Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Η προπαγάνδα και η ανεστραμμένη αντανάκλαση της πραγματικότητας στις συνειδήσεις

Διαβάζουμε ότι σε έρευνα που έγινε στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία ένας στους δύο (49%) δηλώνει ότι προτιμά το σοβιετικό σύστημα, ενώ δύο στους τρεις (62%) θεωρούν ότι «το οικονομικό σύστημα του κρατικού σχεδιασμού και της κρατικής κατανομής είναι καλύτερο».

 Στην έρευνα βλέπουμε και την τεράστια επίδραση που έχει η χυδαία αντικομουνιστική, καπιταλιστική προπαγάνδα η οποία και διαμορφώνει τις συνειδήσεις των νέων με τα απίστευτα ψέματα για την ζωή και την ύπαρξη  στην ΕΣΣΔ. Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, δηλαδή σ' αυτούς που γεννήθηκαν μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το ποσοστό που θεωρεί καλύτερο το σοβιετικό σύστημα ανέρχεται στο 30% και αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία των ερωτώμενων. Στην ηλικία 55 και άνω, που έχουν ζήσει τον σοσιαλισμό, το ποσοστό που θεωρεί καλύτερο σύστημα αυτό που υπήρχε μέχρι το 1990 ανεβαίνει στο 62%!

 Μάλιστα! Οι προπαγανδιστές της Δύσης θα πουν το απλό ότι οι γέροι δεν μπορούν να καταλάβουν τη καλή σύγχρονη καπιταλιστική Ρωσία και μένουν απλώς στο παρελθόν! Οι νέοι ζουν την… πραγματικότητά της! Και υπονοούν φυσικά ότι με το πέρασμα των γενεών θα εξαλειφθεί και η νοσταλγία του σοσιαλισμού! Θα έλθει το τέλος της ιστορίας δηλαδή!

 Αποσιωπούν φυσικά το ότι οι ηλικίες που έζησαν τον σοσιαλισμό κάνουν σύγκριση μεταξύ δύο πραγματικοτήτων ενώ οι νέοι μεταξύ δύο προπαγανδιστικών δεδομένων. Η διαφορά είναι τεράστια.

 Όσο όμως ο καπιταλισμός θα ταλανίζει τις νέες γενιές, αυτές με την διαδοχή  τους θα επανέρχονται στο μόνο όραμα, στον σοσιαλισμό, που είναι δυνατόν να τους φλογίσει και να τους λύσει τα άλυτα προβλήματα της εκμετάλλευσης και της δυστυχίας που τους προσφέρει ο καπιταλισμός. Τότε φυσικά οι προπαγανδιστές του συστήματος θα αλλάξουν επιχειρήματα: οι νέοι παρασύρονται από μια ανεστραμμένη ιδέα για τον σοσιαλισμό με την πραγματικότητα του σήμερα! Συγκρίνουν υπαρκτή πραγματικότητα με φαντάσματα!

Η είδηση για τη δημοσκόπηση από τον Ριζοσπάστη, 9-10/10/2021

 https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/10/2021&id=18356&pageNo=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου