Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Ο πλανήτης μπροστά σε γιγάντιες ανατροπές. Στο βάθος πόλεμος;

Ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες ανατροπές συσχετισμών δυνάμεων κρατών και ιμπεριαλιστικών μπλοκ στο οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο. Η «Παγκόσμια Δύση» χάνει συνεχώς δυνάμεις έναντι της «Παγκόσμιας Ανατολής» και πλαγίως έναντι του «Παγκοσμίου Νότου» ο οποίος ροκανίζει τα πλευρά του δυτικού ιμπεριαλισμού.

 Η κατάσταση ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων επιδεινώνεται συνεχώς. Αν οι λαοί δεν καταφέρουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις ο μεγάλος πόλεμος είναι προ των πυλών, αν ήδη δεν έχει κάνει την αρχή.

 Στις αρχές του 2000 οι υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολόγιζαν ότι η Κίνα θα αποτελέσει απειλή για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα μετά το 2050 και τεχνολογικά – στρατιωτικά πολύ αργότερα!

Προ της κρίσης του 2008 κατέβασαν το όριο στη μέση της δεκαετίας του 2040.

«Ξαφνικά», στο τέλος της οικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ «ενημέρωσε» ότι ήδη η Κίνα, στο πλέον κρίσιμο στοιχείο οικονομίας, σε μονάδες Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης του ΑΕΠ, ξεπέρασαν τις ΗΠΑ!

Με τη λήξη της πανδημίας, τότε που στην Κίνα εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα μέχρι που έπαψαν χιλιάδες επιχειρήσεις, το χάσμα, σε σταθερές τιμές, και πάλι μεγάλωσε σε βάρος των «δυτικών» κρατών και φυσικά των  ΗΠΑ. Μέσα στην πανδημία αντίθετες πορείες του ΑΕΠ!

Σε άλλα στοιχεία όπως ονομαστικό ΑΕΠ, ισοτιμία νομισμάτων, κατά κεφαλή εισόδημα κ.α. η Κίνα υστερεί αλλά η δυναμική της κάνει διάφορους οργανισμούς να υποθέτουν ότι μελλοντικά θα υπάρξουν ανατροπές αλλά αδυνατούν να προβλέψουν τον χρόνο, δεδομένου ότι πολλές προβλέψεις τους για την Κίνα διαψεύστηκαν.

Σημαντικές ομοιότητες με την Κίνα παρουσιάζει και η ανάπτυξη της Ινδίας με διαφορά τον αδύναμο κεντρικό σχεδιασμό.

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας με θύμα τον λαό της Ουκρανίας, που είναι ένας λαός με τον λαό της Ρωσίας, και αφού η Δύση επέβαλε περί τις 20.000 κυρώσεις στη Ρωσία για να τη γονατίσει, τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα για τη Δύση! Στην πράξη έγινε το αντίθετο και γονάτισε κυριολεκτικά την ΕΕ και τις οικονομίες που τήρησαν τις κυρώσεις ευνοώντας όμως τις ΗΠΑ που τις έστιψε, ενώ η Ρωσία σημείωσε ανάπτυξη μέσα σε πολεμική κινητοποίηση!

Αυτό που κάποτε αυτό που κάποτε π δυτικός νεοφιλελευθερισμός χλεύαζε και απαιτούσε και επέβαλε, παγκοσμιοποίηση με ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και κεφαλαίων, κατάργηση δασμών και αφανισμό των αδύνατων μέσω του ανταγωνισμού για να τα σαρώσει όλα, σταδιακά της βγήκε μπούμερανγκ! Τούμπαραν τα πράγματα και η «ελευθερία» έγινε τώρα ελευθερία για άλλους και κυρίως για χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία… Αυτό έκανε τη Δύση να «γλύφει εκεί που έφτυνε» και να αρχίσει τις απαγορεύσεις κίνησης κεφαλαίων, τεχνολογίας και εμπορευμάτων, την επιβολή υπέρογκων δασμών, την εσωτερική επιδότηση επιχειρήσεων κλπ για να επιβιώσει έναντι των ανερχόμενων και ανταγωνιστικότερων οικονομιών.

Βλέπουμε απίστευτους δασμούς και απαγορεύσεις όπως για μέταλλα, αυτοκίνητα, πχ τα ηλεκτρικά της Κίνας στην ΕΕ, καυσίμων κλπ.

Κι όμως όλα τα μέτρα γυρίζουν ανάποδα και οι επιπτώσεις δεν είναι στους αντιπάλους της Δύσης αλλά στα ίδια τα μέλη τους που δεν κατανόησαν ότι δεν έχουν τη δύναμη να επιβληθούν οικονομικά.

 

Οι κρίσιμες μεταβολές

 

Λάθος! Από το 2000 κατανόησαν απόλυτα ότι δεν θα μπορούν να επιβληθούν οικονομικά και άρχισαν να αναπτύσσουν το δόγμα του κύριου αντιπάλου της Δύσης, την Κίνα.

Έπρεπε όμως να επιλέξουν τρόπο αντίδρασης με χρήση του πεδίου που υπερτερούν συντριπτικά. Επέλεξαν τον στρατιωτικό όπου υπολόγισαν ότι υπερτερούν συντριπτικά. Μετέτρεψαν την οικονομική αντίθεση σε στρατιωτική! Αν δεν μπορούν οικονομικά μα υπερισχύσουν θα τολμήσουν στρατιωτικά!  Διαφορετικά χάνουν την παγκόσμια κυριαρχία!

Αυτό είναι απολύτως συμβατό συμπέρασμα κάθε κυρίαρχου ιμπεριαλιστή που χάνει. Το θέμα είναι αν θα μπορούσαν και πολεμικά να υπερισχύσουν δεδομένου ότι οι ανερχόμενες οικονομίες έχουν το πλεονέκτημα να αποκτούν ταχύτερα ισχυρή αμυντική δύναμη, υποστηριζόμενη από τις νέες τεχνολογίες που στο μεταξύ αναπτύσσονται ραγδαία σπάζοντας το μονοπώλιο.

 Αφού ξέφυγαν τα πράγματα από τη Δύση εμφανίστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα: Για να εξουδετερωθεί η Κίνα στρατιωτικά έπρεπε πρώτα να γονατίσει, να πνιγεί οικονομικά. Και θεώρησαν ότι επειδή η Ρωσία ήταν η πίσω αυλή της Κίνας με απεριόριστες πηγές οικονομικής ανάπτυξης όπως ενέργεια, μέταλλά, ορυκτά, σπάνιες γαίες, αμυντική τεχνολογία κλπ, έπρεπε πρώτα να εξουδετερωθεί ο «αδύναμος κρίκος» της εποχής, η Ρωσία. Ταυτόχρονα όμως έπρεπε να ελεγχθεί η τεράστια πηγή ενέργειας και πόρων της Μέσης Ανατολής για να στερηθεί η Κίνα κάθε προμήθεια.

Άρχισαν το «έργο» και στις δύο περιοχές. Επιθετικοί πόλεμοι στη Μ. Ανατολή πίεση στο Ιράν και στην κεντρική Ασία, νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας, νέες βάσεις στα πέριξ της, πίεση πολιτική, χρωματιστές επαναστάσεις υπέρ της… «ελευθερίας και δημοκρατίας» όπως αυτή των Ναζί στην Ουκρανία και τελικά πρόκληση σε πόλεμο φθοράς και ήττας της Ρωσίας με άμεσο τροφοδότη το ΝΑΤΟ. Κεντρικος στόχος ο έλεγσος του ανισοσκελούς τριγώνου Μ. Ανατολή, Ουράλια, Σιβηρία που στερεί την Κίνα ζωτικούς πόρους ανάπτυξης!

Κατά καιρούς βλέπουμε δημοσιεύματα ότι η Δύση ενδιαφέρεται για μια Ρωσία δημοκρατική, ελεύθερη με τις αξίες της Δύσης για να είναι ένας ισότιμος οικονομικός εταίρος κλπ, κλπ!

Αυτό που σταδιακά αποκαλύπτεται είναι ότι η Δύση δεν θέλει καμία δημοκρατική κλπ Ρωσία. Αυτό που θέλει είναι να τη διαλύσει σε 100, 200 ή και… 1570 «κράτη» προτεκτοράτα, όπως το Κόσοβο το οποίο χωράει 1570 φορές στην έκταση της Ρωσίας!

Αυτή η υφέρπουσα φιλοσοφία επιθυμία κατακομματιάσματος της Ρωσίας υπήρχε στη Δύση από πάντα, αλλά άρχισε να επανεμφανίζεται ως «μελέτες» κέντρων και ως όραμα πολιτικών ηγετών όπως του Προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα που ζήτησε πρόσφατα, το 2004, η Ρωσία να διαιρεθεί σε 200 κρατίδια!

 Πηγή: Οι αναλυτές της συμφοράς και ο τεμαχισμός της Ρωσίας σε 1.570 «Κόσσοβα»-2!

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2023/07/1570.html

 Με την προβολή αυτού του στόχου πρώτα φανέρωσαν τον φόβο ότι η Ρωσία με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα είναι αντίπαλος της Δύσης γιατί ο καπιταλισμός της αναδιοργανώθηκε και δεν θα παραδώσει τίποτα δωρεάν, όπως επί Γέλτσιν, δεύτερο γιατί θεώρησαν τον στόχο εφικτό λόγω περικύκλωσης και τρίτο γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να περιέλθει στην άμεση κυριότητα και ιδιοκτησία της Δύσης το σύνολο του πλούτου της Ρωσίας για να πνίξουν μαζί με τον έλεγχο της ενέργειας της Μ. Ανατολής, την Κίνα που είναι ο κύριος στόχος τους!

Στη Δύση εκτίμησαν ότι η Ρωσία έχει «πήλινα πόδια» σε όλους τους τομείς και θα κατανικηθεί εύκολα με άρμα τη νατοϊκά καθοδηγούμενη ουκρανική κυβέρνηση και την πλήρως εξοπλισμένη Ουκρανία, ενώ θα διαλυθεί εσωτερικά από τις κυρώσεις!

Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή και οι εκτός κάθε λογικής προκλήσεις του Ισραήλ να προκαλέσει, με αρχική αφορμή τη Χαμάς, γενικευμένο πόλεμο, είναι το άλλο κομμάτι που προωθήσαν οι δυτικοί για να σαρώσουν τα εκεί κράτη, ως μέρος της περικύκλωσης Ρωσίας και κατόπιν της Κίνας! Το ότι δεν γενικεύτηκε ακόμη -μέσα Οκτωβρίου 2024- ο πόλεμος εκεί είναι τεράστιο πρόβλημα για τη Δύση που στο μεταξύ έχει κατεβάσει τεράστιες ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή εν όψη υλοποίησης των μεγάλων γεωστατικών σχεδίων της.

Τελικά συμβαίνουν τα αντίθετα από τις επιθυμίες της Δύσης σε όλα τα μέτωπα. Αυτό συνάδει με τη μείωση της παγκόσμιας οικονομικής της δύναμης και της κρίσης της, όπως αποτυπώνεται στις στατιστικές του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά της Δύσης δεν της βγαίνει τίποτα και με τις ενέργειές της πυροβολεί τα πόδια της.

Ας μη την υποτιμήσουμε όμως. Οι τεράστια καταστροφική πολεμική της δύναμη μπορεί να βυθίσει τον πλανήτη σε αιώνιο σκότος αν επιλέξει τον θάνατο μετά των αλλοφύλων! Γι’ αυτό ο πόλεμος δεν είναι καμία λύση.

 

Μερικά στοιχεία

 Πίνακας ΑΕΠ κρατών σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης

  Πηγή: Κατάλογος χωρών ανά ΑΕΠ (Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης)

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%99%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%91%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%94%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CF%82)

 

 Πρόσφατα στοιχεία μιλάνε για ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ονομαστικές τιμές στα 28,7 τρισεκ. με χρέος 35 τρισεκ. ή 122% του ΑΕΠ.

Πηγή: Αυτό συμβαίνει τώρα – Ο πλανήτης σε οικονομικό αδιέξοδο… καιρός για ριζική λύση – Πόλεμος παντού για επανεκκίνηση

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/765161/afto-symvainei-tora-o-planitis-se-oikonomiko-adieksodo-kairos-gia-riziki-lysi-polemos-pantoy-gia-epanekkinisi

 

Στοιχεία αποσταθεροποίησης των οικονομιών του κόσμου

 

Παγκόσμιο χρέος 315 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 που κατανέμεται:

 91,4 τρισ. δολάρια αφορούν το δημόσιο χρέος.

  • 59,1 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν στο χρέος των νοικοκυριών, ήτοι στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, φοιτητικά δάνεια κ.λπ.
  • 164,5 τρισ. δολάρια αφορούν σε χρέος επιχειρήσεων, καθώς οι εταιρείες αναζήτησαν χρηματοδότηση σε επενδύσεις και δραστηριότητες. Από αυτά τα χρήματα τα 70,4 τρισ. δολάρια κατευθύνθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

 Πηγή: Παγκόσμιο χρέος: Πού οφείλεται το νέο άλμα στα 315 τρισ. δολάρια

https://www.powergame.gr/agores/663816/pagkosmio-chreos-pou-ofeiletai-to-neo-alma-sta-315-tris/

 Το παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε στα 109,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (2024)

 

Ο ρόλος του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού

 «... στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρχει ισόμετρη ανάπτυξη των χωριστών επιχειρήσεων, τραστ, κλάδων της βιομηχανίας και χωρών».(Λένιν Άπαντα, τ. 27, σελ.424)

 Ο νόμος της «ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού» είναι απόλυτος νόμος του καπιταλισμού που διατυπώθηκε από τον Λένιν και δρα σ' όλη την ιστορία του.

Κινητήρια δύναμη είναι ο χωρίς όρια καπιταλιστικός ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα από απλή επιχείρηση μέχρι κρατών και ιμπεριαλιστικών μπλοκ.

Πυρήνας του είναι ένας συγκυριακός συνδυασμός σημαντικών στοιχείων ανάπτυξης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς που όταν αρχίσει να λειτουργεί συνεχίζει μέχρι να εξαντληθεί η δυναμικότητα των στοιχείων που τη συγκροτούν ή να εμφανιστεί άλλη δύναμη με πιο ανταγωνιστικούς συνδυασμούς.

 Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε, για τη σημερινή εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, σε επίπεδο χώρας, ο νόμος αυτός ενεργοποιείται όταν:

 ·         Υπάρχει μεγάλο διαθέσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής αμοιβής και υψηλής εξειδίκευσης που μπορεί να λειτουργήσει τις νέες τεχνολογίες αποτελεσματικότερα σε σχέση με άλλες χώρες.

·         Περιθώρια αύξησης της εντατικοποίησης και εκμετάλλευσης της εργασίας,

·         Συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας,

·         Κεφάλαια κάθε τύπου διαθέσιμα και φθηνά για επενδύσεις, ιδίως για παραγωγή μέσων παραγωγής και νέων τεχνολογιών.

·         Υψηλό ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ

·         Επιστημονικό δυναμικό στη διάθεση των επιχειρήσεων

·         Σημαντική εσωτερική αγορά

·         Ανοικτές δυνατότητες πρόσβασης και κατάκτησης αγορών

·         Ταχύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και της αγοράς, εθνικής και παγκόσμιας.

·         Δυνατότητες αντιμετώπισης και υπέρβασης κρατικών, πολιτικών, οικονομικών περιορισμών από ανταγωνιστικά κράτη και επιβολή περιορισμών σε ανταγωνιστές από το κράτος της έδρας.

·         Ευνοϊκές κρατικές πολιτικές, καταστολή της αντίστασης και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

·         Συμμαχίες και εξαρτώμενες περιφερειακές οικονομίες.

·         Διάφορα στοιχεία όπως οι «σταθερές» πολιτικές του καπιταλιστικού κράτους υπέρ των μονοπωλίων οι κρατικές και εμπορικές συμφωνίες και συμμαχίες και άλλα που ευνοούν άμεσα ή έμμεσα την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των παραγόντων.

 Η Κίνα σαφώς κατάφερε να συνδυάσει σειρά από τα παραπάνω στοιχεία, και αξιοποιώντας την προηγούμενη ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, όσο αυτό είναι δυνατό σε καπιταλιστικές συνθήκες ανταγωνισμών, και έχοντας ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό με πληθώρα επιστημόνων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ξεκίνησε μια πολύχρονη κούρσα καπιταλιστικής ανάπτυξης, ταχύτερης κάθε άλλης χώρας! Από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί αυτός ο συνδυασμός η οικονομία της Κίνας εκτινάχθηκε και μόνο ύστερα από 35 και πλέον χρόνια, αρχίζει να δείχνει σημάδια κρίσης, κόπωσης και μείωσης των ρυθμών. Ωστόσο οι ανταγωνιστές της τα πάνε πολύ χειρότερα και της προσφέρουν έδαφος διαρκούς ανατροπής των παγκόσμιων συσχετισμών οικονομικών δυνάμεων.

 

Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης λειτούργησε όπως κάθε φορά.

 

Αυτή η κατάσταση που, ως ένα βαθμό, βοήθησε και τη Ρωσία να αναπτύξει υποφερτά την οικονομία της και να αξιοποιήσει τα έσοδα από εξαγωγές ενέργειας και άλλων προϊόντων, έμελλε να δέσει τις οικονομίες και τις πολιτικές των Κίνας - Ρωσίας ως προς την αντιμετώπιση των δυτικών ιμπεριαλιστών και των κυρώσεων με αποτέλεσμα, μαζί και με την μερική προσχώρηση της Ινδίας, Βραζιλίας και Ν. Αφρικής να σχηματίζεται εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο μπλοκ χαλαρών οικονομικών δεσμών Ανατολής – Νότου (BRICS), άρνησης της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης.  Ο δε  στενός πυρήνας τους οδεύει και σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία (μπλοκ).

 Όλα τα παραπάνω θέτουν σε διαδικασία ανατροπής των προηγούμενων συσχετισμών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος μπαίνει σε συνεχείς συγκρούσεις χωρίς όρια και σε όλα τα επίπεδα με άμεσο φόβο παγκόσμιων πολεμικών συρράξεων.

 Άδηλο το μέλλον όσο οι λαοί δεν μπορούν να επιβάλλουν ειρήνη στις ιμπεριαλιστικές ηγεσίες οι οποίες δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο από το γεωστρατηγικό συμφέρον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου