Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΑΟΖ Λιβάνου - Ισραήλ: Μια επικίνδυνη «συμφωνία – πρότυπο»

 Ή να το πούμε στην ουσία: Ο Παγκοσμιοποιημένος Κρατικομονοπωλιακός Καπιταλισμός σε πρακτική εφαρμογή.

 Η συμφωνία, σε χρόνο ρεκόρ, μεταξύ Λιβάνου – Ισραήλ για την κατανομή της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)  στην Αν. Μεσόγειο, δεν είναι τόσο αθώα όσο τη διαφήμιζαν. Ούτε καν έχει σχέση με το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο το οποίο επικαλούνται οι προπαγανδιστές προβάλλοντάς το πονηρά ως πρότυπο συμφωνιών και για άλλες περιπτώσεις όπως των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

 


  Στην ουσία τρία κράτη ΗΠΑ, Ισραήλ, Λίβανος υπέγραψαν μια συμφωνία κατανομής η οποία πρόβλεπε ότι θα αναθέσουν την εκμετάλλευση της ΑΟΖ του Λιβάνου σε μια πολυεθνική, την γαλλική Total, η οποία αναλαμβάνει και την υλοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ΑΟΖ του Λιβάνου, το 20% θα το δίνει απευθείας στο… Ισραήλ! Τα κράτη αυτά μάλιστα ανέλαβαν και «εγγυητές» τήρησης της συμφωνίας!

 Γιατί αυτή η συμφωνία διαφημίστηκε όπως η «συμφωνία – πρότυπο» των  Πρεσπών που εγκλώβιζε τη Β. Μακεδονία αλλά έμμεσα και τα δυτικά Βαλκάνια στη στρούγκα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ; Γιατί το σχέδιο προβάλει να εφαρμοστεί στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου - Τουρκίας – ΗΠΑ και με τα ποσοστά απόδοσης στην Τουρκία από την εκμετάλλευση των ελληνικών και κυπριακών ζωνών να παίζουν από 20% στο κέντρο του Αιγαίου ως 40-50% στις λεγόμενες «γκρίζες ΑΟΖ» και φυσικά στην Κύπρο! Θα αναθέσουν και την εκμετάλλευση και κατανομή σε μια ομάδα πολυεθνικών οι οποίες και θα αναλάβουν να αποδίδουν έσοδα από ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ στην Τουρκία χωρίς να δίνουν λογαριασμό την Ελλάδα και στην Κύπρο!!!

 Θυμάστε την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο από την Ελλάδα με την αμερικάνικη συμφωνία της Μαδρίτης, Ιούλιος 1997; Τώρα δικαιώνεται μέσω Λιβάνου!

 Για όσους απορούν, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού όπου κράτη και πολυεθνικά μονοπώλια συμφύονται εις σάρκα μία, μοιράζοντας πλουτοπαραγωγικές πηγές και κέρδη με ανάθεση της εφαρμογής κρατικών συμφωνιών στα πολυεθνικά μονοπώλια και εγγυητές τις ΗΠΑ και τα υποκείμενα στην επιρροή τους κράτη.

 Ποιος θα χάσει; Όλοι οι λαοί και περισσότερο ο ελληνικός και κυπριακός λαός με αφαίρεση κυριαρχίας πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Χώρας τους. Τα μεγάλα οικονομικά κέρδη θα είναι των πολυεθνικών και τα γεωστρατηγικά των ΗΠΑ!

 Φυσικά θα ζήσουμε και πάλι διθυραμβικά πανηγύρια τύπου Πρεσπών, ότι η συμφωνία είναι «νίκη της Ελλάδος» αφού δεν έθιξε τα σύνορα και την εδαφική κυριαρχία της Χώρας!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου