Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η Τυποεκδοτική και το «κόμμα νέου τύπου».


Μια άποψη.

Αίτημα της Τυποεκδοτικής για υπαγωγή στο άρθρο 99... και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, το κόμμα και την εργατική τάξη.

Δεν είναι κεραυνός έν αιθρία. Από τη στιγμή που με κεντρική κατεύθυνση όσοι τύπωναν στην τυποεκδοτική έφυγαν και της τράβηξαν το χαλί, ήταν ζήτημα χρόνου. Το ίδιο και με τον 902. Το ίδιο με κάθε νόμιμη οικονομική δραστηριότητα του  ΚΚΕ.

Αυτή είναι η μία, σκληρή, πραγματικότητα. Η άλλη, που είναι και το σημαντικότερο, είναι η «νέα εποχή» για το κόμμα «νέου τύπου» σε κατάσταση κρίσης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος. Νέα εποχή σημαίνει ότι μετασχηματίζω το κόμμα σε έκτακτες συνθήκες, ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΑ, όπου όλες οι συντεταγμένες αλλάζουν. Άλλες δομές για τον επαναστατικό τύπο, άλλες για τα ραδιοτηλεοπτικά, άλλες για τα επαγγελματικά στελέχη, άλλες για τις οργανώσεις, άλλες για τις αντιλήψεις της δράσης στις νέες συνθήκες. Όλα πιο ευέλικτα, ποιο επαναστατικά, έτοιμα για το μεγάλο και το μικρό και κυρίως έτοιμα για να αντιμετωπίσουν κτυπήματα εκτροπές, επιθέσεις, θυσίες…

Ας ξεχάσουμε τα εργαλεία της «νομιμότητας» του καπιταλισμού γιατί δεν θα ταιριάζουν σε λίγο σε ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα και σε έναν καπιταλισμό που κλωτσάει, ακόμη και φασιστικά, σαν το θηρίο που ξεψυχάει. Όπως δεν ταιριάζουν και στην άρχουσα τάξη και γι αυτό τα ανατρέπει ραγδαίως. Θα ήταν μέγα λάθος η αστική τάξη να αναδιαρθρώνει τους μηχανισμούς εξουσίας, πολιτικής έκφρασης και τις πολιτικής δράσης και εμείς να θέλουμε να διατηρήσουμε ένα πλαίσιο εργαλείων και αντιλήψεων άλλης εποχής σε άλλη εποχή. Τα παλιά εργαλεία δεν δουλεύουν σε νέες εποχές.

Μιλάμε για αυτά που έρχονται. Τότε οι υποθέσεις τυποεκδοτικής και 902 θα μας φαίνονται παρωνυχίδες μπροστά στη μαζική επίθεση που θα δεχτούν ο λαός και οι κομμουνιστές. Ας μη νομίζουν κάποιοι ότι δεν είναι πρώτοι στο στόχαστρο της αστικής τάξης οι κομμουνιστές. Ας μην παραπλανόνται με την προβολή των προβοκατόρων και «αντιεξουσιαστών».  Μόλις τα πράγματα οξυνθούν και άλλο και αποχωρήσουν από το προσκήνιο οι εκδρομείς της κουκούλας και των «αντικαπιταλιστικών» εξεγέρσεων θα έρθει η ώρα της αλήθειας.  Τότε για τον λαό δεν θα υπάρχει κανείς άλλος από τους κομμουνιστές. Αν όμως δεν έχουν στο μεταξύ αυτοί και το κόμμα τους προσαρμοστούν στις νέες σκληρές και επαναστατικές συνθήκες, οι εξελίξεις για τον λαό θα είναι τραγικές.


Ας μη μιλάμε λοιπόν μόνο με λύπη ή ενοχή για την τυπεκδοτική. Ούτε να απολογούμαστε. Ας δούμε ότι είναι συνέπεια μεν της κρίσης αλλά και μέρος της αναγκαίας, από τις συνθήκες, αλλαγής στο κομμουνιστικό κίνημα. Από τις ανάγκες περάσματος σε ένα κόμμα που η δράση του στηρίζεται πλέον στην επαναστατική προσφορά μέχρι θυσίας και όχι στους κανόνες εργασίας, γραφειοκρατίας και νομιμότητας άλλης εποχής. Από δω και πέρα όποιος θέλει να προσφέρει θα προσφέρει έξω από τους παλιούς κανόνες. Έξω από τις λογικές της αστικής νομιμότητας.  Η ύπαρξη του κόμματος νέου τύπου δεν μπορεί να εξαρτάται από τις αστικές συνθήκες αλλά από τις συνθήκες της εργατικής τάξης. Έτσι αναγεννιέται το επαναστατικό υποκείμενο της εργατικής τάξης όταν αλλάζουν οι εποχές ώστε να είναι πάντα ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΑ.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ; Ε, ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!

34 σχόλια:

  1. με τους εργαζόμενους τι θα γίνει? το ΠΑΜΕ γιατί δεν μπουκάρει και σε αυτή την επιχείρηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Mahler76 μάλλον είναι:

    α)μεγαλοεπιχειρηματίας, που καταστράφηκε απο τις επιδρομές του ΠΑΜΕ

    β)στέλεχος του ΣΚΑΪ

    γ)άνεργος εξαιτίας της καταστροφική πολιτικής του ΠΑΜΕ

    για να δούμε ποιά είναι η σωστή απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος
    φοιτητής αρχιτεκτονικής. Κόπηκες τώρα? για απάντα λοιπόν γιατί δεν κάνει κάνει ντού το ΠΑΜΕ στην Τυποεκδοτική?? Θα πάει στο πλευρό των απολυμένων η Παπαρήγα ή είναι πολύ busy με την αποκατάσταση Ζαχαριάδη??? Για να δούμε θα απαντήσεις ή θα κάνεις πάλι γαργάρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασε πάλι αυτό που έγραψε ο ανώνυμος γιατί μάλλον σε υποστήριζε και ούτε το πήρες χαμπάρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Γιάννης Τεμπέλης
    όπως και να έχει και πέρα από την όποια πλάκα θα ήθελα να ξέρω ποιο είναι θα είναι το μέλλον των εργαζομένων της Τυποεκδοτικής του ΚΚΕ. αν το κόμμα δεν μπορεί να προστατεύσει τουυς δικούς του εργαζόμενους με ποιά λογική μπορεί να ισχυρίζεται πως θα το κάνει για τους υπολοίπους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει το ΚΚΕ γιατί δεν είχα σχέσεις ποτέ μ'αυτό.
    Αλλά από αυτά που διαβάζω τελευταία δεν ισχυρίζεται ότι θα προστατέψει εργαζόμενους με τις υπερφυσικές του δυνατότητες αλλά τους καλεί να οργανωθούν για να ανατρέψουν τον καπιταλισμό που στην δική του προσέγγιση (το δική του βάζω γιατί πολύ λένε ότι φταίει ο "κακός νεοφιλελευθερισμός" σε αντίθεση με τον "καλό καπιταλισμό") ευθύνεται για τα αποτελέσματα. Το μέλλον των εργαζόμενων της τυποεκδοτικής υποθέτω θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των υπολοίπων στον γνωστό σε εμάς κόσμο - αβέβαιο μέχρι νεωτέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φίλε μου αυτά τα γενικόλογα το έφαγαν το ΚΚΕ. Αν τώρα δεν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις θα χάσει την μοναδική ευκαιρία του να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγαλύτερης μερίδας πολιτών. Διότι η απόλυση και η σκληρή ανεργία των εργαζομένων του δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα του κακού καπιταλισμού και της Ευρωπαϊκής ένωσης ενώ των υπαλλήλων μιας τράπεζας ή ενός σουπερμάρκετ κλπ να είναι αποτέλεσμα του κακού εργοδότη. Δεν μπορώ να δεχτώ 2 μέτρα και 2 σταθμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό πρώτη φορά το διαβάζω για το ΚΚΕ περί κακού εργοδότη και όχι περί αντίφασης στο καπιταλιστικό σύστημα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους καλούς εργοδότες. Αν έχεις να με παραπέμψεις κάπου θα με βοηθούσες. Γενικά πάντως από αυτά που εγώ διαβάζω τους βλέπω πολύ συγκεκριμένους αυτό το link το άφησε κάποιος σχολιαστής στο LeninReloaded και προσωπικά το βρήκα αρκετά χρήσιμο . Συστημική αλλαγή λένε γιατί αλλιώς δεν μπορείς να τα αποφύγεις αυτά. Αν ο κεντρικός σχεδιασμός δε σε πείθει τότε αυτό είναι άλλο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κοίτα, δεν χρειάζεται να έχει κάνει επίσημη αναφορά (ακόμα κι αν είχε κάνει δεν σημαίνει πως θα την είχα δεί σίγουρα), αλλά όταν απολύονται από μιά επιχείρηση μερικοί υπάλληλοι και το ΠΑΜΕ κάνει ντού εννοείται πως εκτός από τον διαχρονικά κακό καπιταλισμό στοχοποιείται και ο συγκεκριμένος εργοδότης.

    Όπως και να έχει πάντως το ερώτημά μου δεν είναι προβοκατόρικο (δεν έχω προηγούμενα με το κόμμα), απλά προσωπικά αν δώ τους εργαζομένους της Τυποεκδοτικής να έχουν την ίδια μοίρα με όλους τους υπολοίπους και το ΠΑΜΕ να μην αντιδρά καθόλου δεν θα μπορούν με τίποτα να με πείσουν πως έχουν κάποια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που τους διαφοροποιεί από τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό που θα πω τώρα είναι λίγο προβοκατόρικο με συγχωρείς εκ των προτέρων.
    Δε νομίζω το ΠΑΜΕ να έχει πρόβλημα να κοινωνικοποιήσει την τυποεκδοτική όπως θέλει να κάνει με τα υπόλοιπα συγκεντρωμένα μέσα.
    Προβοκάτσια τέλος.
    Για το ζήτημα με τις πηγές μπορείς να με παραπέμψεις γενικά κάπου απ'όπου αντλείς εσύ αυτή την εντύπωση περί γενικόλογων.
    Για τα υπόλοιπα που λες. Προφανώς στοχοποιείται και ο κάθε εργοδότης αλλά δε θα έβαζα στην ίδια μοίρα το mini market που κλείνει και απολύει ως αποτέλεσμα της κρίσης και τις μεγάλες αλυσίδες που κερδίζουν πολλά και με πρόφαση τη κρίση μειώνουν και άλλο τους μισθούς για να κερδίζουν ακόμη περισσότερα. Δε νομίζω ότι το ΠΑΜΕ έκανε ντου όπου έβρισκε και στοχοποίησε τον κυρ-Γρηγόρη τον μπακάλη με τους 2 υπαλλήλους, πάλι αν έχεις οτιδήποτε να με παραπέμψεις. Η αντισυστημική αναφορά του και η θέση του υπέρ της οργάνωσης του κόσμου δε σε πείθει για τη διαφορά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. mahler ανόητε το ΚΚΕ δεν θέλει να "προστατέψει" τους εργαζόμενους αλλά να τους πείσει να αυτοπροστατευτούν, να καταλάβουν την εξουσία και τη διοίκηση της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι θα καταλήξουν άνεργοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που κλείνουν. Από που προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε κομματική επιχείρηση θα πρέπει να έχουν καλύτερη μοίρα από τους άλλους εργαζόμενους;

    Το ΠΑΜΕ δεν κάνει ντου σε επιχειρήσεις που κλείνουν επειδή καταστρέφονται οικονομικά. Θα ήταν ηλίθιο αυτό, τι ντου να κάνει, αφού ο ιδιοκτήτης καταστρέφεται και ο ίδιος. Αντίθετα κάνει ντου σε επιχειρήσεις που κλείνουν επειδή μεταφέρονται αλλού με χαμηλότερο εργατικό κόστος ενώ είναι κερδοφόρες και σε απολύσεις συνδικαλιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ανώνυμος
    ε τότε αφού θέλει αυτό το ΚΚΕ γιατί δεν δίνει την Τυποεκδοτική στους εργαζόμενους να αυτοργανωθούν? Ρε πού τα σκέφτεστε και τα λέτε αυτά τα ωραία.

    @ Γιάννης Τεμπέλης
    οι πράξεις του κόμματος όχι δεν με πείθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @mahler
    Ποια η θέση σου για τη κρίση και για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και απολύουν; Συστημική ή προδότες πολιτικοί και κακοί διαχειριστές; Από ποια οπτική δε σε καλύπτει αυτό το κόμμα π.χ. επειδή δε προάγει συνεργασία και σύνεση στις επιχειρήσεις που κλείνουν; ή επειδή θεωρείς ότι το ΚΚΕ είναι ένας καπιταλιστής που θα έπρεπε ήδη να του επιτεθούν οι συνδικαλιστές; Αν οι διαφωνίες είναι ιδεολογικές δε νομίζω ότι θα υπάρξει σύγκλιση και ούτε έχει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εγώ απλά βλέπω και επισημαίνω την ανακολουθία σκέψης και πράξης στο συγκεκριμένο ζήτημα. τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Το ιδεολογικό είναι τεράστιο θέμα για να το ανοίξουμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου τύπου επιχείρηση σε ένα καπιταλιστικό κράτος! Θα καταρρεύσει και θα κλείσει νομοτελειακά.

    Αν θέλεις να κάνεις κριτική στο ΚΚΕ άνοιξε και κανένα βιβλίο πολιτικής οικονομίας πρώτα να καταλάβεις 5 βασικά πράγματα και μετά συζητάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν και προσωπικά δε ξέρω τι να πω για το θέμα με τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ως άτομο που δεν έχει σχέση αλλά το βλέπει φιλικά λόγο πολιτικών απόψεων, βλέπω ότι η άποψη αναντιστοιχία απόψεων-πράξεων την οποία κάποτε συμμεριζόμουν και εγώ είναι αστήρικτος μύθος ο οποίος συνήθως έρχεται μετά το "γενικόλογες διακηρύξεις". Εκτός από το θέμα των απολύσεων δε βλέπω κάποιον αντίλογο που να είναι σοβαρός και ασκείτε με γενικόλογα όπως θα μου επιτρέψεις να πω έκανες και εσύ όταν σου ζήτησα να μου δώσεις κάποια πηγή για τον χώρο που θεωρείς ότι έχει σοβαρή κριτική. Το ιδεολογικό έστω και κάπως γενικά λέει πολλά για το πως θα έβλεπες τον χώρο. Θα μπορούσες να απαντήσεις στα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που ρώτησα στο προηγούμενο μου σχόλιο, αν φυσικά σέβεσαι την ανταλλαγή απόψεων που κάναμε μέχρι τώρα όπως πιστεύω ότι σεβάστηκα και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mahler,

    σού έδωσαν κάποιες σωστές απαντήσεις και ο Γιάννης και ο ανώνυμος. Αλήθεια που βλέπεις την "ανακολουθία σκέψης και πράξης"; Πιστεύω ότι η δικιά σου σκέψη θα στροφιγυρίζει σε αντιφάσεις όσο δεν ξεκαθαρίζεις ένα ζήτημα:

    Ότι η Τυποεκδοτική (όπως και κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα ενός Κ.Κ) ΔΕΝ είναι καπιταλιστική επιχείρηση. Το όποιο χρηματικό πλεόνασμα (έσοδα-έξοδα, "κέρδος") δεν είναι καπιταλιστικό κέρδος που πάει στις τσέπες κάποιων ιδιωτών μετόχων της επιχείρησης (όπως γίνεται σε μια καπιταλιστική επιχείρηση), αλλά ποσό που πηγαίνει για τις ανάγκες του Κόμματος και του κινήματος.

    Η κεφαλαιώδης αυτή διαφορά εξηγεί και το γιατί το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τη διοίκηση της Τυποεκδοτικής (δηλ. το ΚΚΕ) και τους καπιταλιστές εργοδότες.

    Σε κάθε περίπτωση, η είδηση που συζητάτε αφορά την υπαγωγή της Τυποεκδοτικής στο άρθρο 99. Δεν πρόκειται για κλείσιμο της Τυποεκδοτικής, άρα ούτε για απολύσεις. Τώρα αν ο malher νοιάζεται για τα χρέη της Τυποεκδοτικής προς προμηθευτές και τράπεζες που μπορεί να μην πληρωθούν, αυτό είναι πραγματικά ιδεολογικό πρόβλημα.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "το άρθρο99 ευνοούνται εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ...ρευστότητας και τους δίνεται μία παράταση χρόνου για να αποφύγουν την πτώχευση. Επί της ουσίας, με τις ρυθμίσεις αυτές οι εργαζόμενοι τίθενται υπό καθεστώς ομηρίας, οι οποίοι από τη μία θα συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι και από την άλλη «παγώνει» οποιασδήποτε μορφής νομική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους." ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/10/10 σελ. 38

    "Επί της ουσίας με το άρθρο99 δίνεται μία παράταση χρόνου (μέχρι 4 χρόνια) σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, προστατεύονται από κατασχέσεις και διώξεις, ενώ την ίδια στιγμή συνδιαλέγονται με τους πιστωτές τους στη βάση ενός σχεδίου «αναδιάρθρωσης» της επιχείρησης. «Θύματα» των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων για τις εταιρείες, παραμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζονται και αυτοί ως πιστωτές, αλλά και το όποιο σχέδιο "αναδιάρθρωσης" περιλαμβάνει πάντα μείωση του λεγόμενου λειτουργικού κόστους, δηλαδή απολύσεις και πιέσεις για μειώσεις μισθών. Χάνουν επίσης και τη δυνατότητα, να διεκδικούν την πληρωμή τους με τη μορφή νομικών μέσων, όπως κατασχέσεις περιουσίας της επιχείρησης." ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10/5/11 σελ. 38

    "η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ μπροστά και στις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις καθώς η επιχείρηση με απόφαση του δικαστηρίου εντάχθηκε στο άρθρο99 (Ν.3588/2007) γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία να χτυπήσει δικαιώματα, να μην καταβάλει δεδουλευμένα, ακόμα και να απολύσει μαζικά τους εργαζόμενους.

    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία, η ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο99 σημαίνει ότι:

    «Βγαίνει κερδισμένη η εργοδοσία, γιατί ξεμπερδεύει μια και καλή από όσους χρωστάει, προμηθευτές και εργαζόμενους, (δηλαδή οι εργαζόμενοι θεωρούνται και αυτοί προμηθευτές), κατοχυρώνοντας τον εργοδότη για να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς όλους.

    Για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι χάνουν τα πάντα, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο ανεργίας, με παράλληλους εκβιασμούς από την εργοδοσία για να αποχωρήσουν, παίρνοντας μισή αποζημίωση ή και με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, ή μερικής απασχόλησης και όλα αυτά για να σωθούν τα κέρδη της εταιρείας.

    Το δικαστήριο ορίζει μεσολαβητή, ο οποίος εντός δύο μηνών υποβάλει σχέδιο συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, τότε μόνο η επιχείρηση μπαίνει σε καθεστώς 2ετούς προστασίας από οιαδήποτε δίωξη ή άλλη αξίωση ακόμα και από την πλευρά των εργαζομένων.

    Η εργοδοσία έχει ουσιαστικά το ελεύθερο να εκβιάζει τους εργαζόμενους με το δίλημμα ή με στηρίζετε (χωρίς να πληρώνεστε φυσικά) ή χάνετε τη δουλειά σας, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και το επόμενο βήμα που θα είναι να απαλλαγεί από μερικούς εργαζόμενους ή όλους»." ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10/11/10 σελ. 17

    "Η αίτηση της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αποτελεί, πρώτα απ' όλα, ωμό εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς και στα διλήμματα της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ." ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12/3/11 σελ.9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανακοίνωση της εταιρείας «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ»
    "...Η προσφυγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 είναι ένα έσχατο βήμα άμυνας, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες που κάνει για την εξυγίανσή της και εν τέλει τη διάσωσή της. Η υπαγωγή της στη διαδικασία αυτή θα της επιτρέψει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της (Τράπεζες και Προμηθευτές) σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ικανοποιήσεως των απαιτήσεών τους ...

    Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της..."
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6663236

    -Σε κάθε περίπτωση, δεν προκύπτει από πουθενά πως οι εργαζόμενοι θα χάσουν δεδουλευμένα ή αποζημιώσεις σε περίπτωση που η τυποεκδοτική κλείσει.
    -Εάν κάποιοι κόπτονται τόσο πολύ να παραμείνει ανοιχτή, φαντάζομαι πως θα είναι από τους πρώτους που συνείσφεραν στις οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ. Αλλιώς ψιλουποκριτές τους κόβω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμε της 4:43 (βάλε και κανένα όνομα να συννενοούμαστε), μας παραθέτεις διάφορα που βρήκες με το ψαχτήρι του Ρίζου για το άρθρο 99 και δε λες τίποτα δικό σου. Ποιό είναι το συμπέρασμα σου; Ότι η Τυποεκδοτική θα αξιοποιήσει την προσφυγή στο 99 ενάντια στους εργαζόμενους της όπως κάνουν οι καπιταλιστές; Από που προκύπτει αυτό, όταν ρητά δηλώνει στην ανακοίνωση της το αντίθετο;

    Και σε τελική ανάλυση, ποιά είναι η δική σου θέση; Ότι το ΚΚΕ δεν έπρεπε να έχει δική του επιχείρηση για να τυπώνει ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ τα έντυπα του;

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το ΚΚΕ δεν έπρεπε να 'χει μια επιχείρηση για να τυπώνει ΠΡΩΤΑ και ΚΥΡΙΑ τα έντυπά του.
    Έπρεπε να 'χει μια επιχείρηση για να τυπώνει ΜΟΝΟ τα εντυπά του.
    Τώρα που έμπλεξε μες τα καπιταλιστικά σκατά και κατάφερε να το βάλει η αστική τάξη στο χέρι, καλά ξεμπερδέματα.
    Εύχομαι μ' όλη μου την καρδιά να ξεμπερδέψει να κάνει την αυτοκριτική του για τις καπιταλιστικές μπίζνες του, να αναβαπτιστεί στην εμπιστοσύνη των εργαζόμενων και να ηγηθεί της επανάστασης (χωρίς να θέλει να ξεκάνει τις άλλες αριστερές δυνάμεις που έχουν διαφορετική αντίληψη για το επαναστατικό μας μέλλον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι εγγυάται ότι η Τυποεκδοτική θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους; Αρκεί η δήλωση;
    Και τότε ποιος ο λόγος να προσφύγει στο αρθρο 99; Δε θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλιώς;
    Και το γεγονός ότι πριν το αρθρο 99 η Τυποεκδοτική (οπως και ο 902) έκανε μαζικές απολύσεις, πόσο "συνεπής φιλεργατική πολιτική" είναι;

    Αυτά είναι τα ζητούμενα αδέρφια. Όχι το τι κάνει το ΚΚΕ με τα λεφτά της Τυποεκδοτικής (που είναι δικό του ζήτημα), αλλά η μοίρα των εργαζόμενων που αντιμετωπίζεται με άλλα κριτήρια όταν δουλεύουν σε άλλη επιχείρηση. Γιατί όπως έχει πει και ο Μαρξ, ο Εγκελς και ο Λένιν, στην αποκορύφωση της διαλεκτικής τους σκέψης, ο κομμουνιστικός σκοπός αγιάζει τα καπιταλιστικά μέσα και φέρνει την επανάσταση πιο κοντά!

    Κατα τα αλλα κοπτομαστε για το να μη δίνουμε πατήματα να συκοφαντήσει η πλουτοκρατία κ τα κομματα της το Κομμα. Μα χειρότερες υπηρεσίες από το να αντιγράφεις τους καπιταλιστές υπάρχουν;

    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τυποεκδοτική και αντιφάσεις (1)

    Φίλοι μου,
    φοβάμαι ότι, ή δεν έγινε αντιληπτή η ανάρτηση ή δεν θέλει κάποιος να πιάσει κάρβουνα στα χέρια. Η ανάρτηση δεν είχε περιεχόμενο την Τυπεκδοτική αλλά την αναγκαιότητα μιας τεράστιας μεταβολής σε όλα τα επίπεδα που πρέπει να κάνει ένα κομμουνιστικό κόμμα όταν μεταβάλλονται ριζικά οι συνθήκες. Η Τυποεκδοτική είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που λέγεται ραγδαία μεταβολή των συνθηκών σε κατάσταση κρίσης του συστήματος που κτύπησε και το ΚΚΕ.

    Τέλος πάντων, λυπάμαι που κανένας δεν καταθέτει μια ιδέα για το τι κόμμα της εργατικής τάξης χρειάζεται στις άγριες συνθήκες που έρχονται.

    Κάποιοι υποκριτικά κάνουν ότι δεν ξέρουν πως η Τυποεκδοτική δεν είναι μια κοινή καπιταλιστική επιχείρηση και δεν έφαγε ο κεφαλαιοκράτης τα κεφάλαια, ούτε τα πήγε έξω, ούτε κάνει καταχρηστικές απολύσεις για να αυξήσει τα κέρδη του. Εγώ το αντιπαρέρχομαι και το μόνο ερώτημα είναι, με τι θα πληρώσει τους πιστωτές και τους εργαζόμενους αφού δεν έχει; Με τι; Όχι μην αρχίζετε τα δεν ξέρω δεν με νοιάζει. Ή απαντάς ή υποκρίνεσαι.

    Το ΠΑΜΕ, για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, κάνει δυναμικές ενέργειες κατά των καταχρηστικών απολύσεων και νομίζω πως όλοι το καταλαβαίνουν αυτό εκτός από τους υποκριτές. Και όλοι ξέρουν τι θα πει καταχρηστικές απολύσεις. Ή μήπως κάποιος δεν ξέρει;

    Η συζήτηση για την Τυποεκδοτικη πήρε το χαρακτήρα της συζήτησης όπως πριν λίγο καιρό για τον 902. Επαναλαμβάνεται και έχει εξαντληθεί ανεξάρτητα αν κάποιος δέχεται ή όχι την κάθε άποψη.
    Παρότι οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ δεν είναι κοινές καπιταλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που είναι προσωπική άποψη και δεν έχουν σχέση με το ΚΚΕ.

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να έχουν μόνο εθελοντές και όχι επαγγελματίες αλλά πρακτικά αυτή η θέση μάλλον είναι αδύνατο να υλοποιηθεί στη σημερινή πολύπλοκη και άκρως εξειδικευμένη εποχή. Κυρίως στις μελέτες, εκτυπώσεις και τη δημοσιογραφία. Δεν γίνεται αυτή η δουλειά με ερασιτέχνες που κάνουν άλλη δουλειά.

    Επί πλέον πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μετατρέψουν κάποιοι ή και το καπιταλιστικό κράτος την μόνιμα εθελοντική προσφορά εργασίας στο κόμμα σε «απλήρωτη εργασία» με όλα όσα συνεπάγεται αυτό από την νομοθεσία. Όποιος έκανε εργοδότης τον πιάνει σύγκρυο η σκέψη να βρουν στην επιχείρηση έναν εργαζόμενο «εθελοντή». Επί πλέον πως θα δουλεύουν, ανασφάλιστοι; Τότε ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η συκοφαντική επίθεση για ένα κόμμα που υποστηρίζει το «κανένας ανασφάλιστος». Αν όμως τους ασφαλίσει πρέπει να τους πληρώνει άρα πάλι στα ίδια ερχόμαστε. Άρα το πρόβλημα δεν λύνεται όταν πρόκειται για κανονική παροχή εργασίας.

    Το ότι έχει επιχειρήσεις για τις ανάγκες του ένα ΚΚ δεν σημαίνει ότι μπορεί να τις λειτουργήσει σαν κολεκτίβα με σοσιαλιστικές σχέσεις. Δεν κάνουμε ουτοπικό σοσιαλισμό. Σε καπιταλισμό ζούμε και μέχρι την ανατροπή του δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν πουθενά σοσιαλιστικές σχέσεις. Αυτό είναι βασική αρχή του μαρξισμού. Το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο αλλά τώρα τι να λέμε. Πάντως αυτές οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε όλους τους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με εγκεφαλικές κατασκευές. Όταν δεν έχεις λεφτά κάνε όσες θεωρίες θέλεις κατά των απολύσεων, αύριο δεν θα έχει μεροκάματο. Τα υπόλοιπα είναι ή για φιλολογία ή για να βαράμε το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τυποεκδοτική και αντιφάσεις (2)

    Ξεκαθάρισμα.

    Το ΚΚΕ δεν μπορεί να ακολουθήσει σοσιαλιστικές σχέσεις στις επιχειρήσεις του και αυτό δεν είναι θέμα επιλογής. Τώρα δεν γίνεται να το αναλύσουμε εδώ αλλά κάτι θεωρίες περί κολεκτίβας κλπ στον καπιταλισμό είναι φαντασίες στην υπηρεσία του πολέμου κατά του ΚΚΕ και τίποτα άλλο. Δεν ξέρω μάλιστα αν υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ πρέπει να δημιουργεί επιχειρήσεις και να τις παραδίδει σε κολεκτίβες και αυτές μετά αν θέλουν θα τυπώνουν τον Ριζοσπάστη αν όμως δεν θέλουν δεν θα τον τυπώνουν! Η γελοιότητα δεν είναι μακριά από τέτοιες υποθέσεις.

    Οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με όλους τους κανόνες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είτε αρέσει αυτό είτε δεν αρέσει σε κάποιους πούρους επαναστάτες έτσι είναι και αν δεν τους αρέσει αυτοί να κάνουν τις επαναστατικές αντικαπιταλιστικές επιχειρήσεις τους για να τυπώνουν τα έντυπά τους και αν θέλουν να εφαρμόσουν το σύστημα αυτό σε όλη τη κοινωνία χωρίς να έχουν κάνει επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού!!!
    Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το τι κόμμα είναι το ΚΚΕ, δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουν κάτι άλλο από την απόλυση αν δεν υπάρχουν δουλειά και λεφτά. Λεφτά με ιδεολογήματα δεν βρίσκονται. Οδυνηρό είναι αλλά δεν υπάρχει λύση αν κλείσουν οι επιχειρήσεις. Αυτοί που τους λυπούνται μπορούν να τους πάρουν στις δουλειές τους ή να τους βρουν δουλειά αλλά το να απαιτούν από το ΚΚΕ στο όνομα της ιδεολογίας να τους πληρώνει χωρίς να έχει λεφτά μάλλον περί ανεγκέφαλης απαίτησης πρόκειται.

    Ποια είναι η διαφορά των επιχειρήσεων του ΚΚΕ; Ότι η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων δεν υπηρετούν το κεφάλαιο αλλά το κόμμα και την εργατική τάξη. Τα όποια κέρδη και ζημιές είναι κέρδη και ζημιές της εργατικής τάξης και του κόμματός της όχι του κεφαλαίου. Αν κάνουμε αφαίρεση αυτής της πραγματικότητας τότε δεν υπάρχει έδαφος διαλόγου.

    Θα παρατηρήσετε κάποιοι ότι εδώ έχουμε πληθώρα αντιφάσεων θερίας και πρακτικής. Αν δεν έχεις διαλεκτική αντίληψη των αντιθέσεων και των αντιφάσεων δεν θα λύσεις ποτέ αυτές τις φαινομενικές αντιφάσεις.

    Αν χρειαστεί θα επανέλθω γιατί τέτοια ζητήματα δεν λύνονται με δύο γραμμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Stergio, se "exwsa":
    Koita k edw:
    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/01/blog-post_7105.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παιδιά το ΚΚΕ δεν μπορεί να στήσει μια σοσιαλιστική επιχείρηση στον καπιταλιστικό κόσμο αλλά (έχοντας υπερφυσικές δυνάμεις) μπορεί να είναι επαναστατικό λειτουργόντας μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής νομιμότητας. Οι απαντήσεις έχουν δωθεί στα κείμενα(του ταλμούδ) εδω και χρόνια για το πως γίνεται.
    Πίσω καθάρματα πράκτορες του ιμπεριαλισμου (ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού) αντικομμουνισταί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. το κκε ειναι κατα του συνταγματος και των νομων ομως το εκμεταλευτηκε για να γλητωση απο τα χρεη ενο για τους εργοδοτες ηταΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ ΑΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΗ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΡΙΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τυπεκδοτική και συκοφάντες

    Η ανακοίνωση της Τυποεκδοτικής για την υπαγωγή στο άρθρο 99 ζόρισε πολλούς συκοφάντες της.

    Κάποιος σχολιάζοντας γράφει:
    «Είναι φανερό ότι με ανακοινώσεις όπως αυτή δεν πρόκειται να πειστεί κανείς παρά μόνον όσοι είναι ήδη πεισμένοι». Πόσο βαμμένος αντικομουνιστής πρέπει να είσαι για να το γράφεις αυτό εκ προοιμίου κάνοντας γαργάρα αυτά που γράφει η ανακοίνωση;

    Και γιατί η ανακοίνωση αυτή δεν πρόκειται να τους πείσει; Μήπως αυτοί δεν έριχναν δάκρυα για τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν θα πληρωθούν αφού υπήχθησαν στον πανεργατικό νόμο κλπ, κλπ; Τους ζορίζει πολύ που τώρα παίρνουν μια σταράτη απάντηση η οποία τους διαψεύδει;

    Μήπως διαφωνούν με τα παρακάτω της ανακοίνωσης; Όχι για να ξέρουμε με ποιόν είναι…

    «Ενημερώνουμε ότι, στην αίτηση που έχουμε υποβάλει για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99, δε συγκαταλέγονται στους Πιστωτές εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία». Θα ήθελαν πολύ να υπαχθούν εργαζόμενοι και ταμεία;
    «Η Τυποεκδοτική θα φροντίσει, όπως ήδη έχει δεσμευτεί με ανακοίνωσή της, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξοφλήσει πλήρως τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και τις υποχρεώσεις της στα ασφαλιστικά ταμεία». Συμβαίνει πολλές φορές να αναιρεί το λόγο του το ΚΚΕ;

    «Η Τυποεκδοτική, όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισε να διαφυλάσσονται τα εργασιακά δικαιώματα, να τηρούνται οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις». Μήπως μπορούν να μας πουν σε ποια εκδοτικά συγκροτήματα δεν υπάρχει μαύρη και υποτιμημένη εργασία με μπλοκάκια και μισθούς πείνας πέρα από μερικά στελέχη που τα παίρνουν χοντρά; Μήπως διαφωνούν με την τυποεκδοτική στην τήρηση των κλαδικών συμβάσεων;

    «Σήμερα, παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, παρά την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των Λιθογράφων». Γιατί το κάνουν γαργάρα; Μήπως και σε αυτό διαφωνούν; Θέλουν ατομικές συμβάσεις όπως οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και η τρόικα;

    Δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κανείς σε όλα με το ΚΚΕ ή με το εγχείρημα της Τυποεκδοτικής. Από αυτό όμως μέχρι να αποτελεί ευκαιρία συκοφαντιών και ψευδολογιών, όπως αυτών του γνωστού μαύρου συγκροτήματος υπάρχει μεγάλη απόσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ καλό το κείμενό σου.

    Να βάλω όμως μια ακόμη παράμετρο. Αν όντως και πέραν πάσης αμφιβολίας, η δομή της Τυποεκδοτικής είναι καπιταλιστική, ενώ το ΚΚΕ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, το πρώτο έχει κάποιες επιπτώσεις στο δεύτερο? Με άλλα λόγια, αν το ''υλικό Είναι'', στην συγκεκριμένη πάντα περίπτωση, είναι καπιταλιστικό, έχει αυτό επίπτώσεις-μπορεί να δημιουργεί ρωγμές, στην επαναστατική συνείδηση του ΚΚΕ? Το αυτό θα μπορούσε να το προεκτείνει κανείς και στην σχέση με την κοινοβουλευτική-συνταγματική νομιμότητα, πτύχη την οποία θίγεις και η οποία,παρεμπιπτόντως, αφορά το ''υλικό είναι'' πρωτίστως και όχι τη συνείδηση (αυτό σε σχέση με σχόλιο που έκανα στο leninreloaded για την νομική μορφή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ονειρμός,

    Θα μπορούσα να συμφωνήσω για τις συνέπειες στη συνείδηση αλλά η ζωή πολλές φορές μας έχει διαψεύσει με τη συνείδηση. Μάλλον θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη. Αν δούμε και τη σημερινή πορεία του ΚΚΕ μάλλον θα βγάλουμε τα αντίθετα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πολιτικής του στη συνείδηση των κομμουνιστών από τις πολιτικές της δεκαετίας του ’80 απότοκος των οποίων είναι η τυποεκδοτικη.

    Το είδα και κατά τη διάσπαση της 12ης Ολομέλειας του ’68. Η συνείδηση των κομμουνιστών έδρασε σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα περίμενε κανείς μετά από 12 χρόνια αναθεωρητισμού στη πράξη και παραβίασης βασικών αρχών λειτουργίας το ΚΚ.

    Άλλωστε είναι γνωστά τα «κόλπα» της συνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @symastev είπες
    Το ΚΚΕ δεν μπορεί να ακολουθήσει σοσιαλιστικές σχέσεις στις επιχειρήσεις του και αυτό δεν είναι θέμα επιλογής. Τώρα δεν γίνεται να το αναλύσουμε εδώ αλλά κάτι θεωρίες περί κολεκτίβας κλπ στον καπιταλισμό είναι φαντασίες στην υπηρεσία του πολέμου κατά του ΚΚΕ και τίποτα άλλο.

    Δεν ευσταθεί καθόλου αυτό το επιχείρημα. Θα μπορούσες να πεις, βέβαια, ότι το ΚΚΕ επέλεξε τον "κλασσικό τρόπο παραγωγής" προκειμένου να καρπώνεται υπεραξία την οποία να διοχετεύει στους αγώνες του, κι αυτό είναι ως ένα βαθμό θεμιτό (εξαρτάται ΠΩΣ διαχειρίζεται τους πόρους βέβαια).

    Οi λόγοι που δεν ευσταθεί είναι ότι

    1) από πρακτική οικονομική άποψη, οι συναιτερισμοί είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις από όσο οι μικρές επιχειρήσεις ΚΑΙ δικαιότεροι σε εργαζόμενους. Μπορεί να μην σας αρέσει αυτό, αλλά... οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις της Αργεντινής (και σε άλλα μέρη) πάνε μια χαρά, και επιβιώνουν σε συνθήκες καπιταλισμού συνήθως με επιτυχία. Δες π.χ. Mondragon, Marinaleda, (googable, έχω γράψει κι εγώ πολλά γι' αυτές).
    Δες π.χ.
    http://delicious.com/omadeon/mondragon

    2) Το "επιχείρημα" ότι ένας τυχόν συναιτερισμός, ιδρυμένος από το ΚΚΕ μπορεί να... αρνηθει να ενισχύσει (ή να υπακούσει) το κόμμα, κι αυτό είναι σαθρό. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα, αν μελετήσεις την περίπτωση Ricardo Semler
    http://delicious.com/omadeon/semler
    ...ενός καπιταλιστή που άλλαξε μυαλά και δώρησε 40% της επιχείρησής του στους εργαζόμενους. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε μια μέρα να κάνει και το ΚΚΕ, οπότε... ΚΑΙ θα είχε οικονομική επιτυχία (καλύτερη από σήμερα) ΚΑΙ καλύτερες συνθήκες και αμοιβές για τους εργαζόμενούς του. Η δέσμευση των εργαζόμενων να παραδίδουν ένα ποσοστό υπεραξίας στο κόμμα δεν διαφέρει καθόλου από τη δέσμευση των εργατών του Semler να παράγουν υπεραξία για τον ίδιο κατά το 60% περίπου (μιλάμε ΠΡΑΚΤΙΚΑ και ρεαλιστικά, δεν έπεται ότι ο Σέμλερ είναι και... κομμουνιστής)

    Ε, ίσως σε 20-25 χρόνια περίπου, όταν οι σημερινοί νέοι θα είναι κυριαρχούσα πλειοψηφία, ίσως παρακινηθεί το ΚΚΕ να αλλάξει στάση. Αλλά... είναι αμφίβολο αν ο κόσμος θα είναι πια ο ίδιος (εύχομαι όχι χειρότερος, αλλά ΗΔΗ αλλαγμένος σοσιαλιστικότερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @OMADEON:
    Δουλεύοντας χωρίς αφεντικά: Πόσο εφικτό στον καπιταλισμό;
    ( http://fadomduck2.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html )

    -Αυτοδιαχείρηση στον καπιταλισμό (όταν ο Προυντόν συνάντησε τον ...Κύρκο)
    ( http://fadomduck2.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΟΜΑΝΤΕΟΝ,

    Φτηνές προπαγάνδες ή σοβαρές κουβέντες λες; Εγώ πιάνω το δεύτερο.


    Δεν έχεις καταλάβει καθόλου ότι όλες οι επιχειρήσεις στον καπιταλισμό δουλεύουν σε καπιταλιστικό πλαίσιο παραγωγικών σχέσεων και η ύπαρξή τους εξαρτάται από την τήρηση αυτών των σχέσεων. Και φυσικά το ίδιο οι συνεταιρισμοί και οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις.

    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει καλά τι είναι οι παραγωγικές σχέσεις. Ούτε να αγοράσεις ούτε να πουλήσεις, ούτε να πληρώσεις και να ζήσεις μπορείς στον καπιταλισμό χωρίς αυτές τις σχέσεις που νομίζεις ότι σε μερικά τετραγωνικά θα τις καταργήσεις γιατί έτσι γουστάρεις!!! Ούτε αντιλαμβάνεσαι τον νόμο της αξίας που μεταφέρει υπεραξία στα μονοπώλια ενώ εσύ νομίζεις ότι κάνεις σοσιαλιστική παραγωγή και αυτοδιαχείριση.

    Το ίδιο γίνεται σε κάθε αυτοδιαχειριστικό πείραμα, στο τέλος καταλήγει ή σε καπιταλιστική επιχείρηση ή νεκρό. Μη σε γελάει η
    Αργεντινή. Έχουν προηγηθεί χιλιάδες άλλα πειράματα. Όλα απέτυχαν. Ουτοπικός σοσιαλισμός λέγεται. Και στην Αργεντινή δεν άλλαξε το σύστημα καραμπινάτο καπιταλισμό έχουμε και σταδιακά όλα τα πειράματα ή θα γίνουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις ή θα χαθούν. Αν δεν ανατραπεί το σύστημα και δεν τεθούν άλλες παραγωγικές σχέσεις οι «νησίδες» δεν έχουν καμία τύχη. Κάνε και εδώ όσους συνεταιρισμούς θέλεις, ονόμασέ τους όπως θέλεις, στο τέλος δεν θα ξεφύγεις. Στο ΚΚΕ κόλλησες τώρα;

    Ωστόσο εμμέσως υμνείς τις σχέσεις του καπιταλισμού όταν προτείνεις αλλαγές στο εσωτερικό της επιχείρησης για να βγει περισσότερη παραγωγή, κέρδη δηλαδή… μα δεν είναι αυτός ο σκοπός μιας κομματικής επιχείρησης που για την ύπαρξή της αναγκάζεται να τηρεί τις καπιταλιστικές σχέσεις. Και όπου το ΚΚΕ τις χρησιμοποίησε έτσι μέγα λάθος, εμμέσως το λέω και στην ανάρτηση.

    Γιατί νομίζεις ότι επαναφέροντας στο προσκήνιο τον ουτοπικό σοσιαλισμό που ο Μαρξ έκανε φύλλο και φτερό, αυτός τώρα θα νικήσει τώρα τον Μαρξ και φυσικά το ΚΚΕ; Παρεμπιπτόντως επειδή έχω 48 χρόνια στο κίνημα αυτές τις αρλούμπες τις άκουγα από τότε που μπήκα το 1964! Τότε οι κομμουνιστές απαντούσαν ότι «εμείς δεν είμαστε χριστιανοί να πιστεύουμε ότι χωρίς γενική ανατροπή των σχέσεων, αν ο καθένας εργοδότης γίνει καλός και μοιράσει την επιχείρηση του θα έχουμε μια χριστιανική και σοσιαλιστική κοινωνία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και τώρα και ισχύει και για το ΚΚΕ. Αν δεν αλλάξουν γενικά οι σχέσεις δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν ειδικά.

    Τέρμα αυτές οι αυταπάτες, δεν αντέχω τόσα χρόνια πια κάθε νέος αριστερός να τις ανακαλύπτει και να μου τις πετάει στα μούτρα κάνοντας και τον πολύξερο περί σοσιαλισμού και άλλα τινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή