Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Στραγγαλίζουν την Κούβα με το εμπάργκο και χύνουν δάκρια για τη φτώχεια κατηγορώντας τον σοσιαλισμό!Ας αναρωτηθούν οι εδώ «φιλελέδες». Αν επιβληθεί οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο στη χώρα μας, πόσο θα αντέξει; Η Κούβα αντέχει 57 χρόνια, τα 28 χωρίς καμία εξωτερική στήριξη – αντίθετα με αποκλεισμό!!!
"Το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε απώλειες 4,321 δισ. δολαρίων στην Κούβα, από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο φέτος, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας. «Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες της τάξης των 4,321 δισ. δολαρίων για την Κούβα», αναφέρει το υπουργείο σε ένα επίσημο κείμενο.Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από διακοπή 50 και πλέον χρόνων, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε το εμπάργκο, παρά την αντίθετη βούληση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το 1962, «σε τρέχουσες τιμές, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες που αποτιμώνται σε τουλάχιστον 134,499 δισεκ. δολάρια» για την κουβανική οικονομία, συνεχίζει το υπουργείο.Τον Νοέμβριο του 2017, με σκοπό να περιορίσει την προσέγγιση που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε ένα μεγάλο μέρος των κυρώσεων, επιτρέποντας ωστόσο στους Αμερικανούς να «ταξιδεύουν στην Κούβα και να υποστηρίζουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» στο νησί.Τα μέτρα αυτά «είχαν αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση των επισκέψεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προκάλεσαν μεγάλα εμπόδια στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κουβανικών επιχειρήσεων με ενδεχόμενους αμερικανούς εταίρους ή τρίτες χώρες», διευκρινίζεται στο κείμενο του κουβανικού υπουργείου.«Η ένταση του αποκλεισμού της Κούβας συνοδεύτηκε από μια επιθετική, απειλητική και αναιδή ρητορική και από περιορισμούς εκ μέρους των ανώτατων επιπέδων της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητα», προστίθεται.Βάσει ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπό τον τίτλο «Η ανάγκη να τερματιστεί το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Κούβας», το νησί υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στον ΟΗΕ.Από το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει εγκρίνει 26 φορές αυτή την έκθεση, κάτι που ερμηνεύεται ως απόρριψη του εμπάργκο. Φέτος, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ημερομηνία άγνωστη προς το παρόν".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

****


Φυσικά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που κάνουν εμπάργκο στην Κούβα. Είναι και πολλές μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που το κάνουν φανερά ή καλυμμένα.

Κι όμως! παρά το πολύχρονο εμπάργκο, η Κούβα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία σε αρκετούς τομείς της ιατρικής  και της Παιδείας.Τη στιγμή που στις ΗΠΑ - οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας από την Κούβα - χιλιάδες άποροι πολίτες σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στις 5 το πρωί για να δουν έναν οφθαλμίατρο, Κουβανοί γιατροί έχουν πραγματοποιήσει τρία εκατομμύρια δωρεάν οφθαλμολογικές εγχειρήσεις σε 33 χώρες – κυρίως του Τρίτου Κόσμου. Η Κούβα είχε στείλει όλα αυτά τα χρόνια 50.000 γιατρούς σε διάφορες χώρες που προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.Όσο για το σύστημα της παιδεία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του κόσμου, σύμφωνα με την UNESKO!Αυτό όμως που ποτέ δεν μπορούν, οι δυτικοί να αναπληρώσουν με χρήμα, λόγια, προπαγάνδα και όπλα, είναι ο καθημερινός τρόπος ζωής των Κουβανών. Μέσα στη φτώχεια βασιλεύει η καθημερινή χαρά, ο χορός, το τραγούδι, η σιγουριά για το αύριο, αλλά και η απουσία του άγχους της δύσης για την ανεργία, τη δουλειά ακόμη και η αγωνία του μικρού επιχειρηματία αν αύριο θα είναι πτωχευμένος πράγμα που του αφαιρεί χρόνια πραγματικής ζωής από τη μίζερη υποταγμένη στο άπιαστο χρήμα ζωή του.Στην Κούβα δεν υπάρχουν άνεργοι, ούτε απόκληροι εκατομμυρίων σε τενεκεδομαχαλάδες της απέναντι Λ. Αμερικής, ούτε καραβάνια ναρκομανών, ούτε στη φυλακή για χρέη, ούτε γραμμάτια, ούτε απλήρωτα δάνεια… 

Μπορεί οι κουβανοί να  είναι πάμφτωχοι στα μάτια των πλουσίων αστών - καπιταλιστών, αλλά μοιράζονται έναν τεράστιο ανθρώπινο πλούτο που αυτοί ποτέ δεν θα μπορέσουν να έχουν, υποταγμένοι, όπως είναι, στο κεφάλαιο, σαν τον Σάυλοκ και αποβλητέοι απο την πραγματική ζωή των ανθρώπων!

Κι όμως, αυτή η χώρα ζει αποκλεισμένη και περικυκλωμένη επί 57 χρόνια - τα 2 χαλαρότερα- από έναν οικονομικό γίγαντα ιμπεριαλιστή (και τους άμεσους συμμάχους του) που σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι ο φυσικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος. 


Πρώτα κάνουν το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κούβας, δήθεν χύνοντας δάκρυα για το δράμα του, και ύστερα κατηγορούν τον σοσιαλισμό! Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα σε γκεμπελίστικες δόξες!Ξαναρωτάμε τους εδώ «φιλελέδες». Αν επιβληθεί οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο στη χώρα μας, πόσο θα αντέξει; Για να έχουμε ένα μέτρο, αρκεί να σκεφτούμε ότι όταν η Ελλάδα επέβαλε, κατ΄ εντολή της ΕΕ, εμπάργκο στη Ρωσία, λόγω Ουκρανίας, αυτή που έπαθε τη μεγαλύτερη ζημία ήταν η Ελλάδα, όχι η Ρωσία! Αυτό και μόνο αρκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου