Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ. Ας επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα

Στον καπιταλισμό η βασική αντίθεση και ανισότητα είναι η ταξική ανισότητα. Αυτή είναι η βασική μήτρα των ανισοτήτων. Από αυτήν παράγεται η οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και νομική ανισότητα (νομική κατοχύρωση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο). Όλο το τεράστιο οικοδόμημα του συστήματος στηρίζεται σε οριακές ισορροπίες ανισοτήτων και αντιθέσεων στη βάση των ταξικών, κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων. Κάθε σπάσιμο τέτοιων ισορροπιών παράγει νέες ανισότητες προς «εξισορρόπηση».

 Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη και κυρίαρχη ταξική ανισότητα αρνείται κάθε ισότητα. Αν δεν μπορεί να την ενσωματώσει και να την εξισορροπήσει εντός της,  αναγκαστικά την αποδομεί νομικά ή πρακτικά. Η συνήθης πρακτική είναι να ανέχεται την ισότητα στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Πχ στους μισθούς ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία ερμηνεύουν την ισότητα ως σταδιακή εξίσωση των μισθών των αντρών στο επίπεδο των γυναικών.

 Σε όσες περιοχές της κοινωνίας επιτυγχάνεται μετά από αγώνες του λαού ή από κοινωνικές ομάδες νομική ισότητα, εφόσον ενέχει οικονομική συνέπεια που θίγει την ταξική κυριαρχία γίνεται επίθεση σε άλλα μη νομικά επίπεδα. Τα, νομικών, «ίσα δικαιώματα» στην παιδεία, υγεία, εργασία, κοινωνική προστασία, δημόσια διοίκηση κλπ παραβιάζονται κατά κόρο στην πρακτική πλευρά τους και καθορίζονται με βάση την οικονομική δύναμη των τάξεων και των κυρίαρχων οικονομικών ομάδων και ατόμων.

 Για να μη μπω σε αναλύσεις, τελικό αποτέλεσμα της συνολικής λειτουργίας των νομικών ισοτήτων (όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο) και των υπερισχυόντων ταξικών ανισοτήτων, είναι πάντα αυτό που λέγεται απλά: οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στο σημερινό σημείο φτάσαμε το πλουσιότερο 1% του κόσμου να κατέχει (2021) πλούτο που πλησιάζει αυτό του υπόλοιπου 99%!(*)

 Οι εργαζόμενοι όσα δικαιώματα και αν κερδίσουν θα υπόκεινται πάντα στην αφαίρεση του πλούτου που παράγουν, από τους καπιταλιστές. Στους εργάτες θα ανήκει πάντα και μόνο ο μισθός. Αν ο Αφρικανός εργάτης των 2 δολαρίων εξορύξει από τις γαλαρίες θανάτου της γης ένα διαμάντι ενός εκ. δολαρίων το ένα εκατομμύριο θα ανήκει στον κεφαλαιοκράτη και τα 2 δολάρια στον εργάτη ως μισθός. Πολύ δε πιθανόν να πάρει και μπόνους άλλα 2 δολάρια με στόχο να ξαναβρεί άλλο ένα διαμάντι ενός εκ. δολαρίων! Να έχουμε δηλαδή στο τέλος για τον καπιταλιστή 2 εκ. δολάρια και για τον εργάτη 8 δολάρια! Αυτό ισχύει ταξικά δικτατορικώς σε όλον τον καπιταλισμό. Ο Νόμος είναι Νόμος!!! Έτσι για να ξέρουμε την τυπική ταξική θέση του καθένα με βάση την ισότητα στο Νόμο.(**)

 Οι μικρές νίκες στην ισότητα οικονομικών, κοινωνικών και άλλων δικαιωμάτων είναι μεν επιτυχίες, αλλά ποτέ δεν ανατρέπουν την παραπάνω ταξική ανισότητα. Μοναδική βάση πραγματικής ισότητας είναι η ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και του πλούτου που παράγεται. Τότε ναι, κάθε δικαίωμα θα συνάδει με την εξουσία των εργαζομένων και του λαού.


  Για όσους νόμισαν ότι το κεφάλαιο δεν θέλει τέτοιες «ισότητες» και μπερδεύουν την έννοια προοδευτικότητα πρέπει να πω ότι: Το κεφάλαιο είναι άκρως "πολιτισμένο" και... "προοδευτικό"! Τους εργαζόμενους του κρίνει εντελώς «αξιοκρατικά» (!) και μόνο με βάση το μέτρο της υπεραξίας που του αποδίδουν και ποτέ με βάση την σεξουαλική τους προτίμηση. Μακριά από αυτό τέτοιες «απάνθρωπες σκοταδιστικές και παπαδίστικες διακρίσεις»!!! Τι έγινε δηλαδή; Είδαν κάποιοι το ίσο δικαίωμα στον γάμο φαντάστηκαν ότι πλήττεται και η ταξική εκμετάλλευση; Από αυταπάτες χορτάσαμε… Λες και δεν ακούμε τους καπιταλιστές και τους κονδυλοφόρους τους να λένε ότι αφού αυξήθηκε το μεροκάματο… καταργήθηκε και η εκμετάλλευση!!! Τώρα θα τους ακούμε να το λένε με κάθε δικαίωμα;

 Αν, φυσικά, κάποιοι από τους ΛΟΑΤΚΙ κάνουν το "λάθος" και συνταχθούν με τους κομμουνιστές, τα ταξικά συνδικάτα, τους μαχόμενους – ριζοσπάστες, και όχι συμβιβασμένους, Αριστερούς, απαιτώντας κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για να απαλλαγούν και αυτοί από την ίδια εκμετάλλευση θα έχουν πάντα την ίδια τύχη των κομμουνιστών και των ανυπότακτων αριστερών αγωνιστών. Α, όλα κι όλα, το κεφάλαιο δεν κάνει διακρίσεις ούτε σε αυτό!  Ο νόμος είναι νόμος τόσο της εκμετάλλευσης όσο και της… ισότητας!

 Γιατί γράφεται το κείμενο αυτό; Γιατί στις συζητήσεις του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ακούσαμε και τερατολογίες μερικών, που επέκτειναν παντού την επίτευξης της ισότητας (και της ευτυχίας) των ανθρώπων με βάση το νέο νόμο. Μέχρι και απελευθερωτικά ντοκιμαντέρ παίζονταν την ώρα που όλη η εργατική τάξη και ο λαός, μαζί και οι ΛΟΑΤΚΙ, στενάζουν κάτω από σκληρή εκμετάλλευση. Ποιος δηλαδή ανακάλυψε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενοι δεν θα υποφέρουν και τώρα την ίδια σκληρή ταξική εκμετάλλευση και νόμισε ότι τώρα θα απελευθερωθούν από αυτή; Έτσι συμβαίνει όταν οι εξουσίες για να παραπλανήσουν τον λαό, υπερ-μεγεθύνουν ένα δικαίωμα ισότητας  για να κρύψουν τις τεράστιες ανισότητες και αδικίες. Η εργατική νομοθεσία ξεχειλίζει από τέτοιες αυταπάτες ισότητας.

 Η θέση των εργαζόμενων ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι στις αυταπάτες των ίσων δικαιωμάτων κάτω από ταξική εκμετάλλευση, αλλά στον αγώνα για την ανατροπή της. Εκεί και μόνο εκεί βρίσκεται η βάση και η μήτρα για πραγματικά ίσα δικαιώματα.

 

(*)Credit Suisse: Το 1% του κόσμου κατέχει το 45,8% του παγκόσμιου πλούτου

Αποκαλυπτική του μεγάλου χάσματος μεταξύ πλούτου και φτώχειας η ετήσια έρευνα «Global Wealth Report 2021» της Credit Suisse

https://www.ot.gr/2021/06/23/diethni/credit-suisse-se-poies-xores-to-plousiotero-1-egine-egine-akoma-pio-plousio/

 

Χαοτική ανισότητα στον πλανήτη

 (**)Στην περίοδο της πανδημίας το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας άρπαξε σχεδόν τα 2/3 του νέου πλούτου που δημιουργήθηκε αφήνοντας ό,τι περίσσεψε για το υπόλοιπο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού! Έτσι για κάθε δολάριο που κέρδισε ένα άτομο του φτωχότερου 90% της ανθρωπότητας, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδισε αντίστοιχα 1,7 εκατομμύριο δολάρια!

 https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/374846_haotiki-anisotita-ston-planiti

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου