Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Παραπληροφόρηση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος



«Και ο  απλός κόσμος συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμό ψευδών ειδήσεων και βομβαρδισμό αληθινών βομβών, χωρίς να καταλαβαίνει την αλήθεια για τον θάνατό του»

Η απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ,  ότι θα «απαντήσει» στη Συρία για την επίθεση του στρατού της με χημικά, στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, ήρθε για μια ακόμη φορά να μας θυμίσει το ρόλο της παραπληροφόρησης (και η προβοκάτσια)  στην δικαιολόγηση πολεμικών επιθέσεων του ιμπεριαλισμού. Πάμπολλα τα παραδείγματα στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν με πιο κραυγαλέο το ψέμα (με… φωτογραφίες και αποδείξεις!) για τα χημικά του Ιράκ από τα οποία κινδύνευε η ανθρωπότητα!!! 15 χρόνια μετά, ακόμη τα ψάχνουν αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να απολογηθούν για το ψέμα.







Το τι γίνεται στη Συρία με την εμπλοκή τόσων δυνάμεων, δεν είναι δυνατόν να το διακριβώσουμε. Αυτό όμως είναι ακριβώς το καλύτερο έδαφος για να ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, και ο κάθε ιμπεριαλιστής, ό,τι θέλουν και ο,τι δικαιολογεί μια πολεμική επίθεσή. Το έκαναν τόσες φορές… τώρα μάλιστα που νοιώθουν ηττημένες σε αυτό τον πόλεμο, επιζητούν ευκαιρία να εκδικηθούν πέρα από τους πολύ σοβαρούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς τους στην αναδιανομή των σφαιρών επιρροής.

Μαύρο δάκρυ χύνουν οι ιμπεριαλιστές για τον βομβαρδισμό στη Ντούμα. "Ήταν φρικτό, τρομακτικό", δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. "Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό", πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών!

Τα κοράκια κράζουν λυπητερά και οι κροκόδειλοι χύνουν δάκρυα και ακονίζουν τα δόντια τους! 

Υποτίθεται βέβαια ότι η Ελλάδα δεν υπολογίζεται αυτοτελώς ως ιμπεριαλιστική χώρα. Ως τμήμα όμως της ιμπεριαλιστικής ιεραρχίας, δεν υπολογίζεται; Όλες οι βάσεις και τα μέσα θα είναι στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών και η χώρα μας θα είναι τμήμα αυτής της ιμπεριαλιστικής ιεραρχίας. Πόσο αθώα θα είναι η κυβέρνηση που θα καλύψει αυτές τις επιθέσεις με λόγια περί ειρήνης και δήθεν καλών σχέσεων με τους άλλους λαούς;




Η παραπληροφόρηση στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών.



Η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης είναι πράγματι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο όμως, ξεκινάει από τα βάθη της ιστορίας. Βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ ατόμων, ομάδων, τάξεων, εξουσιών και παρα-εξουσιών και στην προσπάθεια να βλάψει ο ένας τον άλλον με σκοπό την δική του ωφέλεια.

Ισχυρότατα συμφέροντα παγκοσμίων διαστάσεων συγκρούονται σήμερα, σε εποχή «ανταγωνισμού σε όλα» με διακύβευμα ακόμη και την παγκόσμια κυριαρχία στις αγορές, στις σφαίρες επιρροής, στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, στους δρόμους της ενέργειας, στα κράτη.

Η αλήθεια δεν επαληθεύεται από την αναφορά σε «αξιόπιστη πηγή», η οποία μπορεί να είναι στρατευμένη στα πολιτικά και οικονομικά συμφέρονταν κρατών, εκμεταλλευτικών τάξεων, ομάδων επιχειρήσεων ή πολιτικών, ιδεολογικών και θρησκευτικών ομάδων. Ιδίως οι πληροφορίες από τις πηγές εμπλεκόμενες στην ένταση των συγκρούσεων, όπως οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια ανεξαρτήτως πηγής. Η κάθε πλευρά θεωρεί εξ ορισμού ψευδή κάθε είδηση που προέρχεται από την αντίπαλη πλευρά! Και αναλόγως με τη δύναμη που διαθέτει επιβάλει το δικό της ψεύδος για αλήθεια.


Χωρίς να μακρηγορούμε ας δούμε τις διαφορετικές πληροφορίες που τα μέσα ενημέρωσης προωθούν από κάθε εμπόλεμη ή αντίπαλη πλευρά στην περιοχή μας, από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία μέχρι την Συρία και την Μ. Ανατολή για να καταλάβουμε! Κάθε αντίπαλος που βομβαρδίζονταν ονομάζονταν κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη! Ακόμη και τους πρόσφυγες που πνίγονταν στη θάλασσα κάποιοι τους ονομάζουν ακόμη «εισβολείς»!

Πιο άμεσα μπορούμε να δούμε τι λένε οι Τούρκοι για τις σχέσεις με την Ελλάδα και πως ο θύτης παρουσιάζεται με σωρεία προωθούμενων «πληροφοριών» ως θύμα για να μπορέσει να επιτεθεί έχοντας «ηθικό πλεονέκτημα»!

Και δυστυχώς, όχι λίγες φορές κερδίζουν οι παραπληροφορητές!


Πώς να  βρει κανείς την αλήθεια όταν όλα τα μέσα ενημέρωσης της κάθε πλευράς παράγουν ως αληθή την κατασκευασμένη κατά το δοκούν είδηση που εξυπηρετεί τους σκοπούς και τα συμφέροντά της;
 Αλήθεια φυσικά υπάρχει και την έχουν οι λαοί αλλά αυτή πνίγεται από τον ορυμαγδό των ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων των κυρίαρχων τάξεων.

Και ο  απλός κόσμος συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμό ψευδών ειδήσεων και βομβαρδισμό αληθινών βομβών, χωρίς να καταλαβαίνει την αλήθεια για τον θάνατό του.


 


Κοίτα ποιοι μιλάνε!


Ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικτυακών πλατφορμών

Στην έκθεση που παρέδωσε, στις 12/3/2018, στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κα Μαρίγια Γκαμπριέλ, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο ορίζει το φαινόμενο και διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συνιστούν να καταρτιστεί κώδικας αρχών τον οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έκθεση συμπληρώνει τα πρώτα συμπεράσματα από σχετική δημόσια διαβούλευση και έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκαν επίσης σήμερα. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση ανακοίνωσης σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, η οποία θα δημοσιευτεί την άνοιξη από την Επιτροπή.

Η Επίτροπος κα Γκαμπριέλ δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε την ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, καθώς και την καθηγήτρια Μαντλέν ντε Κοκ Μπούνινγκ για το εξαιρετικό έργο της. Χάρη στην καθοδήγησή της, η ομάδα κατάφερε να τηρήσει τις αυστηρές προθεσμίες. Με όλες τις απόψεις που συγκεντρώσαμε και την εκτενή συλλογική εμπειρογνωσία, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα ευρύ υλικό που θα μας βοηθήσει να προτείνουμε συγκεκριμένες επιλογές για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.»

Η πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου και καθηγήτρια Μαντλέν ντε Κοκ Μπούνινγκ δήλωσε τα εξής: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, και ιδίως με τη δέσμευση που ανέλαβαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών, να τηρήσουν τα μέτρα που συνιστούμε στην Επιτροπή. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα προόδου στον τομέα της παραπληροφόρησης: δημιουργήσαμε μια ισχυρή βάση για την κατάρτιση κώδικα πρακτικής, με την υποστήριξη ενός πλειονομερούς Συνασπισμού.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου