Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Σχετικά με τις διαμάχες στον ΠΟΥ για τις πανδημίες και την προώθηση εμβολίων και φαρμάκων

 Το οικονομική μέτρο των αντιθέσεων

Επειδή το έδαφος της Υγείας και ιδίως τα επιστημονικά μέρη της, απαιτούν ειδικές επιστημονικές - ιατρικές γνώσεις, είναι πεδίο αυτών των επιστημόνων να καταλήξουν ή αποδείξουν το δίκαιό τους γύρω από τις πανδημίες, τα φάρμακα και τα εμβόλια κλπ. Και είναι φυσικό να «σκοτώνονται» στο τι κατευθύνσεις θα λάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αφού τεράστια ποσά κερδών μπορούν να μετακινηθούν ανάμεσα στις πολυεθνικές του κεφαλαίου που κερδίζουν και αυτές που χάνουν. Γνωστές ιστορίες πολέμου των μονοπωλίων και των κρατών μεταξύ τους.

  Μπορούμε όμως να δούμε το άλλο, το πολιτικο-οικονομικό μέρος που εικονίζει τα αποτελέσματα των πολέμων των πολυεθνικών κεφαλαίων για τη μερίδα του λέοντος.

 Στα οικονομικά δεν υπάρχουν περιθώρια αυθαίρετων ή μεταφυσικών θεωριών συνομωσίας για τα φάρμακα, γιατί μέτρο είναι πάντα το κέρδος που εμφανίζεται στη δύναμη των πολυεθνικών και είναι αδύνατο να κρυφτεί. Οι ίδιες οι πολυεθνικές έχουν τόση ανάγκη τις στατιστικές τους που αδυνατούν να τις κρύψουν. Άλλωστε η δύναμη δεν μπορεί να αποκρυβεί και από τα αποτελέσματα επιβολής του ισχυρότερου κατά τις διαδικασίες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.

 Η αποσύνδεση του τομέα Υγεία από τους συσχετισμούς δυνάμεων των κεφαλαίων οδηγεί σε αυθαίρετες θεωρίες για τη δύναμή τους κλπ, κλπ. Σαν να λέμε εδώ στην Ελλάδα ότι η κάποια «έξυπνη» Ευροϊλ μπορεί να εκβιάσει και να επιβάλει στη Μότορ Οϊλ και στα ΕΛΠΕ τιμή με την οποία αυτή θα κερδίζει και οι άλλοι θα χάνουν… αν ήταν δυνατόν ποτέ! Σε χρόνο μηδέν θα τη συντρίψουν και με τη «χορηγία» του κράτους! Αυτό ισχύει όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και σε αυτό τα μονοπώλια Υγείας είναι ένα ελάχιστο των άλλων πολυεθνικών για να επιβάλλουν αυθαίρετα κανόνες με τους οποίους θα ρέουν προς αυτά ατελείωτα κέρδη, πάνω από τα «κανονικά» μονοπωλιακά κέρδη… κι επειδή τα κέρδη έχουν συνολικό ταβάνι ενώ η κατανομή τους ορίζεται με βάση την οικονομική δύναμη σε τζίρους, κέρδη κλπ, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί  ότι π.χ. η Pfizer επέβαλε στο οικολογικό, στο εμπορικό ή στο ενεργειακό μπλοκ πολυεθνικών να χάνουν αυτά κέρδη που θα ρέουν στην Pfizer κι όλοι είμαστε μια «ωραία οικογένεια» …με τα μαχαίρια έτοιμα για σφαγή!!! Δεν μπορείς να κάνεις θεωρίες έξω από τα οικονομικά δεδομένα, όσες λεπτομέρειες και αν παραθέσεις.

 Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους σύγκρισης δυνάμεων πολυεθνικών που συγκρούονται γύρω από την κατανομή κερδών, η πλέον προβεβλημένη για τα κέρδη από τα εμβόλια, Pfizer, είχε το Δ΄ Τρίμηνο του 2022 κέρδη υπερ-τετραπλάσια του 2021, από όλα τα φάρμακα, στα $3,39 δισεκατομμύρια. Με αναγωγή στο έτος φτάνουν τα $13,56 δισεκ. εκ των οποίων περί τα 52,43% ($7,11 δισεκ.) είναι κέρδη από τα εμβόλια.

 Η  Saudi Aramco έχασε πολλά δισεκ. πωλήσεων στην Πανδημία και θα είχε συμφέρον να στραφεί, με την τεράστια δύναμή της, κατά των φαρμακευτικών για τα ψεύδη τους περί πανδημίας, εμβολίων κλπ, όπως τόσες θεωρίες προβάλλουν, οι οποίες της έκλεβαν κέρδη. Δεν το έκανε και φυσικά δεν κάθισε να χάσει τεράστιά ποσά για μια πρεμούρα κερδών κι ένα ψέμα μιας εταιρείας – «κουτσουλιά» γι’ αυτήν! Η Aramco είχε ετήσια μεικτά κέρδη $247 δισεκατομμύρια!

 Τι σύγκριση μεγεθών να κάνουμε; Ότι τα μεικτά κέρδη της Aramco είναι σχεδόν 18,21 φορές μεγαλύτερα από της Πφάϊζερ και ειδικά, 34,31 φορές μεγαλύτερα από τα κέρδη της  από τα εμβόλια;  Για τα εμβόλια δεν γίνεται ο καυγάς; Και θα μπορούσε η Pfizer να επιβάλει στην Αράμκο απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων για τα 7,11 δικά της δισεκατομμύρια των εμβολίων; Αν δε, κάνουμε αναγωγή στο σύνολο των δισεκατομμυρίων χαμένων κερδών (από περί τα  8-10 τρισεκατομμύρια χαμένου τζίρου στην πανδημία) από το σύνολο των πολυεθνικών για χάρη των φαρμακευτικών, χάνουμε τον λογαριασμό! Πόσες θεωρίες συνωμοσίας μπορείς να στήσεις σε ανελαστικούς αριθμούς οικονομικής δύναμης στον κόσμο;

 *Κατά τη θητεία μου στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (1989-1992) γνώρισα από κοντά όλες αυτές τις διαμάχες που περιγράφονται για τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη ενός κλάδου. Κατέβαζαν σε κάθε συνεδρίαση το νομικό τους επιτελείο (ανάμεσά τους και οι φαρμακευτικές)  για να μας πείσουν ότι δεν παραβαίνουν το «Δίκαιο του Ανταγωνισμού» με εναρμονισμένες ή επιλεκτικές πρακτικές πωλήσεων, δεσπόζουσας θέση κλπ, κλπ! Μα αυτό ακριβώς έκαναν, όπως οι πολυεθνικές φαρμάκου στον ΠΟΥ, εκβιασμό και πόλεμο! Ίδια τερτίπια μικρά και μεγάλα!

 *****

Πριν 50 σχεδόν χρόνια αποκρυπτογραφώντας τον «Κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμό» (ΚΜΚ), μετά τις θεωρητικές νομοτέλειες σύμπλεξης (σύμφυσης) κράτους και μονοπωλίων στον («ύστερο») ιμπεριαλισμό πλήρους παρακμής, σε ένα αδιάσπαστο μηχανισμό όπου δεν ξεχώριζες το κράτος από τα μονοπώλια σε όλες τις σφαίρες της οικονομίας, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης, άρχιζε το «κατέβασμα» στις λεπτομέρειες με τις ειδικές συμπεριφορές και τους σκληρούς ανταγωνισμούς κρατών και μονοπωλίων για την επιβολή των ειδικών συμφερόντων τους. Πιο κάτω είχαμε και τις ομάδες συμφερόντων αλλά και των προσώπων μετόχων και κυβερνητικών παραγόντων, κομμάτων, λόμπι κλπ (εικόνα τους η ΕΕ) όπου έχανε η μάνα το παιδί… κάτι σαν αυτά που γράφει το κείμενο για τον λυσσώδη ανταγωνισμό επιβολής του ειδικού συμφέροντος μιας πολυεθνικής φαρμάκου στο γενικό συμφέρον των μονοπωλίων και φυσικά πάντα πάνω στην κοινωνία.

 Επειδή όμως στον ΚΜΚ και στις «Κρατικο-μονοπωλιακές Ρυθμίσεις» (ΚΜΡ) σε καμιά περίπτωση δεν παύουν οι βασικές λειτουργίες του καπιταλισμού να λειτουργούν, οι αντιθέσεις μεταξύ κρατών και μονοπωλίων είχαν όρια στον μεταξύ τους πόλεμο που ορίζονταν τελικά όχι από πολιτικές, αλλά από τη δύναμη των μονοπωλίων ή των ομάδων μονοπωλίων που συνασπίζονταν κατά των άλλων με διακύβευμα φυσικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος των άλλων. Αυτό γινοταν γιατί, ενώ το συνολικό κέρδος έχει «ταβάνι», στη μεταξύ τους κατανομή το μόνο «ταβάνι» που γνωρίζουν είναι κατά κύριο λόγο η οικονομική δύναμη του καθενός. Διαθέτουν έτσι έναν μηχανισμό ιεραρχίας των πολυεθνικών με βάση τη δύναμη που σέβονται εξ ανάγκης και επέρχεται μια προσωρινή «ισορροπία» μέσα στις ανισορροπίες, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. Δεν αναφέρω τις μη επιλύσιμες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που η λύση τους αφορά την βίαιη οικονομική ή ένοπλη σύγκρουση.

 Όμως αυτά δεν λύνονται στο πόδι ή σε ένα σημείωμα. Όποιος έχει χρόνο κάνει έρευνα σε βάθος στο σύνολο των σχέσεων και των πολιτικών Υγείας στον πλανήτη για να γίνουν κατανοητά τα αποτελέσματά των αντιθέσεων και των διαμαχών των πολυεθνικών μονοπωλίων, θύματα των οποίων φυσικά είναι πάντα οι λαοί. Αυτοί όποια μονοπώλια και αν νικήσουν πάλι τα θύματα εκμετάλλευσης θα είναι.

 Κείμενο αναφοράς, Maria Nikolakaki:

 The WHO stakes are high: national sovereignty and bodily autonomy.

(Το διακύβευμα του ΠΟΥ είναι μεγάλο: εθνική κυριαρχία και σωματική αυτονομία – αυτόματη- μτφ goggle).

https://marianikolakaki.substack.com/p/the-who-stakes-are-high-national

 Σχετικά:

 Πολυεθνικές: Οι μεγαλύτερες από πλευράς κερδών σε όλο τον κόσμο

https://www.ot.gr/2023/12/17/diethni/etaireies-oi-megalyteres-apo-pleyras-kerdon-se-olo-ton-kosmo/

 Τετάρτη, 01-Μαϊ-2024 15:00

Η Pfizer ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και αναβάθμισε τo guidance για τα κέρδη

https://www.capital.gr/diethni/3805261/i-pfizer-xeperase-tis-ektimiseis-gia-ta-esoda-kai-anabathmise-to-guidance-gia-ta-kerdi/

 Το εμβόλιο για τον Covid δίνει ώθηση στις πωλήσεις και τα κέρδη της Pfizer

https://www.naftemporiki.gr/finance/1295357/to-emvolio-gia-ton-covid-dinei-othisi-stis-poliseis-kai-ta-kerdi-tis-pfizer/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου