Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Περί Νταλάρα και δημοσιογράφων

 Διαβάζω διάφορα σχόλια υπέρ ή κατά των δηλώσεων Νταλάρα σε δημοσιογράφους με τις οποίες τους κατέστησε ενόχους επειδή, αντί να τον ρωτούν για τις διαφημίσεις που κάνουν τραγουδιστές, δεν τρέχουν να προβάλουν θέματα του λαού όπως το έργο του Τσιτσάνη και κάνουν εκπομπές – σκουπίδια κλπ, κλπ.

 Ας αποκωδικοποιήσουμε λίγο τα πράγματα.

 

 Ο Νταλάρας είναι, ως πολιτικό ον, άνθρωπος του συστήματος. Ήθελε λίγη δόξα λαϊκή και είπε στους δημοσιογράφους – εργάτες αυτό που δεν τολμάει να πει στα αφεντικά των μμε που αγοράζουν και διαθέτουν την εργατική δύναμη των δημοσιογράφων εργατών όπου γουστάρουν και τους συμφέρει. «Εργατών» λέω γιατί «εργαζόμενοι» είναι θεωρητικά και οι καπιταλιστές μαζί με τα διευθυντικά τσιράκια τους που λαμβάνουν μισθό πάνω από την ατομική υπεραξία που παράγουν και είναι και αυτοί εξ αγχιστείας εκμεταλλευτές δλδ.

 Για τον Νταλάρα τα είπα.

 Για τους δημοσιογράφους τώρα:

 Τους εργάτες – δημοσιογράφους κάποιοι εδώ μέσα τους στοχοποιείτε με ηθικολογικές κατηγορίες για τη δουλειά που εκτελούν για λογαριασμό των καπιταλιστικών μμε; Άντε πείτε μου τώρα και ότι κάνουν… ανήθικη δουλειά για καπιταλιστές!!! Πως το είπατε;;; Ας το διευρύνουμε. Είναι ανήθικοι οι εργάτες όλου του κόσμου επειδή δουλεύουν για καπιταλιστές και εκτελούν το έργο για το οποίο πούλησαν την εργατική τους δύναμη;

 Προφανώς ενθουσιάζεστε με την καπιταλιστική ελευθερία του εργάτη να επιλέγει δουλειά και εκμεταλλευτή καπιταλιστή με… ηθικούς και όχι ανήθικους σκοπούς δηλαδή!

 Προφανώς ανακαλύψατε ηθικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, εκτός μμε, στις οποίες και μόνο πρέπει να δουλεύουν οι εργάτες. Ε, αφού έχουν ελευθερία!!!

 Πριν πω κάτι άλλο, επειδή οι εργάτες είναι οι μόνοι που βγάζουν υπεραξία, προφανώς ανακαλύψατε και «ηθικές υπεραξίες» που είναι όμως και αυτός πανθομολογουμένως κλεμμένος ιδρώτας και αίμα του εργάτη!  Εκεί σε αυτές τις επιχειρήσεις να δουλεύουν εργάτες, αν θέλουν να μη τους πούμε τσιράκια της εργοδοσίας και του καπιταλισμού! Έτσι είναι;

 Σκέφτεστε σαν τους καπιταλιστές που ισχυρίζονται ότι οι εργάτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν εργοδότη και εργασία άρα οι δημοσιογράφοι που μίλησε ο Νταλάρας επέλεξαν έναν αντιλαϊκό ρόλο!!! Αυτά όμως είναι μεταφρασμένα αντίγραφα θέσεων του νομπελίστα πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού και της ελευθερίας της αγοράς Φ. Α. Χάγιεκ!

 Τι νέος μαρξισμός είναι αυτός περί ελευθερίας επιλογής «ηθικής εργασίας» που βγάζει μεν υπεραξία, αλλά αυτή είναι… ηθική και τέτοια επιχείρηση πρέπει να επιλέγουν οι εργάτες; Αγιοποίηση του καπιταλισμού είναι, όχι μαρξισμός.

 Ο εργάτης έχει μόνο ψευδεπίγραφη ελευθερία επιλογής καπιταλιστή - εκμεταλλευτή. Γιατί δεν έχει καμία δυνατότητα να δουλεύει σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις και να μη παράγει υπεραξία με την οποία χαλκεύονται οι αλυσίδες της εξουσίας των καπιταλιστών σε βάρος του λαού και της εργατικής τάξης. Άρα αν ισχύσει η λογική της επίθεσης στους δημοσιογράφους είναι αδύνατο να μην ισχύει για κάθε εργαζόμενο. Ωστόσο δεν είδαμε ποτέ κανέναν εργάτη να δουλεύει σε καπιταλιστική επιχείρηση και να αποφασίζει αυτός πως θα δουλέψει και τι θα παράγει με… ηθικό τρόπο! Άρα όλοι οι εργάτες είναι… ένοχοι! Ή μόνο… οι δημοσιογράφοι – εργάτες που μίλησε ο Νταλάρας;     

 Μπράβο σε όσους δεν κατάλαβαν την διπλή ιδιότητα των εργατών (εργατικής τάξης) στην εξέλιξη του κόσμου. Από τη μια παράγουν υπεραξία για τους καπιταλιστές με την οποία φτιάχνονται από την εξουσία οι αλυσίδες της εργατικής τάξης και του λαού και από την άλλη είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την εκμετάλλευση και να καταργήσουν τον καπιταλισμό και την υπεραξία. Μέχρι όμως να τον ανατρέψουν αναγκαστικά συνυπάρχουν ως υποκείμενη εκμεταλλευόμενη τάξη στην άρχουσα αστική τάξη. Αλλιώς δεν υπάρχει καπιταλισμός αλλά αυτό δεν το επιλέγουν οι εργάτες αλλά αυτοί που κατέχουν την ταξική εξουσία, άρα οι εργάτες θα συνεχίσουν να παράγουν υπεραξία μέχρι να μπορέσουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και την ταξική και πολιτική εξουσία του.

 Τι κάνετε εσείς; Αντί να πείτε στον Νταλάρα ότι εξωθεί εμμέσως σε φτηνιάρικο κοινωνικό αυτοματισμό κατά των εργατών – δημοσιογράφων προσχωρείτε στην άποψή του!

 Ηρεμίστε λοιπόν με αυτό το σίριαλ δηλώσεων του Νταλάρα. Μη μου θυμίζετε κάτι παλιά λαϊκίστικα ότι οι εργάτες των πολεμικών εργοστασίων φταίνε για τους πολέμους γιατί αν ήθελαν δεν θα έβγαζαν τίποτα και… δεν θα γινόταν πόλεμοι!!!

 

 

 

  ************

Δείτε πως οι νεοφιλελεύθεροι και οι καπιταλιστές θα έλεγαν στους εργάτες δημοσιογράφους ότι έχουν πλήρη ελευθερία να επιλέξουν τι θα κάνουν και πως θα δουλέψουν, όπως υπονοούσε ο Νταλάρας και τους κατηγορούν κάποιοι εδώ μέσα με αφορμή τις δηλώσεις του:

 Αποσπάσματα από «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», 1959, του νομπελίστα, πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού Φ. Α. Χάγιεκ, στην Ελλάδα εκδόσεις Καστανιώτη 2008.

 Σελ. 213

 «Ακόμη και αν η απειλή λιμοκτονίας δικής μου και ίσως της οικογένειάς μου με υποχρεώνει ν’ αποδεχθώ μια δυσάρεστη εργασία με πολύ χαμηλό μισθό, ακόμη και αν είμαι «στο έλεος» του μόνου ανθρώπου που είναι πρόθυμος να με προσλάβει, δεν εξαναγκάζομαι από αυτόν ή κάποιον άλλο»

 Σελ. 217

«Ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι ότι το άτομο (ΣΒ: ο εργάτης) το οποίο πρακτικά δεν έχει καθόλου δική του ιδιοκτησία (πέρα από τα προσωπικά υπάρχοντά του, όπως τα ρούχα, και ακόμη και αυτά μπορεί να είναι νοικιασμένα) μπορεί ν’ απολαμβάνει ελευθερία και ότι μπορούμε ν’ αφήνουμε σε μεγάλο βαθμό σε άλλους (ΣΒ: στους καπιταλιστές) τη φροντίδα της ιδιοκτησίας (ΣΒ: των μέσων παραγωγής) που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Το σημαντικό ζήτημα είναι ο επαρκής διασκορπισμός της ιδιοκτησίας (ΣΒ: οι πολλοί καπιταλιστές), έτσι ώστε το άτομο (ΣΒ: ο εργάτης) να μην εξαρτάται από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία μόνο αυτά μπορούν να του παρέχουν αυτά που χρειάζεται ή τα οποία μόνο αυτά μπορούν να τον προσλάβουν.»

 Αυτή την «ελευθερία» έχουν οι εργάτες, όποια δουλειά και αν κάνουν στον καπιταλισμό.

Με άλλα λόγια κάποιοι εδώ μέσα λένε στους δημοσιογράφους αλλάξετε δουλειά, πάτε σε άλλον (καλό) εργοδότη με ηθική εργασία, ηθική εκμετάλλευση και… ηθική υπεραξία!!! Μα πουθενά δεν θα βρείτε στο καπιταλιστικό σύστημα αυτές της «ηθικές»! Δεν υπάρχει ηθική στον καπιταλισμό.

 ******

Οι δηλώσεις Νταλάρα

Γιώργος Νταλάρας κατά δημοσιογράφων: «Αν σας προσβάλλουν οι απόψεις μου να ψαχτείτε, είμαι ο ίδιος από το 1969». Εκνευρίστηκε με δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για τον Ρέμο και τον Αργυρό, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά καλλιτεχνών που διαφημίζουν προϊόντα.

 https://www.protothema.gr/life-style/article/1457698/giorgos-dalaras-se-reporter-tha-deite-ton-eauto-sas-ston-kathrefti-kai-tha-drepeste-deite-video/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου