Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Γεω-σενάρια τέλους πολέμου στην Ουκρανία

Ο ελευθεριάζων  Prigozhin της Wagner πρότεινε στον Πούτιν να κηρύξει σύντομα την ολοκλήρωση της «Εδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδιώκοντας το τέλος του πολέμου και την ειρήνη.

 «Για τις αρχές και για την κοινωνία στο σύνολό της, σήμερα είναι απαραίτητο να βάλουμε κάποιου είδους δείκτες.

Η ιδανική επιλογή είναι να ανακοινωθεί το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ή SVO και να ενημερωθούν όλοι ότι η Ρωσία πέτυχε τα αποτελέσματα που σχεδίαζε.  Κατά μία έννοια τα έχουμε πετύχει πραγματικά». 

  Η πρόταση πιο πολύ μοιάζει με ανομολόγητη επιθυμία του Πούτιν παρά του Prigozhin

 

 Ωστόσο, αν γινόταν μια πραγματική δημοσκόπηση στον κόσμο, μάλλον  είναι και επιθυμία όλων των λαών από τη δική τους πλευρά, μακράν των επιθυμιών των κορακιών κάθε πλευράς, ιδίως των νατοϊκών και των Ναζί Αζοφικών.

 Αν μετά από μερικές τακτικές νίκες η Ρωσία κηρύξει παύση εχθροπραξιών δηλώνοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι στόχοι της, το πιο πιθανό είναι να εκδηλωθούν οι παρακάτω παρενέργειες:

 1.    Ο ρωσικός και ουκρανικός λαός (που είναι πάντα ένας λαός) θα νοιώσουν τεράστια ανακούφιση και δεν θα ασχοληθούν και πολύ με τις φανατικές φωνές από όπου και αν προέρχονται. Ούτε το δικό τους θέμα θα είναι τα στρέμματα της γης που πλημύρισε αδίκως με το αίμα των παιδιών τους.

 2.    Η ουκρανική κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγα της θα εξαγριωθούν και θα ζητήσουν νέους ποταμούς δολαρίων, όπλων και στρατό του ΝΑΤΟ για να απελευθερώσουν και την… Κριμαία!

 3.    Στην ΕΕ θα έρθει σαν δώρο αναμενόμενο και μη ομολογούμενο. Αμέσως τόσο οι λαοί όσο οι βιομήχανοι και κάποιες κυβερνήσεις θα αρχίσουν να πιέζουν ασφυκτικά για να γίνει αποδεκτή η κατάπαυση και η ειρηνική διευθέτηση γιατί όχι μόνο πληρώνουν τεράστιο κόστος από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που τελικά γύρισαν μπούμερανγκ αλλά και από την ραγδαία απώλεια ανταγωνιστικότητας κάτω από την μονομερή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

 4.    Θα αρχίσουν οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ. Κυβερνήσεις που χώθηκαν στο αίμα θα βρεθούν προ μεγάλης αμφισβήτησης και κριτικής.

 5.    Το όνειρο για φθηνή ενέργεια που τώρα απολαμβάνουν μόνο οι ανταγωνιστές της ΕΕ, ιδίως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η  Ν. Αφρική και πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα επανέλθει δριμύτερο και μάλλον εκδικητικά σε πολλές χώρες της ΕΕ.

 6.    Θα αλλάξει η στάση του συνόλου σχεδόν των τρίτων χωρών απαιτώντας ειρήνη γιατί έχουν πληρώσει ακριβά το «μάρμαρο». Το αποτέλεσμα ια είναι να αλλάξουν παγκόσμιοι συσχετισμοί δυνάμεων που μπορεί να μην γίνουν ποτέ αναστρέψιμοι.

 7.    Η ηγεσία της Ουκρανίας θα επιχειρήσει προφανώς να συνεχίσει τον πόλεμο αλλά θα βρεθεί κάτω από τεράστιες πιέσεις χωρών που τη στήριξαν με μεγάλο κόστος και τεράστιες απώλειες στην πολιτική του πολέμου, την οποία τους επέβαλαν με συνοπτικές διαδικασίες οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.

 8.    Μέσα στις ΗΠΑ ο διχασμός θα πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού οι εκτιμήσεις ότι «ο τελευταίος Ουκρανός» έπεσε στην ουσία και τώρα μένει ή να πάει ο ΝΑΤΟϊκός σε μια χωρίς νόημα αποστολή ή η πολιτική Μπάιντεν θα καταβυθιστεί περισσότερο ενώ θα ζητηθούν και ευθύνες…

 9.    Οι αντίπαλοι του Μπάϊντεν θα του θυμίσουν ότι με την πολιτική του αναποδογυρίζει σταδιακά τους παγκόσμιους συσχετισμούς σε βάρος των ΝΑΤΟϊκών και υπέρ της Κίνας και BRICS με τη σταδιακή δημιουργία ενός αντίπαλου συνασπισμού που ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού ευνοεί… κι ενώ πήγαινε για υποταγή και τεμαχισμό της Ρωσίας (σε άπειρα προτεκτοράτα «τύπου Κοσσόβου») για να κυκλώσει και στερήσει την Κίνα από ζωτικούς πόρους, γίνεται το αντίθετο!

 10. Οι Αζοφικοί όσοι έμειναν με τα κοράκια της Ουκρανίας θα επιχειρήσουν νέους βομβαρδισμούς και, φυσικά, προβοκάτσιες με καθοδήγηση των νατοϊκών υπηρεσιών.

 11. Οι ρωσικές στρατιωτικές απαντήσεις θα είναι μάλλον τόσες ώστε τίποτα να μην αλλάζει από την πρόταση «πόλεμος τέλος» με αποτέλεσμα να εξοργίσουν όλο τον κόσμο οι Ουκρανοί συνεχιστές του πολέμου!

 12. Νομίζω πως η εξέλιξη του πολέμου, τα μέτωπα, οι νεκροί, τα αδιέξοδα, η αδυναμία της Ουκρανίας να κάνει μεγάλη αντεπίθεση, η αναμονή νέων οπλικών συστημάτων που θα είναι άξια ονείρων ανατροπής αργεί και αποδυναμώνει την Ουκρανία, συμπυκνώθηκαν στην πρόταση του Prigozhin. Πιάνει όχι μόνο την κατάσταση των μετώπων, αλλά την κατάσταση όλου του πλανήτη που είναι έτοιμος να τη δεχτεί μετά από τόσο αίμα και τόσα κόστη σε όλους τους λαούς. Και όσοι ως τώρα προπαγάνδιζαν τη συνέχεια του πολέμου «μέχρι τη νίκη» της… «ελευθερίας και δημοκρατίας» θα αποκαλυφθούν ως τα κοράκια ενός πολέμου που χάνεται και όλα γυρίζουν εναντίον τους.

 Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα και αυτά που λέει ο «ιδιόμορφος» Prigozhin για τις ομάδες της ελίτ των Ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι ενδιαφέρονται, όπως κάθε συνεπής με τον αυτό του μεγαλοκαπιταλιστής, να βάλουν τα κέρδη τους πάνω από την πατρίδα, έστω και αν πρέπει να την ξεπουλήσουν στους Δυτικούς, καθόλου τυχαία η αναφορά για τους ατελείωτους πράκτορες που φύτεψαν στη Ρωσία οι δυτικοί από τον καιρό του Γέλτσιν και τώρα ενεργοποιούνται άπαντες (τόσοι «τυχαίοι» θάνατοι υψηλών παραγόντων πόσο τυχαίοι είναι;;;)  και φυσικά η καμουφλαρισμένη προσπάθειά του να βάλει υποψηφιότητα να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, προλαβαίνοντας τους άλλους, καθώς τίποτα δεν είναι απίθανο στην πορεία των αλλαγών που οπωσδήποτε θα γίνονται…  

 *************************

 Να μη ξεχνάμε…

*Τί ειρήνη θα γίνει όμως αν γίνει πραγματικότητα η πρόταση Prigozhin; Μια ιμπεριαλιστική ειρήνη συνέχεια του πολέμου, ένας προσωρινός συμβιβασμός μέχρι την επόμενη αιματηρή συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές.

 **Όλα αυτά τα σκηνικά πολέμου και ειρήνης επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι η μόνη σωστή πολιτική είναι πάντα η πολιτική φιλίας των λαών και η συμμαχία τους ενάντια στις καπιταλιστικές εξουσίες και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους, ανεξάρτητα ποιες μορφές παίρνουν κάθε φορά και ανεξάρτητα από το δίκαιο που επικαλείται κάθε πλευρά. Αν η εξουσία ήταν στους λαούς της Ουκρανίας και Ρωσίας κανένας πόλεμος δεν θα γινόταν και κανένα ποτάμι αίματος δεν θα πότιζε τις πεδιάδες της Ουκρανίας. Δυστυχώς, ο κόσμος πήγε πολλά χρόνια πίσω απ το 1990 και μετά…

 Σχετικά:

 To «δόγμα Wagner»: Η Ουκρανία στον δρόμο του θανάτου

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/673962/to-dogma-wagner-i-oukrania-ston-dromo-tou-thanatou-sygkentronoun-200-000-stratiotes-gia-antepithesi-alla-tha-apotyxoun-meta-seira-exoun-oi-rosoi-kai-to-soyper-paixnidi

 Η Ρωσία, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_16.html

 Ουκρανία και Γεωπολιτική Κυριακή 10 Απριλίου 2022

https://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/04/blog-post_10.html?fbclid=IwAR00VnhVSbhmTuaFpNgK8fMvyn3-7XXkUQHls0Pn9BioZvR49TZWOYkDyo8

 Οι αναλυτές της συμφοράς του κόσμου και ο τεμαχισμός της Ρωσίας σε… 1.570 «Κόσσοβα» Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/1570.html

 ***Για «γνωστούς λόγους» τα παραπάνω άρθρα τα βγάζουν «μη ασφαλή» για να τα αποκλείσουν από την αναζήτηση στο διαδίκτυο!

1 σχόλιο: