Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Δεν θα περάσει ο φασισμός…


  • Οι αντιστασιακοί επί χούντας κατά του νεοφασισμού



Σε μια σεμνή τελετή παλιοί συναγωνιστές , αντιστασιακοί κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967-1974 έκοψαν τη πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στην εξουσία, στην τρόικα, στους νεοφασίστες, στους ιμπεριαλιστές αλλά και στον ελληνικό λαό.



Χαρακτηριστικό είναι το μέρος της ομιλίας του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 Νίκου Τριανταφύλλου για το αναδυόμενο νεοφασιστικό φαινόμενο.

 


Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας που αξίζει να τα διαβάσουμε με προσοχή έχουν ως εξής:



(….)

Θα ήμασταν ουτοπικοί ή και αφελείς αν πιστεύαμε πως με τις ευχές θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το μέλλον μας, καθόσον δεν μας διαφεύγει πως τα κοινωνικά φαινόμενα εξελίσσονται σύμφωνα με τους δικούς τους εσωτερικούς νόμους και κανόνες, διαψεύδοντας πολλές φορές και τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας.



Ο χρόνος που πέρασε οφείλουμε να παραδεχτούμε πως δεν ήταν αυτός που εμείς θα θέλαμε, και πως στη διάρκειά του συνέβησαν πολλά και αρνητικά που καθόρισαν και σημάδεψαν τη ζωή μας. Κληρονόμησε στον νέο, που τον διαδέχτηκε, την οικονομική κρίση που συνεχώς βαθαίνει κατ τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα δυσβάστακτα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν έχουν οδηγήσει τις λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και στην εξαθλίωση.



Το σήριαλ που ξετυλίγεται, μπρος στα μάτια μας, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρτ, δείχνει και την ύπαρξη χρήματος, και την διαπλοκή του πολιτικού προσωπικού και τη σαπίλα του συστήματος.



Αντιτασσόμαστε στις πολιτικές εκείνες, που σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο δημιουργούν συνθήκες επώασης του αυγού του φιδιού.



Μας ανησυχεί η άνοδος του νεοναζισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς η απόχτηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, του νεοναζιστικού μορφώματος «Χρυσή Αυγή».



Μας προβληματίζει, το γεγονός πως ένα τμήμα του λαού μας, ένα τμήμα της νεολαίας μας, δείχνει ανοχή στην εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου, των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής, κατά τα πρότυπα των SS.



Μας προκαλεί αποτροπιασμό, η προβολή του μισητού συμβόλου της χούντας, από τους σημερινούς νοσταλγούς της.



Μας προκαλούν ανησυχία, οι οργανωμένες επιθέσεις των νεοναζί ενάντια σε μικροπωλητές οικονομικούς μετανάστες.



Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη, από τραμπούκους της Χρυσής Αυγής.



Καταδικάζουμε τη ρατσιστική βία και τον διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση την εθνότητα, το χρώμα, τη θρησκεία, τη φυλή.



Κανείς εφησυχασμός, καμιά ανοχή στη δράση της. Απαιτείται αντίδραση άμεση και αποφασιστική, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς. Δεν μας διαφεύγει πως η Χρυσή Αυγή, είναι στήριγμα του συστήματος και η δράση της λειτουργεί ως άλλοθι για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών.



Μας ανησυχεί η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και η ένταση της αστυνομοκρατίας.



Ιδιαίτερα εμείς, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να υιοθετήσουμε μέτρα που περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας. Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με την αστυνομοκρατία.



Τα προβλήματα που γεννά η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζονται με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, δεν αντιμετωπίζονται με τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.



Μας ανησυχούν οι πόλεμοι, τοπικοί και περιφερειακοί, που γίνονται από τα Ιμπεριαλιστικά κράτη, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων διακίνησής των κάθε λογής αγαθών.



Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών κρατών στα εσωτερικά πράγματα της Συρίας.



Καταγγέλλουμε την επέμβαση της Γαλλίας στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι, για την εξασφάλιση των εκεί συμφερόντων της.



Σε μια εποχή που η επιστημονικοτεχνική επανάσταση έχει κάνει άλματα, είναι διεθνές έγκλημα πολλά εκατομμύρια συνανθρώπων μας, να μένουν απροστάτευτα από τα φυσικά φαινόμενα και να ζουν στη φτώχια κατ την εξαθλίωση. Φαίνεται, πως ο αμύθητος πλούτος που έχει συσσωρευτεί στα χέρια των λίγων και ισχυρών, βασίζεται στη φτώχεια και δυστυχία των καταφρονεμένων της γης.



Εμείς, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, που στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δικτατορίας δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια, δεν χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία , για μια κοινωνία της ειρήνης και της δουλειάς.



Οι αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, αγώνες με πολιτικό περιεχόμενο και ταξικό προσανατολισμό, μας δίνουν αισιοδοξία.



Προσδοκούμε στους «σεισμούς που μέλλονται να ρθουν», για να αλλάξουν την πορεία της ανθρωπότητας, ώστε να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, όπως θα έλεγε ο ποιητής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου