Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Αφανείς Αγωνιστές. Βασίλης Αχτσής! Αντίο φίλε και συναγωνιστή

 Οι μέρες που περνάμε (με τον κορονοϊό) μας έχουν κάνει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο. Το χειρότερο το μάθαμε, στις 10 Απριλίου 2020, για τον σύντροφο, συναγωνιστή και φίλο Βασίλη Αχτσή.

Ο Βασίλης γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών και ήταν 78 χρονών. Ένα χωριό γνωστό από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και από τους μεγάλους αγώνες κατά των κατακτητών και κατά της ντόπιας αντίδρασης, κάτι που πολλοί αγνοούν γιατί επί δεκαετίες απαγορεύονταν κάθε αναφορά γι αυτήν. Εκεί, στη μετεφυλιοπολεμική Ελλάδα των εκτάκτων μέτρων, για να ενταχθείς στις γραμμές της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κινήματος, έπρεπε να το λέει η καρδιά σου και να είσαι αποφασισμένος για όλα!

Αυτός ήταν ο Βασίλης! Μπήκε στον αγώνα από μικρό παιδί. Εμπνευσμένος από τους αγώνες του λαού της περιοχής του Παγγαίου και τις κομμουνιστικές ιδέες, οργανώθηκε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, αναδείχτηκε σε στέλεχος, συμμετείχε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Σερρών της οργάνωσης.

Συνελήφθη από τη χούντα μόλις έγινε δικτατορία και μαζί με πολλούς νεολαίους από το νομό εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο. Το δε κατηγορητήριο της εκτόπισης του ιδίου και των συναγωνιστών του, υπήρξε η αποτύπωση της σπουδαίας δράσης του και αποτελεί κατάθεση στην ιστορία του λαού και του ΚΚΕ και τίτλο τιμής για τον Βασίλη!


 
Συνεπής στις κομμουνιστικές ιδέες του, κατά τη μεγάλη κρίση, με την επίθεση της αναθεωρητικής ομάδας, το 1968, με στόχο την κατάληψη της ηγεσίας του ΚΚΕ, τάχθηκε αμέσως υπέρ της 12η Ολομέλειας και των αποφάσεών της.

Αφανής εργάτης του λαού, δεν εξαργύρωσε ποτέ τους αγώνες του και συνέχισε σε όλη του τη ζωή να μάχεται δίπλα στο ΚΚΕ. Υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ήταν μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών  1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Δούλευε στις οικοδομές από μικρό παιδί. Ανέπτυξε μεγάλη συνδικαλιστική δράση με τους οικοδόμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τον τίμησαν αναδείχνοντάς τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Ο Γιώργος Φαρσακίδης, αποθανάτισε τον Βασίλη σε ένα γράφημα – σκίτσο, όταν στήναμε τη σκηνή στον 5ο όρμο της Γυάρου το 1967, με μια πέτρα του νησιού - κολαστηρίου των παλιών αγωνιστών στον ώμο! Συμβολική κληρονομιά αγώνα που παρέλαβε από τους παλιότερους και  αφήνει στους νεώτερους!



Συλλυπητήρια μηνύματα των οικοδόμων για το θάνατο του Βασίλη Αχτσή

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Βασίλη Αχτσή, η Ομοσπονδία Οικοδόμων αναφέρει:
«Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας αποχαιρετά το συνάδελφο Βασίλη Αχτσή, που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.
Ο συνάδελφος Βασίλης διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Από αυτές τις θέσεις ευθύνης συνέβαλε στην οργάνωση της πάλης και τους αγώνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου των Κατασκευών.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον συνάδελφο Βασίλη Αχτσή.

Σε ανακοίνωση αναφέρει πως «ο Βασίλης μας άφησε απρόσμενα και αναπάντεχα σε ηλικία 78 ετών. Μεγάλο το κενό για την οικογένεια και τους οικείους του αλλά και για το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα της πόλης.

Ο Βασίλης Αχτσής διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης τις περιόδους 1982-1988 και 1993-1999, αγωνιστής πάντα μένοντας πιστός στα ιδανικά του για το δίκαιο της εργατικής τάξης έδωσε τη μάχη από το μετερίζι του στο κίνημα των οικοδόμων.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και εργαζομένων στα Δομικά υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του. 

Η κηδεία του Βασίλη Αχτσή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας δεν έχει οριστεί ακόμη η ώρα και η δυνατότητα προσέλευσης.»


 
 

Καλό σου ταξίδι φίλε και συναγωνιστή, θα σε θυμόμαστε για πάντα.


1 σχόλιο:

  1. Το γράφημα - σκίτσο,είναι νομίζω, του Γιώργου Φαρσακίδης, απαθανάτισε τον Βασίλη όταν έστηναν τη σκηνή στον 5ο όρμο της Γυάρου το 1967, με μια πέτρα του νησιού - κολαστηρίου των παλιών αγωνιστών- στον ώμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή