Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ


Πάμε θέατρο!

Από την πειραματική σκηνή, «Πενίας Τέχνες».
Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο)
Τετάρτη, 19/06/13 και 26/06/13, στις 21:15.

 • Αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη

Σε μια εποχή με εμφανή τα σημάδια της κρίσης αλλά και της ανάγκης αναζήτησης νέων λύσεων στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, το θέατρο προσφέρει πάντα έδαφος για πειραματισμούς και απόπειρες νέων κοινωνικών αναζητήσεων.

Μια τέτοια ευκαιρία είναι και η παράσταση του έργου του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες». Μια απόπειρα μήπως και η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αποτελεί τη σύγχρονη απάντηση στην κρίση και στα αδιέξοδα της ιδιωτικής ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγής των εργαζομένων. Τηρουμένων των αναλογιών και σκεφτόμενοι τη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα, μπορεί να μας τροφοδοτήσει με νέες σκέψεις και ιδέες.
 

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΙΠΟΝ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της παράστασης, το έργο είναι «Μια ανατροπή, μια αναίμακτη επανάσταση. Στο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία με ένα μελετημένο σχέδιο. Με αρχηγό τη δαιμόνια Πραξαγόρα , μεταμφιέζονται σε άντρες και πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου για να ψηφίσουν. Ένα έξυπνο κόλπο, που τους δίνει τη διακυβέρνηση της χώρας. 
Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό ούτως ή άλλως πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη. Η Πραξαγόρα και οι γυναίκες της Αθήνας, συμβολίζουν το νέο αίμα στην πολιτική σκηνή, τους πολιτικούς, που είναι αμόλυντοι από την αρρώστια της εξουσίας και έρχονται αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πατρίδας στα χέρια τους, ανατρέποντας το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς των προηγούμενων γενιών. Και το πολίτευμα που θεσπίζουν είναι ένα δίκαιο πολίτευμα. Ίσα δικαιώματα για όλους, όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας, ένα κοινό σύστημα διαβίωσης, ένα κοινό δημόσιο ταμείο, δίκαιος καταμερισμός του πλούτου, κατάργηση της ατομικής περιουσίας και πάνω από όλα πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, τροφή, στέγη, εργασία, εκπαίδευση. Μία πολιτική σάτιρα που στηλιτεύει με κωμικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και περνά μηνύματα αφύπνισης και εγρήγορσης όλων μπροστά στους κινδύνους πού έρχονται από παντού. Μία αλλαγή που για να πετύχει πρέπει να αποφύγει τις «κακοτοπιές», για να μπορέσει να είναι κατ’ ουσίαν και όχι μόνο κατ’ όνομα δίκαιη».
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη (1942-2013), η οποία μπορεί να ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων πρόσφατα, αλλά είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να κατοικεί για πάντα, στις καρδιές όλων όσων την αγάπησαν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2105227046, 6993723117.

Μετάφραση – Διασκευή : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Σκηνοθεσία – Κινησιολογία : Ζωή Μασούρα.

Βοηθός Σκηνοθέτη : Kamel Abdi.
Μουσική Επιμέλεια : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Τεχνικός Ήχου – Φωτισμού : Kamel Abdi.
Κοστούμια : Ομάδα Πενίας Τέχνες - Σωτηρία Θωμοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας : Εmmanouil (ESB)
Φωτογραφίες: Γιώργος Βούρος

Ερμηνεύουν : Μαρία Λάζαρη
Βασίλης Σαμαριτάκης
Ζωή Μασούρα
Νίκος Χρηστίδης
Θανάσης Παπαστάθης

2 σχόλια:

 1. Εισιτήριο: 10 ευρώ και μαζί προσφορά ένα ποτήρι κρασί ή αναψυκτικό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Μια ωραία παράσταση με σύγχρονα νοήματα και υποθέσεις του σήμερα που διαρκούν από την… αρχαιότητα, ήταν η παράσταση «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη όπου οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία για να βγάλουν την κοινωνία από τη διαφθορά επιλέγοντας την κοινωνικοποίηση των αγαθών.

  Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθέτησε τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας χωρίς τον αρχαίο «αντικομουνισμό» του Αριστοφάνη.

  Εκτός των άλλων οι συντελεστές της παράστασης κερνούσαν, σαν τμήμα του έργου, και κρασάκι στους θεατές σε μια κίνηση σύμπηξης θεατή, θεάτρου και ηθοποιού. Παράσταση άξια αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη που ο κόσμος, με την πυκνή συμμετοχή του, τίμησε με συγκίνηση.

  Χωρίς ούτε στιγμή να κουράσει χάρισε πολύ γέλιο και κυρίως άφθονη ηθική και ψυχική εκδίκηση στους σημερινούς κυβερνώντες που κυριολεκτικά ανασκολοπίζουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Όταν όμως η τέχνη αρχίζει να κινείται στην οδό της αντίστασης και της διάπλασης ενός νέου ονείρου, ο λαός βρίσκεται πολύ κοντά στο να τον βαδίσει ο ίδιος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή