Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ


Από πάντα υπάρχει μια αφελής αντίληψη για τις νέες τεχνολογίες. Ότι αυτές δήθεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν όπλο κατά της ταξικής εξουσίας και εκμετάλλευσης. Ότι η άρχουσα τάξη δήθεν αδυνατεί να ελέγξει τις νέες τεχνολογίες και έτσι χάνει εξουσία. Ότι η εργατική τάξη μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία για να υπερισχύσει της αστικής και να την… ανατρέψει.



Έτσι με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, που ελέγχει η άρχουσα τάξη βέβαια, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το ιντερνέτ και το F/B είναι ένα από τα μη ελεγχόμενα μέσα τα οποία μπορούν να γίνουν τα νέα όπλα του λαού για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου!


Ωσαν οι νέες τεχνολογίες να δημιουργούνται στις εργατουπόλεις και στις παράγκες των φτωχών και όχι στα κέντρα ερευνών του κεφαλαίου και των πολυεθνικών από τα μέσα επικοινωνίας μέχρι τα φάρμακα και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι και την αγροτική παραγωγή. Ωσάν το κεφάλαιο να ξοδεύει λεφτά για να παραδώσει όπλα στο λαό και όχι για να τον υποδουλώσει περισσότερο.

Κούνια που μας κούναγε!
Μπορεί στους λαούς να υπάρχουν εκατομμύρια αφελείς αλλά στο κεφάλαιο δεν υπάρχει ούτε ένας.


Είχα κάνει μια σχετική ανάρτηση πρόσφατα: «Ποια τάξη ελέγχει τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας;»
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/12/blog-post_02.html


ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ένα άρθρο του Γιώργου Κάργα στο aristeroblog με τίτλο "Η αρπαγή και "κατοχή" των σπόρων από τις πολυεθνικές" μας φωτίζει αρκούντως για τη κυριαρχία των πολυεθνικών πάνω στην αγροτική παραγωγή του κόσμου δια μέσου των νέων τεχνολογικών. Συνοπτικά λέει: "Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην βιοτεχνολογία υπό την κυριαρχία των πολυεθνικών, οδηγούν στη μετατροπή του σπόρου από κοινό πλουτοπαραγωγικό πόρο ελεγχόμενο και παραγόμενο από τον αγρότη σε άμεσα ελεγχόμενο από το κεφάλαιο"

Όσοι έχουν αυταπάτες για το πώς χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες ας το διαβάσουν. http://aristeroblog.gr/node/354
***
Να θυμίσω επί πλέον την κυοφορούμενη νομοθεσία απαγόρευσης ιδιωτικής καλλιέργειας προϊόντων στον κήπο του σπιτιού και διανομής ή αυτοκατανάλωσής τους στις ΗΠΑ με το επιχείρημα της "προστασίας της υγείας των καλλιεργητών"  και τα συνακόλουθα κόστη της κοινωνίας για περίθαλψη (!!!), την επιβολή προστίμων  υπερ των πολυεθνικών σε κοινές αγροτικές καλλιέργειες όταν αυτές από τον αέρα επηρεάζονται από διπλανές μεταλλαγμένες με το επιχείρημα της αδάπανης ωφέλειας(!!!) ενώ στη πραγματικότητα καταστρέφονται και την σταδιακή επιβολή πνευματικών δικαιωμάτων επί όλων των φυτών!

3 σχόλια:

  1. Στο πρώτο μέρος απλά θέλω να συμπληρώσω ότι οι νέες τεχνολογίες δεν οδηγούν σε επαναστάσεις, αλλά μπορούν υπό προϋποθέσεις να κάνουν κοινωνούς ιδεών ανθρώπους σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Παλαιότερα απαιτούνταν ένας κορμός, ένα συνδικάτο. Σήμερα, ομοϊδεάτες μπορούν εύκολα να βρεθούν σε κοινό δρόμο, χωρίς να καθιστά το διαδίκτυο τούτο αναγκαία προϋπόθεση ούτε καν προϋπόθεση.

    Από την άλλη, η νομοθεσία στις ΗΠΑ έχει βασικό στόχο όχι την απαγόρευση ιδιωτικών ερασιτεχνικών καλλιεργειών, αλλά την απαγόρευση καλλιέργειας συγκεκριμένων ποικιλιών που είναι αποτέλεσμα βιοτεχνολογικής έρευνας. Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ, αλλά έχει λάθος η σχετική είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον νόμο των ΗΠΑ.
    Δείμο, εγώ δεν είμαι ειδικός στις καλλιέργειες. Το έχω όμως συζητήσει όταν ετοιμάζονταν και προκαλούσε ανατριχίλα. Λέγεται Νόμος της Συγκλήτου «510» για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας τροφίμων. Ο πλήρης τίτλος είναι: "S.510 - FDA Food Safety Modernization Act To amend the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act to improve the safety of food in the global market, and for other purposes."

    Στο blog: http://www.inews.gr/116/telika-perase-o-nomos-stis-ipa-pou-apagorevei-tous-mikrous-idiotikous-kipous-kai-kalliergeies.htm διαβάζω ότι ο νόμος ψηφίστηκε.

    Δεν ξέρω αν τα παρακάτω είναι ως προς την ουσία θεωρίες συνομωσίας. Δεν το πιστεύω γιατί ένας φίλος που δούλευε στο παροδικό βιολογικών καλλιεργειών της «Καθημερινής» μου το επιβεβαίωσε. Ο ίδιος μου επιβεβαίωσε την ταυτοποίηση και πιστοποίηση των φυτών και βοτάνων της φύσης και μετά την ημερομηνία λήξης της πιστοποίησης μόνο φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν δικαίωμα επεξεργασίας και εμπορίας!!! Απίστευτα πράγματα!

    Σύμφωνα με το http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2010/11/blog-post.html
    «Στην Αμερική έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου που έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο και αφορά την απαγόρευση καλλιέργειας οργανικών τροφών.

    Με λίγα λόγια την απαγόρευση του σπιτικού κήπου για την επιβίωση της οικογένειας.

    Όποιος λοιπόν δεν θέλει να ενταχθεί στους κανόνες της Παγκοσμιοποίησης και θα θελήσει να κάνει ένα μικρό κήπο για να ζεί αυτός και η οικογένειά του, θα χαρακτηρίζεται επικίνδυνος και θα δέχεται πρόστιμα και κατασχέσεις προϊόντων καθώς αυτά θα αποτελούν «κίνδυνο για την δημόσια υγεία».

    Το όνομα του νόμου αυτού είναι «Νόμος Συγκλήτου S 510 Εκσυγχρονισμός Ασφάλειας Τροφίμων», σύμφωνα με τον οποίο χαρακτηρίζεται παράνομη η καλλιέργεια και αποθήκευση σπόρων.

    Ο νόμος θα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαγορεύει ή να νομιμοποιεί το μέχρι τώρα δικαίωμα όλων για την καλλιέργεια, το εμπόριο και την μεταφορά όλων των τροφίμων.»


    Βότανα

    Στο blog http://www.imdleo.gr/diaf/files/health/06/no_gardens-votana.pdf διαβάζω:

    «Απαγόρευση της πώλησης φαρμακευτικών βοτάνων στην ΕΕ!!!

    Μετά από οδηγία της Ε.Ε. το Γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να εισάγει στο νομικό καθεστώς της χώρας την απαγόρευση της απλής πώλησης των βοτάνων μετά την 1η Απριλίου 2011. Η οδηγία, που είναι προς όλες τις χώρες από 20.09.2010, απαιτεί τα φυσικά αυτά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια…».

    Εννοείται ότι άδεια για φαρμακευτικά προϊόντα παίρνουν μόνο φαρμακευτικές εταιρείες….

    Για τις νέες τεχνολογίες.

    Πάντα υπήρχαν νέες τεχνολογίες εποχής. Στη δικτατορία είχαμε τα τηλ. ωστόσο για να γίνει η εξέγερση χρειάστηκε το ίδιο που χρειάζεται σε κάθε εξέγερση: ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Οργάνωση ζώσα, με δεσμούς αίματος και θυσίας, με παρελθόν και μέλλον, με ζωντανή ελπίδα με ανθρώπους που βλέπονται. Εξέγερση με τηλεφωνήματα, τέλεξ σήματα μορς ραδιόφωνα κινητά ή Φ/Β δεν γίνεται. Μπορεί να διευκολυνθεί όμως τα μέσα δεν κάνουν επανάσταση αλλά οι άνθρωποι. Τηρουμένων των αναλογιών αν τα σημερινά μέσα ήταν πιο αξιοποιήσιμα από τους καταπιεζόμενος και όχι από τους καταπιεστές δεν θα ήταν ακόμη η πλειοψηφία παθητική στους καναπέδες όπως στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας. Θα είχε γίνει ξεσηκωμός. Ο ξεσηκωμός όμως δεν ξεπερνά τα γνωστά όρια των πρωτοποριών. Όταν γίνει μαζικός δεν θα είναι αιτία τα μέσα επικοινωνίας αλλά οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρξιστική Σκέψη τόμος 4
    Ιανουάριος-Μάρτιος 2012, σελ. 416, 13€
    Δελτίο Τύπου

    Κυκλοφόρησε ο τόμος 4 της Μαρξιστικής Σκέψης. Ο τόμος περιλαμβάνει δυο σημαντικά αφιερώματα, στην περιβαλλοντική κρίση και το γερμανό φιλόσοφο Χέγκελ.
    Με αφορμή τη διεξαγόμενη αρχές Δεκέμβρη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντάρμπαν, δίνεται μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης, των επιπτώσεων και των προοπτικών σχετικά με το κλίμα. Περιλαμβάνονται κείμενα των Ου. Τσάβες (ομιλία στην Κοπεγχάγη 2009), Ν. Μπάσεϊ (Ντάρμπαν), Λ. Φλέναντι (καπιταλισμός και περιβαλλοντική κρίση), Μ. Ζέρβα (Φουκουσίμα), Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία (πυρηνική ενέργεια), Γ. Τόλιου (διατροφική κρίση), Δ. Αναστασιάδη (βιοποικιλότητα), Ι. Άνγκους & Σ. Μπάτλερ (υπερπληθυσμός), Κ. Σκορδούλη και Τζ. Μπ. Φόστερ (μαρξισμός και οικολογία), καθώς και μια σύνοψη των πορισμάτων της Αναφοράς της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του 2007.
    Η συμπλήρωση το Νοέμβριο 180 χρόνων από το θάνατο του Χέγκελ δίνει την αφορμή για μια αναφορά στη σκέψη του μεγάλου στοχαστή και την επίδρασή του στη γένεση του μαρξισμού. Ο αναγνώστης θα βρει δυο κλασικές μελέτες των Πλεχάνοφ και Λούκατς και κείμενα των Σ. Σέγιερς, Α. Μπλούντεν, Α. Φάνγκμαν και Χ. Κεφαλή.
    Ξεχωριστή θέση στον τόμο κατέχει η συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα για την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές της Αριστεράς. Ακόμη, περιέχονται αναλύσεις για τα κινήματα, τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, κ.ά., ενώ από αυτό το τεύχος καθιερώνεται ένα αναλυτικό Δελτίο Κοινωνικών Εξελίξεων με τη συνεργασία της «Επιτροπής Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ».
    Τα περιεχόμενα του τόμου συμπληρώνουν μια ιστορική μελέτη του Τζ. Ρίντελ για την Κλάρα Τσέτκιν, δυο αναφορές στην τέχνη (Μάικλ Τζάκσον και Χαριτίνη Ξύδη) και βιβλιοκριτικές.
    Σημειώνουμε τέλος ότι από τη νέα χρονιά η Μαρξιστική Σκέψη γίνεται 3μηνιαία, σε μια προσπάθεια καλύτερης και εγγύτερης επαφής με τις εξελίξεις και την επικαιρότητα.

    http://www.marxistikiskepsi.gr/index.php/el/4ostomos/110-marxistikiskepsi4ostomos

    ΑπάντησηΔιαγραφή