Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ποιόν εξυπηρετεί το νομοσχέδιο για τον «Δικαστικό Χάρτη»;

Δικαιοσύνη αποτελεσματική, δίκαιη και γρήγορη για τον λαό! Αυτή είναι προπαγάνδα της ΝΔ για το νέο «Δικαστικό Χάρτη» και την αστική Δικαιοσύνη, την βασική επεξεργασία του οποίου ανέθεσε στην, γνωστή, για το ενδιαφέρον της… για τους λαούς, Παγκόσμια Τράπεζα, τον Μάρτη του 2022.
 
 
Το πρώτο δείγμα φαίνεται από το παρακάτω απόσπασμα της Αιτιολογικής Έκθεσης του νομοσχεδίου:

 «Η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος βελτιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας (...) Η ικανότητα για γρήγορη και δίκαιη επίλυση νομικών διαφορών μειώνει τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις».

 Κομβικό σημείο κάθε αλλαγής και πάλι οι… «επενδύσεις» των καπιταλιστών!

 Πώς θα πετύχει τώρα τους στόχους γρήγορης απόδοσης δικαίου για τον λαό; Με στόχο την «καθαρή και αποτελεσματική προστασία για τις στρατηγικές επενδύσεις» επιτάσσει:

«Εξοικονόμηση πόρων, συγχωνεύσεις δικαστηρίων, ανακατανομή του ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού, αντικατάσταση του ζωντανού ακροατηρίου με αποστειρωμένες έγγραφες και ηλεκτρονικά διεκπεραιώσιμες διαδικασίες, τηλεδιασκέψεις ακόμα και από το σπίτι, ειδικά δικαστήρια για τις υποθέσεις του κεφαλαίου κ.ά.

 Είναι και αυτό ένας κρίκος στην ατελείωτη αλυσίδα συνεχούς αντιλαϊκής μεταμόρφωσης της αστικής Δικαιοσύνης και του αστικού Δικαίου σε βάρος του λαού.

 Να μη ξεχάσουμε ότι την ταχύτατη «απόδοση δικαίου» στην εκδίκαση προσφυγών του κεφαλαίου των απεργιών, τις οποίες βγάζει κατά 99% «παράνομες και καταχρηστικές», την διατηρεί άθικτη!

 Αυτό κι αν είναι αστική δικαιοσύνη!

  Πηγή:

https://www.rizospastis.gr/page.do?id=19666&publDate=27%2F4%2F2024&pageNo=34

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου