Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ταξικοί μισθοί, ταξικές πολιτικές, ταξική εξουσία




Μικρογραφία περί μισθών των στελεχών της αστικής τάξης

Σε μια παρέα ακούω ξαφνικά ότι η τάδε στα διυλιστήρια παίρνει 9.000 μισθό το μήνα! Μα είναι δυνατόν; λέω. Α, είναι «στέλεχος», μου λένε! Δηλαδή τι σημαίνει «στέλεχος»; Στέλεχος της τάξης που είναι στην εξουσία ή της κοινωνίας;

Διαβάζω σε μια εφημερίδα ότι κάποιος, πρώην στέλεχος των διυλιστηρίων… απολύθηκε με εφάπαξ 600.000 ευρώ αλλά επαναπροσλήφθηκε με το… φτωχικό μισθό των 14.000 ευρώ το μήνα. Στα ΕΛΠΕ μαθαίνω ότι ένα μεγαλοστέλεχος … απολύθηκε με αποζημίωση 1.200.000 ευρώ και επαναπροσλήφθηκε με ετήσιο μισθό 250.000 ευρώ. Τα στελέχη που επαναπροσλήφθηκαν βοήθησαν τη διοίκηση ώστε να απολύσει 40 εργαζόμενους συμβασιούχους των 500 ευρώ γιατί επιβάρυναν δυσβάστακτα την επιχείρηση και με την κρίση «δεν έβγαινε» και ήταν ανάγκη να τους απολύσει. Σημειώνω ότι αυτοί οι 40 κόστιζαν το χρόνο στα ΕΛΠΕ 10.000 λιγότερα από αυτό το τελευταίο μεγαλοστέλεχος! Και δεν πήραν αποζημίωση όταν απολύθηκαν, συμβασιούχοι ον… Η δε αποζημίωση του μεγαλοστελέχους αρκούσε παρακαλώ για μισθούς 5 χρόνων απασχόλησης των απολυμένων! 40 οικογένειες πεινασμένες επι 5 χρόνια για χάρη ενός και μόνο μεγαλοστελέχους. Φαντασθείτε τι πάρτι μισθών γίνεται με τα άλλα στελέχη κερδοφόρας διαχείρισης της εξουσίας του κεφαλαίου των κκ Λάτση, Βαρδινογιάννη κλπ.
Δεν ξέρω πόσοι από τους απολυμένους πίστεψαν πραγματικά ότι τα ΕΛΠΕ κινδυνεύουν από τους μισθούς τους και ψηφίζοντας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ θέλησαν να προσφέρουν το μισθό τους «για την πατρίδα ρε γαμώτο», όπως εκείνος ο κύριος που σταμάτησε στον δρόμο τον ΓΑΠ (το θυμάστε;) και του είπε «για την πατρίδα και τον μισθό μου κύριε πρόεδρε»!

Ταξικοί μισθοί, ταξική διοίκηση, ταξική πολιτική, ταξική εξουσία. Όσοι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτά, τους προτείνω να ξαναψηφίσουν αυτούς που τους απολύουν και τους καταντούν ανθρώπους - σκιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου