανία.

 Βιομηχανίες - χορηγοί είτε έχουν πουλήσει απευθείας όπλα και άλλα στρατιωτικά συστήματα στο κράτος του Ισραήλ, είτε το προμηθεύουν έμμεσα με σημαντικά ανταλλακτικά.

 Το University College London δέχτηκε σχεδόν 50.000 λίρες σε χορηγία από τη βρετανική «BAE Systems» για τη χρηματοδότηση του «Κέντρου Ηθικής και Δικαίου»! Η εταιρεία κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη το 2019.

 Το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έλαβε 42 εκατ. λίρες, ενώ τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ έλαβαν 17 εκατ. και 10 εκατ. λίρες αντίστοιχα.


  Κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια έχουν προσκαλέσει στελέχη της βιομηχανίας όπλων να συμμετάσχουν στις συμβουλευτικές επιτροπές τους.

 Στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, 5 τέτοια στελέχη βρίσκονται σε συμβουλευτικές επιτροπές για προγράμματα σπουδών μηχανικής.

 Το Πανεπιστήμιο Warwick επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένας υπάλληλος εταιρείας όπλων συμμετέχει σε μια συμβουλευτική επιτροπή που καθορίζει την ύλη σε όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Μηχανικής.

 Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι η «Rolls - Royce» έδωσε πάνω από 17,5 εκατ. λίρες, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 Άλλη έρευνα δείχνει τις χορηγίες ενεργειακών ομίλων στα βρετανικά πανεπιστήμια, υπολογιζόμενες σε 281 εκατ. Οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν «συμβουλέψει» για το περιεχόμενο των σπουδών τουλάχιστον 12 πανεπιστήμια στη Βρετανία.

 Τι επιδιώκουν οι χορηγοί;  Να ξεπλύνουν την εγκληματική - δολοφονική τους δράση, όπως στην περίπτωση της πολεμικής βιομηχανίας, καθορίζοντας κατά τα συμφέροντά τους ακόμα και το περιεχόμενο εννοιών όπως το δίκαιο και η ηθική. Χορηγίες που στάζουν κέρδη και αίμα!

 Αυτό είναι το μέλλον των κρατικών και μη κρατικών ΑΕΙ και ας ντύνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια με… «Ηθική και Δίκαιο»!

 

 

Πηγή: Ριζοσπάστης, 23/1/2024

https://www.rizospastis.gr/page.do?id=19575&publDate=23%2F1%2F2024&pageNo=28

 

 

OpenDemocracy: Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες

https://www.businessnews.gr/kosmos/item/279274-opendemocracy-vretanika-panepistimia-exoun-xrimatodotithei-me-100-ekat-lires-apo-etaireies-oplon-ta-teleftaia-5-xronia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου